Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 09:50 3 216 43

Акад. Петрунов: Нужни са по-строги мерки

  • богдан петрунов-
  • covid-19-
  • заразени-
  • ваксини

Според специалиста има скрита заболяемост у нас от поне още 30%

Акад. Петрунов: Нужни са по-строги мерки - 1

Не бива да се бърза с третата доза срещу COVID-19, след ваксинирането трябва да минат от шест до осем месеца, за да се мисли за допълнителна доза.

"На всички стана ясно, че причината за многото заразени са неспазване на мерките. Ако се въведат по-строги мерки, ще има резултат, защото хората ще се дисциплинират. Не бива да се събират и много хора на едно място, както става на различни спортни събития у нас", заяви в ефира на Нова нюз академик Богдан Петрунов.

Той каза още, че има сигнали за продаване на фалшиви сертификати за COVID. За него трябва да има наказания и от двете страни - за лекаря и за пациента, може санкцията да бъде отнемане на лекарски права.

Академик Петрунов е убеден, че ваксината работи, тя не предпазва 100%, но работи и има статистики по света, които водят до извода, че повечето нови заразени и починали са неваксинирани.

"У нас има скрита заболяемост, хората не се лекуват, страхуват се да отидат на лекар и след това в интензивните отделения на болниците идват вече в много напреднала фаза на болестта", добави той и смята, че има поне още 30% болни от коронавирус у нас.

Според него не бива да се бърза с третата доза, имунизираните могат да мислят за трета доза чак след шестия, осмия месец след ваксинирането или преболедуването.

Медикът препоръча да се направи противогрипна ваксина, като е добре да се изчака две седмици между двете инжекции - на тази за грип и тази за коронавирус, макар че няма противопоказания да се комбинират, а дори вече се правят такива ваксини.

"Ще трябва да продължаваме да си правим имунизация в годините напред за COVID-19, както правим с грипните ваксини всяка година", заключи академик Богдан Петрунов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандъкова

    28 37 Отговор
    Защо в градският транспорт е пълно с контрольори, но няма кой да контролира малките келеши, които ходят без маски? А не тоя академик да лае като кучка на месечина.

    Коментиран от #5, #22

  • 2 Протест срещу безобразията в България

    49 12 Отговор
    Пак казвам Ковид е една измама за пари
  • 3 Чудно

    40 6 Отговор
    Рази държава я изкараха с население над 10 милиона!
  • 4 111

    16 5 Отговор
    По заетите легла си личи каква е заболяемостта, не може да бъде скрита.
  • 5 Загрижен

    39 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    Ти малките "келеши" не ги мисли, а си хвани такси или Оди пеш, като ти треперят гащите от страх!

    Коментиран от #36

  • 6 Грип

    25 6 Отговор
    Вече всеки 2 седмици ще се бодете за нещо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    38 3 Отговор
    За противогрипната ваксина се знае, че е една от най-неефективните и с най-много странични ефекти от другите ваксини, но с тази за Короната вече ще ударите кьоравото! :)))
  • 9 народна песен

    40 3 Отговор
    петруно,пиле шарено, в главата ошашавено!
  • 10 big

    27 8 Отговор
    Стига с тоя Ковид, стига с тия неработещи мерки! Няма ли най-накрая да започнете да мислите, ако можете разбира се! Случая с кораба е последния случай на неспособността на управляващите да мислят!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стойко

    34 5 Отговор
    Костадин Костадинов председател на партия "Възраждане", който организираше съвсем скоро протести срещу мерките и че нямало вирус с пост преди малко - "Току що разбрах, че преди часове мой роднина е починал в русенската болница от ковид-19. Беше с двойна доза ваксина срещу ковид-19, сложена му само преди няколко месеца. Не знаех, че е решил да се ваксинира, но така или иначе това вече няма значение."

    Нямам какво повече да добавя. Бог да прости добрия човек! Изводите оставям на вас....

    Коментиран от #30

  • 13 БОЛНИЦИТЕ СА ПРАЗНИ СТИГА

    11 5 Отговор
    Простотия на Н-та.. Степен.. А свестните хора да гледат сеира на тез боклуци

    Коментиран от #39

  • 14 Абе

    18 3 Отговор
    А лягай вече ?
    А за продажност и НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА рекламна дейност какво трябва да отнемат ?
    Макар , че при някои Академици вече е късно ?За “нататък “ никой нищо не е взел ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 адаша

    20 3 Отговор
    Когато започнеш да питаш- а къде са ми очилата , а къде ми е шапката, а къде ми е бастуна, а къде ...а къде - тогава се става академик. И тоя така...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Черния

    15 3 Отговор
    Еееех Петрунов дано теб те тръшне вируса
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    27 2 Отговор
    Абе през 2 седмици - ваксини! Ако слушам тоя, трябва да заприличам на швейцарско сирене! Като те толкова страх от вируса, що не си стоиш в къщи бе, дедо?! От къде накъде заради страховете на такива, като теб ще затварят всичко живо? Аз го изкарах вече преди да има ваксини и не мисля да ставам повече доброволен арестант заради такива, като теб, умрели от страх с три ваксини и една противогрипна...

    Коментиран от #29

  • 22 Оня

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    Значи тия келеши са нашите деца!!! Някой трябва да ви контролира електората...
  • 23 доктор

    21 2 Отговор
    Стига дрънка глупости. Хората не се страхуват да отидат на лекар, лекарите се страхуват да преглеждат. Наплашихте докторите с тоя вирус и масово отказват да преглеждат пациенти с грипоподобни симптоми. Пращат ги на PCR и след това да ходят на КОВИД отделенията да се спасяват сами, а там никой не преглежда. Масово се изписват рецепти по телефона с антибиотици които нямат никакъв ефект срещу вируси. Чак като станеш много зле те приемат в болница, а там вече си 50/50.
  • 24 Майна

    13 2 Отговор
    Какви нищожества имало сред нас....
  • 25 Анонимен

    13 1 Отговор
    Вижте с кой влиза в противостоене тоя нафталин :
    Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия
    Експертът с данни от световната статистика
    от 02.04.2020г.
    Данните за разпространението на инфекцията никак, ама никак не кореспондират с мерките, приложени от Правителството. Към днешна дата, ние имаме потвърдени малко над 400 случая на коронавирус. Починали са 8 души, като поне при двама от тях инфекцията по-скоро не е истинската причина за смъртта. Това написа д-р Стойчо Кацаров в сайта на неправителствената организация Право и здраве.

    Този брой на инфектирани хора не е достатъчен дори за вестникарска публикация, камо ли за обявяване на епидемия. Според медицинската наука за епидемия може да се говори, ако броят на заразените надхвърля 200 души на 10 000 население. Нашите случаи са 700 пъти под прага.

    Защо тогава се прилагат такива драстични мерки и оправдани ли са от медицинска гледна точка? Та ние почти затворихме държавата и спряхме стопанската дейност, заради нещо, което дори не може да се дефинира като епидемия?

    Противоречието между степента на заплаха и предприетите мерки се наблюдава в целия свят, не само в България. Повечето Европейски страни, в това число Италия, Испания, Франция приложиха също строги мерки за социална изолация.

    Да приемем, че Правителствата са решили да приложат мерките профилактично, за да ограничат разпространението на коронавирусавируса. Това би било оправдано, ако ставаше дума за особено опасна инфекция, к

    Коментиран от #26

  • 26 Анонимен

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Да довърша, че не стигнаха знаците : Да приемем, че Правителствата са решили да приложат мерките профилактично, за да ограничат разпространението на коронавирусавируса. Това би било оправдано, ако ставаше дума за особено опасна инфекция, която много лесно може да се разпространи и би довела до много висока смъртност сред населението. Историята на човечеството помни такива пандемии, като чумата, холерата и едрата шарка. В по-нови дни характеристика на особено опасни инфекции имаха ХИВ и ебола.

    Коментиран от #28

  • 27 Оооо

    6 1 Отговор
    Дрът козел млада върба лющеше......
  • 28 Копипасте

    20 1 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    И ceгa дa cи припoмним oтнoвo нaчaлoтo нa прeдcтaвлeниeтo. Мeceц мaрт 2020г., прeд кaмeритe ce нaрeждaт вeтeринaр, шeфът нa пoжaрнaтa, пoлицaй, мaтeмaтик и кoрeмeн хирург зa дa ни cпacявaт oт "вируc". В държaвaтa нямa рeгиcтрирaн "cлучaй", нo грaдoвeтe ca зaтвoрeни c КПП-тa, a външнитe грaници - oтвoрeни. Cцeнaрия ли ви ce cтрувa кaлпaв или aктьoритe ca нeкaдърни?

    Коментиран от #41

  • 29 Копипасте

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    14.09.2021г. Фaкт e, чe имaмe oгрoмнo кoличecтвo зaкупeни вaкcини зa мнoгo пaри c изтичaщ cрoк нa гoднocт /тaкa кaзa Кунчeв/ и трябвa някaк някъдe дa ce плacирaт! Тя тaя c вaкcинитe мaй cтaнa кaтo Вутe дeтo ce oбъркaл и oт пaзaрa cи купил нaмecтo хaлвa caпун! Дъвкaл, пeнявил и прeз мeхурчeтaтa викaл : Пeниш ce нe пeниш, чe тe ядeм; язe пaрe caм дaвaл зa тeбe!
  • 30 Съболезнования

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    Бог да го прости човека но не е починал от ковид а С ковид.Не обръщат адекватно внимание неуките лекари на хората и ги уморяват.За жалост.
  • 31 Копипасте

    16 0 Отговор
    За протокола : Ваксиниран ли е уважаемия академик?! С чий продукт/щото това още не са официално изпробвани и одобрени ваксини/?! С колко "игли"?! А децата му, внуците и правнуците му ваксинирани ли са?! Щото е недопустимо да шминдиросваш по телевизиите и да агитираш, ти самия да се изсулваш по тъча лекинко!
  • 32 Котарак

    16 0 Отговор
    Какви мерки бе, дърт вампир? Що не взехте мерки през 2009 г. по време на свинския грип? Целта ви е да си напълните гушите, нали? Правите от човешкия живот бизнес. Сигурно вече са се завъртяли поне 500 милиарда от тази болест. Вие сте дали клетва да лекувате, а не да правите пачки.
  • 33 акад Перуков

    8 0 Отговор
    Ще въведем стоги мерки по мое нареждане. Който диша веднага да спре за да не разнася вирусът. Ваксинацията не върви добре затова сам ще ходя да бия нови дози на който е останал жив, но след ваксината няма да има много живи да ви кажа честно.
  • 34 Грульо

    10 0 Отговор
    Тоз некролог всеки ден ли ще го показват да плаши хората. :D

    Коментиран от #35

  • 35 Именно

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Грульо":

    взе ми думите от устата...
  • 36 Дисциплиниран

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Загрижен":

    Не е важно кой за кого и от какво се страхува. Проблемът е, че "малките келеши" не спазват никакви норми на поведение и така свикват да се отнасят с всичко в живота. Напр. пресичат пред подземен паркинг, но дори не поглеждат дали от него не излиза кола, а колата удря спирачки за да не "отнесе" келеша...
  • 37 HeKa CaMo E

    4 1 Отговор
    Дьльг живот пожелавам на всички ботокс-математици и ковидолози - да си надживеете децата и внуците дано. Амин.
  • 38 Директно:

    6 1 Отговор
    Ей, алчен старец, лъжлив ковчег, време ти е за смърт!!!
  • 39 И аз да кажа

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛНИЦИТЕ СА ПРАЗНИ СТИГА":

    Защо дрънкате дивотии? Снощи бях в спешен кабинет на МА и нямаше свободно легло за човек с дихателни и сърдечни проблеми-, който идваше от Окръжна болница, където също нямало и го отпратили. Как не ви е грях да разнасяте лъжи?
  • 40 Айде бе

    1 4 Отговор
    Академик Петрунов е експерт, на когото безусловно вярвам! Майка ми се консултираше с него и благодарение на схемата, по която се ваксинираме преживя доста добре десетина години, въпреки че имаше остра левкопатия и беше ужасно уязвима. За неговия кабинет се записват с месеци напред и идват хора от цяла България. Нито е алчен, нито ламти за пари и постове, нито се бута в политиката. Само тъп.анари, които нищичко не знаят, могат да говорят мерзости срещу него!
  • 41 Вярвай си

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Копипасте":

    КПП-тата ги направиха през април-май, защо лъжеш? А заразени от чужбина взеха да пристигат през март. Мярката беше правилна, защото мургавите братя, освен че надонесоха болестта от Англия, Германия, Италия, Испания, ами и не спазваха никакви мерки и карантини. Знам го, защото се прибрах в края на март със самолет, пълен с такива- нито носеха маски, нито спазваха местата в самолета ( та да могат да предупредят съседите им), гледаха съвсем фриволно на декларациите, които ни раздадоха и на адресите, които трябваше да посочат. Освен това в България никога не бяха налагани мерки за затваряне и излизане само с СМС както в Гърция или Франция. Само че тук ви надъхаха да мразите НОЩ и лекарите и много хора платиха с живота си. Сегашната хлабавост ще ни излезе скъпо!
  • 42 Чудно

    1 4 Отговор
    Ами разбираемо е за неваксинирани и непрекарали вируса. Значи два милиона ще пазят един милион дебили ли?! Има ваксини, има всичко. Кой не е ваксиниран да си седи дома!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове