1 Октомври, 2021 14:13 3 501 60

Огнян Минчев: Вторият мандат на Румен Радев не е гарантиран

  • огнян минчев-
  • румен радев-
  • президент-
  • парламент-
  • избори

Ако 47 НС не излъчи работещ кабинет, ще означава афиширана криза, от която има интерес задкулисието

Огнян Минчев: Вторият мандат на Румен Радев не е гарантиран - 1
Снимка: БГНЕС

"Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима по редица причини, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през изминалите 5 години е най-меко казано противоречиво. Почти пълна липса на каквито и да е постижения на президента Радев във външната политика, което е негов ресор, ако не броим инициативата "Три морета". Във всички останали аспекти на външната политика Радев има много скромни постижения". Този коментар направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. Той подчерта, че никога не е смятал, че е гарантиран вторият мандат на Румен Радев.

По думите на доц. Минчев президентът Румен Радев има "доста скромни постижения и в позицията на човек, който трябва да обединява нацията, тъй като взе много радикално страна в политическите борби в България през последната година":

"Кандидатурата на Радев е проблемна и в това, че твърде малко са политическите организации и обществени движения, които са силно мотивирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент. ... Инициативният комитет, който той подготви за своето преизбиране, макар да е много помпозен - той съдържа 189 членове - показва уязвимост, нерешителност и неубеденост в силите, които самият кандидат има, за да постигне за втори път победа на президентските избори".

Огнян Минчев подчерта, че и кандидатурата на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" - проф. Анастас Герджиков, също не е безспорна от редица гледни точки:

"Той е интелектуалец с много сериозен академичен принос, добре познат в академичните среди, но тепърва за месец и половина ще трябва да стане познат на много по-широки кръгове от българската общественост, за да има шанс да ги убеди, че той е човекът, който трябва да бъде избран за президент. Това ще бъде основното предизвикателство пред проф. Герджиков".

Според политолога ГЕРБ не искат да се афишират със свой собствен кандидат за президент, за да останат в по-умерена политическа позиция след всички упреци към тяхното управление:

"Издигането на независим кандидат за президент показва, че от страна на ГЕРБ има желание тази позиция да бъде предмет на съгласие на много по-широки кръгове от обществото, отколкото са само избирателите и привържениците на партията. Това ми се струва разумен избор".

Доц. Минчев не смята, че изборът на държавен глава може да се случи още на първи тур на вота.

В предаването "Хоризонт за вас" политологът коментира и предстоящите парламентарни избори:

"Очертава се доста шарен 47-и парламент. Имаме нова политическа сила, която има шансове да постигне резултат, който да пренареди политическата карта. Една от партиите на политическата периферия също може да пробие бариерата, особено при нисък брой избиратели. Вероятно пак ще имаме 6-партиен парламент. Основната задача на фракциите в Народното събрание ще е да намерят диалог и да направят правителство".

Той беше категоричен, че ако 47-ият парламент не успее да излъчи работещ кабинет, това ще означава "афиширана криза на политическата система, от която имат интерес определени сили на задкулисието":

"Примерно хора, които желаят българската политическа система да бъде преначертана и тя да бъде президентска република, а не република с парламентарно управление. Такива хора биха се радвали на провала на 47-ото Народно събрание".


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    58 12 Отговор
    поредния палячо

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грешиш

    19 7 Отговор
    Радев победител срещи и щеше да е трудно. Хихи
  • 4 За туй дет

    40 10 Отговор
    Го говориш пък на теб ти е гарантирано цяло прасе за да се доосвиниш...
  • 5 НЯКОЙ

    45 11 Отговор
    На тези хора не им ли омръзна да разнасят лъжи, като крастави кучета - краста!
  • 6 ПКП Я

    47 13 Отговор
    Хранилките на ГЕРБ и ДПС се появяват!
  • 7 българин

    43 16 Отговор
    Така ти се иска ,за да полу4иш пари от шайката !!Радев ще е президент още на първият тур . Боко отдавна е паднал в канала !

    Коментиран от #30

  • 8 paste

    33 14 Отговор
    Звaниeтo „пoчeтeн дoктoр нa Coфийcкия унивeрcитeт“ (дoктoр „хoнoриc кaузa“) бe връчeнo тaзи cутрин нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв.

    Зa тoвa cъoбщихa гoрдo oт caмия унивeрcитeт.

    "Зa 6 мeceцa, eдин крaтък cрoк, г-н Бoриcoв нaпрaви пoвeчe, oткoлкoтo e нaпрaвил Cтeфaн Cтaмбoлoв зa 7 гoдини или Тoдoр Живкoв зa мнoгo пoвeчe. Имaмe примeр зa изключитeлeн тaлaнт, cъчeтaн c oгрoмнa чecтнocт и вceoтдaйнocт, кoитo дaвaт плoдoвe нe caмo зa бългaрcкия нaрoд, нo и зa нaшитe cъceди, кoитo иcкaмe дa ни бъдaт приятeли…“ – кaзa в привeтcтвeнoтo cлoвo рeктoрът нa CУ прoф. Aнacтac Гeрджикoв.......бeз кoмeнтaр!

    Коментиран от #29

  • 9 2loop

    35 15 Отговор
    Радев президент втори мандат още на първи тур
  • 10 Друго

    23 8 Отговор
    не ти ли роди главата ?
  • 11 Фокси

    27 7 Отговор
    Мръс..ни продажници.Мафиотски прости..ки.
  • 12 Грешка си

    32 7 Отговор
    На 100% е сигурен! Народът знае, всеки друг ще бъде пионка на баце! Така че само държавния апарат и неграмотните в югоизточната съседка ще отсвирят президента, а те не са достатъчни!
  • 13 Я па го тоя

    21 12 Отговор
    Айде бе...а да видиш амерско подлого,че Радев от първият път е президент-ама после ще мълчиш като....
  • 14 Смех

    10 2 Отговор
    Ще му кажа...
  • 15 Пацо

    13 31 Отговор
    Фатмака е бита карта
  • 16 касиер ГЕРБ

    29 7 Отговор
    Господин Минчев,твоят хонорар от Борисов също не е гарантиран!
  • 17 нищо

    21 4 Отговор
    в живота ни не е гарантирано смръдльо!
    Още малко ше си на гербреастаката хранилка.
  • 18 Дежурният

    16 4 Отговор
    плювач, детето на комунистическата номенклатура и "достоен" член на "Епопея на негодниците", нещото което ни учеше на Научен комунизъм, членът на БКП до 89-та да млъкне да не се обажда. Предателите всеки ги използва, но никой не ги обича.
  • 19 Павел пенев

    17 8 Отговор
    У нас професори бол, на този е дебел дебил, и сигурно е в инициативния комитет на престъпниците издигнали помака Герджиков. Там са и терористите от ДПС,които ще имитират издигането на свой кандидат,но ще гласуват реално за помака,което ще се види на 14.11.21 год. Финансовото обезпечение на тази комбинация е от Пеевски, Турция и студения резерв на ТЕЦ Варна за 19 милиона в джоба на агент Сава. Умно

    Коментиран от #26

  • 20 Кукуригу

    14 1 Отговор
    След 12 години "управление" на ГЕРБ,чалга,БигБрадър ,Фермата и тем подобни електората толкова изпростя,че не прави разлика между ректор и ректум!Вместо да се напъвате поне кажете че става въпрос за директор на университет!
  • 21 Пешо

    11 23 Отговор
    Гласувайте за Промяната. Да премахнем ДИКТАТУРАТА на ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП!!!
  • 22 ЧЕХЛЬОТО

    10 23 Отговор
    РАДЕВ ДУХА СУПАТА.

    Коментиран от #56

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сск

    13 8 Отговор
    Герб са в миша дупка, където им е и мястото!
  • 25 УРАААА

    10 15 Отговор
    ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ ОТЪРВЕ НАРОДА ОТ РУСКИЯТ ШПИОНИН.

    Коментиран от #40

  • 26 Пешо

    8 13 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    Я Припомни КОЙ избра РАДЕВ на предните президентски избори --- ДПС.
    Ако не бяха гласували за него - че и с тях едва победи с 30 000 гласа разлика Цецка :)))
    Така, че Байо - Радев има много да връща на ДПС-то...

    Коментиран от #31

  • 27 Бате Ачо

    11 5 Отговор
    Що, Бойко ли ще се кандидатира, че тоя от СУ ще е по зле и от Цецка ?
  • 28 Политолог

    16 5 Отговор
    Огнян Минчев?? Ха ха ха!! Платеният лакей на Чекмеджето се из.....ходи по въпроса!!
  • 29 Пешо

    8 16 Отговор

    До коментар #8 от "paste":

    Ами прав е!!! Сега само за 5 месеца --- управниците на проямната разказаха играта на икономиката --- то е видно --- влез в магазина и се огледай всичко е с 50 - 80 % нагоре за супер кратко време, а зимита ще ти се стъжни....
  • 30 Пешо

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    Всички против Шайката на Зеления Чорап! Време е за промяна!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БСП за България и Радев

    9 6 Отговор
    Минчев, гербав, генерал Румен Радев ще размаже с 99,99% всеки който се кандидатира срещу него. Срещу най-великият президент който България е имала и някога ще има се изправят само гербавите
  • 34 Наблюдател

    6 5 Отговор
    Моята прогноза
    Направена на 01.10. 2021 година. Вече бях прогнозирал че изборите ще са 2 в 1. Сегашният президент ще спечели на първи тур срещу всички останали включително и кандидатът за президент професор Герджиков.
    ГЕРБ ще получи малък спад в резултата а има такъв народ по-голям и ще остане на второ дори трето място
    БСП съвсем малко ще увеличи резултата си и ще запази и дори леко може да надвиши резултата на има такъв народ
    За ДПС предвиждам запазване на получените досега резултати дори съвсем малък спад поради особеностите на техния електорат и сложността на изборите с машини.
    Изправи се ще бъдат на ръба на четирите процента с еднаква вероятност да са малко над или малко под този процент
    Петков и Василев каквото и да направят ще бъдат едни от многото.
    За всички досегашни"патриоти"общо предвиждам не повече от 3%.
    Възраждане както и изправи се ще бъдат плътно до четирите процента с голяма вероятност да ги прехвърлят.
    Предвиждам голям спад на гласове за ДБ поради тяхната непоследователност и отлив на гласове към други политически формации
  • 35 101010

    4 6 Отговор
    Уважаваният господин Ректор Герджиков се нуждая от два дни за да съобщи кой го е издигнал за кандидат-президент. Трудно ми е да си представя колко дни ще са му необходими ако не дай си боже страната ни бъде нападната или ни сполети някой природен катаклизъм Ако той бъде президент и трябва да вземе решение съобразно пълномощията си

    Коментиран от #37

  • 36 ТАСС

    6 6 Отговор
    Абе петолъчниците, защо никога не коментирате изказаните тези, а почвате да плюете визията на говорещия? По тази логика Йотова почти няма жена, която да я бие по килограми, а Румен Решетников повечето българи го бият по красота...
  • 37 Студента

    5 6 Отговор

    До коментар #35 от "101010":

    Аз съм от ТУ и ще гласувам мощно срещу ректора на умрялото СУ
  • 38 Реалист

    8 6 Отговор
    Резултата от изборите за президент са ясни, защо харчим държавна пара??? Всеки излязал срещу Радев е за психиатрията
  • 39 Темидец

    3 2 Отговор
    И аз мисля,че не е гарантиран,даже виждам,че рдуго му е гарантирано.
  • 40 ПУКАЙ СЕ

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "УРАААА":

    НАРОДЪТ ЩЕ ГО ПРЕИЗБЕРЕ, ЗАЩОТО НЕ ПОНАСЯ МЕКОТЕЛИТЕ КАТО ВАС!
  • 41 Марш!

    3 2 Отговор
    Минджов!
  • 42 Касапски

    2 1 Отговор
    С тоя нерез мога да нараня цял Делиорман!
  • 43 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    Търсят се нощни пазачи за паркинга на летището в София. Бивши военни са с предимство...
  • 44 шекер махала

    0 0 Отговор
    кой ти каза , ние от Маалата , всички на него ще фърлим
  • 45 кой

    1 3 Отговор
    На този Огнаян, някой последните дни доста го активизира, чудно кои олигарси?

    Коментиран от #48

  • 46 НА САМОЛЕТА

    5 7 Отговор
    Летеца, да си пали самолета, и да излети там от където е дошъл. Достатъчно поразии направи на българите и най-лошото успя за пет години да ни раздели. Радев, никого повече президент. Ще си дадем гласа за проф. Герджиков, той ще бъде нашия президент ОБЕДИНИТЕЛ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 mnbvc

    3 2 Отговор
    Ех че гнусен плондер налага се почистя компютъра.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Екс

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Мутра":

    Може би това е написано от самия модератор,защото другите ни трият.А що за мутра си,е ясно от пръв поглед на коментара ти.
  • 54 ЦЪКНИ ВЕФА

    2 0 Отговор
    ЦЪКНИ ВЕФА ДА ЧУЙМ ГЕРДЖИКА !!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЧЕХЛЬОТО":

    Теб нали те изпъдиха бе оракул?
  • 57 Венко Павлов

    1 3 Отговор
    Отдавна нищо не разбира този гьзомийник
    Да се скрие и не се излага ..
  • 58 Венко Павлов

    1 3 Отговор
    Отдавна нищо не разбира този гьзомийник
    Да се скрие и не се излага ..
  • 59 Венко Павлов

    1 3 Отговор
    Отдавна нищо не разбира този гьзомийник
    Да се скрие и не се излага ..
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове