Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 17:10 1 943 39

Илияна Йотова: Бъдещо правителство да реши тракийския въпрос

  • илияна йотова-
  • тракийския въпрос

Аз и президентът Румен Радев винаги сме защитавали тракийската кауза. Ние сме с вас. Но не стигат силите само на една институция, каза Йотова.

Илияна Йотова: Бъдещо правителство да реши тракийския въпрос - 1

Дано един ден да имаме и това правителство, което ще приеме въпроса за съдбата на тракийци като свой приоритет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на Общонационалния тракийски събор "Ден на тракийската памет" в източнородопския град Маджарово.

Аз и президентът Румен Радев винаги сме защитавали тракийската кауза. Ние сме с вас. Но не стигат силите само на една институция. Години наред т. нар. "тракийски въпрос" отново е забравен в някоя прашна папка, каза Йотова. Но ние ще продължаваме да настояваме той да бъде решен, добави тя.

Няма сила, и няма договор и няма отношения, които могат да пренебрегнат тракийската съдба. Тя е наша кауза и ще продължи да бъде наша кауза, подчерта Йотова.

Тя определи ситуацията у нас с цитат, приписван на Капитан Петко войвода, който по нейни думи звучи "горчиво, но за съжаление истинско и актуално за цялата ни съвременност": "А защо сме се хванали родни братя гуша за гуша. Ще отговоря: От лакомия. Защото е важно днес кой повече да има. А светът така се проваля".

На традиционното поклонение, което е и официален празник на Маджарово, бе и премиерът Стефан Янев, кметове от Хасковска област, дипломати, много гости, които поднесоха венци и цветя на паметника-костница "Тракийски пантеон" в мемориалния комплекс край града, в памет на избитите над 1800 - предимно жени, деца и старци, на 4 октомври 1913 година тракийски бежанци. Старозагорският митрополит Киприан отслужи заукопойна молитва в памет на жертвите, а актьори от хасковския театър изнесоха поетичен рецитал.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    12 16 Отговор
    Йотова, от къде знаете че сте тракийци?? Някой свише ли ви го каза?! ))
    Аз лично не съм тракиец.

    Коментиран от #36

  • 2 Коце Коцев Коцаков

    24 5 Отговор
    А защо досега не го решихте 5 год вие и управлявате 8 месеца сьс служебн премиер

    Коментиран от #3, #10

  • 3 КОТарАК

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Коце Коцев Коцаков":

    точно..като почат да разтягат едни предизборни локуми..
  • 4 Българите от БГ

    17 9 Отговор
    Защо нaй-бeднaтa държaвa в EC,България е единствената парламентарна република в Европа която има длъжността вице президент?!В целия свят единствените парламентарни републики с длъжност вице президент са Индия и България.
    Дo кoгa щe търпим тaзи никoму нeнужнa инcтитуция?
  • 5 Сестра Галева

    20 9 Отговор
    Ами ти мазна св.....ня и мунчо юмручето за какво сте там да се возите на държавните коли и да ръсите мозак наляво и надясно
  • 6 ИМПИЙЧМЪНТ

    19 8 Отговор
    Йотова до тук бяхте Гювеча ви свърши Хрантутници
  • 7 отегчен

    19 3 Отговор
    Тая цял живот е била на партийна хранилка.
  • 8 Бивш канадец

    18 8 Отговор
    Някой помни ли, че през 2009 Борисов обеща да си иска от Турция едни $12 млрд, които ни дължат точно за Беломорска Тракия на базата на междуправителствено споразумение още от Тошово време?

    Коментиран от #11, #26

  • 9 Питанка

    8 14 Отговор
    Пита се в питанката, кой, кога,коя година,къде при какви обстоятелства уби Капитан Петко Войвода ? Турците по време на "робството" или българите в свободна България? И втори въпрос: Колко българи са дошли от Турция в България и колко турци са прокудени от България в Турция 1877-1991? Като се има в предвид,че само през 1950-51 и 1989-91 са над 650.000 турци от България за Турция. Техните земи,стажа за работата,къщи по села и паланки кога ще ги платите?

    Коментиран от #12, #17, #20, #22

  • 10 Неутрален

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Коце Коцев Коцаков":

    Не вярвам на голи приказки от когото и да е - и проверих на сайта на НС. Президентът два пъти е внасял в НС предложение за решаване на този въпрос, и за изискване от Турция на $10 или 12 млрд, не помня точната цифра. И двата пъти председателят на НС не е допуснал разглеждането и дебатите. Така че президенството е направило това, което е в правомощията му. Друг е въпросът какви ги е свършило НС...

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бивш канадец

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Питанка":

    Когато турците заминаваха през 80-те (по време на възродителния процес), 90% от тях си разпродадоха и имотите, и имуществото. Останалите 10% все още са си собственици, никой нищо не им е отнел!
  • 13 кУмУнист

    5 6 Отговор
    В България Тракийската организация е комунистическа измет. Тука бсп си е сложила техни хора на високи нива в организацията и гласуват под строй за тях. Понеже сигурно най младия в организацията е на 70 и са им промити мозъците.
  • 14 оня с коня

    8 4 Отговор
    Тракийският въпрос се състои ОСНОВНО в Претенции на България към съседите си Гърция и Турция за възстановяване на бивши Български територии на Държавата ни,или поне Компенсиране/ПАРИЧНО/ на Собствениците на Земи/бълг. Граждани/.Въпросните Собственици/Наследниците им/ принципно Нямат валидни документи за собственост,а Архивите във Турция и Гърция са АКУРАТНО Унищожени,затова и цялата "Дейност" по въпроса е определяна в редица Статии като "Български Блян".Това обаче на пречи на Йотова да заиграва с Надеждите на хората,обещавайки им в някакво "Бъдещо правителство" да се решат нещата ПОД НАТИСКА на СЕГАШНАТА Президентска двойка обаче?!...От друга страна Йотова се възмущава че Брат- брата са се хванали Гуша за гуша ОТ ЛАКОМИЯ,а борбата за това "Кой да има повече" води до Проваляне на Света.Което пък както и да го погледнем си е чисто Внушение към Тракийците че на тях Пари не им трябват,т.е. да се ИЗВИСЯТ над Материалното.Решение:Ако както казва Вицето единствено Бъдещо правителство може да реши въпроса,ами сега е момента Йотова да си отиде при БСП,радев при ПП,да спечелят Избори,да съставят Необходимото Правителство и да оправят Тракийците!А дали ще го направят?!...

    Коментиран от #37

  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Неутрален":

    Вярно е, даже видях лично Президентът да носи у НС предложението, ма ни го пущиха вътре. И не два пъти, ами всяка седмица....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кУмУнист

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Питанка":

    А аз да те питам "турците" някой канил ли ги е тук, че да не ги върнат обратно. Другото което е няма нито един който да не си е върнал земята.(освен ако не е измамен от някой или от дпс са му взели земите с фалшиви документи). Иди в Кърджали да видиш на кой не са върнали земите, иди виж как никак кооперации като гъби върхо реститоирани земи. Дори мюфтийство се опитва да вземе музея в града като наследници на османската империя. А и по османско иго е нямало турци само да ти кажа.

    Коментиран от #35

  • 18 Биби Кинг

    2 2 Отговор
    Таа па е лагала на публично место! Спрете се пемберуги,не е слочайно каде три петелетки власт не сте виждали!
  • 19 Менгеле

    4 3 Отговор
    Предателите отишли на поклонение!
    На заколение трябва да отидат тези национални предатели, това им се полага, и това ще ги постигне.
  • 20 косача

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Питанка":

    Нещо се бъркаш.
    Всичко, което се случи с т.н "голяма екскурзия" стана със съдействието на Турция и нейните шпиони в България.
    Цялата пропаганда, лъжи и глупости, които разпространяваше Тяхното правителство и турската агентурна мрежа по света го правеше с ясното съзнание, че няма да се случи това, което стана.

    Отварянето на границите за всички мюсюлмани( които са българи по произход), които искат да заминат за Турция.
    Това което се случи втрещи низамите, и те не издържаха собствената си пропаганда и сами затвориха границата, за да не преминават повече желаещи в Турция, а после 3/4 от заминалите, се върнаха в България и никога повече не помислят да отидат отново в дяволарника.

    Коментиран от #32

  • 21 БГ гражданин

    5 3 Отговор
    В последните 5 години България имаше президент, който никой извън страната не признаваше и не канеше на официални срещи.

    Петгодишно безвремие в президентската институция.
    Румен Радев имаше една единствена мисия, като президент – да бъде обединител на нацията и той се провали с гръм и трясък дори и в това.
    В края на неговия мандат, българския народ никога не е бил толкова разединен и несигурен в бъдещето си.

    Радев се провали и в управлението чрез неговия служебен кабинет. Инфлацията расте, цените на тока, горивата и хранителните стоки всеки ден летят нагоре. За липсата на управленчески и лидерски качества на Радев горвори и безпомощността на назначения от него кабинет при решаването на проблема със заседналия край “Яйлата” кораб, който с опасния си товар вече 11 дни трови българското море.
    Човек, като Румен Радев единствено може да набива крак в чужди посолства и да бъде слуга на задкулисието и олигархията.

    Сребролюбието, високото его и омразата, които са го обзели никога няма да му позволяват да бъде слуга на народа си.

    А управляващите трябва да бъде точно такива – слуги на народа
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анализатор

    3 3 Отговор
    Радев наистина е уплашен, но не от ректора на Софийския университет, на чийто малък пръст не може да стъпи, а от провала на Херо Мустафа, която му обеща, да му осигури подкрепата на ЕС.

    Никой от „акредитираните“ всичколози няма да ви каже, какво точно се случва. Защото самите те още не са получили указания, какво да говорят.
    Техните прозрения се случват в следния ред: първо ги чакат да изтрезнеят, после им дават написани опорките, след това ги пускат да обикалят телевизиите. Невероятно, но факт.

    Това, което не ви казаха до момента е, че има причина служебния кабинет да не подава към ЕС плана за възстановяване, което лиши България, от милиарди евро в най-тежката криза, за последните 100 години.
    Затова Радев извиваше ръцете на Народното събрание, за актуализация на бюджета, и за тегленето на нови заеми, т.е. вместо да получим безвъзмездната помощ от ЕС, която ни се полага. Радев искаше да теглим нови заеми.

    Защото ако бяха подали плана към Брюксел, средния пръст от там, щеше да стане болезнено видим, точно преди президентските избори.

    Коментиран от #24, #27, #29, #31

  • 24 Причината

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    се корени в това, че Радев е обявен за „персона нон грата“ от Германия, Франция и Белгия. Заради „триморието“, чрез което САЩ се опитват да подменят приоритетите на ЕС, по отношение на сигурността, а от ЕС са толкова бесни, че ще стопират всичко, в което участва Радев.

    Радев, разбира се отлично знае това.. И по тази причина не посмя да стартира собствен политически проект.

    Правителство, в което участва, няма да види пукнат евроцент от ЕС! Казвам го направо, защото се наслушах на потресаващите умозаключения на всичколозите.

    Това, принуди ЦРУ и част от първаците, които преминаха на служба към тях. Да сглобят новия политически проект на принципа „тука има-тука нема“, т.е. хем Радев официално не присъства в новата партия, хем застава зад нея.

    Така се роди ПП“ПП“ и изгря звездата на Кирчо-канадеца, като лице на новия бардак.

    Коментиран от #25

  • 25 Радев

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Причината":

    напразно вярваше на Херо Мустафа, която го подведе с договорената подкрепа на ЕС.

    Подкрепа, ама друг път!


    От САЩ така агресивно започнаха да му разчистват терена в България, че вече има негласна коалиция между Германия, Франция и Белгия, а тя държи парите в ЕС, т.е. всичко.
  • 26 Биби Кинг

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бивш канадец":

    Моите оважениа дрогарю ма Беломорска Тракиа е у Гърциа па за там имаме споразомение от бае Тошево време да си не тарсиме от таме ништо и взаимно да си не признаваме малцинствата! По озношение на Турциа Източна Тракиа съшто не може да имаме претенции шо срока изтече миналата година и там сашто имаме споразомение ма од 1920. Там се договараме за размяна на население като сека од приемаштите страни обештетава преселенците с имотите на изселенците. Турците са си обештетили техните си, па наште на наште дали по неколко декари и земя за къшти а останалите земи на турските изселници ги продале на брокери и даржавата прибрала парите од продажбите! ТАКА, ЧЕ ТРАКИЙСКИ ВЪПРОС НЕ СЪЩЕСТВУВА, ТОЙ Е ОТДАВНА ПРЕВЪРНАТ В СТРЪВ ЗА НАИВНИЦИ В РЪЦЕТЕ НА ВЛАСТ ЖЕЛАЕЩИТЕ!
  • 27 Избирател

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    Моля, замислете се, кои са двата „отбора“, които излизат на терена в предстоящия „мач“. Определено не са сините (ГЕРБ) срещу червените (БСП).

    Излизат „Максуел“ САЩ, срещу Хумболтовия университет на Берлин.
    Това не е метафора, а обективната реалност!

    Това, което още не се осъзнава е, че ще падат много глави, а първи ще паднат главите на тези, които си мислеха, че участват в разиграването.
  • 28 Патриот

    6 1 Отговор
    Йотова, и аз защитавам тракийската кауза откакто съм се родил, но никой не ме е питал. Как я защитавате? За пет години по какъв начин я защитихте? Ти и шофьора на самолет свикахте международен форум ли? Десовия на всяко свое посещение в чужбина е говорил по темата ли? Засрамете се, Йотова. Стига лъжи!!!
  • 29 България

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    ще бъде в постоянна политическа криза с нестабилни правителства.

    Защото нито ЕС, нито САЩ ще отстъпят без наличието на по-голяма сделка..

    И в крайна сметка това ще ни доведе до „гръцки сценарий“.

    Фикцията на зелените чорапи по темата – икономика на България, за пореден път доказва простичкото правило, че всеки трябва да прави това, за което е учил.
  • 30 Не гласувайте за тях

    0 3 Отговор
    Нищо не успяха да направят, даже играят заедно с Боко. Противопоставянията са един театър, вижте действията им.
  • 31 Кака Мара

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    Външният дълг на България е 40млрд. лева и само за миналата година е 6 млрд. по данни на БНБ. Къде са милиардите са отговори гусин Тиква .
  • 32 Turchin

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "косача":

    Ти откъде знаеш толкова подробно тези неща? Да не би да си от тези които продаваха паспорти за 500 лева, вземаха да "охраняват" спестиаваниата, животните покъщината на хората и после не им ги върнаха или и ти ходеше с мегафон из турските села и викаше "Отивайте си".? От май 1989 до Август 1989 над 350.000 души бяха прокудени от България, болшенството за 24 часа.Че кой идиот,ще остави покъщнина,пари в банката,животни в обора,дете в казармата и ще тръгне гол и бос к чужбина? Ти с всичкия ли си?Думите,"повярваха на чуждата пропаганда" е за утеха на съвестта ви защото в 21 век в света няма такава наглост,такава подлост,такава диващина да се опиташ да заличиш цял народ на една земя.Щом 2/3 се върнаха защо в Турция в момента живеят над 520.000 бежанци от България от 1989-91? Обесни ми? За това народът е казал: "Не питай сторило, а питай патило" ти ли ще знаеш,след като не си изтърпял,не си жертвал nищо или аз,които и3трада целият период от 1984 до 1990 година? И каква е тази държава която дава на друга държава възможността да опера на нейната територия? Още повече през комунизма ,когато КДС следеше дори и.мухите? Или държавата не е била никаква държава , или ти лъжеш като всеки българин.

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Питанка/втора

    3 2 Отговор
    Пита се в питанката, кой, кога,коя година,къде при какви обстоятелства уби Капитан Петко Войвода ? Турците по време на "робството" или българите в свободна България?
  • 35 Питанка

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "кУмУнист":

    Ако не бяха дошли турците,щяха да дойдат кръстоносците . Ми тогава нямаше да има българската нация и сега щяхте да говорите английски,френски, испански или немски и щяхте да се кръстите от ляво на дясно. Понимаеш тoварищ?И не е необходимо някой някого да покани,ще си вържеш гащите за да не паднат и да не стане белята. Бсичко се решава на бойното поле.Който спечели,той владее...
  • 36 Епа

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Генетичните изследвания доказват, че тракийците и българите са едни и същи хора т.е. българите са по тези земи още преди който и да е друг и това е 100% факт

    Коментиран от #39

  • 37 3848

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Блян си ти, има документи за всеки имот. Пиши глупости и лъжи в тетрадката под леглото.
  • 38 3и48

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Turchin":

    Ало, претенцията, 500 години да ви дойдат на главата на теб и тези като теб, и тогава ще те видя като дойде някой мухел да иска онезщетенке за 501вата. Пфу
  • 39 Забравяш сиганите

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Епа":

    Или то май няма разлика...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове