Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 09:29 5 793 13

Климатик уби сладкар в Сандански

  • сандански-
  • климатик-
  • уби-
  • сладкар

220-волтов ток от неизряден климатик на съседно заведение е минал през тялото на Емил Панайотов

Климатик уби сладкар в Сандански  - 1
Снимка: БНТ

Млад мъж от Сандански загина, ударен от ток, докато поправял тентата на семейната сладкарница, разказват от БНТ. 220-волтов ток от неизряден климатик на съседно заведение е минал през тялото на Емил Панайотов и той е издъхнал за секунди. Семейството иска справедливост. Кой носи отговорност и има ли виновни за тази трагедия?

Късния следобед на 23 септември Емил Панайотов се опитвал да смени тентата пред семейната сладкарница. Баща му бил с него, за да му помага. Всичко се случило пред очите му.

"Качва се на стълбата, подпира се с едната ръка на навеса, а с другата се хваща за рамката на самото тяло на климатика, по което тече ток и буквално е убит”, разказа сестра му Василка Панайотова.

"Гледам двата му крака, той беше с къси панталонки, двата му крака надути вече и викам "Емиле бе, Емиле“ и аз се досещам, че го хваща ток и оттам тичам, за да изключа на нашия, аз понеже мисля, че е от нашия климатик, до таблото да изключа климатика. Докато се върна, той беше паднал върху колежката”, допълни баща му Борислав Николов.

Веднага проверили дали не си е глътнал езика и започнали да му правят сърдечен масаж. Линейката също дошла за минути, но било късно. Емил вече бил мъртъв.

"Токът е минал през него, по цялото желязо са дошли енергото и са казали, че тук по цялото желязо отгоре е минавало ток. Кой не си е свършил работата, кой е отговорен трябва да се разбере!”, каза още сестра му Василка.

Климатикът е бил неизправен, не е бил занулен, убеден е бащата на Емил, който е електротехник.

"Тоя климатик си е имал ток през цялото време, понеже отдолу е на щепсел и там са две жици, а трябва винаги да са три жици. То има фаза, нула и зануляване, а то беше само с проводник с две жици”, обясни той.

Климатикът е на съседното заведение. Помещението е собственост на РПК Сандански, но наемател от дълги години е Иван Туджаров.

"Аз тук съм под наем 14 години, климатикът беше монтиран преди това – кой го е монтирал, що го е монтирал, нищо не знам. Един път само климатикът даде някаква искра и беше поправен, но монтажът кога е било, какво е било, не мога да кажа нищо”, коментира Туджаров.

Опечаленото семейство настоява разследващите органи да изяснят истината.

"Доколкото знам, преди 1 -2 седмици също е идвано и е правено нещо на този климатик. Тогава ли нещо са направили, което не трябва, от преди това ли е имало някакъв проблем? Трябва да се разбере защо брат ми беше убит от един климатик, който той не е почиствал, както се говореше, за който само се е захванал и се е подпрял”, каза сестра му Василка.

"В цяла България стават такива случаи поради небрежност на някой. Той спаси на някой живота, той си даде живота за някой друг”, допълни майка му Роза Панайотова.

От Инспекцията по труда са назначили проверка по случая. Изискали са цялата документация, свързана с климатика. Проверката трябва да приключи в рамките на 10 дни. Районната прокуратура е започнала разследване по случая. Образувано е досъдебно производство по член 122 от НК. Климатикът е иззет, събира се и цялата информация, свързана с него.

Кой носи отговорност? Кога точно този климатик се е повредил? Това ще бъде доказано трудно, признават разследващите. Иначе за причиняване на смърт по непредпазливост законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 6 Отговор
    Сега с климатичните локдауни ще ви насъберем и климатиците.
  • 2 цербер

    4 5 Отговор
    Ток с напрежение 220 волта е убил сладкар в Сандански. Токът от неизПРАВен климатик на съседно заведение е минал през тялото на Емил Панайотов.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Механик

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Абсолютно правилно!
    "220 волта", представлява НАПРЕЖЕНИЕТО на ел. ток. Но новата мисирка на "факти", няма от къде да знае това.
  • 4 Гост

    12 3 Отговор
    Пълна талибанщина ..... пълна тиня. ХОра без ценз работят каквото се сетят ... нека го правят, но да се преквалифицират първо да имат знанията за твоа което правят. И всеки да си носи отговорност!!!!
    и да ви кажа такова нещо като "политическа отговорност" няма . Ако аз не съм отговорен на пътя и сгафя...съм наказан персонал. така трябва да е и в политиката.
  • 5 Umcho

    5 4 Отговор
    Само поданиците на английската кралица имат земно.Тука нема щото ще се крадне като за световно.Жалко за момчето.
  • 6 По климатика е текло ток за да не го

    3 13 Отговор
    ОТКРАДНАТ Трябва да се задължат гражданите в градовете масово да използват ТЕЦ който е огнебзопасен електробезопасен и дуракоустойчив Ще дойде време и климатиците ще почнат да се повреждат а хората няма да могат да им плащат ремонтите и ще стане Хаос докато парното зависи само от едни спирателни кранове на всеки радиатор

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "По климатика е текло ток за да не го":

    Тези времена да задължиш някой да ползва дадена услуга са отдавна минали и слава богу. И като ги задължят какво, за общинските и държавните предприята не важат никакви стандарти. Всеки е пропищял от топлофикациите, заради кофти услуга. Спират парното, когато си поискат и не дължат обещетение за това, отделно не ти гарантират, че в радиаторите ти ще влиза вода поне 60 градуса. За тях 40 градуса и 60 градуса са едно и също нещо(ако се плаща по дебитомер). А могат да те осъдят за 50 стотинки, за които дори не подозираш и да ти сложат 3-4 хиляди лева съдебни разноски. Не мерси. Жалко за загиналия млад човек. Имитацията на "държава" за пореден път взе жертва. Още помним случая на убитото момче в София. Историите се повтарят и повтарят. Сега в есенно-зимния сезон, очаквайте озверелите глутници бездомни кучета да си "хапнат" някое дете или пенсионер. Обзалагам се, че до 3 месеца ще има тогава "новина", защото историите в Клаката се повтарят всяка година с един и същи сценарии.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    По тъпо парче от маке няма
  • 9 бах Киро

    7 2 Отговор
    Човека писал тази статия явно дори часовете по физика в началните отделения е пропуснал.Единственно разбрах,че не е имало заземяване,но някои дава ли си сметка,че това заземяване си е допълниелен масраф и никой не ще да плаща за него?Колко такива уреди и инасталации без заземяване сме вързали с бригадата...дано ни не подгони някой инспектор или тия от съдилищата.Аз лично проблем нямам...ако си плати мющчурията ще му изкарам заземяване по схемата и с изолация и с всичките му далавери,ама на вересия да му пускам гювеч пък той да си играе кючек в чалгарницата няма как да стане.Най лесния номер е да го вържеш към някое желязо или ВКА системата ,но ще "думне" някой по линията.Всъшност май проблема тук е от такова естество.Такива връзки съм виждал много...а и много съм правил.Явно не е имал късмет младежа,а и с тия алуминиеви стълби без изолация ти ставаш проводника на заряда към земята.Ако е бил облечен и обут като хората,а и на дървена стълба...ще го тръсне малко и ще го хвърли на земята,но нали и от там трябва да пестим.А сега да ви светна...като си извикате жичкаджия не се пазарете за цената,а плащайте.Недеите да сте евтини на брашното и скъпи на триците.А ако ме минете евтинджос,в погребалното ще ви одрусат по яко от мене.Аз няма да ви плащам от джоба си,щото и деца и болни родители чакат на мене.Лека му пръст на човека.Дано другите да си вземат бележка и да се придържат към тарифата.
  • 10 Redse

    2 1 Отговор
    Затвор за климатика ,,доживот
  • 11 А вие какво

    2 2 Отговор
    очаквате в държавата на буцата?
  • 12 Анонимен

    2 2 Отговор
    Затова всичко си връзвам сам, защото нямам вяра на никого и нищо в тази държава. Първо научавам как се извършва монтажа и след това го изпълнявам според изискванията.

    Коментиран от #13

  • 13 е баш

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    такъв кат тебе също сам е вързал..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове