Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 06:38 1 361 10

Комитова: Инвестираме 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на градовете и регионите

  • виолета комитова-
  • устойчиво развити-
  • министър на регионалното развитие-
  • среща-
  • сесия-
  • средства-
  • градове-
  • региони-
  • инвестиции

Министърът на регионалното развитие и благоустройството взе участие онлайн в министерската среща в рамките на 82-та сесия на Комитета по градско развитие, жилищна политика и управление на земята на  икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE)

Комитова: Инвестираме 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на градовете и регионите - 1
Снимка: МРРБ

България ще инвестира 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на градовете и регионите. От тях 185,5 млн. евро ще могат да се използват за подобряване на жилищния фонд, включително за енергийна ефективност. Средствата са по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. По нея ще могат да се реализират и проекти за изграждане на „зелена“ инфраструктура, общински жилища и благоустрояване на цели квартали. В този процес ще се включат и местните заинтересовани страни, за да се търсят локални решения в борбата с климатичните промени и прехода към зелена икономика.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в речта си на министерската среща в рамките на 82-та сесия на Комитета по градско развитие, жилищна политика и управление на земята на икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE), в която взе участие онлайн.

Министър Комитова отбеляза, че форумът се провежда в труден момент за цялото човечество заради климатичните промени и пандемията от COVID-19. „Днес работейки дистанционно, милиони хора превърнаха домовете си в офиси. Други, заради задълбочаващата се икономическа криза и намалени доходи, обслужват трудно ипотечните си кредити и са в риск от загуба на жилище, и дори бездомност“, посочи министър Комитова.

В този момент повече от всякога, е важно да бъде осигурен достъп на гражданите до здравословни жилища на разумни цени в съответствие с Хартата на ООН за устойчиво жилищно настаняване, Стратегията на Икономическата комисия на ООН за Европа за устойчиво жилищно строителство и управление на земите 2014-2020 г. и Женевската декларация на министрите за устойчиво жилищно строителство и градско развитие. На дневен ред е и темата за „позеленяването“ на градовете чрез прилагане на различни архитектурни и градоустройствени решения, които ще допринесат за по-доброто качество на живот, подчерта министърът.

Данните показват, че на сградите в Европейския съюз се падат 40% от употребата на енергия и 36% от въглеродните емисии, което ги превръща в един от основните фактори за изменение на климата, затова промяната в енергийните характеристики на жилищния фонд е без алтернатива. Обновяването ще се извършва както със средства по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., така и чрез реализацията на мерки в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Основни цели ще бъдат енергийни спестявания повече от 30%, прилагане на устойчиви решения и преход към зелена икономика. Предвидената финансова помощ за тези цели по Механизма за възстановяване и устойчивост е около 600 млн. евро. Нуждите за обновяване на жилищния фонд в България обаче са много по-големи, защото той е силно амортизиран, отбеляза министър Комитова.

Икономическата комисия на ООН за Европа (ИКЕ на ООН) е създадена през 1947 г. и включва 56 държави от Европа, Северна Америка и Азия. По време на министерската среща в рамките на 82-та сесия на Комитета по градско развитие, жилищна политика и управление на земята ще бъде представено проучването „Жилища 2030: Подобряване на достъпността на жилищата в региона на ИКЕ на ООН“, което се разработва от ИКЕ на ООН в сътрудничество с Housing Europe и ООН-Хабитат. Очаква се да бъде одобрен и Регионален план за действие за насърчаване на устойчивите жилища като част от плановете за възстановяване след пандемията COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОМИТОВА, ДЕЙСТВАЙ

    7 8 Отговор
    КВО СТАНА С ПЪТИЩАТА......НЕЩО НЕМАШ ПАРИ ДА ПЛАТИШ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ....ТИ МИНИСТЪР ЛИ СИ ИЛИ ЛУКОВА ГЛАВА
  • 2 гошо

    3 2 Отговор
    Крадци
  • 3 Българка

    4 4 Отговор
    Хахааа, парите за пътища, минават по друго перо, за да се усвояват от "наши" фирми. Само, че спрените пари бяха над 1.8 милиярда, сега са 1.723, какво толкова едни 75-80 милиона потънаха за кампанията на фърчилото и джобчетата на фатмаците.

    Коментиран от #10

  • 4 мрудник

    4 0 Отговор
    За Бургас, никакви пари!Големи кражби!
  • 5 КОМИТОВА, ДЕЙСТВАЙ

    2 1 Отговор
    СТРОИШ ЛИ МАГИСТРАЛИТЕ.....ИЛИ ГИ ГЛЕДАШ НА КАРТИНКА...

    Коментиран от #6

  • 6 т-п трол гербав

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОМИТОВА, ДЕЙСТВАЙ":

    Действа жената,бе! Колко пъти ти обяснява чеоправя бакиите на боко, дето строи и раздаа пари без отчуждаане, без проект и т.н. И мисли не само за София и Бургас, а за цяла България.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 КОМИТОВА, ДЕЙСТВАЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "т-п трол гербав":

    Бакиите се дават на съд...министъра гради , а не прави разследване....или тя не знае за какво е на този пост
  • 8 лицемерие и наглост лъха от тоя съюз!!!

    3 0 Отговор
    пак си осигуриха яко крадене !!! от тия пари милиарда вече се разпределя по етажите на задкулисната власт!!!
  • 9 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "т-п трол гербав":

    Само мисри схема за крадене, нищо друго.
  • 10 БСП на Бунището

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    1.75 милиарда Евро са ТРИ милиарда лева за Устойчиво развитие,което е Абстрактно колкото си искаш....Три Милиарда лева са много пари!!!!Устойчиво Развитие - ама как ги мислят ...Мъгла и след мъглата - ха....пак Мъгла...!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове