13 Октомври, 2021 11:20 1 272 32

Димитър Ганев: Младите подкрепят най-силно зелените политики

  • димитър ганев-
  • зелен преход-
  • климатични промени

Над 80% от българите не са запознати с енергийния преход, това е хранителна среда за посяване на скептицизъм и страх

Димитър Ганев: Младите подкрепят най-силно зелените политики - 1
Снимка: БГНЕС

Над две трети от българите са на мнение, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството. Нещо повече, над 60% смятат че измененията в климата трябва да са приоритет за ЕС. Скептиците, за които Вие питате, ясно ги идентифицираме в няколко от въпросите. Това са между 13 и 15% от пълнолетното българско население. В този смисъл, можем с категоричност да твърдим, че голямото мнозинство от българите гледа позитивно на зеления дневен ред. Това коментира пред "Дир" социологът Димитър Ганев.

"Прави впечатление, че се наблюдава динамика сред най-младите възрастови групи и висшистите, които изглеждат най-ангажирани и подкрепящи зелените политики. Данните стоят и напълно закономерно при сравнението с изследвания в други държави, в които също най-младите са по-ентусиазирани по зелените теми в сравнение със своите родители например. Ако влезете и в по-дълбок прочит на демографския профил на гласуващите за Зелените в Германия или други зелени партии в Европа, ще видите че в техните редици са преимуществено млади хора.

Около 80% от всички пълнолетни българи не са запознати с темата. Имайте предвид, че при такъв тип въпроси имаме и "престижен" елемент в отговорите, че респондентът знае или е информиран. Това е нормално отклонение, което често се получава. В този смисъл, можем да твърдим, че информираността е дори и по-ниска. А предвид, че Зелената сделка е факт и че това неминуемо ще внесе доста промени в Европа, а и у нас, трябва да се мисли за комуникационна стратегия от страна на държавата, разяснявайки за какво в крайна сметка иде реч", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    12 4 Отговор
    Първо да легализират тревата и тогава можем да говорим за всякакви други зелени работи.
  • 2 Майна

    30 1 Отговор
    Ако ЕС продължи с тази програма за самоубийство, след няколко години той ще се окаже в деиндустриализирана пустош. Проблемът не е газ, въглища или ядрена енергия. Неефективната зелена енергия от слънцето и вятъра никога няма да може да предложи стабилна и надеждна енергия.

    Програмата за зелена енергия на ЕС, САЩ и други правителства, заедно с инвестираните от Давос инвестиции в ESG, ще гарантират само, че докато вървим напред, ще има още по-малко газ или въглища или ядрена енергия, на които да се върне, когато вятърът спре, има суша в язовирите за водноелектрически централи или липса на слънчева светлина.

    Не е нужен ракетен учен, за да осъзнае, че това е път към икономическо разрушение. Но това всъщност е целта на „устойчивата“ енергия на ООН през 2030 г. или Голямото възстановяване на Давос: намаляване на населението в голям мащаб. Ние, хората, сме жабите, които се варят бавно. И сега Силите, които са, наистина увеличават топлината.
  • 3 Енергиен преход

    18 3 Отговор
    Нужни са ни 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй. Там имаме изградена инфраструктура и специалисти. Горенето на въглища трябва да остане в миналото. Атомната енергия ще е основата, а за баланса на енергийната мрежа в страната ще се грижат възобновяемите енергийни източници.

    Коментиран от #10, #19

  • 4 Уточнение

    15 0 Отговор
    Зелена чуторооо.
  • 5 123

    24 0 Отговор
    Ами спрете им електричеството, качете ги на каруците, прекратете отглеждането на крави, защото пръцкат и замърсяват с метан и съм убеден,че ще преосмислят позицията си :) Аман от зелени талибани!
  • 6 пешо

    14 0 Отговор
    "това е хранителна среда за посяване на скептицизъм и страх"

    и скептицизмът и страхът са основателни. за съжаление. за разлика от тоя пропагандист, пешо е запознат с материята. територията ще плаща за болните амбиции на политици, на които им е през оная раб.та за нея. и на тия, които са по върховете на "екологичната хранителна верига", ще плаща.
  • 7 отегчен

    18 1 Отговор
    Не случайно активисти и войници са в по-голяма степен млади хора.
    Още с мляко около устата и нулев житейски опит. Хващат се за някаква кауза, мислейки си, че ще оправят света.
    А старите играчи, им гледат сеира отстрани и потриват доволно ръце.
  • 8 63738384393

    13 0 Отговор
    Аз знам за тая мания да има само вятърни мелници и слънчеви батерии ама един студ от -20 градуса и имаме ситуацията както в Текасас ,щото нали са зелени технологии!
  • 9 Бай Шили

    4 1 Отговор
    Младите подкрепят ИТН. А ЛГБТИ групата ПП и ДБ.
  • 10 енергетик

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Енергиен преход":

    знаеш ли колко време и парици трябват, за да се построят два нови блока? и защо не споменаваш аец "белене"? предполагам, няма го в лиШчето, което са ти дали.
  • 11 честен ционист

    9 0 Отговор
    Младите обикновено са най-наивни, с малки изключения, разбира се..
  • 12 Хахаха..

    6 0 Отговор
    Ми да плащат "младите" пет дози за пет минути около климатика..
  • 13 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Зелените политики гълтат милиарди за нищо и после младите ще ги връщат.
  • 14 Старец

    14 1 Отговор
    Младите в последните години са пълни идиоти.
    Такива ги направиха, защото такива им трябват, за да прокарват каквото си поискат.
  • 15 Ганкиното

    16 0 Отговор
    "Над две трети от българите са на мнение, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството."
    "В този смисъл, можем с категоричност да твърдим, че голямото мнозинство от българите гледа позитивно на зеления дневен ред."

    -Категорично заключение базирано на невярно твърдение.
  • 16 абе

    8 0 Отговор
    Те този баш зелен идиoтизъм , провеждан тъкмо по този начин , на брюкселските идиoт-бюрократи ни стовари върху главите енергийната криза съвместно с борсовите им спекулации естествено.
  • 17 Енергиен преход

    7 0 Отговор
    Знам. Освен време и парици трябва и политическа воля. Важно е да се започне да се мисли за нови ядрени мощности днес, за да може когато са готови да изведем от употреба въглищните централи. "лиШче" нямам. АЕЦ Белене за жалост е обречен проект, за който платихме всички граждани.
  • 18 Димитър Ганев Храненик на ГЕРБ!!!

    10 0 Отговор
    Младите, какви Зелени политики подкрепят?? Да плащат те и родителите им 2-3 по скъп ток, зада Пълниме Гушите на Голямите собственици на ВЕИ и Перки!! Никой не Подкрепя Енергийната Мафия, тя е само мафия!! Нито е Зелена, нито червена а Мафия!!

    Коментиран от #27

  • 19 СССР

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Енергиен преход":

    ни ги беше построил и си работеха. Новите ни "благодетели" от ЕС ни ги бастисаха.С посредничеството на Кунева.
  • 20 трънчо

    15 1 Отговор
    Алоооо, Митю Ганев, това че 2/3 от българе са на мнение че климатичните промени са реална заплаха де го видя или чете, щото и не виждам някой да ме е питал по този въпрос, а ако си питал 20 келеша в училищния двор вечер като шмъркат и пият - това е друг въпрос...
  • 21 Гост

    6 0 Отговор
    Зелени=ЛБГТИ – за това се борят всички "зелени" партии в ЕС, а младите изглежда, че или са наивни, или по-глупави от глупавите.
  • 22 Гост

    9 0 Отговор
    АЕЦ белене беше предвиден за ШЕСТ милиарда за два блока, но ЕС направи всичко възможно проекта да не се случи.

    За построяването на АЕЦ Белене, България нямаше да инвестира и един лев, всичко щеше да се поеме от Руската компания, която бе намерила и още инвеститори.

    До изплащане на инвестициите, България щеше да получава 51% от приходите, а след това и останалите 49%.

    Сега построяването само на един блок струва 15 милиарда
  • 23 Щот

    5 0 Отговор
    Не са живели на студено, я да помръзнат две три зими
  • 24 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор
    Ако приемем за вярно, че младите подкрепят "зелените" политики, то можем да го отдадем на това, че още не са узрели, макар че силно се съмнявам във въпросната мантра.
  • 25 7386

    5 0 Отговор
    Димитър Ганев: Младите подкрепят най-силно зелените политики. Щото не знаят какво подкрепят. Телефоните им са направени от зелени политики, токът с който ги зареждат също е от зелени политики. Айде да се вземат в ръце! Стига глупости!

    Коментиран от #26

  • 26 Кауш

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "7386":

    А колите им дизляци!
  • 27 До 18

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Димитър Ганев Храненик на ГЕРБ!!!":

    Абе,ще им дойде акъла.Когато същите " зелени" ги притиснат в ъгъла,и ги превърнат в дигитални роби.Старта е даден отдавна.От първите,елементарни слушалки,до днешния мини компютър,без който дори в тоалетната не отиват.Приучиха ги ,да получават директна ,сдъвкана информация.За пряко храносмилане, без нужда от личен анализ.Да плаща безконтактно,да поръчва изключително онлайн.Дори и храната не си приготвят сами.От там- до преминаване на електронните пари е само крачка.До заместването им,във почти всички сфери,от електронни роботи,е въпрос на 15-20 г.Това сегашното - онлайн обучение,и онлайн работа от дома е тест- прелюдия.Да привикват,че е нормално.След това,ще се отзоват в реалността на" Дилъри на време" но в много по езуитски,перфиден вариант.Дали ще са с импланти- микрочип,през друго устройство,е въпрос на технология.Но живота им ще бъде по жесток,от този във трилъра.Там са търсили ефекта-интригата.
  • 28 Така е

    2 0 Отговор
    Зелена тиква, за зелено мечтае, докато разбере, какво не знае!
  • 29 Жоро

    4 1 Отговор
    Проблема е, че тези екоактивисти не са платили и една сметка за ток или вода през живота си... Ако го направят, друга песен ще запеят.
  • 30 МалкоЛогика

    1 0 Отговор
    Младите най-лесно се лъжат.
  • 31 ЗЕЛЕНО НО УМНО

    1 0 Отговор
    ЗА ЗЕЛЕНА ПОЛИТИКА ВОДА ВЯТЪР СЛЪНЦЕ И АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА В КОМБИНАЦИЯ С АКУМОЛИРАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА В КАСКАДНИ ХИДРОЦЕНТРАЛИ ГАЗТА САМО ЗА ТРАНСПОРТ НИКАКВО ГАЗИФИЦИРАНЕ САМО КЛИМАТИЦИ Е СЛОЖНО ЛИ Е В ДОБАВКА МАСОВО ЗАЛЕСЯВАНЕ МАСОВО БАИРИ ДЕРЕТА ПОКРАИ ПЪТИЩАТА ДОРИ И В СРЕДАТА НА МАГИСТРАЛАТА КАТО В УНГАРИЯ
  • 32 Watchdog

    0 0 Отговор
    Не е важно какво подкрепял или не подкрепял някой.. Млад или стар... Важно е кой и къде се вземат стратегическите решения... Ясно е като бял ден че същите се вземат в чужбина...в Берлин и Брюксел...и да не подкрепяха "младите" това щеше да е без особени значение за реалностите на земята....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове