Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 11:47 3 627 5

ВАС отказа да гледа жалбата на уволнения зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков

  • данс-
  • недялко недялков-
  • уволнение

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май

ВАС отказа да гледа жалбата на уволнения зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Той бе махнат от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май, пише ”Сега”.
За да прекрати пълномощията му Министерският съвет се позова на текстовете от Закона за ДАНС, според които зам.-председател на агенцията се освобождава предсрочно "при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията". Това се прави с решение на МС по предложение на председателя на агенцията. Недялков обжалва точно това решение на правителството.

Казусът стигна до ВАС, след като по него първо се произнесе Административният съд в София. Също като първата инстанция и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска (докладчик) и Тинка Косева приемат, че решението на правителството за Недялков не може да бъде оспорено пред административен съд.

Според тях независимо, че с акта на МС се засягат права и интереси на Недялков, това не значи автоматично, че той може да се атакува пред административния съд.

Като първа инстанция съдия Десислава Корнезова обяснява, че правоотношението между държавата и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен характер и се регулира от нормите на Кодекса на труда. Прекратяването на това правоотношение става с два акта - административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на правителството от 28 май е единствено основание за издаване на втория акт, а неговата законност е производна от законността на първия акт. Затова и влязлото в сила решение на МС за предсрочно прекратяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното прекратяване на трудовото правоотношение, което е направено от премиера, пише в определението на съдия Корнезова.

Няма данни дали след произнасянето на ВАС Недялков се е обърнал към граждански съд.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май.

Веднага след като получи заповедта за уволнението си Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията.

"По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят", обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията. Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа. Преди да бъде уволнен Недялков, с поста се раздели и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро Киров

    29 3 Отговор
    ВАС не се занимава с герберски отпадъци.
  • 2 ххх

    20 1 Отговор
    Дори не знаят къде да си търсят правата!А иначе били завършили право!?!
  • 3 иво

    2 12 Отговор
    ЧУ-МАВИ КОМУ,НИЯ,ГИ , ДА НЕ СЕ ИСКАЗВАТ !
  • 4 Перо

    18 1 Отговор
    Влиятелни мутренски контингент трябва да се неутрализира от държавния апарат! Те никога не са работили за държавата,а за едноличния режим на толупа! Имат само измислени,фалшиви “заслуги” и се осланят на чужда помощ, като чужд слугинаж!
  • 5 нИдялко

    7 1 Отговор
    Адаш не се притеснявай , защото всяка неделя имаш имен ден , и повод да се налюскаш като свиня с приятели !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове