Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 09:43 2 726 31

Хиновски за цената на тока: Ще се гърчим до април

  • ива хиновски-
  • ток-
  • цена-
  • енергетика

Замърсяващите централи плащат все повече, а ефект за природата няма

"Изготвихме писмо до президента, МС и евродепутатите ни, с което предлагаме реформи, които да ограничат последствията от кризата. Една от тях е временен мораториум върху механизма за планирания ръст на въглеродните емисии".

Това заяви специалистът по ядрена енергетика Иван Хиновски от "Има такъв народ" пред Тошко Йорданов по телевизия 7/8.

"Това обаче според ЕК ще спре развитието на зелената сделка. А в същото време замърсяващите централи плащат все повече, а замърсяването си продължава и дори се увеличава - така ефект няма, единствено икономически страдат самите централи", смята експертът.

"Попадаме във въртележка, в която до април-май ще се гърчим - докато не влязат пролетните води от снеготопенето във ВЕЦ-овете.

Промени в закона за енергетиката не могат да бъдат направени сега.

За цената на тока, проблема с въглеродните емисии и други актуални теми от областта на енергетиката вижте във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    33 0 Отговор
    Гърчите се , ама пред олигарсите... И тях ще подпомагате с парите на народа... А народа , кой ще подпомогне...!!!???
  • 2 Това

    21 1 Отговор
    е положението , в цяла Европа е така . Цените растът драстично , а и през 2022 ще продължат да се качват !
  • 3 коко

    15 2 Отговор
    аз се гърча от 12 години че до април ли няма да искарам?!!!
  • 4 КОТарАК

    18 0 Отговор
    докато не влезли води от снеготопенето във ВЕЦовете...като гледам,,специалистите ни , губя всякаква надежда вече
  • 5 честен ционист

    16 1 Отговор
    Зимъска ще се гърчите, а летоска ще се потите.
  • 6 покруса

    14 0 Отговор
    Не само ще се гърчееме до април,ами може и да седупим до декември.
  • 7 Алфа Вълкът

    12 1 Отговор
    България най-бедната страна в ЕС и тепърва се развива икономически, ние не може да си позволим 2030г да си затворим тецовете. Китай как ги пуснаха да бачкат защото са развиваща се икономика преди 25г и не са имали капитал за нови технологии. Остава служебния кабинет да се наведе, не могат уж да правят промени в закона и да гласуват решения, пък могат да се подпишат и да затрият народа!
  • 8 питам

    27 0 Отговор
    Проблемите са няколко:
    1. Измислените въглеродни емисии. Къде отиват парите от тях?
    2- Енергийната борса. По принцип всяка една борса е място за спекулации, където цените се определят не по себестойност + печалба, а според търсенето и предлагането.
    3. Наложеното от ЕС раздробяване на енергийната система и разделянето на производители с наложени търговци. По този начин птичките на клона стават изключително много.
    4. Към 3. Нарушава се естествения монопол. Търговците купуват от един производител /АЕЦ/, прекарват тока по една мрежа и го продават на различни цени.
    5. Наложените ЕРП-та. Те се превърнаха във фирми-касички и работят с подизпълнители /т.н. аутсорсинг/, което също увеличава птичките на клона и т.н. и т. н.
    6. Изцнос от търговците на ефтин български ток в ущърб на българските потребители при огромен марж на печалбата.
    = Всички т.н. "експерти" обслужват определени икономически и политически интереси. А бе КУЧЕ ВЛАЧИ КАМИОН!
  • 9 Народът

    19 0 Отговор
    Зелената сделка не ни трябва!
    Както са тръгнали ще ни слъжат данък въглеродни емисии и на нас хората!
    И ние при дишането произвеждаме въглеродни емисии.
    Трябва да кажем "НЕ" на "зелената сделка"!
  • 10 Сандо

    18 0 Отговор
    Гърчим се заради тоя предал се и продал на чужди интереси "експерт",враг на АЕЦ и на Южен поток.И вместо медиите да го осъдят на вечно мълчание и изгнание от общественото пространство,те продължават да ни облъчват с неговите "експертни" оценки.А ние се питаме няма ли най-после да се намери някой,който да слугува на България и на българите?От чужди мекерета вече не можем да се разминем.
  • 11 Табаков

    9 0 Отговор
    Народът и като си пръцка, изхвърля вредни емисии,а не само ТЕЦ-овете.
  • 12 Ами да

    14 1 Отговор
    Защото Южен поток не щете, нов Аец също, добре, че и трети пол не щеме, че иначе ще се плаща още по тежко за сделките с дявола:)
  • 13 гост

    15 1 Отговор
    Снощи кандидатът за канцлер на Германия развиваше тезата, че ще разчитат на перки в океана и фотоволтаици. Той няма понятия от т.н. основни мощности, които са Големите ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ! Всичко друго е екзотика. Върховите натоварвания могат да се покриват от малки ВЕЦ, ПАВЕЦ, възобновяеми източници и модерното решение - малки модулни атомни блокове като руския на кораба "Ломоносов"
    За перките и фотоволтаиците освен това са необходими огромно количество акумулатори и преобразуватели от прав на променлив ток. Производството им води до огромно замърсяване на природната среда! Ек в случая подхожда популистки и обслужва икономически интереси. Като плащаме въглеродните емисии какво става с тях? Да не би да ги ловят като Борисов снежинките във въздуха?
  • 14 Watchdog

    14 0 Отговор
    Ще се гърчим още 1000 години защото не сме и не държим да бъдем суверенна държава... Това е слонът в стаята образно казано. Когато законите по които живеем се пишат и налагат от чужди правителства и наднационални организации със съмнителен международно правен статут ще се гърчим... Така е било и по време на турското робство. Тогава сме били турски поданици днес сме европейски граждани. Но разлика няма доколкото не ние определяме нашите собствен дневен ред, закони Ив крайна сметка живот.
  • 15 Гражданин на РБ!

    5 1 Отговор
    Ще се гърчим,докато изчегъртим Енергийната Мафия на ГЕРБ...!!!
  • 16 докога тоя

    10 1 Отговор
    Ще се гърчим заради такива като тоя дърт доносник на ДС,а впоследствие продал се на глобалистите,които го коронясват за"виден енергиен експерт".Хиновски разбира от енергетика колкото и свиня от кладенчова вода.Той дори закона на Ом не знае.Но такива продажници като него успяха да спрат АЕЦ Белене и Южен поток и обрекоха държавата ни на енергийна бедност,вместо да станем енергийния център на Балканите.И сега тия противняци вместо да търкат наровете,продължават да обикалят студията като цветарки и да ръсят небивалици.
  • 17 Jacques Yves Moineau

    1 5 Отговор
    Ще се гърчите, защото тези които трбва да вземат мерки, не ги вземат. А народа спи. МОЖЕ ДА СЕ ДОКАРА АЗЕРСКИ ГАЗ НА ТРОЙНО ПО НИСКА ЦЕНА!

    Коментиран от #19

  • 18 САЩ ВЪН

    6 1 Отговор
    Ще се гърчим заради колониалното ни робство и заради такива псевдоексперти като тоя продажник и национален предател.
  • 19 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Jacques Yves Moineau":

    Ами виж за кого се канят да гласуват и на кого ежеминутно правят реклама по медиите.Всички тия,които ни набиват от всевъзможните СМИ са против АЕЦ,против Южен поток и са на директна издръжка от западни посолства.Погледнете само как ще посрещнат зеления еврофашист Тимерманс.
  • 20 TROY

    7 0 Отговор
    Абе амбреаж, ще ти напиша писмо със въпрос? Защо няма АЕЦ Белене? Най чистата и евтина енергия е от АЕЦ.
  • 21 TROY

    6 0 Отговор
    Простия българин заслужава от Вашингтон да му пратят цялата документация на осемте Ф 16 да ги ползва за разпалки на кюмбето.
  • 22 НИЯ

    8 1 Отговор
    КАКВА ЗЕЛЕНА СДЕЛКА БЕ ХИНОВСКИ. НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ НАРОДА ЗАГИВА. НО НА ВАС НЕ ВИ ДРЕМЕ
    . ТОВА Е ГЕНОЦИД КЪМ СОБСТВЕНИЯ НАРОД.
  • 23 Хайл

    10 0 Отговор
    Който искаше ЕС НЯМА ПРАВО ДА СЕ ОПЛАКВА СЕГА,а оная с кревата уста кунева заради АЕЦ КОЗЛОДУЙ ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА..."Бизнеса" да прави като вятъра сега,защото когато народа протестираше те се правеха на глухи...дреме ми на фура за бизнеса,народа е ценен
  • 24 Къде е Кунева? Забравихте ли я? Защо

    5 0 Отговор
    нито една медия , нито един журналист не я открият и не и зададат въпросите, на които тя е длъжна да отговори. Или тя е "свещена крава" и никой няма право да я докосва. А това , че някой си стар ко..л решил да ни заплашва с неща, които знаем по-добре от него е излишно. Да си мълчи и да се гърчи колкото си иска.
  • 25 народен съд

    7 0 Отговор
    Тоя дърт козел не го интересуват цените на енергоносителите.Той няма да се гърчи.Добре е захранван с грантове за антидържавната си дейност.Мястото му е в една килия на остров Белене,където да нощува в компанията на няколко вмирисани рома,а денем да копа канали и да хигиенизира санитарни възли на площадката на АЕЦ Белене.
  • 26 бесен

    4 0 Отговор
    ЕС Ще накарат всички народи да съборят правителствата си със тази или следващата криза и БАМ! Нов световен ред ли искате или фашизъм ? ако няма да се бодете и да зачитате лбгт се гответе за ВОЙНА ЗА ПРАВА И СВОБОДИ
  • 27 ГОСТ 1

    3 0 Отговор
    Щом и този тип е "енергиен експерт" и то в чалгаджийската партия, тури му пепел.
  • 28 Трън

    5 0 Отговор
    Помните ли? Едни идиоти казаха, че АЕЦ Белене е ненужен.

    Коментиран от #30

  • 29 Крадеца вика: Дръжте крадеца!

    5 0 Отговор
    Хиновски през 2013: Цена на тока от АЕЦ Белене от 75 евро/МВч ще бъде по-висока от пазарната и Белене ще работи на загуба.
    Хиновски през 2021: Пазарната цена на тока е 250 евро/МВч и ще се качва още. Дръжте крадеца!
  • 30 Батко

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Трън":

    Единият идиот е точно Хиновски /агенг Хабов от ДС/. Що за НАГЛОСТ трябва да има тоя, за да се прави на загрижен за процлеми които той е предизвикал?
  • 31 6969

    2 0 Отговор
    Пълни глупости дрънка този дядка от статуквото, проблем с медистик на ток няма България - има проблем с енергийната мафия? Забрана на износа на държавен ток, частният да го продават на борсата на колкото искат, приватизиране на Булгаргаз, Булгартрансгаз, закриване на БЕХ, и активиране на строеж на двата блока в Белене, и нова френска централа в Белене, ремонт на Павец Чаира.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове