Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 12:48 2 126 40

Николай Павлов: Ако "Топлофикация София" не си плаща, ще създаде проблем и на БЕХ

  • николай павлов-
  • булгаргаз

Високите цени на тока у нас не могат да бъдат свързани с цените на газа в България

Николай Павлов: Ако "Топлофикация София" не си плаща, ще създаде проблем и на БЕХ - 1
Снимка: БГНЕС

"Високите цени на тока в България не могат да бъдат свързани с цените на газа в България, защото едва от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ". Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Павлов посочи, че 131 млн. лева са просрочените задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз":

"Те са най-големият потребител на природен газ и ако не си плащат, биха създали огромен проблем не само на "Булгаргаз", но и на БЕХ".

"Има огромен недостиг на природен газ в Европа. Тя е връхлетяна от безпрецедентна енергийна криза. Това е извънредно положение, което засяга всички страни в Европа. Всичко това доведе до едни много високи цени на газа, а те се отразиха на високите цени на тока. България е част от ЕС и от общия пазар".

Според него изходът от кризата е повече газ да бъде предлаган от основните доставчици за Европа.

По думите му "Булгаргаз" продава на значително по-ниска цена от европейските пазари:

"Разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители".

Николай Павлов подчерта, че доставчиците на "Булгаргаз" от Русия и Азербайджан си изпълняват договорите.

Той подчерта, че не е бил свидетел на вземане на решения "на тъмно" в енергетиката.

"Надявам се в края на ноември да има спад на цените на природния газ", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    19 1 Отговор
    е това АКО не си плаща ? Трябва ли да плаща ? Трябва !
  • 2 редник

    18 2 Отговор
    "Виcoкитe цeни нa тoкa в Бългaрия нe мoгaт дa бъдaт cвързaни c цeнитe нa гaзa в Бългaрия, зaщoтo eдвa oт 6 дo 8% oт eлeктрoeнeргиятa ce прoизвeждa oт прирoдeн гaз".

    Е, защо токът е скъп?

    Коментиран от #5, #6

  • 3 злоупотреба

    19 1 Отговор
    Всички са мафия.
  • 4 от село

    14 1 Отговор
    От 20 год. съм разведен с топлофикация , карам на климатици ,а всяка зима си правя по 150л. вино ,и плащам по малко за зимният сезон!!!
  • 5 9797

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    Токът е скъп, щото много маймуни са насядали на клона. Погледни си сметката- колко ток разходваш и колко други разходи плащаш. 60% ток, 40% други начисления. И с водата е същото.
  • 6 русенец

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    Защото създадоха енергийна борса, която практически не се контролира , а на борсата фирми на наши другари купуват евтин ток от Бг и го изнасят прескъпо. Тук се създава недостиг на електричество и цените растат.

    Коментиран от #20

  • 7 В БГ всичко

    11 0 Отговор
    е мафия. Мафията контролира енергетиката и там никое правителство не смее да пипа. Всеки чака за лапачка. Златната кокошка на мафията. Мафията назначава хора и след това ги подменя. Всички са доволно компенсирани. Когато започнат промените в енергетиката значи нещо се прави. Но това няма как да стане. Парите не миришат. А будалите отиват да гкасуват.
  • 8 смок

    5 0 Отговор
    "Високите цени на тока в България не могат да не бъдат свързани с това,че евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" се изнася в чужбина, и че не бе построена нова АЕЦ-тази в Белене."
  • 9 Centyrion

    13 1 Отговор
    Щом хората плащат на Топлофикация,не виждам причина ,тя да не си плаща консумативите.Ако себестойността на топлото е по висока,калкулирайте го в сметките,ако на потребителя му е изгодно ще ползва,ако по евтина алтернатива ще се откаже и няма да има нужда от вас.Никой не е длъжен да ви дотира,щотото да ви има.Трябва да сте поставени в пазарни условия и ако сте рентабилни,ще работите,ако не сте,се преустройте и оптимизирайте,ако не става,отивате за скраб.

    Коментиран от #33, #37, #38

  • 10 pbdan

    14 0 Отговор
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
  • 11 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    След 12 години, ГЕРБРАРАСТИЯ ли?
  • 12 pbdan

    10 0 Отговор
    В момента се изнасят за Сърбия, С. Македония, Гърция и Турция общо около 1300МВт и то при спрян за ремонт реактор в АЕЦ "Козлодуй".
  • 13 бушприт

    2 0 Отговор
    Точно така е,парното трябва да е от ТЕЦ-а за да е по-евтино. Но ТЕЦ-овете са далече от населените места,а и пушат много,отделят прах,твърди частици и друга мръсотия.Справка-град Перник. АЕЦ-ът е много далече и за отопление на населени места не става. Как ще я караме нататък,не ми е ясно.

    Коментиран от #16, #18

  • 14 БОЛШЕВИК 🌟

    8 0 Отговор
    Защо не хванат Фандъчка да плати тия пари? Това са 0,1% от парите в шкафчетата на нея и вожда й! Няма хората да умират от студ заради кражбите на тия крадци.
  • 15 фейк гадание

    9 0 Отговор
    през 2021г българите ще вдигнат революция и ще избият корумпираната си политическа класа?

    Коментиран от #19

  • 16 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "бушприт":

    Мощността на ТЕЦ-София трябва да се вдигне няколко пъти, да произвежда ток и с отпадната топлина да поддържа парното и топлата вода. Трябва да е на газ естествено, тя и сега си е така, но произвежда само топлина и малко ток - над 3000МВт топлинна и 280МВт електрическа мощности.
  • 17 ПКП

    2 1 Отговор
    Асен Василев: Точка 1 - стоп на течовете, затвор за крадците! ........................
    СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЕДНА ОТ НАЙ ТЪРСЕНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЩЕ Е ,,ДЖЕЛАТИН" ........... КОЙТО ОТВОРИ ФИРМА ЗА ОБУЧЕНИЕ И СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ЩЕ СТАНЕ МИЛИОНЕР !......... ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ ПАК ЯКИ ПРЕСТЪПНИЦИ С МНОГО СТАЖ В ЗАТВОРА - МУТРИ !
  • 18 Пенсионер

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "бушприт":

    Стига с това отопление! Отдавна съм се отказъл от тия! В България зимата не е студена.Имам една печка, паля е от време на време!:) Ей, така от глезотия!:) Иначе просто се обличам топло!

    Коментиран от #30

  • 19 БОЛШЕВИК 🌟

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "фейк гадание":

    А дано, ама надали! Тя 2021г. вече е накрая си, но предстоят две дати които могат да събудят някакво недоволство. Първата е 7-ми Ноември денят на Великата Социалистическа Октомврийска Революция . Другата е най-черната дата от новата история на България 32 години от 10.11.1989г. когато почна разрухата и ограбването на народа и страната а държавата беше предадена в лапите на мафията! Но по вероятно е, ако избухне нещо то ще дойде отвън, световните процеси против дивия капитализъм са тръгнали и нямат спиране, тогава може да се надяваме и тук да се надигне вековната злоба на роба и да почне разплатата с грабителите ни и голямото клане!

    Коментиран от #21

  • 20 Играч

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Купувай и ти бе другарю!:) Кой ти пречи?!:)
  • 21 Червеноармеец

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    От Русия ще дойде! Здравите сили там вземат превес! Чакаме само Аврора да даде залпа и Ленин да възкрасне!

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Българка

    11 0 Отговор
    Цялото ръководство на ТЕЦ София, начело с кметицата Фандъкова трябва незабвно да са уволнени и разследвани. Същото важи за БЕХ, КЕВР и НЕК. Тези мини са заложени от правителствата на Борисов и бетонираните хлебарки на ГЕРБ и ДПС по върховете на всички енергетични дружества и регулатори. Подозира, че и сегашният енергиен министър участва мълчаливо в тая завера с бездействието си

    Коментиран от #25

  • 23 БОЛШЕВИК 🌟

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Червеноармеец":

    Ленин е жив в сърцата ни. Тия къде вярваме на тая идеология и сме живяли малко по онова време и едвам съществуваме сега при дивия капитализъм, правим разлика кога беше по-добре. И за нас Ленин е жив в сърцата ни. Важното е, скоро да се появи лидер и водач като Ленин, за да поведе масите към жестока и безмилостна разплата с грабителите ни!

    Коментиран от #24, #31

  • 24 Червеноармеец

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Извинявай, ама кой набор си?! Аз, съм 53-и!

    Коментиран от #26

  • 25 456

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    На ТЕЦ София или на Топлофикация София?

    Коментиран от #29

  • 26 БОЛШЕВИК 🌟

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Червеноармеец":

    73-ти набор, живял 16 години по времето на бай Тошо и 10 години след това от инерцията на хубавото време. След това досега само мизерия, безработица и ограбване. Вие ако нямате фирма, от какво сте доволен от това време след 10.11.1989г. ? Ако имате фирма и сте от новобогаташите и чорбаджиите, не е нужно да ми казвате, всичко ми е ясно!

    Коментиран от #35

  • 27 Голем смях

    6 1 Отговор
    До кога цяла България ще плаща парното на софийските боклуци.Имат най-големия бюджет,галеници са на всички правителства,ограбиха над 60 процента от еврофондовете до сега.Вместо да опашат България с магистрали ,харизаха парите за метро.Проклятието на България се казва София.От когато това кално село е станало столица бял ден не сме видяли.

    Коментиран от #36

  • 28 Красная шапочка

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Червеноармеец":

    А като възкръсне Ленин , там ще легне Кой ... 🤭🤭🤭
  • 29 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "456":

    Изв., прав си на Топлофикация София.
  • 30 Бай Шили

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пенсионер":

    И аз така. Като видя Корнелия по Телевизията и ми се стопля душата и почвам да се потя
  • 31 да питам

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Австрийски , немски и так далее туристи-пенсионери , гледайки ги цяло лято по Дунава , как се разцепват от круизи , как ли без бай Тодар и Ленин в сърцето са го постигнали ?!

    Коментиран от #32

  • 32 БОЛШЕВИК 🌟

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Еми това е капитализма и експлоатацията на работниците. Тия немски и западни пенсионери се чудат къде да се заврът, но от бедни страни като България, млади и безработни отиват там да им бачкат, за да може тия да се радват на живота си!
  • 33 някой

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Centyrion":

    Да,ама не можеш да се откажеш на 100% .Това е заради е... ия закон за етажна собственост , дооформен от гербаджиите през 2011 година.Но интересно откъде и как Топлофикация София е натрупала дългове от над 800 млн.лв. след като досега газа беше евтин,абонатите си плащат редовно и т.н

    Коментиран от #34

  • 34 Centyrion

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "някой":

    Аз също съм абонат на топлофикация,Живея в малък областен град и ползвам отопление и централна топла.Живея в блока в който са касите и офисите на Топлофикация.Псрадокса е че входа над офисите им се отказа от тяхната услуга.Когато се откаже цял вход; ли блок, топлофикация умира,няма такси за сградна инсталация.В някой места дори нарязаха шъранговете!
  • 35 един друг

    0 4 Отговор

    До коментар #26 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Каква безработица ве, бизнеса търси кадри от метач до ядрен инженер, е ти ако не можеш да се впишеш и чакаш дядо ти пак да е с НАРОДНА пенсия нема да стане.
  • 36 Отговорче

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Голем смях":

    "До кога цяла България ще плаща парното на софийските боклуци."
    Прав си, още не е станало увеличението и реват като вдовици ....и на нас веднага по селата дърва, пелети и т.д. В НЕБЕСАТА.
  • 37 инж Химик

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Centyrion":

    На теория си прав, на практика : ако се калкулира цената на парното, така ,че да остава дори малка печалба за топловикация, то ценатаще хвръкне в небето и хората ще се разбонтуват. По тая причина , всички правителства , натискат цената да е ниска и карат топлофикация да работи на загуба. Щото никое правителство , не иска да има бунтове и революции. Тва е истината.
  • 38 Некой друг

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Centyrion":

    Както винаги сме недоволни от всичко
  • 39 червен

    2 0 Отговор
    Топлофикация яко надписва смегките а не плаща.Къде са парите. Евтиният ток го изнасят бивши другари.ЗАЩО. ЗАЩО ВНАСЯМЕ ГАЗ САМО ОТ РУСИЯ.
  • 40 vasil

    0 0 Отговор
    Монополист! Нека си побликуват заплатите, разходите и всичко, с което потребителят ги издържа! Това е мафията!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове