Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 15:49 4 784 58

Пътищари: Не са изхарчени авансите!

  • пътища-
  • протест-
  • пари

За септември беше обявен около 1 млрд. лева излишък

Пътищари: Не са изхарчени авансите! - 1
Снимка: БГНЕС

Не са изхарчени авансите! По вече работени обекти са върнати близо 120 млн. лв. от тези аванси. Единственото, което е нужно, е държавата да ускори процедурите, които са необходими за издаване на строителни разрешения на обектите, и те ще бъдат завършени. Това заяви пред БНР инж. Стефан Чайков, председател на Браншовата камара „Пътища“.

По думите му отпуснатите авансови средства са по договори с „Автомагистрали“ ЕАД за ново строителство, а сумите, които пътните строители претендират, са по договори с АПИ за текущ ремонт и поддържани. „Няма как да се смесват възложителите“, подчерта той.

Инж. Чайков посочи, че няколко пъти са обявявали, че около 600 млн. лева трябва да бъдат преведени на пътностроителните фирми, за да не спре работата по обектите, които са поели: „Междувременно сумите се увеличават непрекъснато“.

Той беше категоричен, че дали има, или няма пари в държавата - това казва Министерството на финансите, а не МРРБ:

„За септември беше обявен около 1 млрд. лева излишък. Бюджетът предвижда възможност за достигане на около 4,5 млрд. лева дефицит. Не е задължително Народно събрание, важно е дали служебното правителство иска да води такъв тип политика. От 1998 г. бюджетът на АПИ е допълван със средства от държавния бюджет с решение на Министерски съвет. Въпросът е на какъв етап правителството ще стигне до становището, че би могло да отпусне пари от евентуални излишъци в бюджета с постановление на МС“.

По думите му няма проблем да проведат протести и пред новото Народно събрание, така че да получат удовлетворение на икономическите им искания:

„Ако се наложи, ще окажем натиск на парламента, за да бъдат взети бързо решения, които да удовлетворят нашите искания“.

Председателят на Браншовата камара „Пътища“ беше категоричен, че исканията им не са политически: „Единственото ни политическо искане беше за оставка на министър Виолета Комитова“.

Чайков изрази очакване да стигнат до споразумение с правителството, защо неразбирателството би довело до социални проблеми:

„Има готовност в пътностроителните фирми да се освободят между 60 000 и 100 000 души, които да отидат в социалната система. ...Не сме освободили до този момент хора, защото се надяваме на споразумение, но икономическата логика е голяма, ако няма с какво да плащаш. Никой не иска да освободи и един човек“.

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков поясни, че никой не иска да води война с пътностроителните фирми, но трябва ясно да бъде казано кое как е направено и по кой начин фирмите могат да си вземат парите.

Той обясни, че раздадените авансови средства са раздадени за част от лотовете на АМ „Хемус“: „За съжаление те са раздадени за бъдещо строителство, за част от което няма дори и планове. Естествено е да сме притеснени какво ще стане с тези пари, защото е много смущаващ начинът, по който са раздадени“.

По думите му има категорична вина на предишното управление на страната и изказа недоумение, защо протестите на пътните фирми е пред МРРБ, а не пред партийната централа на предишната власт.

„Държавата е възложител на незаконното строителство. ... Искаме законът да излезе над властта. Властта е била силно смазала закона, той е този който дава или не дава, а не властта. Те искат пари от властта, при положение, че ние нямаме законовите механизми да ги дадем. Ако продължава властта да е над закона, е много страшно“, коментира още Шишков.

Той беше категоричен, че без санкции на Народно събрание не могат да се дават средства.

„Пътностроителните фирми са поискали да гарантираме едни пари сега и едни пари до края на март. Това, което министър Виолета Комитов е направила, и което е говорено в Министерски съвет, е за бюджета за 2022 г. да се даде предложение да бъдат заложени за тези текущи ремонти 1,4 млрд. лева. Искаме да сложим ред в тази история, да се прекрати практиката с плащане в края на годината. Образно казано - те строят, а после се прави бюджетът, кое е първото - първо се планира и се прави бюджет, а какво се прави - те строят и накрая, а, трябват ни толкова пари и те се наместват в бюджета. ... Фирмите строят под прикритие и накрая гаранцията остава в държавата, а те си вземат парите. Не смятам, че това е нормално“, коментира Иван Шишков.

Той изрази очакване да постигнат договореност с пътностроителните фирми, защото ръководителите им са бивши шефове на АПИ и добре разбират ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гимнастик

    16 90 Отговор
    Румба,К’во ше кажеш?Къде са парите от излишъците или ще легнеш да паравиш упражнения?

    Коментиран от #6, #36

  • 2 ТаУмВзе

    79 10 Отговор
    Пак ли, да се краде! Марш при долната мутра, да си искате!

    Коментиран от #38, #43

  • 3 питам

    76 7 Отговор
    От АМ "Черно море" да кажат как си взеха преди няколко години парите - 36 милиона за пътя Шумен - Войвода - Каолиново? Дадоха ли 6 милиона лично на тиквата , за да си вземат останалите 30?
  • 4 на тия

    68 10 Отговор
    явно не е ясно , че България е парламентарна република а не министерска република за да може министерския съвет да харчи бюджета както си реши ! а това да даваш за пример как до сега е имало една престъпна практика за харчене на държавните пари с цел кражби е доста нагло

    Коментиран от #7

  • 5 МУНЧО,...ПАДНИ ЗА...100, Ф'АТ'М'АК НЕФЕЛ

    12 53 Отговор
    ПЛАЩАЙ СИ МАСРАФА БЕ ШАПКАР.

    Коментиран от #11

  • 6 666

    67 11 Отговор

    До коментар #1 от "Гимнастик":

    другарю прочети КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ...РАЗДЕЛ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ! Ако намериш некъде ...президента раздава пари на тоя и ония да са класирам и аз с някоя куха строителна фирмичка .

    Коментиран от #12, #25, #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Така е

    28 10 Отговор
    ПЪТИЩАРИ - Строители на съвременна България !!!
  • 9 Защо този

    45 6 Отговор
    Чайков не излезне на медиен Дебат пред целия Народ с Комитова и този проблем да се изясни веднъж за винаги!!!

    Коментиран от #14, #31

  • 10 МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА

    8 18 Отговор
    ТИА ША МА ОПРААТ
  • 11 Мазньо

    38 9 Отговор

    До коментар #5 от "МУНЧО,...ПАДНИ ЗА...100, Ф'АТ'М'АК НЕФЕЛ":

    Ха,Буци яде и пие,сега други да му плащат масрафа....

    Коментиран от #18

  • 12 МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА

    10 38 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    ПРЕЗИДЕНТА НЕ ДАВА ПАРИ, АМА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е НЕГОВО........

    Коментиран от #27

  • 13 Тома

    45 7 Отговор
    Чайков най добре знае къде са парите за пътища а те са в чекмеджето на доктор генерала боко тиквата
  • 14 Къде ...дебат бе Клепар?!?

    11 25 Отговор

    До коментар #9 от "Защо този":

    Поръчваш текущи ремонти и подготовка за зимата и...си плащаш а не пращаш на хората да си търсят парите от фирми за НОВО строителство.
    Тъп ли си?

    Коментиран от #17

  • 15 От 1998 г

    28 5 Отговор
    Са свикнали да крадат безконтролно и да замазват положението с постановления на МС, вместо да получат реален бюджет и да се вместват в него.
  • 16 смерш

    38 6 Отговор
    Който е имал допирни точки до строителната пътищарска и санираща приближена на бб група фирми на ниво по високо от шпакловчик и багерист ,знае за какви комисионни ства дума и на кои/КОЙ/ се плащат!
  • 17 Тъпият си точно ТИ

    19 3 Отговор

    До коментар #14 от "Къде ...дебат бе Клепар?!?":

    Освен това си манипулатор! Една от страните лъже! САмо дебат пред целия народ ще реши проблема. Да ама на теб какавидо това не ти отрърва нали???
  • 18 Кой точно плати..... 5 милиарда Окрадени

    9 19 Отговор

    До коментар #11 от "Мазньо":

    От БЕОГРАДСКИЯ АЙДУК-МУСТАКА и червената ДС-МАФИЯ? Кой плати ..."усвоените" от Р.Овч. и БКП ,... 2 милиарда за един... ГЬОЛ??
    Кой плати 1.2 милиарда за ... РЕАКТОР който е от 50-те години на МИНАЛИЯТ ВЕК??
    АКО МОЖЕШ...УПРАВЛЯВАШ БВЗ ДА СЕ ОБЯСНЯВАШ,...ИНАЧЕ....ФУРАЖКАТА И НА СЕЛО

    Коментиран от #21, #24

  • 19 МУНЧО КРАТУНЧО, ПАДНИ ЗА 100

    10 20 Отговор
    С ЕДИН КОРАБ НЕ МОЙТЕ СА УПРАЙ, ТРЪГНАЛИ ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВАТ
  • 20 фбр

    32 11 Отговор
    Хайде в Банкя да си искате парите от най-великия пътищар! Да извади пари от чекмеджетата и да ви ги плати !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЦИтирам

    33 5 Отговор
    “По думите на Чайков”. Абе Чайков, в кой университет са те учили че договорите са в устна форма ве? Ахахаха смешко такъв. Ако ти стиска ще излезнешмс документи пред медията. Ти кой си да вярваме на думите ти ве? Новоизлюпен лъжлю
  • 23 Българка

    31 5 Отговор
    Председателят на браншовата камара "Пътища" Чайков да отлита с 300!
    Как не го е срам да продължава да настоява за 600 милиона на фона на дедени без нищо над милиард и при положение, че повечето от тези изработени според него пари за ремонти са по незаконни договори. Ами да си прихванат тези милиони от милиардите и когато им ги възстановят/ платят да си възстановят авансите. Цинично е да твърдиш , че върнати само 120 милина на фона на милиарди са гаранция, че не са изгубени милиардите. Да определено те не са изгубени, а откраднати. Цинично и нагло да твърди, че строителната мафия ще оказва натиск над парламента. Справедливо и законно е правораздавателните органи да окажат натиск над афиотите, които са дали и тези, които са получили българските/ нашите пари и да има обвинелни актове и съд, а не протести на престъпници
  • 24 Мазньо

    16 6 Отговор

    До коментар #18 от "Кой точно плати..... 5 милиарда Окрадени":

    Реакторът го плати Буци,и като бонус направи "Руски Поток" до Сърбия,за 3,5 млрд.Милиардите му в руски банки са му като цирей на задника,трябва да се пазят!

    Коментиран от #30

  • 25 Гимнастик

    10 25 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    Овчи мозък,Румен назначи Киро Двойния гражданин и Асен Интелектуалната собственост.Къде са парите,трябва да обясняват и тримата

    Коментиран от #28

  • 26 Как..

    12 3 Отговор
    Какво е името на бащата на Чайков ?
  • 27 666

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА":

    Не знам дали е негово ама знам едно ... нещата не отиват на добре в тая държава .Правителството без парламент не може да прави каквото си иска ... все пак сме парламентарна държавица ... това е тъжно защото тия в парламента за 32 години ни разплакаха майката с това ,че промениха много закони в техен интерес а народа седеше послушно и сега духаме супата .Където и да почука човек от низините да си търси правата в държавния апарат ...нищо не може да се направи ...закона е такъв .
  • 28 Аритметика

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гимнастик":

    Питай жена си.
  • 29 МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА

    7 14 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО Ъ МОЕ.....И ВИСОКИТЕ ЦЕНИ СА МОИ.....
  • 30 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "Мазньо":

    ААААА, НЕ ТАКА,. НИА СМЕ НАЙ, НАЙ....БОГАТИ...ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ДО ДНЕС ЯКО ПИЕМ КРЪВЧИЦАТА НАРОДНА....

    Коментиран от #33

  • 31 Защото Товариш Чайков

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Защо този":

    Лъже и маже по мутренски. Някой помни ли го тоя като шеф на АПИ И протеже на Орешарски? Какво свърши тогава???
  • 32 Крис

    15 6 Отговор
    Лелееее и тоз иска да взема излишъците. Откъде разбра колко излишъци има? Абе човек те парите са дадени и ...някъде са изчезнали-търси си ги. Трябва да разбереш че трябва да излезете от сивия сектор и всичко да е прозрачно. Иначе схемата е ясна....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 тез ни мивевач

    14 4 Отговор
    тез ни праят на идиоти!!!
    били върнали пари ?
    на КОЙ!!!
  • 35 РЕалистА

    14 5 Отговор
    абе като ва погнат ДАНС и Прокуратурата ще върнете у другите милиони, на боко обръчите !!
  • 36 Бежанец

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гимнастик":

    Ще ги даде следващия главен прокурор,не знаеш ли
  • 37 ПСР

    15 4 Отговор
    "Пътищари"....живи да ги оплачеш!
    Имение в с.Белчин.Безбрежни такива,над софийския"ускорител".В Марково,около Пловдив.SLS.Бентли.747-дълга база.Майбах.Панамера.Q7.
    Пътещари.Мъка.

    Коментиран от #41

  • 38 Хората си искат парите за свършена

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Работа а Служебните превратаджии нарочно не и ги дават Нека ти който пишеш тези хули да останеш без заплата месеци и такива като тези превратаджии да ти ограбят парите и тогава реви тук

    Коментиран от #45

  • 39 Радева Диктатурата Анти хуманист

    6 15 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    РАДЕВ И СЛУЖЕБНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ ОКРАЛИ ПАРИТЕ И НЕ ИСКАТ ДА ПЛАТЯТ НАПУК ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА КОМУНЯГИ ПЛАТЕТЕ НА ХОРАТА

    Коментиран от #44

  • 40 Алфа херинга

    9 4 Отговор
    Щом не сте ги изхарчили, значи пари има. За какво реваха досега? Тия знаят ли изобщо защо протестират или просто защото сега е модерно?
  • 41 Радева Диктатурата Анти хуманист

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "ПСР":

    РАБОТЕТЕ българи не злобейте тук
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дуче

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Май само крадене ти е в главата. Пощипваш ли от чантата на жената за по една ракийка, а ? Щом всички други крадат според теб, ти ли си най-усвет. Не може да ти е такова мисленето и да не попипваш. Значи тарикатите на власт могат, а ти не. А, стига бе. Ти си по-зле от долната мутра. Той поне построи половин България. А ти - нищо. Даже не си миеш клавиатурата, за краката да не говорим. Погледни я. Видя ли, че съм прав ?
  • 44 666

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Радева Диктатурата Анти хуманист":

    това другарю казва СЪДА В БЪЛГАРИЯ ...да знаеш а не да си пишеш съчинения ....затова сме на тоя хал ....щот ни прокуратураята работи ни съда може да осъди някой благодарение на прости прокурорчета защитени от държавата с имунитет ....та смятай за кво иде реч ....единственото нещо за коетоа може да бъде пипнат прокурор е ако извърши убийство ....за нищо друго няма закон който да барне прокурорите неграмотници ...това е България .
  • 45 С когото са сключили Договор

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хората си искат парите за свършена":

    ТРУДОВ договор от него да си ги искат. Това, че шефовете им се оправдават, че нямало пари си е абсолютно техен проблем. Ако толкова им стиска на тези шефове да съдят държавата за незипшащане на задължения по договори! Защо не го правят 3-4 месеца, а се ослушват. Шефчета...Вината е в наивния работник и това, че не си търси правата! Вината е и в държавата, че няма синдикат на работника! Общо взето всичко е блато и само СЪД ще реши проблема. Така, че Чайков вместо да пискаш по медията вземи осъди държавата. Стиска ли ти???

    Коментиран от #47

  • 46 мангъродер

    5 9 Отговор
    Първото , което направи хунтата със зелените чорапи на фатмака Радев, беше да приберат и усвоят всички пари, които бяха заделени за различни започнати дейности. Правилно американците поискаха да платим самолетите на куп и Бойко го направи. Сега щяха и тях да са конфискували временните разбойници - комунисти.
  • 47 ъглов

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "С когото са сключили Договор":

    От кога е работа на държавата да органицзира профсъюзите ? В комунистическите ви глави е пълна боза май.

    Коментиран от #51

  • 48 До 9

    6 4 Отговор
    Няма да излезе този бабаит на дебат,защото най-малко лъже.Всички пътищата да вървят в Банкя.Народът няма да плаща за едно и също нещо по два пъти.Много сте нагли
  • 49 И като

    6 4 Отговор
    има излишък на пари,на вас ли да ги дадат пак и защо?Кои сте вие?Марш в Банкя
  • 50 филанкишията

    0 1 Отговор
    и къде са тези тенекии.по-добре да бяха краднали по-навтеме,та поне в бг-то да си останат.а сегс какво?чичо сам по-богат с 2 милиарда доларс,а българия-с 8 самолета +1 паднал-пи налко
  • 51 Боза е твоята глава

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "ъглов":

    В Швеция синдикатите са организирани от Държавата. Всеки спазва социалния закон! Там обаче на власт от 100 години са социал-демократи, а не псевдосоциалисти или Тикви или некви Кючекчии либерали. Иди поживей в деуга държава, почерпи опит и с него ела в БГ за Промяна! Точно и заради това вярвам и ще гласувам за ПП.!

    Коментиран от #57

  • 52 Камара Пътища Борисов е създаде 5

    4 4 Отговор
    месеца преди да сдаде власта!! Тези за какви се взаемат, посредници създадени в 12без5!!Аман от Посредници и Комисионери!! Чайко, какво и кой плашиш!! Измислената Камара Пътища от Борисов, плашиш Парламент Правителство Кой си ти с тази новоизлюпена, посредническа Гербаджийска Камара!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 И аз да кажа

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Боза е твоята глава":

    Ами нищо подобно- гяволетата от ПП точно затова са дошли тук- че лесно се лъже и съдът е нефелен. Ако бяха със сериозни и успешни кариери на Запад,нямаше да ги загърбят за едно временно правителство! Тези момченца са аферисти, които ви успиват с лъжи, нагласиха аверчетата си по бордове и управителни съвети с фантастични заплати и с лесните пари си плащат реклами, а някои балъци и за без пари ги величаят. Нека Кирчо каже в Канада биха ли го оставили да заеме министерски пост, че и за премиер да се бута, с лъжлива декларация?
  • 58 010101

    0 0 Отговор
    Какво е това "пътищари"? Поне като копирате чужди безумици, редактирайте нещо! Мисирки тотални!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове