Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 08:22 8 929 70

Защо хора от столичен блок поставиха бариера към паркинга си

  • столичен блок-
  • хора-
  • паркинг-
  • бариера

Работещи в района са недоволни, защото не могат да използват пространството

Защо хора от столичен блок поставиха бариера към паркинга си - 1
Снимка: Нова телевизия

Съкооператори монтираха бариера и превърнаха пространството пред блока си в частен паркинг. Новата придобивка дори била осветена от поп. Неочаквано обаче от общината настояли ползвателите да отрежат бариерата. Има и недоволни, които твърдят, че общински терен е ограден за частни нужди. Те имат претенция, че не могат да ползват общинския паркинг, разказват от Нова телевизия. „Паркингът е прекрасен, бариерата също, но ограничава достъпа на тези, които работят наблизо. Сутрин ни се е случвало да обикаляме дълго време, за да намерим къде да паркираме. Писал съм на Столична община няколко пъти. След първия сигнал бариерата беше демонтирана. Но след това отново беше върната”, казва Евгени Станев, който работи наблизо.

Живущите в блока казват обаче, че са съсобственици и имат право на строеж. Те са категорични, че не искат някой да паркира пред домовете им. Те подчертаха, че до мястото има достатъчно градски транспорт. И споделят, че преди ограниченията, автомобилите са паркирали и в градинките и така са ги разрушавали.
„Основният мотив на хората е, че искат да запазят пространството пред входовете си. Това е един от малкото обединени блокове, които поддържат сами пространството, садят цветя и искат да запазят този свой оазис. Паркингът обаче е и общинска собственост и ще трябва отново да демонтираме бариерата”, обясни кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев.

Според него проблемът се е появил след въвеждане на зелена зона в квартала. Оттогава много хора са започнали да паркират в междублоковите пространства.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правилно

    60 72 Отговор
    Парлинга е на входа и би следвало да се ползва само от живущите там, а не от зли ковид фашисти.

    Коментиран от #39, #68

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    79 6 Отговор
    Само градската управа може да загражда или биядисва в синьо, зелено , пембено и да лапа кинти ‼️
  • 3 Раданч Татлъту

    31 3 Отговор
    Бравос,сигурно имат и Зелен сертификат!?🤡🐷👍
  • 4 Разбира се

    64 13 Отговор
    незаконно ! Купили ли са паркоместата ? Не !

    Коментиран от #45

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    82 1 Отговор
    А деветдесетте години ни убеждаваха , че вече ще се строи само с паркинги гаражи..... ‼️ Е, сега събарят една къща с дворче и изграждат кооперация за тридесет семейства , без паркинги , щото оскъпявали строжа❗

    Коментиран от #61

  • 6 Гост

    41 6 Отговор
    Всъщност, и едните и другите са прави. Живущите искат инфраструктурата от блока да се пази, т.е. да не се спира в тревни площи и градинките около блока, по тротоари където да се чупят плочките. След като паркиращите не разбират това - ограничават достъпа до паркинга. От друга страна, наистина паркингът е общински и нямат право да поставят бариера. Единственият изход е системни сигнали до Столичен инспекторат за паркиралите неправилно автомобили.

    Коментиран от #28

  • 7 аз се махам от софето скоро

    39 5 Отговор
    отвратително гето е тва струва си да живееш там ако правиш поне 5 бона заплата

    Коментиран от #12, #21, #22, #64

  • 8 попара

    12 4 Отговор
    Новата придобивка дори била осветена от поп. НЯКОЯ НОВА ЛИНЕЙКА ЩЕ БЪДЕ ЛИ ОСВЕТЕНА ОТ ПОП? ИЛИ НОВА КОЛА НА ФОЛКАДЖИЙКА?
  • 9 меги

    24 2 Отговор
    Живущите в блока могат да наемат от общината мястото и тогава спокойно ще може да го заградят. Не е скъпо.Трябва обаче да е частна общинска собственост, а не публична.
  • 10 да да

    32 3 Отговор
    решението е просто - зона и този паринг и така живеещи там ще имат право на безплатно ползване другите ще плащат !
    ЦЯЛА София трябва да е платена зона по местоживеене - безплатно за 1 кола !!!!
    Жестоки глоби за паркиране на тротоар в зелени/кални площи , на кръстовище и т.н. !

    Коментиран от #14

  • 11 яяй

    33 10 Отговор
    Работещите големи тузари бе, с коли. Ми има градски транспрот. Ще се премъчите малко, като повечето от нас. Подкопаха София с метро, има още три вида транспорт и колите не намаляват. Значи има някакъв проблем? От Столична община сладко спинкат.

    Коментиран от #19

  • 12 XXX

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "аз се махам от софето скоро":

    Напълно подкрепям.
  • 13 Владо

    27 5 Отговор
    ПАркингите са общинска собственост, за която обаче общините не полагат никакви грижи от 40г. Общините ни задължават да снегопочистваме тези площи и да ги поддържаме. В такъв случа кой ще ни спре да ограничим досъта до тях и да се ползват само от живущите. Иначе вечер се прибираме и заварваме стадо ахмаци спрели като за по 2паркоместа и живущите няма къде да спрат автомобилите си. Всеки да си прави сметка, като ходи на работа с автомобила. Иначе има добре изградена мрежа на градския транспорт - да я ползват със здраве.
  • 14 БАЙ Х@Й‼

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "да да":

    Къде общината дава БЕЗПЛАТНО паркиране на живущи в зоната ❓❓❓

    Коментиран от #17

  • 15 Запознат

    22 1 Отговор
    Защото са селяндури, налазили София.
  • 16 Герги

    18 2 Отговор
    Ами протестиращите когато отидат на работа къде паркират...сигурно ходят с велосипеди...акълии дал Господ..

    Коментиран от #20

  • 17 Жан Клод ( с двата ножа)

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

    И пак няма да има места!
  • 18 дъфак

    22 9 Отговор
    Тези са много прости. Да си купят терена и да го заграждат тогава. Оная дебелата лелка се грижела за мястото и това и дава правото да го присвои?!?!?!? - да си ходи на село и да си загражда двора. Общиснки паркинг и всички може да го ползват. Цървули.
  • 19 Гост

    30 1 Отговор

    До коментар #11 от "яяй":

    Няма как да намаляват колите, при условие, че има вътрешна миграция от цяла България към 4-5 града, като към София са сигурно 80% от общата миграция. Докато политиката на държавата не се промени, да създаде поминък и към по-малките градове - така ще е. Не си мисли, че на някой му е много зор да изостави всичко и да отиде на ново място. Просто хората търсят препитание, както извън България, така и в самата нея.

    Коментиран от #42, #70

  • 20 А.така

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Герги":

    Ааа това вече е друго....
  • 21 Браво

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "аз се махам от софето скоро":

    Така и трябва. Правилно си се ориентирал. Аз вече го направих преди 2 години. Най-правилното решение в живота ми. Без да обиждам никой. Имам приятели там и оставам с уважение към абсолютно всички :)
  • 22 С удоволствие ще

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "аз се махам от софето скоро":

    те изпратя от там от къде си дошъл! И на софиянци им дойде до гуша от навлеци, които като решат че са аноним ници се държат бетер цигани!
  • 23 Пучо Капучо

    6 4 Отговор
    Не върши работа. И ние имаме бариера, която непрекъснато чупят, за да може да си паркират работещите наоколо сульо и пульо, през деня. Даже и видеокамери имаме, но какво от това - лепнат маските и готоу. Трябва нещо по-солидно като портал, това не върши работа...освен, ако нямат кабина с портиер, но това струва пари а и не е много законно.

    Коментиран от #33

  • 24 Крайно време е

    16 5 Отговор
    Общината и кметовете трябва веднъж за винаги да разрешат този проблем за всички блокове и да постави бариери към принадлежащите им паркинги!
    Разбира се , че собствениците на жилища и постоянно живущите в блока са с предимство и имат правото да поставят бариера на паркинга който още при построяването е бил планиран и предназначен за техните нужди , както и тротоарите пред входовете им които също са общински терен, но се изисква от собствениците да ги поддържат и почистват през зимата от сняг, отколкото нахалните навлеци присвояващи си правото временно да паркират на техните места и водят до избухването на побоища за паркомясто или вандализиране и спукване на гуми на автомобилите...!!!

    Коментиран от #63, #66

  • 25 Собствениците

    14 1 Отговор
    На имоти да поискат от общината да определи прилежащо пространство на сградата или Упи. Тогава ще могат да си стопанисват паркинга. Всяка сграда следва да има прилежаща площ
  • 26 Така трябва

    16 2 Отговор
    Всичките тия нагляри, дето се бутат пред чужди блокове, ако спреш пред техния, най-малкото ще ти надерат колата. Ние сме 100 апартамента, всички с коли.Край нас построиха 4 блока и още 2 в строеж.Бай сельо не си купил нито гараж, нито паркомясто.Те надраскани под прозорците ни, ние обикаляме района да търсим място.Общината дава растение за строеж без необходимото място за паркиране.Като са счупили бариерата, счупете им наглите кратуни.И това ще стане, след като на общината не й дреме за изграждане на паркинги.

    Коментиран от #30

  • 27 Танас

    12 9 Отговор
    Да си сложат бариера пред кошарата на село
  • 28 толкова ли е трудно

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    след като могат да поставят бариера значи могат и да си поставят колчета около градинките и никой няма да им ги гази но проблема не е в градинките а във чувството за собственост …
  • 29 Аргонавт

    11 11 Отговор
    По закон щом си плащаш данъците, можеш да паркираш на всяко едно разрешено място от София до Шумен😃тия комплексарси изпълнения се случват в по старите квартали, където дядото е имал къща, направили блокче и видиш ли тротоара и пространството пред блока са му бащиния...

    Коментиран от #48

  • 30 тия са ми най-жалки

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Така трябва":

    тия мъртви души на мишки дето драскат колите щото някой спрял на “неговото” място са най-мръсни !!! незнам колко трябва да си кух че да правиш подобни неща но за жалост това е бг осново са слабоумните хора преобладаващите последните 15-20г !!!
  • 31 Перо

    6 4 Отговор
    Незаконен паркинг,който трябва да се премахне от общината,защото не е частен имот!

    Коментиран от #47

  • 32 Начи

    1 0 Отговор
    Тряа да сложем и ние пред блока, че тировете на КФЦ да не ни трошат колите, кой им е разрешил в междублоково пространство на т образно да влизат големи камиони, да им построи и път през булеварда
  • 33 ФОН40

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "Пучо Капучо":

    Като ти залостя портала и ти запаля блока и ще изгорите като факели вътре всичките шопи 😄😄😄😄👍
  • 34 Ганьовци,сър

    4 7 Отговор
    Селяндурите нямат право да слагат бариера,който иска да си плати паркомясто и ще има знак,и маркировка!
  • 35 Нямам думи !

    5 5 Отговор
    Това с попа доказва,какви прости селяни са налазили София ! Не само паркинга,но и земята върху която е построен блока е общински !
  • 36 Когато

    11 1 Отговор
    държавата не работи, ганьовците се дърлят. В германия не можеш да построиш дори кенеф, ако нямаш осигурен паркинг ПО ПЛАН.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Георги v.

    8 1 Отговор
    След като селяндурите ни заляха, сега започнаха да се разпореждат и с чужда собственост създавайки собствени правила.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ефремова

    0 0 Отговор
    Е мръсен нужник
  • 41 гост

    10 1 Отговор
    И от моя блок обмисляхме подобно нещо. Възмутително е след дълъг ден да трябва да търся паркомясто близо пололвин час и да трябва да паркирам в съседния квартал, само защото на някого му е скимнало и му е удобно....

    Коментиран от #56

  • 42 помаците

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    са като овце, един като купи апартаментче на кредит и другите от колибата го последват. Идват с по 3 коли, няма какво да правят, щукат из тротоарите с колелета по цял ден и накрая от скука отново заминават към селата. Това го гледам всеки ден и никой не може да ме убеди, че го правят от немотия. Просто при тях такава е модата и докато ги стимулират със 100% нисколихвени кредити ще е така.
  • 43 тони

    1 9 Отговор
    Старите блокове не стига, че са строени на общински парцели, ами имат претенции и върху прилежащите площи. Много наглост.

    Коментиран от #44, #62

  • 44 гражданин

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "тони":

    Ако спре някой от "стар" блок пред новата ви "картонена" кооперацийка, ще го адмирирате ли? Или вашите места са си ваши, а другите са на всички, т.е. пак ваши?
  • 45 Българка

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Разбира се":

    Ами по презумпция са си купили паркоместата пред блока. За да продаваш апартамент в блок е необходимо по закон да се построи и приложи паркомясто. В противен случай, апартамента е със статут на ателие т.е купиш ли апартамент трябва да имаш гарантирано паркомясто.
  • 46 камера

    4 1 Отговор
    Не се споменава същинската причина а тя е БЕЗПЛАТНО ПАРКИРАНЕ В ЗОНАТА Т О В А Е ! И двете страни в спора и кмета не споменават това. И този който търси място за паркиране /БЕЗПЛАТНО/ и живущите които паркират пред блока /БЕЗПЛАТНО/ и Кмета не са прави. Земята е общинска, паркинга е направен от общината има синя зона , от което следва че трябва да се ПЛАЩА или с годишен стикер или за паркинг /общински или частен/. Положението с БЕЗПЛАТНОТО паркиране е същото и пред намиращият се в близост трафопост и пред отсрещния блок и по улица Струга и въобще в квартала . Ако проверяващ орган /но не тези който в момента проверяват / се заинтересува ще установи че почти пред всяко магазинче ,кафененце, офисче дори на главните улици и булеварди Опълченска Ботев се паркира за малко току що дойдох хъката мъката т.е. БЕЗПЛАТНО /е може би не съвсем (а на ръка) целогодишно. Така че ако има зона за паркиране трябва да важи за ВСИЧКИ,i в противен случай ще си правим предавания ,ще си спускаме гуми, кривим чистачки ,чупене трошене,скандалчета кой крив кой прав. Тези които живеят на улица що да плащат нали улицата им е пред блока а?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иво

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аргонавт":

    Да бе прав си, но в Шумен данъка е 100 в София, Пловдив 300. Като отиваш от село в големия град правилно е да плащаш данъка в София а не в Шумен. Чак тогава паркирай на воля ако искаш дори в хода където живееш
  • 49 √(n&Варна)

    3 2 Отговор
    Цитат от статията: "Живущите в блока казват обаче, че ... ".
    Живущи, цървули, навуща ...
    Анке, научи се да пишеш ЖИВЕЕЩИТЕ – това е българската дума!
  • 50 Жоро

    7 0 Отговор
    От факти бг колкото и триете коментари все тази. Когато си плащат данъка в София да паркира където искат. Не може в Хасково данъка да е 100 лева и селянина се засили за големия град а София на същия автомобил 300 ЛВ. Правилно е да плащат същия по данък
  • 51 Съсед

    3 1 Отговор
    Защо никой зъб не обели, че войната е за безплатни места за паркиране в околоблоковото пространство в условията на зелена зона?Ако софийска голяма община иска да събере пари от паркиране и да е справедлива за всички да въведе винетка за паркиране на общинска земя навсякъде из цяла София. Това да включва всички околоблокови пространства и всички квартали на София.
    Защо аз да паркирам пред нас с винетка и в зоните със SMS, а тези от блоковете с пространство и в другите квартали безплатно? А?
  • 52 сноу

    4 0 Отговор
    Всеки мухльо в кола ,всяка пикла в баракуда а по тарикатите дЖипове тип камион..Е къде място за толкова дЖилязо..
  • 53 оня с коня

    1 0 Отговор
    През Пролетта сложихме Бариера пред Входа на Двора на Блока ни към Улицата и нещата си дойдоха по местата.Дворът е Асфалтиран,а пространството за "Градинка" с място за 2 Коли го Бетонирахме допълнително с наши пари.А иначе потеже сме в Абс. Център непрекъснато разни навлеци се Шмугаха и паркираха уж "за малко",дори някакво Застрах. Дружество за по-лесно извършваше оглед на Колите си на наша територия.Бариерата е с Електромотор и се вдига Автоматично с Набиране от Телефона ми,или с Дистанционно и след 30 сек. се спуска отново,но има езна малка подробност:Дворът ни е ЧАСТЕН,както и ТЕРЕНЪТ под Блока,строен 1958г.
  • 54 Крокодила Гена

    3 1 Отговор
    Да премахнат и грозните бетонни клетки нацвъкани още от соц-време покрай жилищните блокове във всички градове. Те също са на общинска земя.
  • 55 Буха ха

    5 0 Отговор
    Пичове, ако общинарите ви премахнат бариерата, сложете един огромен надпис ПУКАМЕ ЧЕТИРИТЕ ГУМИ И РЕЗЕРВНАТА
  • 56 лост

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Аз и това не мога, защото съм платил годишен паркинг в зоната, но като се прибера всички места са заети и съм се въртял до половин час из квартала докато намеря място. Ако паркирам от другата страна на булеварда съм извън определената ми територия и трябва да плащам докато изтече зоната вечерта и началото на зоната сутринта. Много ще се радвам ако всички селтаци начело с най-голямата селянка Юрданка се организират на автопоход за напускане на София и никога повече не пресичат околовръстното.
  • 57 Жоро

    6 0 Отговор
    Местните пропищяха от новите столичани ха ха
  • 58 До 7

    5 0 Отговор
    Който веднъж е пийнал Софииска вода,повече на село не се връща при овцете,тия сме ги чували
  • 59 до 56

    1 1 Отговор
    До56
    Не са виновни селтаците а тези от "Паркинги и гаражи",защото поне 30% от тези които ти пречат да паркираш нямат права да паркират в зоната , но има Наши има Ваши има хонорарче има парички по веригата/нищо не е безплатно/. А и друго цената за "служебно паркиране" примерно е доста солидна та сигур има възможност за договорки
  • 60 мечо

    2 0 Отговор
    многу нуви софианси имъ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "тони":

    Понеже си зелено още, да ти обясня че пред някои стари блокове не е ,,междублоково пространство" а паркинг за ползване от живущите в блока.Зависи как е записано в общината,ама трудно се проверява.
  • 63 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крайно време е":

    Е как да ти го разрешат кметовете,като те го създатат този проблем.Как ли? Ами като начело с гл.архитект издават разрешителни за строеж на жилищна сграда върху целия парцел,без прилежаща площ за паркиране.Най-често върху дворно място с еднофавилна къща,цъфва жилищен блок с 30 ина апартамента и 5-6 паркоместа за парлама.И като дойдат новодомците с по две-три кочини и търсят къде да ги спрат.Почти винаги до такива нови сгради ,има стари панелни брокове на които прилежащите площи навремето са правени за нуждите на живеещите в блока,да си спират автомобилите.Така че ако чакаш някой кмет да разреши подобни проблеми,бая ще чакаш.
  • 64 Един

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "аз се махам от софето скоро":

    Не само ти, но и всички, които се дотресохте в София събирайте си багажа и обратно по родните ви места!!! Колко хубаво и спокойно беше като имаше "софийско жителство"!!!Сега и хора, които не са стъпвали в София решават, че ще им е добре тук, но непрекъснато плюят по града и по истинските софиянци!!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крайно време е":

    Разумното решение: Много подземни паркинги минимум на две нива...

    Коментиран от #67

  • 67 Пашо

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е нали се плащат, тук всеки търси авантата.

    Коментиран от #69

  • 68 Съдията Дред

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Правилно":

    Паркинга определено е на общината, самите живеещи казват , че имат право на строеж.Това означава единствено, че ако блока падне, имат право да построят същият на негово място. Прилежащите пространства са общинска собственост. И въобще това са някакви появи на феодализъм, решават и си заграждат това, което са си харесали. Като искат гарантирано паркомясто, да си купят такова, или гараж.Или да си купят празно място, ако иска, да направят паркинг, ако искат - да строят къща с гаражи.
  • 69 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Пашо":

    Проблемът с плащането много лесно може да се реши....
  • 70 Ива

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Като си търсил препитание извън родното си място, плащай си данъците по местоживеене, а не по месторождение. Нали се сещаш, че да плащаш данък в Каспичан (защото е по-евтино), а да паркираш в София, не е хич коректно. Познавам един, който живее в Италия от 20 години, ама колата му е с бг номер и плаща данъци в Бг, защото е по-евтино... Аман от селски тарикати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове