22 Октомври, 2021 12:48 6 395 25

4 технически университета се обединяват за по-добро образование

  • технически университети-
  • образование-
  • ту- варна

ТУ-Варна отваря нови специалности с международен обмен

4 технически университета се обединяват за по-добро образование - 1
Снимка: БГНЕС

Четирите български технически университета – във Варна, София, Габрово и Бургас се обединяват за реализирането на нов проект за подобряване на качеството на образованието, съобщи Нова тв.

Целта на проекта е рамките на 2 години и половина да се разработят и имплементират нови учебни програми и специалности, адекватни с изискванията на бизнеса и най-новите тенденции в образованието.

Водещ в проекта е ТУ- Варна, които организираха специална хибридна пресконференция по случай старта на проекта.

Гости на събитието бяха представители на всички технически университети, които изразиха своята готовност да работят заедно за подобряване на качеството на образование в тези висши учебни заведения.

Една от основните цели на програмата е разработването на 4 изцяло нови специалности, за които обучението през първите 2 години ще е безплатно: Интелигентни транспортни системи, Smart Cities, Интелигентни системи за дома, офиса и медицината, Интелигентно производство на електрическа енергия.

Планира се също модернизация и дигитализация на учебните ресурси, така че студентите да се обучават по най-новите методи, включително и онлайн.

Благодарение на партньорството с чужди технически университети – в Карлслруе, Букурещ и Вилнюс, ще се подобри международният обмен на опит и между преподавателите, и между студентите в програмата.

Ще бъдат създадени и кариерни центрове, които ще помогнат на завършилите студенти да намерят работа по специалността си.

Преподавателите в техническите университети разчитат и на задълбочаване на партньорството с бизнеса. В част от програмите активно участие ще вземат и фирмите, в които след това ще има възможност за реализация на новите специалисти.

„През годините техническите университети се наложиха като качествени учебни институции. През последните години отчитаме ръст с близо 10% не само на българските, но и на чуждестранните студенти“, обяви проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, Ректор на Технически университет – Варна и ръководител на проекта „Модернизация на висшите училища“.

“Искаме с този нов проект да направим образованието при нас още по-привлекателно, насочено към практиката и желано от младите хора“, заяви по време на пресконференцията координаторът на проекта проф.д-р Т. Ганчев.

Програмата стартира тази есен, като първите студенти по новите специалности ще се приемат за учебната 2022/2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    32 1 Отговор
    На 5,5 милиона население, на половината поне от които българският език не е майчин, 50 и кусур ВУЗ-а не са ли прекалено много?

    Коментиран от #14

  • 2 Пишман

    23 0 Отговор
    И сега като произведат онлайн едни "инженери",как да отидеш на доктор?
  • 3 За първи път

    14 3 Отговор
    чувам за технически университети в Габрово и Бургас

    Коментиран от #8

  • 4 Войвода Сутрин

    13 2 Отговор
    То няма вече много желаещи да учат в Български Вузове, тъпите професори и доценти вече не могат да се издържат!

    Коментиран от #6

  • 5 голямагрешка

    9 4 Отговор
    Така само ще срутите нивото на единствения свестен ВУЗ от четирите - ТУ София!

    Коментиран от #10

  • 6 Дедо

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Войвода Сутрин":

    Ми те повече от студентите!
  • 7 гост

    7 0 Отговор
    Трябва да привлекат и ШУ - там се учи специалност "Общо инженерство" , излизащите не знаят дори закона на ОМ.
  • 8 pbdan

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "За първи път":

    За ВМЕИ-Габрово чувал ли си?

    Коментиран от #20

  • 9 Съобразяващ

    10 0 Отговор
    Преди години имаше две учебни заведения МЕИ и СДУ (сега СУ). Влизаше се с висок успех от встъпителните изпити. Сега т.н. университети са на нивото на тогавашните техникуми.

    Най високо ниво СУ е на след 650 място в света. За останалите да не говорим.
  • 10 Морски

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "голямагрешка":

    Аре не се изживявай толкова! - Нагледал съм се на индивиди, които не знаят къде се намират и от Софийския и от Техническия. Самочувствието няма нищо общо с уменията.

    Коментиран от #12

  • 11 Инж Енерго

    9 0 Отговор
    Всичко много хубаво, но има един малък проблем, във вузовете се надгражда, а не се създава. Там преподавателите обясняват математически, физическите процеси. За съжаление в средното образование тежестта се премести към общото, а не към техническото. Техникумите са или в запад или в разпад, а те леят основите. Казвам го като гимназист попаднал сред техници. Това ако не се отчете, никакви специалисти няма да излязат, само пари и пушилка.
  • 12 Голяма грешка

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Морски":

    Не се поддавай на комплексите.
    Това, че в ТУ Варна има умни студенти ни най-малко не прави ВУЗ-а добър!
    Това качество там (в някои специалности) би са самообучило дори с пособен ефект.
    Проблемът е , че ВУЗ-а почти нищо не ви дава, а подборът на личния състав, който извършва е направо обратен.

    Моите уважения към стотиците умни младежи във ТУ Варна. Но бих желал базовата почтеност да бъде съхранена. А тя за сега вирее само в София.

    Коментиран от #13

  • 13 Морски

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Голяма грешка":

    Едни от най- тъпите хора, които съм срещал в страната са все софийски и все от софийски университети. - Надути гайди колкото искаш! За това хайде да не си говорим глупости.

    Коментиран от #15

  • 14 много са

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    И първият , който търябва да бъде закрит или поне понижен до ПУЦ е Русенския.
  • 15 Голяма грешка

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Морски":

    Като умен човек, за какъвто се имаш, тфябва да си наясно, че личните ти контакти с този или онзи не са достатъчно доказателство за сериозно заключение.
    Мисли дедуктивно, не индуктивно.
    Вашия ТУ е корупционен рай.

    Коментиран от #17

  • 16 абв

    2 0 Отговор
    а Русе къде е ???

    Коментиран от #21

  • 17 Морски

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Голяма грешка":

    А ми аз работих дълго време с не малка част от индустриалните предприятия в страната от всички сектори. - Енергетика, Химия, Военна промишленост, Кораборемонт и корабостроене, Текстилна промишленост, дървообработваща и да не ги изброявам всичките. Най- малко свестни съм срещал от Шопия. Верно, че вече съм дърт и има промени в последните 20 години но, по- големи разочарования от софийските не съм срещал. Само празни приказки и опити да се представят в светлина, различна от тяхната. - Пълна селения!
    А освен в ИТ сектора не мисля, че ТУ София има някакво друго предимство.
  • 18 33333

    5 0 Отговор
    НЕКА ПОЗНАЯ! ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ НОН СТОП ДО КРАЯ НА СВЕТА! ТОВА Е НОВИЯ ПРОЕКТ, НЕ ЛИ?!
  • 19 Оппа

    3 2 Отговор
    Имаше една приказка - Тоя говори, колкото да не зАспи!
    Е такова ни е и висшето образование - има много университети, много професори, много студенти, грандомански евро проекти, а накрая ... имало глад за високо квалифицирани кадри в промишлеността. Що така ?!
    Или пък този бисер - "Интелигентно производство на електрическа енергия". Сякаш до сега е било просташко?!?
  • 20 плевен

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "pbdan":

    По добре да не знаеш какво съм чувал за габровското ВМЕИ от собствените му възпитаници. Фирмата ни прати двама /завършили с тройки средното/, и за мое учудване едната взе диплома. Но повече от ОТК не се разви. Табличен интеграл не можеше да реши.

    Коментиран от #22

  • 21 село

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "абв":

    Техническият в Русе произвежда юристи. Боже, Боже!
  • 22 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "плевен":

    Не случайно споменавам ВМЕИ, а не за ТУ-Габрово. Ако говориш за интеграли, попитай някой завършил преди 25 и повече години за бати Наско. Нивото на обучение започна да пада от началото на демокрацията та и досега пада и дъно няма.
  • 23 Бончо

    3 2 Отговор
    А ПЖИ и ПИС къде са? Защо не се обединяват под егидата на варненци. Трябва да участват и ХТИ -тата и миньорския, заедно с лесно техническия.
    Смятам, че водещ трябва да е Пернишкият, защото е най на запад. Забравих и ковачницата на политици и министри Югозападното, и там правят инжинери.
  • 24 Агамемнон

    0 0 Отговор
    След като станаха ПЪРВЕНЦИ В ПЛАГИАТСТВОТО , сега провинциалните самозвани комсомолци-феодали удариха образованието на ВСИЧКОЛОГИЯ ! Самия Вълчев беше лично НАЛОЖЕН от бившия крадливГЕРБЕРСКИ Зам.Министър Петър Николов и като негово протеже се е обградил с обкръжение от лакеи и е прежърнал ТУ-Варна в СЕМЕЙНИО ИМЕНИЕ на него и приятелката му на свемейни начала и кандидат за професор Светлана Лесидренска ! Сега същия ДЕРИБЕЙ ГОНИ УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ И СЕ КРИЕ ЗАД ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ! ДОКОГА ЗАД АВТОНОМИЯТА НА ВУЗ-вете ЩЕ СЕ КРИЕ ЗЛОВЕЩОТО ЛИЦЕ НА КОРУПЦИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И ТО ПОКРОВИТЕЛСТВАНО ОТ МОН , А ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ ?
  • 25 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    1 0 Отговор
    НАЙ НАКРАЯ, ЗАПОЧНА СЕ ОБЕДИНЕНИЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТИ - ЛЪЖА И ИЗМАМА, ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ НИКОГА.
    ГОСПОДА ЗАБРАВИХТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА ТУ, ХТМУ, МГУ, ЛТУ, УАСГ, ПЖИ, ПИС - ТОВА НЕ СТАНА ДО СЕГА ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ТОВА.
    И ТОВА КОЕТО СТАВА СЕГА Е САМО КОМУФЛАЖ ЗА ВЗИМАНЕ НА ПАРИ.
    ОБЩИЯ БРОЙ НА ПЪРВОКУРСНИЦИ ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ВУЗОВЕ Е ПО-МАЛЪК ОТ ТОВА КОЕТО ПРИЕМАШЕ ВМЕИ - ЛЕНИН.
    ВЪОБЩЕ НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК СЕГАШНИТЕ РЕКТОРИ ЩЕ СЕ ПОМИРЯТ С МИСЪЛТА ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ, ЗНАЕЙКИ МНЕНИЕТО НА НЯКОЙ ОТ ТЯХ ЗА ПРОВИНЦИАЛНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове