22 Октомври, 2021 14:51 1 476 8

МВнР с подробности за вота зад границата

  • мвнр-
  • гласуване-
  • чужбина

Втори тур на президентските избори ще е най-голямото предизвикателство за вота зад граница

МВнР с подробности за вота зад границата - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 септември ЦИК е взело решение за откриване 681 автоматични секции зад граница. Това показва, че промените в Изборния кодекс, де факто затвърждава практиката за увеличен брой секции зад граници. На 19 октомври е изтекъл срокът за подаване на заявления. По сметки на МВнР, общо ще станат 760 секцииите, които ще бъдат разкрити в чужбина. Това стана ясно от брифинг на МВнР относно организирането на изборите 2 в 1 в чужбина.

В около 200 секции ще се гласува с машини, но решението е на ЦИК. Ще има нужда от 360 машини, по сметки на министерството, а ЦИК ще прецени къде ще има нужда от две машини в секция. Има спад на подадените заявления, на предишните избори са били 70 хиляди, а на априлските - 80 хиляди, а сега са около 58 хиляди.

От МВнР уточниха, че най-често се сблъскват с проблеми с представители на политическите партии в секциите. Те искат от ЦИК да се изтегли този процес възможно най-рано, защото се получава така, че понякога някои от назначенията им се падат на хора, които не знаят, че имат такава роля, а от МВнР не могат да намерят контактите им и нямат връзка с тях.

От МВнР са получили предложения от организации и хора зад граница за подобряване на процеса на вота в чужбина. Една от тях е Мрежата на изборните доброволци зад граница. Те са адресирали до МВнР и до ЦИК идеи за система за по-добра комуникация и координация за протичането на изборите. МВнР ще подкрепи идеята, въпреки че това е в правомощията на ЦИК.

От Външното министерство поискаха и повече обучение на представителите и членовете в секционните избирателни комисии, за да може да протекат по-леко и спокойно изборите.

От МВнР призовават ЦИК да излязат с решения в деня преди изборите, а не в деня на изборите, когато всеки път имало проблеми, свързано с тълкуването на Избирателния кодекс за вота зад граница.

"Най-голямото предизикателство е втори тур на президентските избори, ако има. Ще сме изправени пред една много голяма трудност. При промяната на ИК и увеличаването на секциите зад граница на 700-800, в много кратко време трябва да изпратим бюлетини. ЦИК обмисля варианта да прати нови машини оттук, което ще ни натовари нас, а това е много голямо предизикателство. Ако не получим машините и бюлетините до 16 ноември, ние не сме сигурни, че можем да ги доставим навсякъде за втори тур. Дори да е на 16 ноември ние не сме сигурни, че ще успеем да ги доставим навсякъде. Затова се надяваме на 15 ноември поне да получим част от книжата и машини. Сортира се по секции, опакова се, имаме много малко работни дни - в съботата на много места е неработен ден. Епидемичната обстановка ще затрудни допълнително обстановката", отчитат от МВнР.

Увеличението на броя на секциите в чужбина обаче не е повлияло на броя на гласоподавателите зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ма кой ще гласува

    8 9 Отговор
    Радеф загуби още в понеделник, със зеления си сертификат.
    Видяхме ги че са същите като грабулите.
    Слушат каквото им кажат.
  • 2 !!!?

    9 6 Отговор
    Половин милиард за кефа на Радевата хунта, Киро Факиро и Асен Пешкиро...а Народа мре както в средновековието сред изобилие от ваксини !!!?
  • 3 серго

    9 4 Отговор
    Радев президента на България и българите, против тикви и домусчета!
  • 4 6303

    7 6 Отговор
    Ген.Радев и Продължаваме Промяната !

    Коментиран от #8

  • 5 ВРЕМЕ Е ЗА ПРАЗНУВАНЕ КАКТО ПРАВЯТ

    3 2 Отговор
    ПОБЕДИТЕЛИТЕ БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ ПРЕЗИДЕНТ ГЕРДЖИКОВ И ПОЛКОВНИК МИТЕВА
  • 6 иди

    3 2 Отговор
    купувам зелен сертификат,дайте някакво инфо къде се предлагат?
  • 7 Народът от БГ

    2 3 Отговор
    Трябва със закон да се забрани гласуване зад граница!
    Не искаме българите дезертирали от България да ни казват как да си живеем в родината!
  • 8 Бой Бате Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "6303":

    6 и 25! Бой Бате Киро!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове