25 Октомври, 2021 07:24 2 383 23

Андрей Ковачев: Българското гражданство трябва да се дава с церемония

  • българско гражданство-
  • андрей ковачев-
  • церемония

Ако Скопие не изпълни критериите, Тирана първа да започне европреговорите

Андрей Ковачев: Българското гражданство трябва да се дава с церемония - 1
Снимка: БГНЕС

Тирана да не бъде спирана да започне европреговори, ако Република Северна Македония все още не е готова с изпълнение на критериите за старт на преговорите за членство в ЕС. Това предложи по време на обмяна на мнения с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи на заседание на Комисията по външни работи на ЕП, българският eвродепутат Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в ЕНП. На заседанието комисарят представи приетите от ЕК доклади за страните от Западните Балкани.

"Смятам, че ние трябва да покажем положителен сигнал към гражданите на Западните Балкани - че нещо се раздвижва по отношение на разширяването. Там, където има в момента реална възможност за такова раздвижване, а то е при Албания, това да се реализира. Когато 27 страни членки в Съвета казват да, всичко е наред – готови сме да започваме, то тогава Албания би трябвало да започне (б.р. - преговори). В никакъв случай това не трябва да означава, че трябва да изоставим Република Северна Македония, те трябва да положат максимално усилия да могат да преодолеят това, което ги разделя от започването на преговори, а това е да изпълнят договора с България, да имаме ясни гаранции по всички теми, които са свързани с човешки права, недискриминация, говор на омразата, фалшификацията на историята, новите учебни програми, които трябва да се заложат въз основа на работата на тази академична историческа комисия, която, за съжаление, не работи... И когато това се преодолее с ясни гаранции, които са включени в преговорната рамка с една пътна карта, одобрена от двете страни, то тогава веднага ще започне и РС Македония своите преговори за членство," обясни евродепутатът в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но и ние в България трябва да си свършим работата. Едно от първите неща според мен, което трябва да направи бъдещото Народно събрание и аз съм призовавал многократно за това – е промяна за Закона за българското гражданство - така, както е в много европейски страни и по света. Когато получаваш гражданството на една страна - това не секретен акт. Това е церемония, на която трябва пред знамето и герба да се даде документа за българското гражданство на съответното лице, което е кандидатствало доброволно, доказало е своя български произход, заявило е в специална декларация, че се чувства българин. Абсолютно непонятно е за мен защо не го правим така. Единият от аргументите, които съм чувал защо това не се прави е - за да не пострадат тези хора и да бъдат обект на дискриминация, но това е нелогично. Българското гражданство е повод за гордост, а не за страх. Многократно и писмено съм давал това предложение на колегите във вътрешната комисия на българското Народно събрание. Надявам се това да се промени," казва евродепутатът в разговор с водещата Милена Милотинова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    15 6 Отговор
    Требе се дава от Шкембе войвода и само на ваксинирани!🥳👍
  • 2 Зума

    13 4 Отговор
    Треба човек да види приемната у София на този самовлюбен тип!!!
  • 3 Елбрус

    16 4 Отговор
    90 % от българите са само на хартия от вътре са гнили полу мъртви консуматори,мръсни зомбита.истниският Българин в твърдоглав революционер презиращ смъртта в името на свободата.
  • 4 Насадено

    12 5 Отговор
    Много мишоци се родиха от болшевишкия режим в България

    Коментиран от #9

  • 5 И всички

    9 1 Отговор
    с розови балони , другарьо !
  • 6 177

    16 1 Отговор
    Защо при даване на българско гражданство на се прави проверка дали лицето владее български език. Такава проверка има в повечето държави. А Ковачев? Нали бяхте на власт 12години.

    Коментиран от #14

  • 7 След това

    11 1 Отговор
    при преброяването, който не се записал българин, автоматично паспорта му да става невалиден! Да се пусне първо Албания, за да могат албанците в рсм да тръгнат по Европа за да оправят Вардарска България по техния си начин!
  • 8 Бах Киро

    9 5 Отговор
    И задължително Азис да пее на тържеството,а "лорд" Евгени Минчев да връчва сертификатите...след като шебека (Кандидат българин) е целунал флаговете на дъгата и еврейския съюз.
  • 9 Стига

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Насадено":

    с тоя болшевики режим, ставате баналнни! Още малко остава да започнат митинги като през 90 те години и ще се пее 45 години стигат.

    Коментиран от #20

  • 10 Россиянин

    9 4 Отговор
    Всегда нада убиват американцев.
  • 11 СКОРО

    3 8 Отговор
    Не сте в час . Скоро тука ще се раздават руски паспорти както в Донецк и Крим.
  • 12 Евразия

    7 2 Отговор
    Западните подлоги скоро ще бъдат изритани от България.
  • 13 177

    13 0 Отговор
    Тези които искат С.Македония и Албания да започнат преговори заедно не мога да разбера какъв принцип защитават. Били пакетирани заедно. Не ми е известно да има "принцип на пакетирането". След като едната страна е готова, а другата не, ако сме принципни наистина трябва да се започнат преговори само с готовата страна.
  • 14 железаров

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "177":

    Не е само езика,трябва да знаеш и една голяма част от историята на държавата.Иначе нанайси гражданство.
  • 15 8858

    5 3 Отговор
    Андрейчо, нали ти го продаваш това гражданство, отбий малко евраци и връчвай с церемония. Не бъди толкова стиснат.
  • 16 Перо

    7 1 Отговор
    Така е! Нужна е официална церемония с обща клетва и саморъчно подписана декларация.преди това да се държи изпит по история на БГ,интервю с причините за искане на гражданство и тържествено връчване на сертификат. Правилно е само Албания да започне преговорите,а не някои страни да я пришиват към РСМ,които не я искат в ЕС,но се прикриват зад проблемите на РСМ.
  • 17 София

    2 3 Отговор
    Мале мале май са го инжекцирале тоя самолюбец
  • 18 ДАНС

    5 2 Отговор
    както винаги си пият кафенцето. Тече засилена пропаганда в ютюб за заселване на руски шпиони в България.
  • 19 Българин

    2 3 Отговор
    Нека идват руснаци и украинци в България. колкото повече толкова по добре и без това нацията загива по демограсфски причини.
  • 20 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стига":

    За огромно съжаление това са последствията от промиването на мозъците от този режима
  • 21 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    .........., подпис на клетвен лист и задължение до месец да напуснат България и никога да не се връщат. С български паспорт може да се гласува за този, който е дал гражданството ., противоконституционно от всяка точка на кълбото......Нема лабаво - аз плащам !!
  • 22 Скопие

    0 0 Отговор
    Погребна?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове