Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 18:35 2 011 35

БЕХ постави условие, за да спаси "Топлофикация София"

  • софия-
  • парно-
  • топлофикация

Холдингът иска дял от общинското дружество

БЕХ постави условие, за да спаси "Топлофикация София" - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, министерството на енергетиката, "Топлофикация", общината и всички останали засегнати страни за евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество". Това каза на брифинг ръководителя на енергийния холдинг Валентин Николов, цитиран от DarikNews.bg.

"Топлофикация София" дължи на БЕХ почти 720 млн. лева", обяви ръководителя на енергийния холдинг Валентин Николов.

"От 2009 година насам холдинга е въвлечен в тази драма, когато започва да цесира стотици милиони към дружеството.

Нефинансираме ли нашето дъщерно дружество "Булгаргаз", то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на "Булгаргаз", категоричен бе той.

Николов обясни, че БЕХ не може да си позволи подобно нещо, затова вероятно ще се тръгне към "поредното цедиране на пари".

"Това показва, че "Топлофикация" е изправена пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дена. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може коригира цената на парното, затова ще чакаме 1 януари да видим дали мениджмънта на "Топлофикация" ще може да започне да обслужва тези дългове, за които говорим", подчерта той.

"Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на "Топлофикация София". Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Не е истина, че „Булгаргаз“ предоставя на "Топлофикация София" феодален договор", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов.

По думите му не е истина и че "Булгаргаз" е лихварска компания.

"С представители на "Топлофикация София" се виждахме преди седмица или малко повече, но не повече от 10 дни. Това, което мога да кажа е, че смесването на газ и електроенергия към момента е абсолютно безсмислено", поясни заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

"София няма да остане на студено. Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи. За пореден път нещо ни изненадва – не само за България важи това. Това не означава, че трябва да продължава този проблем да се влачи с години", допълни Дамянов.

"Ще бъде създадена работна група, която ще извърши оценка на възможните варианти. Това ще стане съвсем скоро. Пак казвам, че не може да си позволим 2-милионен град да остане без отопление", посочи още заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

На въпрос дали "Топлофикация" би могла да стане държавно дружество, Дамянов отговори така: "Би могла Топлофикация да стане държавно".

По-рано през деня председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София", да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн.лв. „Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“, категоричен беше Георгиев и увери: „Потребителите могат да бъдат спокойни, няма да останат на студено и без парно".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    16 6 Отговор
    Къде е ДЪРЖАВАТА , КЪДЕ Е ДЕЙСТВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО , ЗАЩОТО ОБЯВИХА И В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ Е В ИЗЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ИЛИ ТО Е САМО ДА СЕ ПРИЕМАТ МЕРКИ ЗА ДА ВИ ИЗНУДВАТ ДА СЕ ИНЖЕКТИРАТЕ С ОТРОВИ?
  • 2 Раданч Татлъту

    12 0 Отговор
    ЕБЕХ ще спаси топлофикацията!🤡👍
  • 3 Стоянов

    32 1 Отговор
    В Топлофикация, БЕХ и Булгаргаз ca хoрaтa нa ГEРБ. Мaфиятa ce oбeдинявa, зa дa cи прикривa взaaимнo крaжбитe. Тoзи eнeргиeн миниcтър e бeзгръбнaчeн или зaвиcим. Трябвaшe дa дeйcтвa кaтo Кирил Пeткoв. Мутритe пo върхoвeтe нa вcички eнeргийни фирми, рeгулaтoри ca инcтaлирaни oт ГEРБ- ДПC, зa дa крaдaт, пълнят чeкмeджeтa и caбoтирaт рeфoрми. Тe нямa дoбрoвoлнo дa cи тръгнaт дoбрoвoлнo.
    Знaчи aкo в цялaтa cтрaнa тoплoфикaциитe дa рaбoтят нa зaгубa, БEХ щe им oткупи дългa. Вcички винoвни oт БEХ дa ce рaзcлeдвaт и изпрaвят зa прaхocвaнe/крaдeнe oт бюджeтa

    Коментиран от #35

  • 4 Майна

    8 15 Отговор
    Ония , ДЕТО ПОТЪНА В ПЛАКАТНИТЕ СИ ИЗКАЗВАНИЯ, ОНЗИ ПРЕЗИДЕНТ ДЕТО ГО ПОДКРЕПИХМЕ ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ПРИ ТОВА ,,ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ,, ДА НАЛОЖИ МЕРКИ В ПОДКРЕПА НА НАРОДА!!! ВСЪЩНОСТ ТОЙ НАЛАГА НАЙ-ПРИОРИТЕТНАТА-ДА ВИ ИЗНАСИЛИ ДА СЕ..САМОУБИЕТЕ! ПОЗОР ,РАДЕВ!!!
  • 5 Ха ха

    22 1 Отговор
    Валентин Николов - продавачът на банички от ГЕРБ, когото Тиквата направи директор на АЕЦ-Козлодуй навремето за верно гъ зо ли за не.
  • 6 Роро😱

    8 4 Отговор
    Ако ви спрат парното, правете порно!
  • 7 Велислав

    30 3 Отговор
    Гнусните герберасти са оплели в отровните си пипала цялата Държава. Калинките им са навсякъде.
  • 8 Не разбрах

    26 4 Отговор
    И БЕХ и Топлофикация-София са на ГЕРБ - това някаква вътрешнопартийна врътка ли е за окончателно източване на Топлофикация ?
  • 9 Боко

    11 1 Отговор
    И тези тарикати искат дял от кражбите. А чекмеджето?
  • 10 питам се

    14 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество
    Нещо мирише.
    Натискат се да го лапнат.
    Значи има пари.

    Питам се - Защо топлофикация София не си събира парите.
    Плащаме ние бунаците
  • 11 Възмутен

    24 2 Отговор
    Топлофикация-София се управлява от ГЕРБ от 2006 година без прекъсване - първо от Борисов, после от протежето му Фандъкова. Защо никой не им потърси отговорност за източените стотици милиони. Гешев, спиш ли ?
  • 12 Бай Гошо

    6 15 Отговор
    Булгаргаз в момента го играе президентска бухалка. Само че след изборите палачинката може да се обърне и бухалката да стане бумеранг. И ще стане голям майтап.

    Коментиран от #15

  • 13 Песимист

    9 1 Отговор
    БЕХ иска дял от лапачката!
  • 14 Перо

    12 1 Отговор
    Радев не смени бордовете на държавните предприятия и сега се очертава мутрите от БЕХ да изкупят дълговете на Топлофикация,да придобие част от собствеността и после да се обяви приватизация за нарочения човек. От не смяната на бордовете ще се проведе и корпоративния вот,защото на лицата от бордовете на държавните фирми са увеличени заплатите с 50%, непосредствено преди падането на мутренския режим! Служебното правителство трябва да вземе незабавни мерки!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стоянов

    17 2 Отговор
    Преди 2006 година Топлофикация беше на плюс, макар и с малко. За 16 години управление от ГЕРБ (включително и към момента) дълговете й достагнаха почти милиард (по-точно 963 млн лв)
  • 17 Димов

    14 0 Отговор
    Остана ли нещо, което шайката от калинки на Кюлчев Чекмеджиев да не са източили и съсипали за тези 12 години ?
  • 18 Активист на БКП

    10 2 Отговор
    Пак ли цяла България ще плаща на софиянци???!!!Докога!!!!

    Коментиран от #19, #26

  • 19 Watchdog

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Активист на БКП":

    Така е било винаги. Цената на централното парно в София се субсидира от много години, за да може лумпенизираният пролетариат спокойно да ходи на площада да протестира срещу "корупцията". Толкова са тъпи и неинформирани че много вероятно е да считат че ЕС спонсорира "топлото" както е прието галено да го наричат туземните либерали.
  • 20 Тока

    4 0 Отговор
    Тоя баничар, калинка герберска, нема ли кой да го уволни? Най-малко това.
  • 21 отопляващ се

    4 0 Отговор
    "Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на "Топлофикация София"

    горкият наивен човечец! тия са от котерията на учительницата, те все още с мислят, че боцю е на власт. или ако не е - всеки момент ще се върне на бял кон (кебло, къде си?).
    преди няколко години тогавашните назначенци идваха при мен, за нещо си. и въпреки, че бяха затънали до гуша в едни... кафяви неща, се държаха точно по този начин. те иначе не умеят.
  • 22 зрител

    3 0 Отговор
    "дa ce cъздaдe рaбoтнa групa мeжду БEХ, миниcтeрcтвoтo нa eнeргeтикaтa, "Тoплoфикaция", oбщинaтa и вcички ocтaнaли зaceгнaти cтрaни зa eвeнтуaлнoтo придoбивaнe нa coбcтвeнocт в тoплoфикaциoннoтo дружecтвo"

    мисля, че точно тук е скрит ключът от бараката. няма да се изненадам, ако се окаже, че най-големият кредитор на топлофикацията, съвсем случайно, е... правилно! едно момче от трети картофен пояс. земляк на кметичката. и тогава какво отопление ще настане, бедно ви е въображението!
  • 23 Топлофикация София, БЕХ, Булгаргаз??

    2 0 Отговор
    Мафия, ОПГ, ГЕРБ!!
  • 24 Не им вярвам

    8 1 Отговор
    Топлофикация София има около 500 000 абоната. Средно месечно всеки им плаща около 100лв. визирам и летния сезон. Това прави 50млн. месечно събрани такси. По 12 месеца = 600млн. годишно, към тях прибавяме 1млн/мвтч произведена ел. енергия по 300лв/мвтч= 300млн. лв+600млн от абонатите= 900 млн. лв. приходи. Разходите им са за газ 54% заплати и други 17% = 71% . Излиза че са на 30% печалба. Въпросът ми е защо твърдят че са на загуба? Някой лъже!!

    Коментиран от #34

  • 25 Санчо

    1 0 Отговор
    Ало, Факти, ами научете кога се пише този пълен член, бе!
  • 26 Че тя

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Активист на БКП":

    цялата държава е в София! Ако си бяхте седели по родните места нямаше да има нито такова строителство, нито да плащате парното на софиянци.

    Коментиран от #27

  • 27 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Че тя":

    Ако и вие си бяхте стояли по селата,сега София щеше да е 500 000души ,а ти да копаш у ТКЗС-то
  • 28 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    3 1 Отговор
    от къде на къде и по кой закон България ще плаща парното на софийските чиновници!?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Цветанов

    2 0 Отговор
    вкарайте тиквата в затвора той ни донесе тая чума
  • 31 чичи

    0 1 Отговор
    ебаал съм ви вашата топлофикация искат парно къпат се по четири пъти на ден и се еебат като бели магарета абе да не сте миньори
  • 32 венсеремос

    2 0 Отговор
    И ПОМНЕТЕ ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ
  • 33 ГЕРБРУШИТЕЛИ

    3 0 Отговор
    В БЕХ, КЕВР, Козлодуй, НЕК, ТЕЦ2, Топлофикация са хора на ГЕРБ.
    12 г. ГЕРБ съсипаха държавата.
    А можеха с прост Закон в Енергетиката да спрат фалита.
    Или потребителите да имат право да се отказват изцяло от парно и сградна.
    Или програми за хоризонтално парно, 90% намаляване загуби.
    Или парното да се плаща на кубатура, ползваш, не ползваш плащаш-60 квадрата 60 лева и край, плйс топла вода 20-30 лева., а сега ще плащат минимум 200-400 лева, ми естествено, че хората няма да ползват парно..
    По-евтино щеше да излезе на абонатите.
  • 34 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Не им вярвам":

    Много сте прав, Вчера направих същата сметка с колеги.
    Топлофикация са на печалба, някой краде, ама много.
    Те купуват от различни източници газ, но слагат най-високата цена.
    Отделно вече затоплената вода, се смята по начална температура.
    Има заиграване с температурите за подгряване, пишат по-високи, а са по-ниски.
    Отделно нямат желание да се справят с крадците на парно.
    Построяване на хоризонтално-да стане държавна политика и да се насърчават кооперациите да изграждат подобно.
    Едно е 40 лева за сградна, друго е 3 лева с хоризонтални тръби.
    Отделно много от новите сгради апартаменти са усвоили тръби парно и топла вода, това са 2 стаи които се отопляват безплатно в апартаментите си, засичащите уредите виждат тази кражба и не им дреме, важното е всички да плащат сградна.
    В същото време апартаментите през които не минават вертикални тръби на парно, плащат същата сградна като на усвоилите тръби.
  • 35 Каун на Грипен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стоянов":

    В БЕХ работят децата на министър Председателя Янев и то на много високи заплати. И те ли са от ГЕРБ калинки?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове