29 Октомври, 2021 14:51 1 402 24

Столична община представи оздравителен план за Топлофикация

  • столична община-
  • оздравителен план-
  • топлофикация

За модернизацията и финансовото оздравяване на дружеството ще са нужни 800 милиона евро и 36 месеца

Столична община представи оздравителен план за Топлофикация - 1
Снимка: БГНЕС

Столична община с план за модернизиране и финансово оздравяване на Топлофикация София. Ще бъде подобрена безопасността, ефективността и интеграцията. Дружеството ще може да се възстанови финансово и да се справи с натрупаните задължения към Булгаргаз, съобщават от БНТ.

За да се случи модернизацията ще бъдат необходимо 800 млн. евро и ще отнеме 3 години. Това стана ясно от пресконференция, дадена от Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите и здравеопазването, Прошко Прошков, председател на Комисията за инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, Александър Александров, изпълнителен директор на Топлофикация София и Сесил Лорънс, ръководител на екипа, изготвил работния доклад от Black&Veatch Management Consulting.

С осъществяването на стратегията от общината се надяват да излязат от дълговата спирала към Булгаргаз, да осигурят безопасна работа, повишена ефективност, минимализиране на потребителските сметки. Подобреното финансово състояние на дружеството ще даде възможност за разширяване на дейността, а излишъците от производството на електрическа енергия ще бъде продавана на свободния пазар. Предвижда се изграждане на нови високоефективни мощности и бъдещо използване на т.нар. зелен водород, при който се отделят ниски емисии в атмосферата. Ще бъде извършена интеграция между отделните мощности, която да позволи свързване между ТЕЦ-те и топлопреносната мрежа, за да не се налага абонатите да изпитват неудобства при извършване на планови ремонти.

Екипът на консултантската компания е направил анализ на място на техническата изправност на съоръженията и финансовото състояние на дружеството. Установен е риск за безопасността на работещите и остаряло оборудване. Това би могло да доведе до невъзможност на осигуряване на отопление за абонатите. При такава ситуация под риск е поставена електропреносната мрежа на столицата. Потенциално това би могло да доведе до повишено използване на твърдо гориво и нарушаване на екологичните норми в града.

Дългосрочните финансови рискове може да доведе до фалиране на дружеството, което ще се превърне във финансова тежест и за данъкоплатците. Натрупаните задължения са в общ размер от над 1 млрд. лв. Топлофикация заплаща и глоби за превишени емисии азотен окис.
Финансирането ще бъде структурирано от международна финансова институция като очакванията са да се използва финансов ресурс от банков заем, европейски средства, за което ще се търси сътрудничество с държавата, и пари от бюджета на общината. Но представителите на Столична община завиха, че сметката няма да бъде платена от потребителите, чрез завишаване на сметките им. Работният доклад е на стойност от над 900 хил. долара. Средствата са отпуснати безвъзмездно от Агенцията за търговия и развитие на САК.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    27 3 Отговор
    И изведнъж цяла България плати топлото на софиаянци.. щото някой е крал крал крал, че да му опростим кражбите...

    БЕХ трябва да изчезне... И топлофикацията да се разпадне...
  • 2 Да,бе

    21 2 Отговор
    Плана е ясен -фандъкчето влачи още някой чувал с банкноти къмто дома си.
  • 3 Некой друг

    20 2 Отговор
    Аха, некви нови схеми. А регулация на цените ще има ли? Или само че краднем, а ората да плащат!
  • 4 Той

    16 2 Отговор
    ще да е като другарката кметица , крадливата .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Некой си

    17 1 Отговор
    Сега е консултантска фирма. След 6 месеца ще е концесионер, като всички задължения на ТФ София ще бъдат покрити от БЕХ, преди отдаването на концесия.
    Също така ще стартира процедурата по изграждане на система за изгаряне на RDF в ТЕЦ София. Ще се горят отпадъци на 500 метра от центъра на София. И в същото време ще борим замърсяването с ФПЧ.
    Да не коменираме стойността на проекта - над 450 милиона. Да не коментираме, че заданието за обществена поръчка е писано от австрийската фирма, която е предвидено да спечели договора.
    Схемите продължават, а всички политически опоненти, след 19.30 часа са съдружници в ограбването на България.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Българка

    20 2 Отговор
    БЕХ трябва да бъде закрит и разформирован. Там са бетонирани с тлъсти заплати хлебарките на ГЕРБ. С откупуването от БЕХ на милионите задължения на Топлофикация към Булгаргаз, мутрите прехвърлиха задълженията на крадците и безхаберниците върху всички български данъкоплатци. Това вече не се търпи. И не всички софиятци се отопляват на парно. Ако една фирма десетки години работи на загуба, следва да бъде закрита или фалирана. Това е основно правило на пазарната икономика
  • 8 Крайно възмутен

    9 5 Отговор
    Бла бла бла….!прикаски на търкалета! Комунистите им дай само да лъжат и крадат! Тези,които ползват услугите на Топлофикация да съберат пари и да покрият загубите! В противен случай,/ както мисля, че ще стане/ пак всички, вкл. И тези които по цяла зима зъзнат и никога държавата не им и едно дръвце, или литър нафта за отопление ЩЕ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ НА ДЕБЕЛООООСЕРКОВЦИТЕ, плащащи смешни суми, спрямо тези, които са на самостоятелно отопление. Но понеже всички които трябва да решат този проблем се топлят от ТЕЦовете, изхода ми е ПРЕДЕЛНО ЯСЕН!!

    Коментиран от #20

  • 9 Неа смисъл

    13 2 Отговор
    За 12 г. едно нещо не направи Топлофикация, да намали загубите на потребителите.
    Задължително поне вместо да санирате, трябваше да направите хоризонтални тръби, които да смъкнат сградна 40-60 лева до 3-5 лева на месец.
    Или да се плаща на кубатура, без сградни.
    А парното вече става скъпо удоволствие, сградна инсталация също.
    Сума ти възрастни хора доведохте до самоубийства и смърт чрез студуване и болести.
    Проклети да сте.
  • 10 Тревожен

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Ако написаното от вас е вярно, трябва да се даде гласност, алармирайте Възраждане, Атака, Активни хора, които сега преди изборите да предупредят, ЧЕ СОФИЯНЦИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ЩЕ БЪДАТ МАСОВО ТРОВЕНИ ОТ ФАНДЪКОВА.

    Коментиран от #12

  • 11 Закривай

    12 1 Отговор
    Нищо няма да стане. Едни хора ще откраднат още кинти.
  • 12 Некой си

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тревожен":

    Информацията е публична.
    Обществената поръчка е пусната януари тази година.
    И нито един общински съветник не мъцна против този проект.
    Защото милионите са много.
    И защото милионите се разпределят между всички.

    Коментиран от #14

  • 13 Съвет

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Склонен съм да ви вярвам, защото още в качеството си на кмет МУТРАТА лобираше неистово за ЗАВОД ЗА БОКЛУК в СОФИЯ.
    Явно още тогава беше надушил ДАЛАВЕРАТА С ГОРЕНЕТО НА БОКЛУЦИ.
    ПОСЛЕ ГЕРБ вкараха италианските и африканските боклуци НЕЗАКОННО.
    Алармирайте партии и депутати, инициирайте подписки.

    Коментиран от #15

  • 14 Мисля

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Ще погледна на сайта на общината, категорично трябва публичност на подобен казус.
    Има го там, нали?
    Алармирайте и Бивол.
  • 15 Некой си

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Съвет":

    Манолова кисне през ден в ТФ София.
    ДБ са супер активни в СОС.
    БСП са втора сила в СОС.
    Всички са наясно, но само точат лиги по следващата голяма хапка с вкус на милиони.
  • 16 МИЯ

    4 4 Отговор
    СОФИЯНЦИ НАЛИ СА ГОЛЕМАТА РАБОТА , АМИ ДА СИ ПЛАЩА ПАРНОТО. ЗАЩО ДА ГИ МИСЛИ ДЪРЖАВАТА. ТАЯ СГАН ДЕТО СЕ Е СЪБРАЛА ТАМ. ДА СИ ИДАТ НА СЕЛО И ДА СЕ ГРЕЯТ НА Дърва. НЕЩАСТНИЦИ.

    Коментиран от #17

  • 17 Мия Мия

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "МИЯ":

    Мия, 50% от абонатите в София искат да се откажат от услугите на Топлофикация.
    Не сме виновни, че Топлофикация ни изнудва, знаете ли какво е да студуваш зимата и плащаш непосилни цени, да те заплашват с ЧСИТА-когато им кажеш, че ще платиш на изравнителната, или че първо трябва да платиш, а после да оспорваш сметки понякога над хиляда лева-грешки..
    Отделно от студеното парно плащам и се отоплявам с ток, общо на месец само за парно и ток не падам под 400 лева.
    А сега с новото увеличение от януари не ми се мисли.
    Разберете, че целият Български народ независимо от местоживеене, СТРАДА.
    Управляващите искат да сме разделени, не го допускайте.
    Обединени сме силни.
  • 18 JEFF

    7 0 Отговор
    Фандъкова да се маха, няма вечно цяла България да плаща топлото на софиянци. Ненаситни гербаджийки калинки.
  • 19 Казуар

    1 1 Отговор
    Защо се крият длъжниците на топлофикация София. До преди няколко години дължаха 200 милиона лева.
  • 20 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Крайно възмутен":

    Нищо не ти е ясно. Те там са в комунизма. Имат две сгради натъпкани с администрация. Доколкото си спомням, Манолова изнесе информация, че имат над 100 юриста наприме, но са наели и външни адвокатски кантори за милиони. Топлофикациите в страната не само нямат проблеми, а присъединяват нови абонати. Софийската обаче е занънала в дългове. Тези в страната са пазарни субекти, а софийската специално я защитава закона за енергетиката. Така е написан. Лобистките текстове трябва да се премахнат, мастодонта да си фалира и ТЕЦ-овете да си продължат на чисто, като пазарни субекти.
  • 21 БЕЗНАДЕЖНО

    1 1 Отговор
    ТОПЛОФИКАЦИЯ ОТ СОФИИСКИЯ ТИП Е АМЕРИКАНСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ ОТ 1912 ГОД. В 1925 ТОЗИ ВИД ГРАДСКА ТОПЛООФИКАЦИЯЯ
    ТОПЛОФИКАЦИ ОТ ТИП "СОФИИСКА" СА ПРИЛОЖЕНИ В САЩ В 1912.ПОРАДИ ГОЛЯМИТЕЕ ТОПЛИННИ ЗАГУУБИ В ПРЕНОСНАТА МРЕЖА СЛЕД 1925 ПОВЕЧЕ НЕСЕ СТРОЯТ А СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ СА СПРЕНИ – КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ НЕИЗГОДНИ ЗАРАДИ ОГРОМНИТЕ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ В ПРЕНОСНАТА МРЕЖА.ИДЕЯТА Е ПОДХВАНАТА ОТ РУСИЯ/СССР И ПРИЛОЖЕНА И В СОФИЯ.РЕЗУЛТАТИТЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ ОТЧАЙВАЩИ..СОФИИСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ Е ИКОНОМИЧЕСКИ НЕСПАСЯЕМА.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ".........Работният доклад е на стойност от над 900 хил. долара. Средствата са отпуснати безвъзмездно от Агенцията за търговия и развитие на САК........"
    За кой ли път се дават пари на некадърници за ялови "ДОКЛАДИ"??? А и какво име са измъдрували "Работен доклад"...бля-бля.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "БЕЗНАДЕЖНО":

    ......., пълен лаик сте, да не кажа нещо по-точно...,че пак ще ме изтрие...Има една тухла "Икономика на енергетиката", от колектив с ръководител проф. Батов и там, може да се информираш при какви показатели на гъстота на жителите на кв. километър централното топлоснабдяване е икономически изгодно...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове