Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 07:37 5 636 29

Спас Спасов: Ако "Перун" беше на линия, сагата с "Вера Су" можеше да приключи за ден

  • кораб-
  • перун-
  • вера су-
  • спас спасов-
  • журналист

България не разполата с ресурс и план за справяне с подобни ситуации, заяви журналистът

Спас Спасов: Ако "Перун" беше на линия, сагата с "Вера Су" можеше да приключи за ден - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, което може да бъде направено като извод е, че България не разполата с ресурс и план за справяне с подобни ситуации", сподели журналистът от "Капитал" и "Дневник" Спас Спасов пред "ЕвроДикоФ", по въпроа с освобождаването на "Вера Су".

"Комбинацията от двете беше илюстрирана в тази трагикомедия край "Яйлата", добави той.

"Първото, което трябва да се коментира е историята около продажбата и нарязването на кораба "Перун". Този кораб в началото на 2020-та година бе продаден за около 220 000 хил. лв. Този кораб години бе изоставен, за да се стигне да момента, в който да се каже, че трябва да бъде наразян", допълни журналистът.

"Възможно е с голяма степен на вероятност", каза той на въпрос дали, ако корабът "Перун" е бил на линия операцията с "Вера Су" е можела да приключи за един ден.

"В документите за продажба на кораба е записано, че е имало две помпи, а те са били десет", подчерта той.

"Това сигурно е направено, за да влязат няколкостотин хиляди лева в нечии джоб", добави журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    17 6 Отговор
    Чекай бре, нали требваше да се разтоварат наркотиците на брендо
  • 2 Спецов

    16 57 Отговор
    @ко цапа и мирише. А Перун беше едно ръждиво корито с нулев ресурс. Защото комунистите само вият, но нищо не са купили през годините на управление, нито за армията, нито за бреговата охрана.

    Коментиран от #3, #26

  • 3 Да знаеш

    41 10 Отговор

    До коментар #2 от "Спецов":

    Явно гледаш само Севда ТВ
    и те мързи да мислиш!

    Коментиран от #5

  • 4 АУУУУУ

    14 17 Отговор
    Мнението на още един ГОЛЯМ ДЖУРНАЛИСТ..... щом е участвал в ЕвроДикоф значи е МНОООГО ГОЛЯМ ДЖУРНАЛИСТ..... Защото онзи СВЯТ ЧИЛЯК не кани кого да е в своето предаване което бие по гледаемост всички други.....Амчи как иначе ...къде другаде ще слушате непрекъснато : " РАЗПОЛАГАМ СЪС ЗАПИСИ И ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТАВА ПРОТИВ ТЕЗИ МАФИОТИ ...НО СЕГА НЯМА ДА ГИ ПОКАЗВАМ......ИИИИ КУЛТОВОТО .......АСЕНЕ ПУСНИ ВИДЕОТО ....ХА ХА ХА ХА
  • 5 мисирки

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да знаеш":

    вие си падате по 7/8 и бг-диков
  • 6 Братчет

    17 17 Отговор
    Айде не въздигайте тоя "Перун" в панацея срещу всички кусури на морската политика на държавата! По ред причини "Перун" едва ли щеше да е много полезен при тази ситуация...
  • 7 БОРИСОВ!

    25 8 Отговор
    Джафкайте се тук,колкото си искате...!Аз нали нарязах за скраб ,,Перуна" и си прибрах паричките в шкафчето...!Аре бегайте у лево и духайте супата...
  • 8 КОКОШКАР

    15 10 Отговор
    ЛЪЖЕШ НЕ РАЗТОВАРВА КОРАБИ А ГИ ТЕГЛИ НАЛИЧНИТЕ ВЛЕКАЧИ Я СВЪРШИХА ТАЯ РАБОТА АМА НЕКОЙ ХОРА СЕ МОТАХА ЦЯЛ МЕСЕЦ С РАЗТОВАРВАНЕТО А В НАЧАЛОТО ВРЕМЕТО БЕШЕ ХУБАВО /ПЕРУН БЕШЕ СКЪП ЗА ПОДДРЪЖКА И НЕЕФЕКТИВЕН ЗА ТОВА ГО ПРОДАДОХА / ТОЯ ДЪРДОРКО ДА ПЛЕДИРА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПОДВОДНИЦАТА СЛАВА МОЖЕ И ДА ПОТРЯБВА
  • 9 гост

    25 3 Отговор
    Гела напълни гушата, зализаният разсипа морският флот и напълни шкафовете на Бою БУНАКА.
  • 10 Уно пер Тути

    2 0 Отговор
    Тути ПерунО
  • 11 аде

    16 6 Отговор
    Можеше,ама ГЕРБ го продадоха на таен търг за около 270 хил лв . Дали стигнаха за БМВто на шефа на БНБ или доплащаха други народни пари?
  • 12 Ще го търсите дядо Тодор

    26 3 Отговор
    Домусчиев съсипа БМФ и унищожи Перун. Приятел на Борисов и щедър домакин - без наем - на Горанов и Московски. Съсипа и Пещера - отрови града с химикали.

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 13 морския

    5 11 Отговор
    той, Перунът едва ли щеше да доплава до Яйлата ! пък и да стигнеше, там щеше да си остане като един голям буй !
  • 14 Глупости

    8 0 Отговор
    Корабът не е голям, но все пак е 3000 тона, седнал на скала. Няма влекач, който да може да го измъкне без разтоварване.
  • 15 big

    14 0 Отговор
    Вбесявам се когато некомпетентни хора си публикуват глупавите мнения! Какъв ден бе аланкоолу? Там има един куп процедури, които трябва да се извършат, административни. Трябва да има и необходимото техническо оборудване, което го няма или трябва повече от ден да бъде подготвено. Накрая за "Перун": Какво знаете за този кораб и неговото предназначение? Явно нищо, щом пишете тези глупости! Това беше специализиран кораб за провлачване и гасене на пожари на море, а не за разтоварване на заседнал кораб. Функцията му на влекач съвсем спокойно можеше да бъде изпълнена от 2-3 портови влекача, което беше и направено! Другия основен проблем е, че у нас няма подготвени кадри за такива операции, дори от години това не се изучава в Морско училище, а най-голямото недоразумение е, че това го учеха механиците, а не капитаните. Кой ръководеше операцията? Капитани! Ето още един отговор защо нещата не се получиха - некомпетентност!
  • 16 Хаха

    8 17 Отговор

    До коментар #12 от "Ще го търсите дядо Тодор":

    Ако Борисов беше на власт Вера СУ щеше да бъде извлачен за половин ден. Тия новите само се оправдават, всичко съсипват и най странното е, че болшинството им вярват. Е, нема такъв п@0ст народ
  • 17 P1amen

    9 1 Отговор
    Този кораб беше с много скъпа подръжка,но след смяната на двигателите с Зулцер през 1991г. Можеше да служи още.Екипажът в миналото беше 21 моряка без водолазите.А да чака подобен инцидент на 5-10 г. Е нерентабилно..
    Трябваше в случая да се почне разтоварване веднага.За три дни всичко щеше да приключи.И наличните влекачи са достатъчни.
    Да Перун беше по мощен и имаше проволка 4-5 см.ф.,Щеше да го изтеглиибез разтоварване,но и да го разпори допълнително и той да потъне преди да е довлачен до пристанище.
    8 дни спокойно море бяха проспани.
  • 18 ПРАВ СИ...!

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ще го търсите дядо Тодор":

    Но с малка поправка...!Не - ,,ще"...,а вече го търсим отдавна...!
  • 19 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ще го търсите дядо Тодор":

    Не знам кой с кого е приятел,ама я си припомни Кой,по скоро кои двама харизаха БМФ на Домусчиев без конкурс.!.!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ако Перун

    5 2 Отговор
    Беше на линия, щяха да спасяват два кораба.
    Ако Вера Су се беше забил в скалите 1980 година, то да, Перун би помогнал.
    Всичко друго е спекулация и интереси нездрави,а и некомпетентност разбира се.
  • 22 Варна

    6 2 Отговор
    От утре столичният Метрополитен с управление във Варна. - Така като прехвърлиха Морска Администрация в София. Всичко е резултат от наглостта и софийската простотия. Селянина от Банкя разби Портовият Флот и го разпродаде на Киро- Гела и Гриша Ганчев.
  • 23 Кико

    4 3 Отговор
    Ако, ако, всеки ден има нужда от Перун-да Но щата да го има, как хубаво се живее!! Какво разходи имаше само! Стария екипаж ,все още си говори с умиление, как са си ловили рибка! Ех живот здравей здравей

    Коментиран от #24

  • 24 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кико":

    В София 1/3 са паразити бе.- На държавна издръжка!
    86% от текущите разходи на страната са разходите за издръжка, заплати и субсидии за НПО-та. Това са над 20 милиарда на година и поне 50% от тях остават при паразитите в София.
    Смяташ, че кораб от портовият флот е по нетърпим разход?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЧЕРНАТА Чума Герб

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Спецов":

    Комунистите каквото купиха построиха и оставиха сегаГнусните капиталисти още крадат от него
  • 27 Йо Несбьо

    3 0 Отговор
    Абе, "Перун", та "Перун"... Всеки втори и от корабоплаване почна да разбира! Проспаха цял месец в прехвърляне на топката кой виновен, кой ще плаща и дрън-дрън, а Дания светкавично реагира и прибра заседналия в техни води кораб. Това се случва един път на 30 години по нашето Черноморие. Между другото, имаме много други проблеми - например, редно е да има поне 4-6 медицински хеликоптера в готовност за спешни повиквания в цялата страна. Нужни са и полицейски хеликоптери за задържане на опасни лица/бягащи шофьори. Трябват камери с наблюдение в реално време поне в най-актуалните точки на България. Давам пример - турски шофьори предизвикват тежка катастрофа, без самите те да пострадат и тръгват да бягат от територията на страната. Излязат ли в Турция, никой няма да ги върне. Полицейският хеликоптер може да ги настигне и спре.

    Има и още, и още нужни неща, вие за "Перун" сте се хванали.
  • 28 мамун

    3 0 Отговор
    Бай ви Тошо беше помислил за всичко
    за каквото и да се сетите беше тогава създадено
    30 г само крадете и ядете от готовото
    не сте направили нищо свясно
  • 29 БРЕГЕР

    1 0 Отговор
    Нема такава държава. Как спите спокойно управляващите господа.Не ви ли е срам.До кога.Как се гледате сутрин в огледалото Мишоци продажни,продадохте и предайте майките и баштите си децата и братята и сестрите си .А вие няма къде да идете има само долу два на два.Бог да пази майка БЪЛГАРИЯ защото вие няма да го направите поклонници на чужди интереси .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове