3 Ноември, 2021 04:17 2 743 33

3 ноември 1988 г. Жельо Желев създава опозиционния Клуб за подкрепа на гласността и преустройството

  • жельо желев-
  • клуб за подкрепа на гласността и преустройството-
  • тодор живков

Началото на края на Тодор Живков

3 ноември 1988 г. Жельо Желев създава опозиционния Клуб за подкрепа на гласността и преустройството  - 1
Снимка: БГНЕС

На 3 ноември 1988 г. създаден е опозиционният Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. На този ден в 65-та аудитория на Софийския университет е учреден Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, който заедно с Обществения комитет за екологична защита на Русе, е сред първите дисидентски организации в социалистическа България, припомня dariknews.bg.

Инициатор на проекта е Желю Желев, който намира подкрепа в противници на тоталитарната система като Искра Панова, Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Невена Стефанова, Блага Димитрова, Мария Бойкикева, проф. Николай Василев, акад. Кирил Василев, кинорежисьорът Дучо Мундров, изявеният български физикохимик Алексей Шелудко.

През септември 1988 г. Желев подготвя Програмната декларация.

През октомври тя е обсъдена, а на 3 ноември е приета Учредителната (програмната) декларация, избран е Управителен съвет, полагат се принципите на функциониране на Клуба. Учредителната декларация е изпратена до ЦК на БКП, творческите съюзи и средствата за масова информация. Първият председател на ротационен принцип на Клуба става Мария Бойкикева.

Основната дейност на Клуба се състои в приемането и разгласяването на декларации и становища по общополитически въпроси, в които рязко се критикува властта на Тодор Живков.

Клубът, заедно с другите неформали, застава в защита на правата на българските мюсюлмани

и се обявява против т.нар. Възродителен процес. Членовете на Клуба проявяват голяма активност по западните радиостанции, като особен отзвук имат есетата на Блага Димитрова и Марко Ганчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ РАЗБРАХМЕ

    49 8 Отговор
    ЧЕ ТОЯ КЛУБ Е РАБОТИЛ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА МАЙКА И РОДИНА.

    Коментиран от #14

  • 5 Ццц

    39 5 Отговор
    От далече личеше, че Желев няма качества на лидер - мек и добродушен. Няма как сам да е събрал смелост да критикува Т. Живков, под носа на ДС, ако те не са го пожелали. Антивъзродителният процес е риторика на знаем коя партия. Все по-ясно личи подготовката на преврата срещу Живков и подставените лица, станали по-късно гръбнака на "демократичните промени" и последвалата голяма измама и кражба. Ясно е, че БКП никога не си е отивала от власт, а всички партии са и дъщерни. Няма как да е иначе. Големи промени не стават туко така с протест, пък бил той и едномилионен. Проблемът на тази система е, че старите, подготвени кадри си отидоха с времето, та се наложи последните десет години да разчитат на един простак, който отврати народа от схемата. И сега действително мисля, че сме на прага на истинска промяна. На казвам, че ще е на тези избори, а че назрява моментът. Моисей е водил евреите 40 години, за да пукне и последният, който помни робията. Така е завел свободен народ в обетованите земи. 20 % ваксинирано население не е ганьовщина и глупост, а протест срещу начинът, по който се налага. Така че надеждата е жива...остават само 10 год. до 40!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдада

    25 4 Отговор
    Беше положено началото на края.Преди да пишете подобни статии погледнете къде се намираме дори само през прозореца,ако имате такъв и не сте в мъзето с противогаз от първата световна
  • 11 Партизан

    31 4 Отговор
    След като получи инструкция от Френското посолство и гаранция от БКП, той стана дисидент, а дали някой помни доктор Петър Дертлиев.
    Жабата и оня кьоравия(сайкото) от кв. Х. Димитър сасипаха текезесето.( ТКЗС)
  • 12 Доко

    21 0 Отговор
    КОМУНИЗМА НИ БЕШЕ ОПОРОЧЕН. А ДНЕС КАПИТАЛИЗМА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ! ЕДИН НАГЛАСЕН СЦЕНАРИЙ , КОЙТО БЕ СЪЗДАДЕН ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧАТ КЪРВАВИТЕ СЪБИТИЯ, както в Румъния. Алчността на политиците ни изпрати 30години на дъното .
  • 13 Доко

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Много точно казано.
  • 14 ДПС ЗАПЛАХА

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ РАЗБРАХМЕ":

    ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ БЕШЕ ЕДИН СЕЛСКИ ГЛУПАК! УНИЩОЖИ МОДЕРНОТО НИ СЕЛСКО СТОПАНСТВО!!!! ЛИГИТИМИРА ДПС!!!!

    Коментиран от #19, #20

  • 15 1989

    23 3 Отговор
    ВСИЧКО БЕШЕ ЕДНА ИЗМИСЛИЦА !!!
  • 16 оценка

    26 4 Отговор
    Достатъчно е,че западняците го наричаха Зелю Зелев. Повече няма за коментиране,освен,че с оня некадърник Иван Костов-Лостов разбиха България за отрицателно време.

    Коментиран от #18

  • 17 ИЛЮМИНАТ

    8 3 Отговор
    ТОА ПИСА КНИГА...ФАШИЗМА = КОМУНИЗМА......И СТАНА ПРЕЗИДЕНТ
  • 18 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "оценка":

    ААААА, НЕ ТАКА, НИА НАЙ МНОГО СА НАГУШИХМЕ
  • 19 ИНПЕКСА

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "ДПС ЗАПЛАХА":

    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЖЕЛЕВ, СТАНАХ МИЛИОНЕРКА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георги v.

    17 2 Отговор
    Създал го бил? Продължават да ни пробутват легенди за балъци. Той е един селски хитрец, излъгал заедно с ортаците си надеждите на милиони българи. Всичко си го подготвиха и разиграха тогавашните властимащи от БКП.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЦК на БКП

    6 4 Отговор
    Всичко беше по наша и на Андрю Луканов поръчка! Криво-ляво Желькята се справи и довършихме на 10 ноември...
  • 24 сини

    9 0 Отговор
    По-скоро номенклатурния апарат задейства сценария си пред всички. Как ли му е името? Сценарий "Разпад".
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Създателите са

    8 0 Отговор
    Желев е изпълнителя. Създателите са други. Народа си го е казал - Се е ДС ! Ако не беше проект на ДС за този "клуб" даже нямаше и да се разбере. Щеше да се е "изпарил" веднага !!!

    Коментиран от #29

  • 27 ФАШИЗЪМ = КОМУНИЗЪМ

    1 6 Отговор
    БЕШЕ НАПИСАЛ ЖЕЛЬО........И МАЙ ПОЗНА
  • 28 СДС...ГРОБОКОПАЧА НА БКП

    2 6 Отговор
    БКП В ШОК ...НЕ СА НА ВЛАСТ

    Коментиран от #30

  • 29 99009

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Създателите са":

    Сега разбирай СДС, сини и по-тъмно сини, но точно СДС унищожи България. Дали е С + ДС - все тая! Резултатът е налице. Ощавен народ и изкормена държава, както някой беше написал. И Фильо Димитров и Костов и оня сополан паси, с всичките им съюзници са виновни за разрухата на народа ни. Но все още има прости Орица, дето гласуват за техните производни, за платените от тях продажници важи същото.
  • 30 101

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "СДС...ГРОБОКОПАЧА НА БКП":

    Ти да не си от ония,дето много се дразнят като им кажат,че в Българя все още управлява ДС?
  • 31 Павел пенев

    9 0 Отговор
    Гнусно примитивно човече с преписана една книжка. Интересна е еврейката Бойкикева, която е майка на демократа Пинокио. Който си няма работа да гласува за ДБ.
  • 32 Хмммммм

    10 1 Отговор
    Зелката е ГРОБОКОПАЧ на България!!!
    НИЩОЖЕСТВО ГНУСНО!!! Той съсипа работещото българско земеделие, с Костов унищожиха безброй заводи, оставиха без работа и доходи милиони българи.Част от тях потърсиха препитание в чужбина и така държавата ни се ОБЕЗЛЮДИ, сега сме около 5 милиона, а бяхме близо 9 милиона...!!!!!!
    Планът на ЦРУ от 1948г. за разпад на Европа СРАБОТИ , най-успешно в България !!!
  • 33 Тоя защо

    7 1 Отговор
    Сте го изтипосали на снимка?За да ни припомните че е един от тия които съсипаха България ли?Вижте му само селската физиономия и няма нужда от коментари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове