Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 19:06 1 380 28

Изп. директор на „Булгаргаз“: У нас има едни от най-ниските цени в ЕС

  • булгаргаз-
  • изпълнителен директор-
  • у нас-
  • цени-
  • ниски-
  • ес

Той добави, че КЕВР утвърждава цената само на регулирания пазар

Изп. директор на „Булгаргаз“: У нас има едни от най-ниските цени в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Разбирам недоволството на бизнеса, но у нас в момента има едни от най-ниските цени на газа в ЕС. Българският потребител, независимо дали е на свободния или регулирания пазар и тези, които имат договори с „Булгаргаз“, се възползват от тези условия. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

„Няма напрежение около „Булгаргаз“. През последните два дни чухме доста комични версии. Истината е, че „Булгаргаз“ ценообразува съгласно Наредба 2 за ценообразуване и предлага цена за утвърждаване от КЕВР на първо число. Сутринта на 1 ноември „Булгаргаз“ внесе заявление, като бяха отчетени последните данни за стоковите пазари, валутният курс и се получи цената 119,87 лв. Междувременно получихме потвърждение от „Газпром“, че можем да ползваме определени количества. Цялата информация, включително подписаното споразумение, веднага го изпратихме в КЕВР“, обясни той.
Павлов допълни, че в правомощията на КЕВР е такива извънредни приходи или разходи да бъдат отразявани в цената като намаление или увеличение.

„В случая те решиха и точно в този момент тези количества бяха включени в ценообразуването – около 40 млн. долара и така се взе решението на регулирания пазар цената да бъде 93,19 лв. КЕВР утвърждава цената на газа само за регулирания пазар, а на свободния пазар са договорени цени“, поясни той.

Преди дни бизнесът настоя за подаване на ново заявление от „Булгаргаз“ до КЕВР и за справедливо разпределение на ползите от договореното.
„Съгласно Наредба 2 сме длъжни да докладваме всички тези обстоятелства и вече е въпрос КЕВР как, кога и колко ще ги разпредели. Ние сме внесли заявление, КЕВР е утвърдил цена на природния газ. От началото на 2020 г. имаме разделение на свободен и регулиран пазар. С изменението на Закона за енергетиката всички пряко присъединени клиенти към газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, с изключение на топлофикационните дружества, на крайните снабдители и на газоразпределителните дружества минаха на свободния пазар“, заяви Павлов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    31 0 Отговор
    Не думай, спрямо европейските заплати ли?
  • 2 Кратун

    28 0 Отговор
    А заплатите,нашите заплати къде са?

    Коментиран от #8

  • 3 Шопо

    23 0 Отговор
    Ама и най-ниските заплати!!!
  • 4 Кажи

    21 0 Отговор
    за стандарта нещо , за това , че България е най - бедната държава в ЕС , другарьо !
  • 5 Черна котка

    12 1 Отговор
    Е то оставаше цената да е като в другите страни от ес,където заплатите нямат сравтение с нашите.
  • 6 Смех

    11 0 Отговор
    СПРЕТЕ С ТИЯ ГЛУПОСТИ.... И НАЙ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ

    ЩО не се сравняваме направо с някоя африканска държава...

    ИДИОТИ научете се как да сравнявате... не се сравняват цени...
  • 7 Сандо

    11 0 Отговор
    Забравил е да благодари на САЩ като молдовката Санду.Ще има опъване на непослушни уши.
  • 8 МАФИЯ НА ББ

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кратун":

    ГАЗОВИК ПРАЗНОГЛАВЕЦ А ЗАПЛАТИТЕ НИ Е ТЕ СА НАЙ-НИСКИТЕ В ЕС. ЗА ТОВА НИЩО НЕ КАЗВАШ! ЩО ТАКА??? 650 ЛВ МНИМАЛНА ТОВА КОЛКО ЕВРАКА Е????
  • 9 Гост

    12 0 Отговор
    ЕЙ,КАК ВИНАГИ ,,ЗАБРАВЯТ,, ТИЯ КУКЛИ НА КОНЦИ,ЧЕ И БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ БЕДНИТЕ И МИЗЕРНИ В ЕВРОПА..........
  • 10 Иво

    10 2 Отговор
    оше един ЕСЕСЕРСКИ боклук който ни убеждава че ползваме най евтиния руски газ,ЗАЩО НЕ КАЗВА КОГА ЩЕ ПУСНАТ АЗЕРСКИЯ ГАЗ КОЙТО Е 50% по евтин...
  • 11 Ицо

    12 0 Отговор
    Гледам си фактурите за газ от изминалия месец и същия месец октомври миналата година. Сега цената на MWh е 94,54 лв без ДДС, а миналата година по същото време е била 24,72 лв. Понеже ми е слаба математиката, може ли някой да ми каже колко процента е увеличението спрямо миналата година?

    Коментиран от #12, #23

  • 12 Иво

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ицо":

    ти пак имаш фактура,от овергаз не съм получавал фактура поне от 10 години...

    Коментиран от #16

  • 13 ... и най-ниските заплати

    6 3 Отговор
    А глупците щурмуват молове...
  • 14 Азз

    9 1 Отговор
    Как пък един от тези наглеци не съпостави цени/доходи -у нас и в Европа...
    Що не спомене каква заплата взема той,в сравнение с 90% от българското население?
  • 15 Мунчо

    10 1 Отговор
    Когато човек се самозабрави говори пълни глупости. Каква ли е заплатата на този другар?

    Коментиран от #20

  • 16 Ицо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    Не бе колега, онлайн си ги гледам :)
  • 17 Watchdog

    6 0 Отговор
    Пропуснал е да спомене че от догодина и домакинствата отиват на "свободен пазар" както и бизнеса. Това предвижда директива 944/2014г. на ЕС. Изрично е записано че целта е "единен и интегриран" европейски пазар. Каквото заплащат германците, това и българите и поляците. Та тази година се отървахме само с поскъпване от 300%. Като излезем на свободна паша вече Бай Иван няма да може и няма да има задължение да ни защити... Цените за домакинствата няма да подлежат на регулация и протекция. Оставаме на милостта на казиното в Холандия и добрата воля на Голдмън Сакс.
  • 18 Ама и с

    4 0 Отговор
    най- ниските заплати и пенсии сме,БЕ! Вън,нямате капчица срам!
  • 19 Тук

    0 1 Отговор
    По добре да каже за компресорната станция! Изедници !!! Трябва всички да бъдат измерени! Кражбите си ги калкулират в техните джобове и чекмеджета, а народа да тегли!
  • 20 Някъде

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мунчо":

    Около 15 месечно без бонуси и командировки
  • 21 а стига бе

    2 0 Отговор
    Тая чалга сме я слушали , макар , че не ни е стила.
  • 22 Харесвам 🎃, само сготвени

    2 1 Отговор
    Този има ли хабер, какво става из офисите на гепилите парите за "Хемус"? Дали не го изпотяват такива новини?... Мафията вън от енергетиката!
  • 23 Математик

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ицо":

    Поскъпването е 382,44% или почти четири пъти.
  • 24 Centyrion

    3 1 Отговор
    Престанете да се оплаквате,заплатите са такива,защото има съгласни да работят за тях,друг е малко мента ,че доста се водят на толкова и получават на ръка,разликата.Това ограбва бюджета,ограбва и работниците в бъдеще.Производителноста на труда тук не е както в Европа,но този проблем е на фирмите и е въпрос на организация,на технологии и себестойност на продукцията.Българският работник е ограбван жестоко,той произвежда двойно по малко от немският си колега,но получава минимум четири пъти по малко,но щом работи и не протестира,значи е съгласен.Тази пасивност е в основата на ниското заплащане.А колкото до цените те са международни,и това което се продава в България,може да бъде продадено другаде по света.И пак опираме до маймуните на клона,от където и цената се покачва,и става непосилна за много.В същото време Газпром години работи да формира зависимост на България от синьото гориво.Индустрия, Тецове,са на газ,и не малко частни потребители.И така,проблема е,че сме бедни и зависими.Зависими от газа, зависими и в Енергетиката.Това е нашата съдба,която нашите "големи приятели" от запад и от изток ни поставят.
  • 25 любопитен

    1 0 Отговор
    Ама нали лошите руснаци ни продавали газа на най-висока цена? Коя опорка е вярна?
  • 26 Еврейска

    1 0 Отговор
    поговорка: По-добре руснаците да ти спрат газа, отколкото немеца да ти го пусне!
  • 27 chi

    1 0 Отговор
    И това ако не е наглост... разбойници!
  • 28 Мистерия

    0 0 Отговор
    Срамно, тъжно, гротескно... Доходите в България срещу доходите в останалите " бели" страни и цените на горивата почти еднакви. Мизерия БЪЛГАРСКА...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол