Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 14:20 1 587 16

Огнян Минчев: Тази предизборна кампания е на монолозите, за жалост-много гневни монолози

  • огнян минчев-
  • предизборна кампания-
  • монолози-
  • гневни

Политиците - вместо да водят нацията, се опитват да лавират между различни позиции, казва политологът 

Огнян Минчев: Тази предизборна кампания е на монолозите, за жалост-много гневни монолози - 1
Снимка: БГНЕС

"Тази предизборна кампания е кампания на монолозите, за съжаление - много гневни монолози. Изборът на хората се препятства от разводняването с периферни маргинални фигури и от обстоятелството, че основните политически фигури се мразят жестоко помежду си. Това е в съответствие със силната поляризация в обществото. Поведението на политиците легитимира поляризацията в обществото, засилва гнева и омразата, тенденцията към конфликт". Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев.

Той посочи, че заради промяна на избирателния закон кампанията в медийното си измерение е в непропорционално висока степен доминирана от представители на малки периферни политически партии и кандидати за президент:

"Всички, които се кандидатират, каквито и да са те, могат спокойно да се изкажат по обществените медии. И по БНТ видяхме шествие на тип хора, които не сме виждали от 90-те години насам. Кампанията е доминирана от хора и позиции, които са дълбоко маргинални. Това осакатява възможността на хората да правят информиран избор... А държавният глава няма интерес да влезе в диалог със своите съперници и така не дава възможност да станат ясни преимуществата на неговата кандидатура".

Според Минчев политиците - вместо да водят нацията, се опитват да лавират между различни позиции:

"Пандемията и отношението към нея е допълнителен разделителен фактор, който проектира нарастващата импотентност на политическото лидерство да излезе и с категорична позиция да защити нормалната, разумната теза в условията на тази пандемия... Хората, които са против ваксинацията, имат своите аргументи, но те не са толкова рационални, колкото се крият в обстоятелството, че огромна част от българите е разочарована от авторитетите, които трябва да ги водят. Затова имаме и криза на лидерство".

В предаването "Хоризонт за вас" политологът допълни:

"Политическите партии са се разделили по повод основната линия на противопоставяне между до вчера управляващата партия и днес управляващия президент. Дори се стига до там, че хората вече загърбват самата идея за управление на партиите, което е особено опасно на фона на общата криза на демокрацията, която преживяваме... В България, когато се сменя властта, рухва държавата. На сцената излизат буфосинхронисти - 45-ото и 46-ото Народно събрание, които правят невъзможно страната да бъде управлявана по нормален конституционен начин".

По думите му т.нар. "политическа класа" ще прояви чувство за самосъхранение и ще създаде правителство, "защото иначе наслагващите се кризи ще взривят цялостния политически модел и на негово място ще дойде хаосът, който ще бъде наследен от диктатурата".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    8 11 Отговор
    Глей ся,как ще обясниш защо чалга електората на Слави изведнъж откри Киро Канадския шмекер?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    Много гняв се събра у народа.Скоро ще има бесилки на Орлов мост.
  • 3 Последния Софиянец

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Поддържахме Слави защото само той можеше да бие Тиквата.Сега сме при Кирчо защото той може.

    Коментиран от #9

  • 4 KATO БOTEB

    7 2 Отговор
    СИЛНО ДА ЛЮБИ И МРАЗИ ИЛИ ПЛЕСНАТ С РЪЦЕ И СЕ ПРЕГЪРНАТ.ЩО БЕ ОГНЯНЕ ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ , ИЗБОРИ СА ТОВА , БИТКА.И В САЩ БЕШЕ СЪЩОТО.КАКЪВ ХАОС И ДИКТАТУРА
  • 5 Дааа

    6 8 Отговор
    Монолози, монолози много наистина! И като че ли в крайна сметка всичко горе долу се знае.... ГЕРБ ще имат пирова победа, а единственият им съюзник е ДПС.... Двете партии ще имат общо максимум 35 процента.... Всичко зависи от БСП накъде ще наклонят везната, дали както досега към промяната или пък към ГЕРБ и ДПС... На президентските избори се очертава категорична победа за Радев, независимо на първи или втори тур... Защото борбата ще бъде всички срещу ДПС и ГЕРБ...
  • 6 Саса

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Ти на айти специалистите, чалга електорат ли им викаш ???????

    Коментиран от #12

  • 7 Лъчо Мозъка

    2 3 Отговор
    Голем Българин!
  • 8 БОЛШЕВИК 🌟

    2 6 Отговор
    Гласувайте за президент с номер: 3 и за партия и парламент с номер: 8 за безусловен базов доход.👍
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ама Кире нещо напоследно споменава, че само с ДПС няма да работи. Да не си е оставил отворена вратичка към гербавите, и после да вземе да управлява с тях?!
  • 10 ПК инк

    4 1 Отговор
    В години на съдбоносни избори, нараства нестабилността, която влияе негативно на икономиката на всяка страна.
    Доказано е, че психиката на всеки нормален човек може да издържи нестабилността за съвсем кратко време. А след това, той просто престава да ходи на избори и не се интересува от това, което се случва с партиите, с правителството, с президенството.
  • 11 Офффффф

    5 5 Отговор
    Огнянов, милионер ли е?
    Ако е, добре е осребрил "демократичното си битие", много оправни тези "анализатори".
    Партиите драпат за кокъла, интуитивно чувстват, че народа ги делегитимира, стават неизбираеми, което е прекрасно. Всички вкарали България в 3-та национална катастрофа за 32 г.герб, дб, сдс, дпс, бсп, вмро, атак, нфсб, новите ПП.

    Имa eднa книгa "Eпoхaтa нa нaдзoрния кaпитaлизъм” aвтoр проф. Зубoв, прoчeтeтe я, обяснява ясно в кaквa жecтoкa игрa вкарват света, в Българи, това са:Пeткoв, Вacилeв, Рaдeв c Гугъл и Aмaзoн, тa и ce хвaлeшe,cъвceм зa идиoти ни взимaт.
    Чeтящият чoвeк знae кoй e врaгът. Зубoв e ПРOФECOР В ХAРВAРД, нe кaтo измиcлeнитe курcaнчeтa Пeткoв и Вacилeв.
    Прoчeтeтe я, зa дa рaзбeрeтe кoи ca ПП-нe ocтaвяйтe дa ви мaмят тoлкoвa лecнo.
    Единствената партия, в която има грам здрав разум е Възраждане, ако искаме да останат българският лев, българите и държавата България, няма друг избор.
    Успоредно с Ковид идва цифровото ни заробване, замяната на нашата идентичност чрез цифровите платформи и знанията им за нас, в момента става премоделирането на човека, книгата е интересна.
  • 12 ХАХАХА

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Саса":

    Основният електорат на плеенския селянин беше от малките градчета и села. Ако това са АЙТИ спецовете, добре. По ми приличат на чалгаджии със средно и основно образование.

    Коментиран от #13

  • 13 LOSHIA

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    От това което си написал личи че нямаш дори и основно!
  • 14 ПОДЛОГА

    4 1 Отговор
    МИНЧЕВ ЗНАЕ ЧЕ БОЙКО Е КРАДЕЦ , НО ГОВОРИ , ЧЕ Е ПО - УМЕН ОТ АЙНЩАЙН .......... КАК ДА ОТКАЖЕ ПАЧКИТЕ - ДРУГ ЛИ ДА ГИ ЗЕМЕ ? ПОСЛЕ С КВО ЩЕ ХРАНИ ДЕБЕЛИЯ СИ ЗАДНИК ? ПЪК И ТРЯБВА ПРОФЕСОР ДА СТАВА И ТАМ ПАРИ ТРЯБВАТ !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Колчев

    0 0 Отговор
    Кому е нужен превод на българската действителност на Българите. Кому са нужни тези клакьори и такива статии. Мислят ли изобщо тези "Нови професии " завършващи на "лози" ,че е нужно да обясняват видното и да го перифразират с две изкълчени думи и нищо по-различно от действителността която хората знаят. Излиза един политик и казва или прави нещо. След него една камара "лози" висят и ти надуват с превод главата сякаш ти нищо не си разбрал и трябва преводач. Вменяват на хората ,че не могат да мислят сами ли ? Само дето им плащат ефирно време и да пълнят сайтовете с глупостите си. А , да . И парички да понатрупат да има и за наследниците им "лози".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол