Last news in Fakti

2 Септември, 2011 12:56 731 0

Сметната палата ще проверява парите на независимите депутати

  • сметна палата-
  • депутати
Сметната палата ще проверява парите на независимите депутати - 1
Бившата дясна ръка на Ахмед Доган в ДПС-Касим Дал, трябва да обясни защо е избрал да е независим в парламента. Снимка: БГНЕС

Парламентът прие с единодушие от 132 гласа да възложи на Сметната палата да извърши одит за законосъобразността на отпусканата на допълнителната бюджетна субсидия на партиите, към които независимите депутати са декларирали принадлежност.

Срокът на проверката ще е до 30 октомври. Одиторите ще проверяват как Министерството на финансите е определяло и разпределяло субсидията в периода от 5 юли 2009 г. до 30 юни 2011 година.
Народните представители задължиха Сметната палата да предостави на парламента докладите за извършените одити на политическите партии за 2010 г.

Предложението направиха от Синята коалиция, като под искането са се подписали 57 депутати, сред коити и такива от БСП, ДПС, "Атака" и независими от РЗС.
Един от напусналите партията на Яне Янев - Тодор Великов, се обърна към  вносителите с въпроса защо не се интересуват от записните заповеди, подписвани от кандидати за народни представители от РЗС преди изборите през 2009 г. и от това, че кандидат-депутати от "Атака" са били принуждавани да подписват декларации за лоялност, а след това се оказали гаранции по кредит.

Великов изтъкна, че след като е напуснал РЗС е насочил субсидията си към партньорите им от ГЕРБ. И приветства това, че управляващата партия е пренасочила средствата от него и други независими към фонда за лечение на деца.
Скандалът с парите на независимите депутати избухна, след като четирима депутати напуснаха "Атака" и тогава Волен Сидеров се възпротиви, че по закон техните субсидии автоматично отиват към други партии, към които те обявяват принадлежност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА