Last news in Fakti

7 Ноември, 2021 16:30 7 986 30

Румен Петков: Взривът на газопровода край Варна говори за неспособност

  • румен петков-
  • газопровод-
  • булгартрансгаз

Петков подчерта, че президентът и правителството (назначено от президента) на този етап ясно трябва да покажат разбирането за проблемите с „Булгартрансгаз“

Румен Петков: Взривът на газопровода край Варна говори за неспособност - 1
Снимка: АБВ

Взривът на газопровода миналата седмица край Варна говори за неспособността на ръководството на „Булгартрансгаз“ да контролира газопреносната мрежа и да предприема превантивни действия – това е третият голям взрив само за година. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков в коментар за сигурността в газовия ни сектор, като подчерта, че партията неведнъж е отправяла предупреждения в тази посока, но без резултат.

Възникват няколко въпроса, които ще зададен до Министерството на енергетиката, посочи Петков:

1. Какво ще трябва да платим за неизпълнението на договорния ни ангажимент за доставка на определение дневни количества газ на Сърбия и на Унгария?

2. Трябва да имаме яснота за имиджовите щети, които търпим сред нашите партньори – доколко те могат да разчитат на нас и какви отговорности ще понесе ръководството на „Булгартрансгаз“? Защото в един момент ние ще бъдем окончателно загърбени и ще загубим приходите за транзит на газ, които получаваме.

Петков подчерта, че президентът и правителството (назначено от президента) на този етап ясно трябва да покажат разбирането за проблемите с „Булгартрансгаз“.

Петков отново засега неизградената все още газова връзка Комотини-Стара Загора и припомни предупреждението на АБВ, че трасето няма да е готово и въведено в експлоатация през отминаващата година. Той подчерта, че това е обект със стратегическо значение, който гарантира диверсификация на доставките и нормализиране на цената на горивото, а за неизпълнението е редно да се наложат договорните санкции на изпълнителя.

Румен Петков подчерта също, че това е проект, към който трябва да се подходи с особено внимание, защото реалната икономика не проявява интерес – твърдение, което днес е факт. От 3 млрд. куб м. годишен обем, засега са заети 1.5 млрд. и то от „Булгартрансгаз“. Петков е категоричен, че газопроводът няма да бъде въведен в експлоатация и през тази година, още повече, че до момента не са доставени ключови съоръжения за изграждане на газопровода, като, например, 8 бр. линейни кранове.

Председателят на АБВ съобщи също, че за да бъде въведен в експлоатация газопроводът, трябва да се направят тестове в двете посоки, на заявения капацитет. Според него, изпълнителят Ай Си Джи Би планира да направи въпросния тест с вода, което би довело до тежка катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зачуден

    35 17 Отговор
    Яааа , маркиз дьо Шадраван изпълзял от дупката си ?! Що така ?! Ааа - щото идват избори и той (завалията) се надява , нЕкой мнооого заблуден , да се излъже и да гласува за него .
  • 2 Най- способният

    28 12 Отговор
    Е решил да се изкаже …..
  • 3 Карай да върви!

    16 6 Отговор
    Пресирай тръбите да върви газта! Няма значение дали таковаш или те таковат, важното е да си в играта!
  • 4 Въпрос

    14 10 Отговор
    Ако има имиджови щети в раша
    Това по малко водка ли значи?
  • 5 Пикльо

    16 13 Отговор
    Седи в скута на Корни и мълчи
  • 6 Румба

    22 15 Отговор
    кажи колко милиарда прибрахте с Първанката от АЕЦ

    Коментиран от #15

  • 7 Ефекта уау

    21 9 Отговор
    Румби я кажи тоя газопровод как се съотношава с на бг пенсионерите доходите че не ми е много ясно..освенче ги скалпирахте с едни 3 4 милиарда друго нещо трябва ли да знаем?
  • 8 зайкобайкова

    17 9 Отговор
    Ми вземи карабината и оди да вардиш, кво само знаеш да пиеш, да пикаеш и да плямпаш.
  • 9 Стефан

    16 12 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Какво ще трябва да платим за неизпълнението на договорния ни ангажимент за доставка на определение дневни количества газ на Сърбия и на Унгария? Руско мекере ще платим толкова колкото ни платиха руснаците през 2009 год. когато ни оставиха 20 дена без газ. Лееш крокодилски сълзи за проекта Комотини - Стара Загора, НО стискаш палци да не стане, ВИНАГИ СИ бил предател иначе няма да има какво да ядеш защото през целия си живот си бил на държавна хранилка, мислиш че сме забравили как СОБСТВЕНАТА ти партия те изхвърли от поста вътрешен министър за връзки с ПРЕСТЪПНИЦИ, даже визата за САЩ ти отнеха за това.

    Коментиран от #16, #18

  • 10 Блиааат

    12 10 Отговор
    Приходите от това чудо на българо съветската дружба ще отиват за покриване на дефицита в бех от която се краде доволно много и парите пак ще отиват в руснаците..съответно цената пак ще расте и никой пенсионер в бг няма да получи и една стотинка актив от цялата работа
    да ти помогна с отговорите малко и на теб
  • 11 България никога няма да се оправи

    18 11 Отговор
    Заради такива като Румен Петков-сиви кардинали , които я дърпат към пропастта
  • 12 Румен Петков?? Щом Ингилизова ти прави

    9 7 Отговор
    "Промоции" , значи много си Изпаднал!!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    КЕВР мафията са кожодели
  • 14 Мнение

    18 1 Отговор
    Чудя се къде е първопричината на случващото се в държавата ни?!
    Дали алчността, или пък чуждопоклонничеството, или липсата на патриотизъм и любов към родина, а може би от всичко по малко?!
    Как не осъзнават тия дето са начело, че с лъжи и кражби ще си оправят личния живот, но това ще им излезе през ауспусите, защото по един или друг начин всичко се връща!!!
    Как след толкова години крадене и мародерстване над тоя беден народец, не осъзнаха, че е крайно време да се скрият и да оставят държавата ни да има някакво развитие и възход?!
  • 15 Само питам

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Румба":

    От кой АЕЦ?Тулупа се хвалеше пред медиите,че е спрял 3 стратегически обекта.За АЕЦ-а(гьола) със сигурност е лапнал някой зелен от Ердоган и сие .
  • 16 Посетител

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Стефан":

    За кризата 2009-та вина носят украинците! Те бяха тези, които отклоняваха/крадяха газта, предвидена за Балканите. Типично по техному, ползваха газ без да плащат.
  • 17 Бай Шиле

    4 5 Отговор
    Г-н Първанов,все още ли подкрепяте г-н Петков?
  • 18 Чичо

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Стефан":

    Във всеки договор фигурира клауза "форсмажор". Която между другото включва природни бедствия, пожар, аварии и т.н. В такъв случай транзитната държава не носи отговорност, но е длъжна максимално бързо да възстанови транзита. Хайде ограмоти се малко, това не ти е мотиката на полето!

    Коментиран от #23

  • 19 КРОКОДИЛА

    10 11 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ГЕЯ РАДЕВ ........................ВЕДНАГА .................
  • 20 789865

    4 0 Отговор
    На такава неспособност по света и у нас и викаме корупция!
  • 21 Оня

    2 3 Отговор
    Вече всеки ръси мозък на тема газ.
  • 22 778

    6 5 Отговор
    Този велик спец, появяващ се само по избори като ген. Атанасов след 1 седмица ще изчезне от медиите.

    Коментиран от #24

  • 23 Стефан

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Чичо":

    А какви бяха форсмажорните договорености през 2009 год. като ние имаме договор с Газпром, а не с украинците, съгласен съм с теб че такива непредвидими аварии са нещо което е предвидено, НО ЗАЩО пикливия реве и пита за неустойки.
  • 24 Чичо от село

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "778":

    Наред с многото му косури на Р.П.искам да си сравните образованието както и като време на получаване.Тогава по никакъв начин не можеше да си купиш диплома.

    Коментиран от #27

  • 25 Пико

    8 2 Отговор
    Няма да се очудя при това крадене на гроб ако са ползвали стар участък ,а са го отчели като новопостроен .
  • 26 Винкело

    2 3 Отговор
    Румбата оня ден разправяше, че газопроводът е ударен с ракети въздух-земя от ниско летящи американски хеликоптери по трасето Мокрен - Констанца.

    Коментиран от #28

  • 27 До 24

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Чичо от село":

    Ти си неграмотен! Пише се кусури,а не косури. Защо си умствено ограничен?
  • 28 Не думай

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Винкело":

    Другарят Мунчо Радев дали не си е помислил че Азербайджан е изпратил командоси да взривят газопровода,за да продава техния газ?
    А защо според рубладжийския пРезидент купуваме руски газ,който е четири пъти по-скъп от азерския? Което пряко влияе върху цената на парното - повечето ТЕЦ-ове в България работят с руски природен газ.
  • 29 ????

    1 0 Отговор
    "Другарю" Петков, КОЙ построи този тръбопровод, ЗНАЕТЕ ли?!
  • 30 пешо

    0 0 Отговор
    Унгария и Сърбия получават газ от Турски/Балкански поток.Тази тръба дето се сцепи е от времето на соца.Ако е ползвана за даставки от новия тръбопровод трябва да се знае,че налягането е по-високо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове