Last news in Fakti

2 Септември, 2011 18:03 951 0

Над 5 тона боклуци събраха еколози в Рила

  • рила-
  • екология-
  • дорбоволци
Над 5 тона боклуци събраха еколози в Рила - 1
Рила. Снимка: Уикипедия

4.5 тона желязо и около 1 тон боклуци – това е резултатът от екоакцията за почистване на околностите на “Жълтоезерна поляна” близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”. Екоорганизациите отчитат, че едноседмичната акция е минала успешно. Доброволци от цяла България събраха и свалиха от планината стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и най-разнообразни домакински принадлежности.

Освен стандартните оборки по често посещавани туристически маршрути, участниците в тазгодишната акция извършиха нещо много по-грандиозно - разглобиха, събориха и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки, които грозяха “Жълтоезерна поляна” повече от 30 години. Акцията изискваше по-усилена работа от стандартните планински почиствания на За Земята, както и малко по-специализирана техника.

“Отпадъците в планината не се свеждат единствено до захвърлени опаковки от вафли или стъклени бутилки. Отпадък са и разрушаващи се постройки, които с вида си често представляват много по-значително визуално замърсяване, като оставим настрана токсичните материали вложени в строителството им”, коментира Десислава Стоянова, от ЕС За Земята.

“Преди да построим каквото и да било трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години. Подобни полуразложени постройки и обекти за демонтиране има навсякъде по българските планини и защитени територии. Голямата част от строителните отпадъци, особено остарелите като стъклената вата, не се приемат за рециклиране от която и да било компания за преработка на отпадъци” допълва Филка Секулова от ЕС “За Земята”.

37 души направиха лично дарение в знак на солидарност и подкрепа към идеята за почистване и опазване на защитените територии, както и на доверие в 13-годишната история на почистванията, организирани от За Земята.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА