Last news in Fakti

19 Ноември, 2021 09:26 2 941 46

ДПС е номер 1 и в Молдова

  • молдова-
  • избори-
  • дпс

Движението отбелязва добри резултати и в Белгия

ДПС е номер 1 и в Молдова - 1
Снимка: БГНЕС

Сериозните резултати на ДПС при избори, които идват от чужбина, отдавна не са изненада. Всичко обаче обикновено е свързано с Турция - а данните от вота от 14 ноември показват и друга тенденция.

Молдова вече е другата държава, от която идват много гласове за ДПС.

На предните избори от 11 юли ДПС получи 518 гласа в Молдова или 49.10 процента от всички гласове. Това беше смайващ резултат, защото на вота на 4 април за ДПС там бяха гласували само двама избиратели! Така, само за някакви си 3 месеца, движението се озова на първо място по гласове в страната, докато преди това беше на 16-о място, коментира в. "Сега".

Сега ДПС пак е първа сила в Молдова, със 163 гласа (31,84% от всички гласове). БСП не е далеч - 125 гласа (24,41%). Трета е коалицията ГЕРБ-СДС, предпочетена от 48 избиратели (9,38%). Всички формации взимат по-малко отпреди заради спадналата избирателна активност.

Движението излиза на второ място в гласуването за президент. Кандидатът му Мустафа Карадайъ взима 160 гласа (31,01 процента), а първи е Румен Радев с 249 гласа (48,26%).

Интересен детайл е, че от столицата Кишинев, където има секция, ДПС не е получило нито един глас – нито за президент, нито за парламент. Основната част от избирателите му (111 души) са пуснали бюлетина за кандидат-депутати в секцията в Комрат. Още 47 гласа са дошли от секцията в Чадър-Лунга.

Последната секция стана повод за скандал в Централната избирателна комисия (ЦИК) след вота на 11 юли. Разпрата избухна между комисарите от ДПС и техния бивш колега Любомир Гаврилов, който обяви резултата на движението за "фрапиращ”. И напомни за друга странност – на изборите на 4 април в същата секция съвсем друга формация е отбелязала добро представяне, а именно ИБГНИ. Както тогава, така и сега, електоралната динамика в Молдова остава мистерия.

Белгия е друга страна, от която ДПС изкарва по-добър резултат, макар и несравним с горните две. На изборите миналата неделя ДПС заема петото място с 448 гласа (9,94%), показват данните на ЦИК. На 11 юли беше четвърто с 307 гласа (8,40%), а на 4 април – трето с 546 гласа (10,95%).


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хаха

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Егати слабата пропаганда.
  • 3 Фин

    2 4 Отговор
    Аз съм анархист, за кого да гласувам?

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ужаст

    36 1 Отговор
    60 000 бесарабски българи живеят в Молдова а сега се гласува за ДПС от там

    Коментиран от #35

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    26 5 Отговор
    Ами защото няма контрол над техниката на гласуване ‼️ Сверки на имената в списък на български, попълване на място на необходимите документи, брой гласували в една секция ....🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 8 Гласът

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фин":

    ти специално не трябва да гласуваш!
  • 9 Българка

    37 6 Отговор
    Върхушката на ДПС е мафия за затвора. Тази шайка трябва да се обяви за противоконституционна, защото винаги, когато се застрашат интересите/ кражбите им те развяват етническата карта и разпалват етническа вражда. Обикновените мюсюлмани са трудолюбиви и бедни за разлика от лидерите на ДПС. Обръщам се към тях спризив да подкрепят Радев, а не лицето/кандидата на мутрите!

    Коментиран от #33

  • 10 Факт

    27 4 Отговор
    Двете мафиотски партии ГЕРБ и ДПС ограбиха България тотално за 12 години скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС с любезното съдействие на Патриотарите! Сега, вече мнозинство българи прогледна и ще бъде разтурен този модел Борисов-Доган-Пеевски-Гешев.. Защото 65 процента са за промяна срещу 35 процента заедно ДПС и ГЕРБ !

    Коментиран от #11

  • 11 Дааа

    21 8 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    Реален резултат 65/35 за Радев срещу протурския кандидат Гербджипков!
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬 защо за едни избори не е проблем да има уседналост , а за други избори това били дискриминация ❓❓❓❓ То утре ще се окаже , че е дискриминация да не се дава право на 8 годишни да гласуват 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 13 тргт

    20 0 Отговор
    ДПС изтърва електората си в Бг. Гласовете намаляват с всяка година, щото ДПС с какво да привлекат и задържат гласоподавателите си тук- нито добри работни места, нито добро заплащане, нито перспектива, нито грижи за електората, нищо. Тръгнаха да търсят гласове отвън. Лесно е с гласовете отвън- никакъв ангажимент към хората от Турция и Молдова. За ръководството на ДПС остават само ползите.
  • 14 плевен

    16 2 Отговор
    Няма никаква мистерия за резултатите в Молдова. Турция реши да се намеси и организира навсякъде своите хора. В Молдова това са гагаузите. Професор Чуков веднъж спомена, че те говорят истанбулски диалект и за мен това е ключа на "загадката".
    Преди изборите имаше цяло лято кампания /включително във Факти/ колко важни са сънародниците ни в чужбина. Е, получихме точно каквото заслужаваме.
  • 15 Бай Шили

    13 2 Отговор
    Че той бат Доган родината му е Молдова. Нищо чудно няма че Молдовските Роми са гласували за ДПС
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мустафа Карадая

    8 0 Отговор
    А у Германистан какво е дереждето? Как са гласували нашите сънародници там?
  • 18 XYZ

    8 1 Отговор
    Статистиката е важна да се разкрият неправомерни действия, ако има такива! Или е имало агресивна агитация и принуда или фалшификация. Или парите от чекмеджетата на ГЕРБ и ДПС.
  • 19 ИВАН

    7 1 Отговор
    Най бързо се въди вредната хлебарка, ама докато не я наврат в Анадола на територия колкото хасковска област, тая част на света няма да миряса
  • 20 компир

    11 0 Отговор
    Доган яко е равързал кисията.

    Коментиран от #37

  • 21 ХХХХ

    7 2 Отговор
    При sssr заплати: 100 лева млади хора получаваха вашите родители със средно специално, над 25 г, а с висше 170 лева. В ЕС те българските граждани получават много повече от всичко това описано в първите абзаци. Тарторите на дпс са на запад, а жени им раждат и живеят в разкош И там гн Рашков не може да ги разбие, идваха от вън по време на избори мъжете им роми и по цял ден телефони, уговорки чувахме при отворен прозорец как се уговаряха. Румен Радев не спечели ли ще искаме политическо убежище. Не ви плащим, но 20 години стигат Борисов, Догане. Писна ни с вашите кражби, лъжи, а народа се гърчи именно от вас, а не от Радев. Ако не беше Гн Радев друг щеше да се опълчи и да ви каже стига крадене, спрете се. Какво лошо видяха помаци, турци от българите. Тия които бяха от дпс с предимство, дс, първи ги пуснаха 1989 за Швеция. И така помогнаха на сестри да си купят къщи в Турция. Много може да се пише, но спирам. София не е делиормата. Навремето антикомунисти, хулиганки, тву са ги заточвали именно там. В делиормана, но днес са малцина бойко борисов, дано да си вникнал в съдържанието ми, а не вдичко е пари и предателство спрямо ударените от костов, ндсв, герб Българи. За което ти благодарим от все сърце, че ни обрахте фо цент
  • 22 ИВАН

    2 0 Отговор
    Ееее, браво на коментар 1 ... браво от сърце
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нетърпимо

    17 2 Отговор
    Турция наля много пари миналите години в Мордова за гагаузите,които иначе са си чисти българи,но Турция им даде много пари,а там е бедност и им каза да гласуват за ДПС.Това е,пипалата на Турция са много дълги.Хора от Молдова,не се поддавайте,не сте турци,не изпълнявайте бляновете на турците да се настанят на Балканите както преди,защото няма да ни има.повече,те искат кръв.Помнете историята
  • 25 мда

    5 1 Отговор
    КОЧОВЕТЕ НАВСЯКЪДЕ СА ЗАТЕГНАЛИ РЕДИЦИТЕ. ПЕЕВСКИ ДОБРЕ СЕ СПРАВЯ ФИНАНСОВО.
  • 26 Трол007

    6 6 Отговор
    Хайде да видим още колко глупости ще пишете сега и в Молдова и Белгия управлява Ердоган ли???
  • 27 Гост

    12 5 Отговор
    ПРЕМАХНЕТЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО, ТО Е В ЯДРОТО НА ПРОБЛЕМА С ГЛАСУВАНЕТО ОТ ВЪН.

    Коментиран от #29

  • 28 Дони

    7 2 Отговор
    НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ ТАМ ДПС ПЛАЩАТ НА ГЛАС ПО 50 €. ТЕ ИМАТ ДИЛЪРИ ТАМ.

    Коментиран от #32

  • 29 Пако

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Проблемът е апатията и масовото негласуване на българите.Винаги търсите проблема в другите,а той е у вас самите.
  • 30 Ами

    4 3 Отговор
    българският каун задава ли си въпроса! Защо! Защо! Аджаба!?
  • 31 ЪРП

    8 4 Отговор
    С ТЕБ СМЕ ГЕН.РАДЕВ!!!!!

    ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БЪЛГАРИЯ.....ЗА РОД И РОДИНА:
    Стани, стани юнак балкански

    от сън дълбок се събуди,

    срещу народа отомански

    ти българите поведи!



    Че сълзи кървави пролива

    във робство милий наш народ;

    високо той ръце простира

    да го избави вишний бог!



    И тъй ний много претърпяхме,

    но стига толкоз да търпим,

    да бъдем пак, каквито бяхме,

    ил’ всинца да се изтребим.



    Докога, братя, да се губим?

    Защо да се не съберем?

    Така ли вечно ще се трудим

    и в робство всинца да измрем?



    Я вижте, братя, погледнете

    на ближните нам племена!

    От тях добър пример вземете

    как си прославят имена!



    Станете, братя, вий станете,

    начало покажете вий;

    и сабите си запашете,

    и помощ ще ви се яви.



    На помощ сърби, черногорци

    със радост ще се затекат,

    а и от север храбри руси

    тозчас ще да се появят.



    Догде е мъничка змията,

    елате да се съберем!

    С крака да й строшим главата,

    свободни да се назовем!
  • 32 Ами

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Дони":

    и ти вземи, какво ти пречи! Ама на тебе и десет евро няма да дадат! Сега ще отидеш и со кротце и со благо ще гласуваш за Румен Пиночет!?
  • 33 Под феса има Ум

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    по скоро чипа на българина е грешно кодиран(демек дресиран)! Там е проблема, реално! Като има файда, клечи като невестулка, като няма файда, зурли дере! Що така!?!?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Онзи

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ужаст":

    А знаеш ли колко гагаузи живеят в Молдова ? Провери и ще разбереш защо . Нищо лично
  • 36 Под феса има Ум

    3 6 Отговор
    Във Молдова не бяха ли безарабските българи около 50 хиляди!? Явно и те не понасят българският фашизъм!?
  • 37 Магарето Йори

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "компир":

    От високите цени на тока Догана са парите.А на Пеевски пък са кредити ор оная държавна банка дето уж ще подкрепя малките фирми
  • 38 Механик

    5 2 Отговор
    Трябва да не се дават избирателни права на хора, които не могат да докажат, че са пребивавали в България поне 6 месеца за всяка от последните 10 години.
    Не може некой си, дето има БГ паспорт, но работи и живее в чужбина, а си идва в България само през отпуската да определя какво да става тука.
    Значи той живее в Канада (която дори не е вЕС) от 20 години и ще ми става министър. Или в Турция, че дори е забравил български, ама да има право да гласува.
    Какво са тия Молдови, Германии и пр. ?
    Значи аз седя тук, извивам се като червей, за да осигуря работа на 12 човека и имам равни права с филанкишията, дето плаща данъци в Канада?!

    Коментиран от #39

  • 39 Напълно съгласен

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    А сега извади гласовете от чужбина и смятай! ГЕРБ идват пак победители! Това ли искаш? Не искахте ние да гласуваме, но ние българите направихме ПП първа сила! За ДПС, мога да кажа само че съм страшно ядосан! А заплахата идва от Макадания! Ако и признаем малцинството им и си направят партия с ДПС-то ще ни разкатаят играта!
  • 40 Вергина

    4 0 Отговор
    Съвпада с някои мои впечатления за населението там... ДС са изпечени в занаята... Исках да кажа ДПС.
  • 41 Геггг

    2 1 Отговор
    Още едно доказателство че ДПС е руски проект
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 4рде

    0 0 Отговор
    Купен вот 100% дпс върви към забрана
  • 46 Турчина

    0 0 Отговор
    Айде сега да забранят да се гласува в Молдова и Белгия! Не може тъй дпс то да пИчели много гласове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове