19 Ноември, 2021 09:47 2 708 69

Новите депутати ще получават по-високи заплати от предшествениците си

  • дрпутати-
  • заплати

Основната депутатска заплата през следващите 3 месеца ще е почти 5000 лева

Новите депутати ще получават по-високи заплати от предшествениците си - 1
Снимка: БГНЕС

Новите депутати ще получават с 220 лева по-високи базисни заплати от предшествениците си в 46-тото Народно събрание. Възнагражденията на висшите държавници зависят от доходите в обществения сектор, измерени от Националната статистика и се променят всяко тримесечиe или 4 пъти в годината.

Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Заплатите на премиера и на председателя на Народното събрание са еднакви. Те взимат депутатска заплата плюс още 55%. Президентът се подписва върху две депутатски заплати.

Основната депутатска заплата през следващите 3 месеца ще е почти 5000 лева, което не включва допълнителни проценти за участия в комисии.

Председателят на Народното събрание и премиерът ще получават основно възнаграждение над 7650 лева, с 340 лева повече, и това е без класове за прослужено време.

Президентската заплата гони 9900 лв. отново без проценти за стаж. Увеличението е над 440 лева. В същото време все още не е ясно, ще има ли увеличение за минималните заплати догодина.

Васил Славчев е на минимална заплата. За първи път чува, че доходите на държавниците се променят четири пъти в годината

Преди 5 години депутатите се подписват за основна заплата около 3000 лева. Последните, които излязоха Народното събрание, взимаха 4700, а новите ще са с почти 5000 лева заплата първите 3 месеца.

Свиване на депутатските пари обсъждаха и в последното Народно събрание, но без резултат.

„В почти всички държави се движи в тази среда - три заплати в обществения сектор, включително 4-5 ги има“, каза Ива Митева.

Само в извънредното положение висшите държавници не взеха заплатите си - те отидоха за справяне с COVID кризата, но пак имаше спор.

„Считам, че върша работа за толкова пари и се жертвам и рискувам, от една страна е така, но от друга говорим за единство. Нека всички да бъдем еднакво ощетени“, коментира тогава Бойко Борисов.

От спестените пари от депутати и министри за два месеца здравното министерство получи над 2 милиона и 700 хиляди лева.

Хора на минимална заплата пресмятат, че за да живеят нормално, трябва да взимат поне 1500 лева вместо 650. Синдикатите искат минимум от над 760 лева. Работодателите са против, а от финансовото министерство обявиха, че увеличение ще има, но се търси консенсус.

„Ако направим така, че да минем критичния праг и фалираме фирмите, хората ще останат пак без работа или ще минат в сивия сектор“, заяви служебният министър на финансите Валери Белчев.

А според Васил Славчев инфлацията изяжда доходите преди въобще да стигнат до магазина.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    31 0 Отговор
    С тая инфлация се чудя защо още не са ги удвоили.

    Коментиран от #16

  • 3 хехе

    39 0 Отговор
    Коментара е излишен.
  • 4 Кирчо

    24 1 Отговор
    Правя заплатите като в Канада

    Коментиран от #14, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гербаджия

    7 6 Отговор
    Оставка на бацо. Заради него вече сме втори. Аз не искам да съм втори - напущам
  • 7 Ликвидатори на България

    18 0 Отговор
    Халал да им е!
  • 8 гост

    39 0 Отговор
    Водят се и държавни служители и както на всички държавни служители с големи заплати държавата ще им плаща и личните осигуровки около 13% от заплатата. Нали в РЕПУБЛИКА България всички сми равни? Но тук има една КАСТА БРАМИНИ- ХИТРЯГИ , които ПАПКАТ, НО НЕ ПЛАЩАТ! С ДДС и статута "държавен служител" отново бедните плащат масрафа на БРАМИНИТЕ
  • 9 гражданин

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Не, не съм. Ако почва войни, да си ги води сам. За тоя фатмак няма да си мръдна пръста.
  • 10 бушприт

    37 1 Отговор
    Основната депутатска заплата през следващите 3 месеца ще е почти 5000 лева, което не включва допълнителни проценти за участия в комисии. А ДЕДО И БАБА ЩЕ СИ КРЕТАТ С ПЕНСИЯ ОТ 430 ЛЕВА. БЪЛГАРИЯ БИЛА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА!
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    23 1 Отговор
    Депутатската заплата трябва да е свързана с МИНИМАЛНАТА за страната, може и 10 минимални да бъде ‼️ Сега с всяко вдигане на техните се вдига средната , което води до ново вдигане на техните без заплатите в страната да са се променили ‼️
  • 12 Хахаха

    22 1 Отговор
    Продължаваме промяната:)
  • 13 Направете им я по 100 хиляди

    33 0 Отговор
    За да преживеят и оцелеят през тежката криза в Бг. Нас не ни мислете, с по 800-900 лв на месец сме супер, даже и ни остават пари за кино, театър, музеи само дето нямаме зелен нацификат и затова не ходим! А може и да правим изборите всеки месец за да има партийни субсидийки и бонусчета за всички администраторчета - пеперуди, торни бръмбари, червеи и калинки - насекомите и те са живи същества, полезни са, бе! Освен това предлагам на всеки дупедат да се купи по една Тесла, най-новия модел с всички екстри и около народното събрание да се съборят няколко близки сгради с живеещи хора в тях за да се направи красив паркинг за тях с фонтан по средата, да има къде да се облекчават при нужда! За по-сигурно може и да им се купи по една къщичка в Барселона, бе е скъпичко, един техен колега яде филии с мас и успя да си купи от спестените пари за закуски! А ако народа може да направи още нещо за да направи милите ни политичета щастливи, само ни кажете, готови сме и да ви... Ощастливим! 😁
  • 14 А нашите?

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кирчо":

    Или само вашите? 😁
  • 15 Несъгласен

    37 0 Отговор
    Веднага да се отмени това три пъти в годината да се редуцира заплатата. От къде на къде? Само това неравенство спрямо другите граждани е достатъчно за да се отдели политическата класа от проблемите на хората. Ако продължават по старому скоро пак ще сме на избори.

    Коментиран от #65

  • 16 Истината

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    И това ще стане и това. Само да намалят на пенсионерите заплатите. Наглеци големи са....
  • 17 😃,,кеф

    14 1 Отговор
    Супер новина преди старта !
    Едва ли ще я заслужават ,, но от нас не зависи !
    Явно им трябват !
  • 18 забравих

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кирчо":

    ама само нашите
  • 19 КИР

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    САТАНИСТА РАДЕФФФ И ОНИЯ КАНДЕЦА ЩЕ ВИ ПОДНЕСАТ ГЛАВИТЕ НА ТЕПСИЯ СКОРО ЩЕ РЕВЕТЕ ВСИЧКИ ПОДЪРЖАЩИ ТЕЗИ АНТИБЪЛГАРСКИ ПОДЛОГИ!СЕРТЕФИКАТ И БЪРКАНЕ В МОЗЪКА НО ВИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ ЗАЩОТО ТИКВИТЕ ВИ НЕ РАЖДАТ!
  • 20 как не ги е срам

    21 0 Отговор
    Кога ще се промени тази клета наша държава, след като всеки който е на власт, никога не помисля за бедния народ. Отиват там, заради себе си. Все нямало пари. Как пък за тях има винаги, без значение, коя е управляващата партия.
  • 21 Българин

    28 3 Отговор
    Браво на ПП и Радев - вдигнаха си заплатите на 5000 и 10000 лева, но не забравиха и пенсионерите - вдигнаха минималната пенсия на цели 170 лева, на това му викам загрижени за народа политици:)))
  • 22 НАГЛОСТ

    21 0 Отговор
    И БЕЗОЧИЕ , А ЗА ПОВИШАВАНЕ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НЯМА СРЕДСТВА , ЗНАЯ ЧЕ ЗАВИСИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ НО И ОТ ТИЯ , КЪДЕТО НЯМАТ СВЪРШЕНА РАБОТА ЗА 5 ст.?!
  • 23 де юре

    20 0 Отговор
    Та да си дойдем на думата : Кой реже клона на който седи ? Как искате нещо да се промени ? И Слави искаше 120 депутата ама бързо забрави за искането си !
  • 24 Реалист

    9 8 Отговор
    Ректорът срещу Мунчо. Интелектът срещу фатмака. Ученият срещу тъпака. Преподавателят срещу гамена. Будителят срещу илитерата. Авторитетът срещу фигуранта. Образованието срещу коремните преси. Книгите срещу грънците. Истината срещу лъжата. Фактите срещу внушенията. Правото срещу престъпността. Толерантността срещу омразата. Законността срещу беззаконието. Възпитанието срещу простащината. Нормалността срещу агресията. Усмивката срещу злобата. Народа срещу мафията. Патриотът срещу руската подлога. Съзиданието срещу рушенето. Съединението срещу разединението. Демокрацията срещу комунизъма. Парламентът срещу диктатурата. Цивилизацията срещу диващината. Светлината срещу мрака. Мирът срещу войната. Европа срещу Евразия. Изберете сами!!!
  • 25 Филиповци

    14 0 Отговор
    Срам!!!
  • 26 Сидеров-

    9 3 Отговор
    Как не ги е СРАМ!

    И тоя Копейкин откъде се взе...
  • 27 Селянин

    11 0 Отговор
    Ашколсун другари! Все пак работите за мързеливия български народ.
  • 28 ХУМОР ХУМОР И ПАК ХУМОР😉

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    ТО СЕ ВИДЯ НА ДЕБАТА КАК ЕДНИ РОЗОВИ БУЗКИ ИЗХВЪРЛИХА ЗЕЛЕНИО ЧУРАП В КОФАТА ЗА БИОЛОГИЧНИ ОТПАДЪЦИ👍
  • 29 Красимир Петров

    11 0 Отговор
    Наглеци
  • 30 Българка

    11 0 Отговор
    Време е да се помисли за все повече увеличаването на ножицата между бедните и богатите. Предлагам порогресивно облагане доходите на физическите лица и необлагаем минимум. Това би било справедливо
  • 31 Колчо слепеца

    21 0 Отговор
    Защо на тези търтеи им се вдигат заплатите на 3 месеца ? Мойта заплата за последните 3 г.се увеличи с 100 лв.които инфлацията отдавна ги изяде.Ицо Хазарта да излезе и да се изкаже,че понеже изпрошляк,за това се набута в парламента.
  • 32 Данъкоплатеца

    14 0 Отговор
    kато станат депутати губят и съвест и почтенност, уж знаят какво ни е дереджето ама лапат големите заплати и субсидии без грам срам .........
  • 33 КочинатаБГ

    8 1 Отговор
    За здраве да си ги харчат и да не им стигат, че и кредити да взимат от банката на АСФАЛТ ПАША.
  • 34 Весела

    9 2 Отговор
    Защо отказват да променят данъците?Подоходно облагане -в Англия ако имаш над 50000 на година те облагат 45% данък.13000 на гадина и си освободен от данъци.Тези с доход до 50000 25% данък.Това е!Но в БГ не желаят да го направят защото ще им зимат половината доход на тези търтеи!

    Коментиран от #49

  • 35 Естествено нали за това се борим!???

    6 0 Отговор
    Плащайте роби ние ще ва опраим!!Да са живи и здрави всички колеги от СИК и ВИС !! И да си ползват благинките натрупани с честен труд!!
  • 36 Пролетта ще пукне

    12 0 Отговор
    и тоя парламент с нея , по всичко си личи,че тия ще ги гоним с камъни!
  • 37 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    Продължаваме промяната
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Спецкаскет

    5 0 Отговор
    Това е радостна новина, галеща ушите ми, защото означава ,че Каскетът и на нас ще вдигне заплатите с няколко стотачки и няма да рискувам с кошници,с кюлчета и с пачки!
  • 40 Фермер

    2 3 Отговор
    Да се премахне плоския данък.
  • 41 5 лв хляба

    9 0 Отговор
    Прост народ Докато има будали ще има мошенници
  • 42 ЧОЧО

    11 0 Отговор
    Малко е,трябва 50хиляди да ги направят.Директори на болници получават по 100хиляди не е честно депутати да са с по малко.Бесрамници!
  • 43 Давам им съвет

    13 0 Отговор
    Да си намалят заплатите в новия парламент или ще видят какво е народна любов.
  • 44 Тра-ла-ла

    5 0 Отговор
    Не е лошо, че получават такива заплати. Лошо е, че стандарта ни е такъв, че тези заплати ни се виждат огромни! Реално лекар или инжинер в Западна Европа получава повече от български президент!
  • 45 жалка сган

    13 0 Отговор
    Каква ирония,съсипваш България,и за награда получаваш по-високо възнаграждение.
  • 46 Поредния Софиянец

    4 0 Отговор
    Сега много е студено навън но с Кирчо ядем вафли и пием топла лимонада! Дано да ме уреди с едно кабинетче!! Вие не се съ.рдете за заплатите те в Канада са по големи!!
  • 47 Уцужжихоб

    4 1 Отговор
    Браво,да са живи и здрави тия наши депутати.....и дано,да не им приседнат .....
  • 48 Уцужжихоб

    1 1 Отговор
    Браво,да са живи и здрави тия наши депутати...
  • 49 Инспектор Пикачу

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Весела":

    Пий си хапчетата редовно

    Коментиран от #61

  • 50 Скъпи българи

    6 1 Отговор
    Гласувайте за Радев! Той е човекът за когото толкова дълго чакате, а именно да изправи българският народ на крак! Това, че ви чакат ВОЙНИ, ГЛАД И МИЗЕРИЯ са празни приказки! Скъпи сънародници, покажете още веднъж че сте мазохисти за пореден път, ако не и последен!
  • 51 Ицо Пфайзера

    4 0 Отговор
    Вече няма нужда да ходя при Бойко да му се моля за пари, сега и за наркотици ще имам и за проститутки. Благодаря на всички гласували за мен!
  • 52 Възнаграждението на държавната администр

    5 0 Отговор
    Трябва да се обвърже със съответните икономически параметри, за които съответното звено на администрацията носи пряка отговорност. Следователно БВП, задлъжняемост, бюджет, образование, демографско развитие, здравеопазване, наука и т.н. трябва да са едни от критериите, които да важат за депутатите.
  • 53 gost

    5 0 Отговор
    Хахаха- когато по време на 46 НС написах, че депутатите си УВЕЛИЧИХА заплатите, въпреки, че самите те го представиха като НАМАЛЯВАНЕ на допълните си възнаграждения, всички платени политически тролове от всички партии скочиха като един да ме оборват, че това не е така;0 А сега си яжте това, което сами си надробихте, като изпратихте малоумните протестъри в 46 НС и ги инсталирахте и сега в 47 НС;0 Държавния бюджет ще хване на босия цървулите от самоосигуряващите се лица, но- кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи;D Депутат инфлация не го лови- той НЕ плаща данъци и осигуровки, всичко му е с намаление- храна, наем на жилище и т.н., а вие поемайте тежестта на насложените 4 кризи в България- понеже всички тролове сте много умни и разчитате политическите партии да ви хранят, поят и да ви оправят живота;D
  • 54 Кирчо Канадски

    6 0 Отговор
    Както вече казах пари за увеличаване на минималната работна заплата и пенсия няма - 350 и 150 евро са ви напълно достатъчни, но успяхме някак си да увеличим нашите заплати, с ехидна усмивка ви благодаря, че гласувахте за промяната на нашето възнаграждение
  • 55 ВИСОКИ ДАНЪЦИ

    6 0 Отговор
    АААААААААА НАРОДА КАКВО ЩЕ ( ПОЛУЧИ ) ................
  • 56 gost

    4 0 Отговор
    На мен много силно впечатление ми направи факта, че по време на предизборната кампания, манолова беше с прическа аз съм застаряваща лелка, но когато приключи кампанията и се разбра, че отново е депутат, на секундата я смени със старата си прическа тип аз съм бизнес дама;0 Хамелеонска му политическа работа;0
  • 57 тргт

    4 0 Отговор
    Защо не питате "пари откъде"? Когато пишат за пенсиите, ревете "пари откъде?", а за депутатските хилядарки не питате.
    Колко станаха заплатите в държавната администрация и публичния сектор? Покажете чиновническите заплати!
  • 58 Селяк

    4 0 Отговор
    Няма ли кой да ги намали на половина тея търтеи?! Президента пробира по 120хил на година, като за целият мандат е прибрал 600хил! А на депутатите плащаме по 1200000 на месец! Само за информация 1. Румъния е 20мил и има 229 депутата, заплата €4000 при средна заплата €1400! 2. Унгария е 10мил и има 199 депутата, заплата €3200 при €1200 Мин заплата в Унгария! 3. Норвегия е 5мил и има 169 депутата, заплата €8000 при €5000 средна заплата в Норвегия!

    Коментиран от #59

  • 59 gost

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Селяк":

    Там е въпроса- че това е единственото решение на 46 НС, което не може да се събори и с топ, освен с отмяната му от 47 НС и постановяване на ново. Правомощието за промяна в заплатите на депутатите е в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който юридически се счита за нормативен акт, който е близко до силата на закон. Т.е. - в дискрецията единствено на НС е да си гласуват сами увеличение или намаление на заплатите им.
  • 60 gost

    1 0 Отговор
    Mдааа- тази новина някакси се затрупа от други, мноооого по-важни и по-спешни новини- според факти.бг- така читателят хем е информиран за финансовата балтия, хем тя не е винаги пред очите му, за да го дразни и той да започне да си задава правилните въпроси;0 Умно, факти.бг, мноого умно;0
  • 61 Пий

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Инспектор Пикачу":

    Пий Ла.й.на смръ.длив тро.л
  • 62 Мнение

    5 0 Отговор
    Честито,основната цел на изборите е изпълнена.....Сега какви празни приказки ще се леят от парламента няма никакво значение.....Честита на печелившите дупетати, наздраве с чаша студена вода и нови цени за електората......И да не забравим.....в неделя трябва да узаконим още около 1000 нави заплати за фатмака и обкръжението му.
  • 63 хи хи

    3 0 Отговор
    А вие ходете да гласувате😄
  • 64 Бесен

    0 0 Отговор
    Канадеца, ако остави заплатите на администрацията да продължават да бъдат по високи от тези на бизнеса лошо му се пише. Не може този който осигурява парите в бюджета да взема по-малко пари от този който го потребява. Не оправят ли тази несправедливост нищо няма да оправят. Наглеци.........
  • 65 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Несъгласен":

    До 15 ком -Сега за тия дето гласувахте с промяната -Кирчо и кокорчо ще сменят закона ще си намалят заплатите и ще пътуват с трамвай
  • 66 гост

    0 0 Отговор
    Според мен трябва да им ги приравнят към средната работна заплата на страната. Всички са с професии и повечето са със странични доходи. От тях зависи как ще живеят хората и какви ще са средните заплати, та в тяхна полза ще е да управляват по-добре и ако се справят ще взимат повече. Сега излиза, че хем са корумпирани, хем държавата ги тъпче с пари. Все едно едни 30-40млн. лв годишно са нищо, за да се дават на така или иначе крадливите толупи.
  • 67 Кирчо и Кокорчо

    2 0 Отговор
    Започнахме промяната
  • 68 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРАВИЛНО Е ДА СЕ КАЗВА : " ЩЕ СИ САМОПОЛУЧАТ -ДВОЙНИ ЗАПЛАТИ " !!!!!!!!!!!!!!
  • 69 бабаяга

    0 0 Отговор
    Фашисти гнусни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове