Last news in Fakti

20 Ноември, 2021 09:26 1 718 30

Евростат: 1/3 от българите пестят от отопление

  • евростат-
  • българи-
  • пестят-
  • отопление

Ще се справим ли с високите сметки тази зима?

Евростат: 1/3 от българите пестят от отопление - 1
Снимка: Нова телевизия

Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред поставят под въпрос ще успеем ли да се справим с високите си сметки през зимата. Потвърждение, че проблем ще има, дойде и от Евростат. Данните сочат, че около 8% от жителите на Европейския съюз не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл. Процентите варират за различните страни, а България оглавява класацията. У нас 27% от хората нямат възможност да се отопляват през зимата. След нас в класация е Литва с 23 на сто и Кипър с 21%. Страните, в които най-малко хора ще имат проблем със сметките си за отопление са Австрия 1,5% и Финландия 1,8%. Какви са причините ние да сме първи по невъзможност да се отопляваме и можем ли да ги стигнем австрийците – отговорите потърси репортерът на Нова телевизия Виктория Бояджиева.

В семейството на Ани Петрова дори не се повдига въпросът да се правят компромиси с топлината.

„В началото на есента преди да почнем да палим парното, използвахме ток в моята спалня, понеже имам малко детенце. През цялата нощ работеше радиатор”, разказа жената. За да оцелеят, Петрови са минали на отопление с дърва.

„Миналият месец купихме 5 кубика дърва. До един месец трябва да поръчаме поне още 5 и евентуално януари, февруари – пак”, сподели Ани.

Семейството гори около 15 кубика. Тоест, ще им излезе около 1200 лева за сезона. И това е защото са намерили изгодна сделка.

Докато във врачанските села зимата се отопляват на камина и дърва, то в столицата хората предимно се отопляват благодарение на „Топлофикация”

От дружеството вече коментираха, че сметките на 73% от клиентите им са до 100 лева, близо 17% от фактурите са между 100 и 150 лв. и само около половин процент от сметките са над 300 лв. Тази година „Топлофикация” пусна парното с 19 дни по-рано спрямо миналата година през октомври, тъй като среднодневната температура беше 8 градуса, а през октомври 2020 година е била - 12,6 градуса. Но семейство Камбушеви твърдят, че заради аварии са имали парно само 4 дни през октомври тази година, а сметката е като за 4 седмици и повече.

„Сумата е голяма и в дните, в които нямахме парно”, споделя Радостина Станчева-Камбушева.
Освен по-ниските температури влияние оказва и вдигането на цената на парното от юли с близо 20 процента, напомнят от „Топлофикация”. Разходите за топлина през октомври се оказват само подгряване за това, което следва януари месец. Тогава се очаква поскъпваме с между 20 и 30% заради цената на природния газ, която расте нагоре от лятото. Някои експерти дори прогнозират 50% ръст. Причината - цената на газа за регулирания пазар е скочила два пъти за една година. И това все още не е добавено към в цената на парното. Високите цени се оказват огромен проблем и за държавните болници. Наред с другите предпоставки за трупане на дългове, увеличаването в цената на електроенергията ги поставя в съвсем непреодолим недоимък.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    17 13 Отговор
    Като гледам снимката...пестят от ток и вода, но не пестят от ХРАНА!

    Коментиран от #15

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    37 2 Отговор
    ДА ПЕСТИШ и ДА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ са доооооста различни неща ‼️
  • 3 Пич

    15 23 Отговор
    Излязоха подробности , за възможността да се фалшифицират изборите с машини. Вижте в " Блиц " разглобена машина , със снимков материал , блутут , уайфай , и портове за юсб- и. Херото е привикана в САЩ , след изцепките на Резидента... Уикилийкс го посочва като верно куче на Козяк. Ще гласуваме ли за такъв...!!!???

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Пфф

    16 7 Отговор
    Къв е тоя кит на снимката,бре
  • 5 стефан

    29 5 Отговор
    Доста повече са. пенсионери и работещи на минимална заплата. Има няма 6о% от населението. Спрете се с тази пропаганда.
    .
  • 6 розодендрон

    31 4 Отговор
    Не е една трета от българите,повече са. Бедни пенсионери,работещи бедни,безработни бедни....Страхотия до шия е в България!
  • 7 Тошо

    9 6 Отговор
    Не знам....,ама тази дама на снимката пести от храна!🐖🐖🐖
  • 8 JEFF

    23 2 Отговор
    Това винаги е било така . Свиват се в една стая, която отопляват , а цялата къща е студена. Така не се пести .
  • 9 JEFF

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Ти се информирай от Блиц , но не манипулирай останалите !

    Коментиран от #10

  • 10 Пич

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "JEFF":

    Първо виж , и тогава ме опровергай аргументирано...
  • 11 АМОН

    18 3 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВА ЩЕ Е ЗИМАТА , НО ПРОЛЕТТА ЩЕ Е МЪТНА И КЪРВАВА.
  • 12 какво

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Близ? Една от медиите на коалиция Магнитски?
  • 13 Шадола

    19 4 Отговор
    А през гнилия соц както го наричат продажниците на всички им беше топло. 27 % изобщо не се отопляват, а 40% се лъжат, че се отопляват като си пускат от време на време топло.
  • 14 Бай Шили

    16 1 Отговор
    2/3 и кусур са. И не само от отопление.
  • 15 Дедо Грую

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "6969":

    И от храна "пестят", но пък искат да ги спасяват "ваксинирани".
  • 16 big

    21 2 Отговор
    Само? Пак фалшиви новини! Според мен са над 50-60%, ако не и повече. От отопление пестят и почти всички от така наречената средна класа, а причината е абсолютната несигурност в настоящия момент!
  • 17 цьццьцц

    19 1 Отговор
    Пестим от всичко. Европейските чиновници изобщо не им пука дали ние ще пукнем от глад и студ. Важното е да сме ваксинирани.
  • 18 ККНН

    12 0 Отговор
    Госпожата май отоплява цялото жилище? Повечето хора се свират в 1 стая през зимата и само там отопляват. Мъчат се да изкарат сезона с 1-2 тона дърва. Малко са богаташите, които 3 пъти в годината поръчват по 5 кубика.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спалня, баня или библиотека..?!

    4 0 Отговор
    Ако, всички са като тази госпожа, на снимката, няма нужда от отопление.... демек като,, омрелия,, Спас.... да му еде, кот не се еде.... дърта,, мръхла,,...!
  • 21 Невъзможно е

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ККНН":

    Така е, ама това дето предлагаш е мисия невъзможна за тази жена (съчувствам и и на близките и ) ...А сври се в една стая с такова туловище ? А и не завиждам и на мъжа и , че на ТРИ пъти по ПЕТ кубика дръва трябва и да цепи и премъква до мазето, че тая явно и личи ,че няма как да му помага ...Мъка...То и аз съм качил килограми ,къде от възрастта, къде от тия ГМО боклуци с ,които се храним ... ама все още ,макар и да пъшкам ... още се справям с това или онова . :)))
  • 22 НЕКРАДЯЩ

    5 3 Отговор
    МНОГО ПРЕЯЖДАШ ЕВРОСТАТКЕ!!!! ЯВНО В ЕВРОСЛУЖБИТЕ ДОБРЕ ХРАНЯТ И ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ДАВАТ. СИТИЯ И ПРЕЯЛИЯ НА БЕДНИЯ НЕ ВЯРВА. БЕДЕН СЪМ ЗАЩОТО НЕ СЪМ НАУЧЕН ДА КРАДА. ИНАЧЕ ОБРАЗОВАН БЕЗ РАБОТА.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МАЗНЬО

    2 2 Отговор
    ТАЯ НА СНИМКАТА ПРАЩИ ОТ МАЗНА ТОПЛИНКА КАТО МОРЖОВЕТЕ В НОРВЕГИЯ. ТЯ НЕ СЕ ОТОПЛЯВА С ДЪРВА А С МАЗНИНИ.
  • 25 МОРСКИЯ

    1 2 Отговор
    ПРИЛИЧА НА МАЛЪК АТЛАНТИЧЕСКИ КИТ. МАЛКО КИТЧЕ ,ЛЮБОВТА НА КОСАТКИТЕ.
  • 26 Димов

    6 2 Отговор
    Два млн българи пестят от утопление, за да могат 240 да пируват по време на чума.
  • 27 Entropa 2009

    6 0 Отговор
    Когато си беден и живееш в мизерна държава с богати политици ти е все тая от какво да пестиш, но си правиш труда в края на месеца да платиш сметките, защото за неплатен ток следват спиране /тъмно/ и лихви дори и по време на ПАНДЕМИЯ - И ТО законни! Стотинка по стотинка от милион балъци ....................
    И най- интересно , че в сметките за ток пише
    Задължие към обществото , което ще рече , че всички плащаме сметките на мургавите крадците на ток и не само те, но крадците и тарикатите.
    Е това ако е нормална държава - здраве само да има!
    Защото както я подкарахме тия 30 години след промените - всичко е алъш- вериш, дори и при здравето, та да не говорим за при политиците. Ама било престъпление) Майтап бе!
    Як пазарлък!
    А народа да го ду..а, абе да пие по добре една студена вода , ако има на чешмата.
  • 28 ?????

    1 1 Отговор
    Мургавите имат климатици, не щадят и от тях се отопляват някои. По-долу прочитайки реших и аз. Пушат като комини, возят се с таксита, от кварталния скъп магазин купуват, а все реват, десата гладни. Откажи цигарени отрови и нахрани децата си, и жилища явно им плащат герб или дпс, чрез скрити фирми. За последното е предположение, все пак се иска доказателства, но бкп и младите от системата са с тях. Ясно младостта е нещо прекрасно, но никой не се е родил възрастен. Много са хората на студ. Не че нямат някои пари, а за други цели, за плочи надгробни, за здраве, мекари, лекарства и подобни неща. Здраве да е, да спиш на студ е здравословно. Не от сега но и през живково си бе от някои реститутки, дебелите с вълна отвътре юргани на село явно им е било окей, а човек като рине ла, йна на животните се стопля, опитайте, от опит вчера, изпотен и в банята. И млади на вратата прибирайки.. Не е ли студено. Не следва отговор. У дома се сдървяваш. А има стари хора. Купили си карти за градски транспорт и по цял ден се топлят там. И не винете новите. Рано е за заключение. Изчакайте, но от това по лошо при бкпбспдпс.. Герб едвс ли
  • 29 Абе що за хора сте

    0 1 Отговор
    Жената засяга толкова важна тема, а полирани павета коментират физиката и.Та за същите" павета,знаят ли,че само през 2017-18 година през Топлофикация към другата групировка- чситата,са осъдени със изп.лист над 150 х домакинства,само в столицата.Това са най бедните.С изключени радиатори,и натрупали задължения от " сградна инсталация". През пролетта- лятото ще станат двойно повече.Не виждате ли,че само за Октомври ( непълен месец) при температура над 18-20 градуса,няма сметка под стотачка.А след нова година? Егати сбиртока се навъди в държавата.Зстова сте в тинята до шия,и ще ви съдират до кокал.
  • 30 Вдигайте още цените на тока!!

    0 0 Отговор
    Тия ганьовци имат пари в банките и собственни жилища ! Да не говорим че им санираха безплатно и тях!! Сега вънка студено а те отворили прозорци...! И в селата са добре!! Няма имот без две коли бус и ремъркетата изхвърлиха селяните сичко с бусове като цига ните ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол