Last news in Fakti

4 Април, 2013 20:40 2 122 4

Скандал разбуни социолозите

  • социолози-
  • скандал

Не гласувайте въз основа на социологически проучвания, призоваха от гилдията

Социолози от водещите агенции "Галъп", "Алфа Рисърч", "Медиана" и "Скала" обявиха, че по никакъв начин в бъдеще не желаят да бъдат свързвани с Мира Радева и ръководената от нея агенция МБМД. Те заявиха, че вече няма да участват в телевизионни предавания заедно с нея, съобщава Медиапул.

Причината е избухналият скандал около най-нашумялото й към момента изследване, изтекло миналата седмица, което сочи драстична преднина на ГЕРБ пред БСП (14%). Според данни на други агенции разликата между двете партии е между 4 и 7 процента.

Подозренията и кавгите се задълбочиха допълнително поради недомлъвките около поръчителя на изследването, което всъщност не било едно, а две, възложени от "Французи" и "американци". Мира Радева се опита да опровергае всички обвинения, като самата тя настоя за "социологически борд", който да удостоверява коретктността в работата на всяка агенция по отделните изследвания.

Асоциацията на социолозите в България преди ден пожела да провери методиките на всички агенции.

"Всичко, което ние твърдим за казуса "Радева" е, че четири агенции, и то не кои да е, я бойкотираме. Ние няма да участваме с нея в едно изказване, предаване, проучване, нищо", заяви Андрей Райчев от "Галъп". Според него данните на Радева са много неизгодни именно за ГЕРБ, така че дума не може да стане ГЕРБ да са платили за тези данни.

Цветозар Томов от "Скала" нарече проучването на МБМД "купища лъжи, целящи директни политически внушения".

"Всичко това намирисва на политически пиар под социологическа маска. Не бих искал да коментирам личността на г-жа Радева, само ще кажа, не смятам, че ние с нея имаме една и съща професия. Може би тя е супер социолог на някакво равнище, на което аз не мога да разсъждавам. Не е въпросът в г-жа Радева, въпросът е да не съсипем професията на социолога в българското общество", каза още Томов.

Доста по-язвителен беше отколешният опонент на Мира Радева Кольо Колев от "Медиана", който още в деня, когато се появи въпросното проучване, коментира, че то било на агенция "Една жена каза".

"Може да става въпрос за натурална любов, тя може да обича Цветан Цветанов, да обича ГЕРБ, да ходи по магистрали или спортни зали", коментира Кольо Колев, считан за близък до БСП.

Цветозар Томов призова хората да гласуват по съвест, а не въз основа предвижданията на социолозите. По негови данни половината българи още не са решили каква бюлетина ще пуснат на 12 май.

"Хората още не знаят имената в листите, на някои хора имената в листите ще повлияят, на други може би няма да повлияят. Предстоят още скандали в тази доста нервна страна, в която сме. Сигурно и тази кампания, подобно на много други, ще бъде кампания на компромати. Тоест, самите хора не могат да предскажат своя вот на 12 май до момента", смята той.

Кольо Колев обясни какъв е смисълът на манипулираните социологически изследвания: между 6 и 10 процента от всички избиратели са конформистки настроени – те гласуват не за когото искат, а който ще победи.

"Така че ако се създаде впечатление, че някой ще победи, то нароченият победител обикновено привлича тези гласове. Това е и целта на занятието, поради което някои много тайнствени изследвания и резултати са подемани – именно тези 6%", разясни той.

Колев коментира, че в момента е в ход профанизация на политическия процес в рамките на цялото общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pfff

    0 0 Отговор
    На цената на прочутите 13 000 "Ксерокс"-а могат да се закупят 13 000 touch-screen компютъра, с които редовно да се провеждат избори и референдуми във входа на училища и административни сгради, както и посещение на инвалиди вкъщи и болници!!!!!!!! Необходими условия: 1.touch screen компютър от народна република Китай., 2. Поръчка на програмист за написване на програма, позволяваща елементарна поддръжка и замяна на имената/личности/въпросите, за които се гласува ( Разход +/- 1000лв заплата) 3.Полицай, следящ за реда в опашката, който да дава достъп до екрана според показване на валидна лична карта ( разход- в рамките на собственото му работно време и заплата!). Така проведени изборите гарантират: 1.Безпроблемно моментално преброяване на гласовете дори онлайн и готов изборен резултат във секундата на крайният час на вота. 2. Пълна липса на разходи за комисии, хартия, организация, контрол, преброяване и тн и тн. какт и почти безплатни следващи избори. 3. Честни избори. Дайте ми сега 5 милиона хонорар за идеята :)
    P.S. При поръчка, направена от държавата - братският китайски народ прави отстъпки за компютрите до 50%!!! P.S.2 Размера на шрифта, който се ползва на тези екрани и лесния начин на избор с докосване гарантират бързо време за глас и реална необходимост от само един екран-компютър за всяко училище! P.S.3 Просто пропуснах да спомена, че изборът пак остава таен, но право за гласуване с натисдкане получават гражданите,които преди отварянето на меню "изборни листи" наберат своето ЕГН на touch screen визуализация с числата от 0-9.

    Коментиран от #2

  • 2 Благослав Тангъров

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "pfff":

    Ние и за такъв съвременен метод за гласуване не ставаме-нали сме Българи! И децата знаят че софтуера се манипулира най-лесно! Все едно не може някой да му лепне една малка програмка за генериране на еди какви си гласове, за който си плати! Да не говорим че онлайн манипулирането ще е още по лесно, в момента се манипулира всичко (това го знаем само аз и група Съветски учени!!!)!!! Само добър хакер трябва да си намерят :-)
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    За какви манипулации се тревожите, когато гласовете не се броят, - броят се по места, а после се публикуват цифри каквито се спускат от Горе, от Там, от където са си избрали поредните палячовци.
  • 4 Отидохме си като нация

    0 0 Отговор
    Медиите се манипулират. Да нямате вяра на никого и нищо - най-вече в България !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове