24 Ноември, 2021 21:49 2 520 43

Демократична България: Частни фирми да дават електронни лични карти

  • лична карта-
  • паспорт

От партията на Слави Трифонов също искат въвеждане на електронно дистанционно гласуване

Демократична България: Частни фирми да дават електронни лични карти - 1
Снимка: БГНЕС

Частни фирми да се включат в издаването на електронните идентификации в България, а те да са интегрирани в личните карти. Това предложение за приоритет на бъдещо управление направиха от "Демократична България" (ДБ) в началото на преговорите с "Продължаваме промяната", ИТН и БСП да съставяне на общо правителство. Дискусията се води от съпредседателя на ПП Асен Василев.

Приоритет трябва да е и премахване на хартиените документи за най-използваните услуги, а администрациите да си ги изискват взаимно. Сред тях са гражданската регистрация, адресния регистър и пр.

Услугите от различни общини пък да се предоставят централизирано, за да не се объркват гражданите, добавиха от ДБ в предложенията си.

Във всяка администрация да има секретар по информационна сигурност, предложи още Божидар Божанов от ДБ. Освен това трябва да има и секретар по информационни технологии.

Печатите и сканираните документи трябва да отпаднат напълно, защото пречат на машинната обработка на документите, добави Божанов. Като печатите трябва да се забранят напълно на администрацията.

,,Медицинските картони, трудови книжки, талоните, стикерите за годишен преглед на автомобилите също трябва да отпаднат напълно. Няма нужда да лепим неща и да носим хартийки, след като може да се провери електронно'', обясни Божанов.

Пилотно да се въведе дистанционно електронно гласуване, предвиждат още предложенията на ДБ.

Пощите също да се ползват в електронното управление и да предоставят електронни услуги на граждани, които не могат да го направят сами, предложи пък Иван Станев от ДСБ.

Дигитализацията да е приоритет на правителството, настояха пък представителите на "Има такъв народ". Заради това сегашната агенция за електронно управление трябвало да стане Министерство на дигитализацията, към което да отидат и части от сегашното транспортно министерство.

От партията на шоумена Слави Трифонов също искат въвеждане на електронно дистанционно гласуване, както и "Демократична България".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    53 4 Отговор
    А защо частни фирми, държавното Информационно обслужване и сега издава електронни подписи.

    Коментиран от #6

  • 2 цбжфъ677

    56 2 Отговор
    за да отвикнем от гражданските си права и да ни фалшифицират избора

    Коментиран от #29

  • 3 ИТН

    43 3 Отговор
    Забравиха май за тримата астронавти, българин и българка и вдин македонец? Тоя въпрос няма ли да бъде обсъждан? Чини ми се, важен.
  • 4 МВР Перник мрази Софиянци

    12 5 Отговор
    В Перник шефа на паспорното каза Софиянци да НЕ си вадят документи в Перник, били нежелани! Това е Държавен служител с фуражка!
  • 5 748392

    31 1 Отговор
    Махнете сините контролни талони така наречената “неразделна” част към СУМПС. Може да е била неразделна 1960 година лятото, но не и 2021.
    Махнете стикера за ГО и ГТП. Идентификацията да става чрез регистрационните табели, които са наистина неизбежна и неразделна част към МПС.
    Вземете ме в транспортното министерство на работа. Аз ще ви оправя за 80 дена, (не за 800) бюрокрацията.

    Коментиран от #34

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нашия

    59 3 Отговор
    абе тия не се спряха да "аутсорсват" ФУНКЦИИТЕ на държавата в частни ръце....това частна държава ли е или как...?????!!!!!!!!!
  • 8 Ако

    26 2 Отговор
    се въведе дистанционно електронно гласуване, с удоволствие ще гласувам. Няколко пъти.
  • 9 защо

    30 2 Отговор
    луди ли сь тея - зь кькво е цяльть тья бюрокрация - 260 хил зържавни служители - та и фирмички да храниме на някои отстрани - вече взеха да се оглеждат тея парички да правят - още не са влезли и за далаверка мислят
  • 10 Covid

    40 2 Отговор
    Клаус Шваб получава полюции от кеф. А новите мекерета работят за Голямото нулуране с пълна сила. Овцете пък си мислят, че е за тяхно добро.

    Коментиран от #13, #31

  • 11 защо

    1 0 Отговор
    защо ми смени а с ь - нещо бъг ли има тук
  • 12 Аутосорсинг

    6 1 Отговор
    Му е майката. Разкриване на вътрешния потенциал.
  • 13 нашия

    35 2 Отговор

    До коментар #10 от "Covid":

    още не мога да повярвам ,че тия са в народното събрание...кой гласува за Деббилна България...направо не е истина..."""!!!!!!!!!

    Коментиран от #16, #32

  • 14 В света на високите технологии нещата

    5 10 Отговор
    Са двойно тройно подсигурени в случая с документите на гражданите и документо оборота на фирми и граждани трябва да е тройно четворно подсигурен с БлуРей,Облачно пространство, магнитен носител и физически носител на текстова и графична информация и при срив на някоя от видовете подсигровки да се ползват другите информационни носители
  • 15 Фермер

    24 0 Отговор
    Слави Трифонов иска да унищожи България!Гледайте интервюто което даде за френските медии.
    Тук Thebulgariantimes
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Шили

    33 1 Отговор
    Абе как частна фирма ще издава лични карти и шофьорски книжки? Тея луди ли са?

    Коментиран от #21

  • 18 гост

    29 1 Отговор
    Сега разбрахте ли защо нямаше правителство, защото трябва ДБ монополни бизнеси да раздава.
  • 19 Гочо

    17 0 Отговор
    То хубаво ама в някой села няма ток с напрежение 220волта а някъде около170 и 200 и той спира за часове.Компютрите често блокират и тогава става интересно.Видяхме какво става с теч на данни и сривове и други проблеми .Убеден съм че ако всички е цифрово е по лесно и добре но ако се срине и то задължително ще стане после става страшно Нека не се хвърлят в крайности отведнъж.Всичко ще стане но поне да е ясно какво и да не се бърза.Все пак да имарезервни варианти.
  • 20 Краен

    19 1 Отговор
    А не може ли да се имплантира по един чип във всяка "демократична" кратуна ?
  • 21 ЗА СЪМ

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Шили":

    Аз съм за, и ще ти кажа защо. Частната фирма ще ти издаде документа за 20 минути, а на "великите" държавни служители са им необходими 30 дни за една лична карта...няма такова безумие. Но трябва да има много строг контрол определено, това са важни данни все пак.
  • 22 ИДИОТИ

    21 0 Отговор
    Нестиго че оситуриха на турците безброй несонтролируеми секции, където гласуват нереален брой хора за определеното време, а сега искат и да им осигурят възможност да си гласуват съвсем организирано, без никакъв контрол от държавата. Да не би да искат да спестят на турската държава пари от организацията на рейсовете и помощниците?!
  • 23 Селяк

    22 0 Отговор
    Картината се избистря лека полека и промяната се оказва не чак толкова голяма - различни лица, същите схеми. Честито на гласувалите.
  • 24 РЕалиста

    23 1 Отговор
    да ни откраднат личните данни и в един момент, безпаричен и бездомен ...........
  • 25 Прехода

    15 0 Отговор
    Хей, Демократична България вие като частна фирма на Иво Прокобата и Костов ще издавате ли лични карти или докато пуснете принтера вече ще ви бият с камъни?
  • 26 Славуц,

    10 0 Отговор
    Народа иска да се гласува само в България за да не се харчат много пари. Да има референдум по въпроса

    Коментиран от #27

  • 27 Славуца играе

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Славуц,":

    за Доги
  • 28 Роки

    9 1 Отговор
    Томиславчо Дончев да върне единия милиард евро дето го усвоиха ГЕРБ уж за цифровизация! И оттам в затвора за 30-на години.
  • 29 Поп Тарапонтий

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "цбжфъ677":

    Правилно! Седни си. Отличен (6)!
  • 30 Лудница

    4 1 Отговор
    Тези с коалиционното правителство още не са почнали и се оливат, първо задължителна ваксинация, после електронен здравен картон с ДНК на всеки българин, събирани и пазени от чужди фирми, продължаване на мерките и лудустите, сега искат да дадът личните данни на фирми,електронно гласуване. А нещо за здравеопазване, образование, правосъдие, социално подпомагане, земеделие, няма нищо конкретно само празни приказки. Май смених е бате Бойко с по колтурното му Аз? Шест месеца живот на това правителство, няма ли резултати, под ножа и да ги няма.
  • 31 Поп Тарапонтий

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Covid":

    Той отдавна не може.... оттам е и злобата.
    А за останалото си прав.
  • 32 dbx

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "нашия":

    Както е казал Йосиф Висарионович, не е важно кой как гласува, важното е кой брои гласовете.
    Но сега "броенето" не е като едно време, сега вече ги "броят" в дата центъра в щата Невада. ;) ;)
    А вие си гласувайте....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "748392":

    Да отпадне и нотариуса при прехвърляне на автомобили.
  • 35 Развийш ли

    1 0 Отговор
    Дигитализацията е много закъсняла у нас Самата дигитализация бори корупцията от самосебе си и дава големи възможности за израстване във всяка една сфера
  • 36 И на, демократите, шефа,доста се надул

    1 0 Отговор
    ,, Партиите,, които уж поддържат, Кирчо, че няма накъде, нека си дават,, глупавите идеи,, една след друга се предлагат....!
  • 37 Дарко

    0 0 Отговор
    цялата мара втасала, електронни лични карти измислиха
  • 38 Велияна

    2 0 Отговор
    ДБ принципно искат много популистки, каквото и да е. Такъв им е принципа на действие, щото искат да печелят избиратели. На последните избори обаче се видя, че все по-малко хора им се връзват.
  • 39 Деси

    1 0 Отговор
    Те ДБ може да поискат и скоростни влакове като тия в Япония, ама...
  • 40 Нормален човек

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Демократична България: Частни фирми да дават електронни лични карти......
    Тя държавата не може да ни опази личните данни, а вие искате да предоставяте тази възможност на частници 🤣🤣🤣🤣🤣
    ЕВАЛА!!!! Да им даваме направо и ДНК към биометрията си, а и банковите си сметки 😁
  • 41 Ралица

    0 0 Отговор
    Това ще е голяма глупост. Все едно частно МВР или пък да си купиш лична карта от павилион на спирката на автобуса…
  • 42 Васил

    1 0 Отговор
    Това е поредното скандално предложение от Демократична България, с което искат да вредят техни хора в далаверата.
  • 43 Добри

    1 0 Отговор
    ДБ пак са измислили някоя далавера, от която да спечелят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове