26 Ноември, 2021 14:50 1 748 30

Мурджева: Ваксините могат да се окажат неподготвени за новите варианти на COVID

  • мариана мурджева-
  • варианти на covid-
  • ваксини

Проф. Мурджева е категорична, че не е нужно създаването на нови ваксини

Мурджева: Ваксините могат да се окажат неподготвени за новите варианти на COVID - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

СЗО идентифицира четири обезпокоителни нови варианта на COVID-19. Това каза в ефира на „Твоят ден” главният координатор на експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева. По думите ѝ при всички вируси традиционно настъпва мутация, което обаче крие риск ваксините да не бъдат напълно ефективни срещу тях.

„Ваксинирането доказа, че има ефективност при Делта варианта около 66 %, за разлика от ефекта при предишните варианти на вируса. Предизвикателството пред фирмите-производители на ваксини е именно това. Да успеят да променят формулата на препаратите така, че да са ефективни срещу новите мутации”, обясни тя.

Проф. Мурджева е категорична, че не е нужно създаването на нови ваксини.

Относно одобрената ваксинацията на деца от 5 до 11 години тя препоръча родителите сериозно да помислят да го направят.

„Доказано е вече, че и децата разпространяват вируса. Няма опасения за странични ефекти при децата, те са същите като при възрастните. Могат да се появят температура, мускулна болка, главоболие”, каза още проф. Мариана Мурджева.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долни

    45 2 Отговор
    Лъжци!
  • 2 Човешко стадо

    58 2 Отговор
    Ще разработят нова ваксина за три месеца и първа,втора,бустерна, турбинираща нов вариант и пак на ново.
  • 3 Бил Гейтс

    51 1 Отговор
    Разбира се. Затова няма смисъл да си тръгнете от опашката за боцкане. Боцнат ви и се нареждате отново
  • 4 Мислещ

    38 1 Отговор
    При 25% набодени, 20% от болните са набодени. Нещо хич не се доближават процентите до 50%. Повече се доближават до едноцифрен.
  • 5 666

    36 1 Отговор
    Дааа, боцкане до откат.......,пари - също!
  • 6 НЕ НЯМА

    46 1 Отговор
    И ся ко стааа? Ще се окаже, че ваксаните пак са прецакани, защото не са предпазени от новите варианти на COVID. Ай ся всички ваксани отново под строй и да ги ваксат за новите варианти и така до края на света.
  • 7 случаен

    39 0 Отговор
    Не останаха редови граждани в тази държава!Професори ,професори и пак професори,но незнам дали всички си заслужават титлите,защото повечето само гадаят,без научни и практически доказателства!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 ахоихо

    29 0 Отговор
    Мурджева,мий краката и лягай.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Hoho Boho

    36 1 Отговор
    Ваксините могат да се окажат неподготвени за новите варианти на COVID,
    ЗАТОВА Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ.
  • 11 ЕВРО НЮЗ

    33 1 Отговор
    Българина да забоде иглата в седалищните части на ЕвроКовидарите
  • 12 доктор

    23 0 Отговор
    Те на сегашните варианти нищо не правят, вие за новите сте се закъхарили....
  • 13 Гой

    19 0 Отговор
    Мазохистите ликуват,вече има кой да ги тъпче третира като животни 24 часа в денонощието.
  • 14 др Ху

    20 0 Отговор
    Всяка година нови ваксини все по-яки и по няколко пъти боцкане. Конкуренция и никаква гаранция. Най-накрая фармацията ще изпревари оръжейната индустрия. Ваксините , съвременното най-мощно оръжие.
  • 15 gost

    3 15 Отговор
    27-годишен пациент с Covid-19 e починал в ИСУЛ "Царица Йоана", а при приемането си заявил, че е ваксиниран и има зелен сертификат. След като състоянието му обаче рязко се влошило, медиците се усъмнили в димите му, а той си признал, че документът е фалшив. Това разказа лекарят в клиниката по УНГ в лечебното заведение д-р Кирил Пеев пред bTV...."При една от визитациите той беше в стаята без маска, когато го попитах защо е без, той отговори, че не му е необходим кислород, защото изгарял белия дроб. Това е абсурд, той доставя необходимата храна за клетките и тъканите, за да може организмът да се възстанови", допълни д-р Пеев.... Имам съвет към всички , които мислят като горепосочения индивид- след като кислородът изгарял белия дроб, ами спрете да дишате и оставете дишането на нас- другите, които не мислим като вас. Повече нямам какво да добавя...

    Коментиран от #19

  • 16 Смех

    13 0 Отговор
    е 10 пъти по защиотен си с 3-тата доза.. какви нови варианти това е супер вакЦина трябва обаче все да сваляш новата версия...

    Докато ние простите питеци не се ваксаме и тялото си знае вече...
  • 17 Малоумник

    20 0 Отговор
    Трябва да си супер малоумник да не си разбрал, че се води биологична война.
  • 18 Пипи Чорапчето

    18 0 Отговор
    Другарко Мурджева, ами те ваксините и при сегашните варианти на вируса не са твърде ефективни... затуй не се коси а аванс за ефективността им при новите!
    Ще я карате по схемата "ремонт на ремонта" в медицински вариант - "бустер на бустера"! Стига да останат вярващи мераклии да ви уйдисват!
  • 19 Centyrion

    20 0 Отговор

    До коментар #15 от "gost":

    Байно,за еа подаваш кислород не трябва да си очен лекар,или някъв медицински Чобанин,а специалист с необходимият опит.На когото сте напъхали тръбата е заминал.Само 1 от 10 се оттърва.Зная колко приятели погребаха близки.Половината са редовно ваксинирани с две ваксини Пфайзер.Ела да те занеса в едно семейство в което починаха,баща и дядо с ваксини,ела да им обясниш на хората как ваксината помага за по леко каране,пък не зная дали ще можеш да си събереш зъбите после!!!Много станаха случаите,вече се разчува,а статистиката и медиите мълчат!!!
  • 20 big

    13 0 Отговор
    Та те не са подготвени и за настоящите! Вече броя на починалите ваксинирани расте бавно, но сигурно! В началото медиите, т.е. статистиката показваха един, максимум два процента починали ваксинирани, днес вече са десет! Има и държави до 30% смъртност, източник от Германия! Нека тези радетели на ваксинацията, обяснят това! Нали целта беше починали да няма и тежки случаи също! Явно някои хора яко работят за фармацевтичните компании срещу народите по света.
  • 21 Ваксините

    11 0 Отговор
    Се оказаха неподготвени и за първия вариант. НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГАШ ПРИНУДИТЕЛНО "ВАКСИНА", ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ Е ЗА ЗДРАВЕТО НА ОБЩЕСТВОТО.! В НИТО ЕДИН МОМЕНТ ТАЯ ТЕЧНОСТ НЕ Е ПРЕДПАЗВАЛА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ И ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИРУСА! С оглед горното считам, че единствените които биха брали "плодовете и ползите" от "ваксината", са именно боднатите с нея! Това изпраща твърдението за "общото благо" там където му е мястото- в канала!!!
  • 22 Варненец

    13 0 Отговор
    Аха, сякаш за старите варианти бяха подготвени, тези експерименталки.
  • 23 Тъмен субект

    11 0 Отговор
    Поредната професорка се изказа....То откакто има ваксини е известно, че не се прави ваксинация по време на епидемия от същото, защото хората стават лабилни на зарази и защото води до мутации. Това, което тя казва е, че просто който се е боднал, ще трябва да се боде на всеки 6 месеца. Е това ако е решение, здраве му кажи!
  • 24 COVID

    12 0 Отговор
    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО !!! ЩАМ СЛЕД ЩАМ, ИГЛА СЛЕД ИГЛА И ЗОБНИЦА НА УСТАТА !!!
  • 25 qwerty

    13 0 Отговор
    Мангъров беше прав!
  • 26 Ами ...

    10 0 Отговор
    Те и за старите са неподготвени.
  • 27 Бгг

    6 0 Отговор
    Мурджева няма страшно , ще видиш че скоро ще обявят че ваксините помагат и срещу този щам.
    Освен ако не са решили да приложат генна терапия със няколко различни дози.
  • 28 Матей

    5 0 Отговор
    М-така,с нарастване броя на ваксинираните ще нараства броя на заболели и умрели с ваксина,то вече почна.И рупорите на вакса се преструват ,че не е така,премълчават,съобщават само за неваксинирани.Като се чете комюникето на сов-информ-бюро за бойните действия срещу ковид се набляга на преобладаващия брой неваксинирани,останалите бройки съответстват на ваксинираните,така че всичко е 1 към1.Дали си с вакс или не ,разлика няма.
  • 29 1520

    2 0 Отговор
    ами то от самото начало беше ясно че за това ваксина няма ама нали трябва да се отклонява вниманието от истинските неща за това се прилагат фашистки методи
  • 30 1520

    1 0 Отговор
    това с ваксините си е си най голямата измама
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове