30 Ноември, 2021 06:39 2 423 35

Акад. Лъчезар Трайков: Дълги години опитваха да унищожат авторитета на лекарите

  • академик лъчезар трайков-
  • лекари-
  • медицински университет-
  • лектор-
  • обучение

Ако има едно кътче от цялата здравна система, което е продължило да функционира добре в последните 25 години, това е обучението на здравните кадри, смята ректорът на Медицинския университет в София

Акад. Лъчезар Трайков: Дълги години опитваха да унищожат авторитета на лекарите - 1
Снимка: БГНЕС

"Дойде ли нов вариант на Ковид-19, трябва да имаме едно наум. Психологически трябва да приемем, че няма да мине изведнъж тази вълна и да се върнем пълноценно към стария начин на живот. Основните въпроси, на които трябва да отговорят експертите са колко е заразен и ваксините вършат ли работа. Независимо какво ще установят лекарите - един апел към всички, които ще продължат да съобщават новини, свързани с COVID-19 - трябва да бъдем изключително честни към хората и да не се премълчават истини. Като че ли в тези три-четири вълни се нагледахме на всякакви нюанси на истината, което не е добре", коментира ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в "Денят ON AIR".

Той поясни, че причините за ниската ваксинация са многолики и добави, че една от тях е, че дълги години е имало опит да се унищожи авторитета на лекарите.

"Направи ми впечатление, че по време на преговорите за кабинет всички се обединиха, че авторитетът на лекарите трябва да бъде гарантиран. Колегите отчетоха, че системата за контрол не функционира много правилно. Правилно е да излезе от Министерството на здравеопазването и да стане орган, който действително работи", заяви още акад. Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на МУ подчерта, че в много от нещата, които са се обсъждали на тези срещи, е имало рационално зрънце. Той настоя, че статутът на болниците е свързан с много други теми като например заплащането на медицинския труд.

"В момента в така наречената клинична пътека няма една стотинка труд. Защо останахме неми и се съгласихме да гледаме гузно пациентите? Не приемам, че е наша вината. Нека един път завинаги да приключим с тази фрустрация", обърна внимание акад. Трайков.

"Нека след като подпишат споразумението, се върнат на някои теми и да разработят една стратегия, която повече да не се пипа. Нека остават нещата да се подредят. Нека преди да кажем дали да се вдига здравната вноска, първо да се опитаме да използваме правилно тези десет милиарда лева. Много вярвам на тези млади хора", каза ректорът на МУ.

"Ако има едно кътче от цялата здравна система, което е продължило да функционира добре в последните 25 години, това е обучението на здравните кадри. Те продължават да са изключително добре подготвени. Ние създаваме прекрасно подготвени лекари", изтъкна акад. Трайков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРО НЮЗ

    36 2 Отговор
    Каква медицина, когато лекарите си хвърлиха дипломите и хипократовата клетва в коша, оставяйки ситуацията да я контролират мисирки, чиновници, търговци и изкуфяли математрици
  • 2 9689

    40 3 Отговор
    Всички станаха търгаши,не лекари.
  • 3 Абе

    38 4 Отговор
    Къде ги видя тези лекари, аз виждам само търговци на здраве.
  • 4 бинго

    33 4 Отговор
    Те па едни лекари..Ходих при трима и чух три различни диагнози!
  • 5 Глупости

    39 2 Отговор
    При създаването на здравната каса, бюджет 3 милиарда при 8 милиона население, даже Дянков крадеше оттам. Сега 10 милиарда при 5 милиона население и пари няма. Дали се краде яко а?

    Коментиран от #10, #19

  • 6 Теодоро

    29 4 Отговор
    От много време много хора не вярват на нашата бяла мафия печалбари мошеници и боклуци

    Коментиран от #24

  • 7 без обяснения

    18 1 Отговор
    То каквото сам си направиш ???
  • 8 gggw

    5 12 Отговор
    браво на човека! точно изказване

    Коментиран от #32

  • 9 Доцент Дрън

    7 2 Отговор
    То авторитет се гради!
    Имам един познат-лекар, стана депутат.
    Е, как една лоша дума не чухме и казахме за него?
    Сменете чипа.
  • 10 Доцент Дрън

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Глупости":

    Не беше ли 4 милиарда, последно?
  • 11 Гаранция

    9 0 Отговор
    Кога станаха ДЕСЕТ МИЛИАРДА?
    Кво става в тази държава.
    Повече от пенсиите на пенсионерите.
    Авторитет не се гарантира, авторитет се гради, всеки ден, всяка секунда.
    Представете си, че постоянно ви снима камера, а след това си представете, че я няма-открийте 7-разлики..
  • 12 академик Трайков!! ЛЕКАРСКОТО съсловие

    18 1 Отговор
    Никой него е Онищожавал!! То затъва, в Корупция, високите длъжности най вече, а тези по надолу престанала да работят!! От Личен опит, горчив за съжаление!! Голямите шефове си гонеха само Далавери те, и не се интересувах а как се лекуват или не пациентите!! Станахте Меркантили!! Не търси Вина извън съсловието ви!!
  • 13 big

    19 2 Отговор
    Никой не е унищожавал авторитета на лекарите, те направиха това с невероятен успех! Благодарение на тях здравната ни система така е структурирана и организирана, че по-скоро убива отколкото лекува! Имам предвид превръщането на болниците в търговски дружества и въвеждането на системата на здравни пътеки. Не вярвам, че един добър лекар не вижда тези недоразумения, но нямат топки да се борят срещу това. За съжаление, това и ниският им морал ги направиха безсърдечни и безсъвестни убийци. Колкото до медицинските университети, точно там започва тази деградация на човещината и най-вече ниската професионална подготовка на бъдещите лекари, превръщайки ги в търговци на здраве! Например този вирус им дойде "дюшеш" да скрият некомпетентността си, всеки починал от тяхната некадърност до пишат с ковид!
  • 14 Тити

    14 1 Отговор
    Къв авторитет какви пет лева нашите лекари са си чисти касапи даже и Менгеле би им завидял по алчни са от политиците .
  • 15 Престанаха да работят за пациентите

    16 1 Отговор
    Много от лекарите!! ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СЕ КРИЯТ, ТЪРСИШ ГИ ПО ТЕЛЕФОН В РАБОТНО ВРЕМЕ, НЕ ВДИГАТ ТЕЛЕФОН, ДА СИ ЗАПИШЕШ ЧАС2-3 ДНИ НАПРЕД, ЗАДА ТЕ ПРИЕМАТ! ИМАТ СИ И ЧАСТНИ КАБИНЕТИ, И СА ВСЕ УМОРЕНИ, ОТЕКЧЕНИ, ЕДВАЛИ НЕ ИМ ДОСАЖДАШ! Дати напише рецепта трябва да си платиш, да вземеш направление, пак проблем!! Търсете си проблемите при вас!! Колко шефове на голями болници много отдавна станаха милионери от далавери!! Бялата Мафия, не случайно така ви кръстиха!! Излизат някакви Физици, математици, като Врачки от Ада дават прогнози за Ковид?? НИКОЙ НЕГИ СПИРА ТЕЗИ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ СТЕ Комбина с тези Психари, а вие Медицинските величия си Мълчите,!! Витанов Л Томов, Психари, но някой плаща за това Опсихясване, което правят??? Кой плаща Академико??? Фарма Мафията, някоя политическа партия!! Не знаете, Мълчите!!
  • 16 Верно ли

    9 1 Отговор
    обучението на здравните кадри функционира...Как като студентите по медицина втора година учат "онлайн" и не са помирисвали упражнения в клиника?
  • 17 гошо

    10 2 Отговор
    тези, които унищожиха тоя авторитет, са самите "варвари в медицински халати" (цитат). имам достатъчно наблюдения върху съсловието. няма да ги споделям, защото за мъртвите... нищо.
    толкоз.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Глупости":

    Не е само здравната каса.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахахаах

    11 0 Отговор
    Никой нищо не се опитва. Вие сами го решите, защото сте доста далеко от разбирането за лекар. Имам предвид 90 проц от колегите ви.
  • 22 Кико

    11 0 Отговор
    След чумата от 17 век първите които са били обесени са докторите.
  • 23 Бяла мафия

    5 0 Отговор
    Не се наядохте!
  • 24 Болем

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Теодоро":

    А,като си болен на врачка ли ходиш?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шерлок

    5 0 Отговор
    Абе,къде е Кунчев?
  • 27 печалбарите

    3 2 Отговор
    Те сами си го унищожиха, защото не са никакви лекари.
  • 28 Оф майко...

    2 1 Отговор
    Хаха тоя па.... Уж от твоето време, бяха истинските лекари?!? Ходих при специалист уролог "доцент" на възрастта на тоя, за контролен преглед. При направен (уж подробен) ехографски анализ и кръвни изследвания и прочие се оказва, че съм като бик а истината е, че левият ми бъбрек е видимо с 2 сантиметра по ниско и е по голям, поради аномалия в обвивката му (вродено), от там има пречупване на уретрата и задръжни процеси.... Всеки би се досетил, че и кръвната картина е различна от физиологичното нормално. Чак когато го показах на докторката, тя каза (О да, да.... вижда се) ама не го беше видяла. Ако спрете да им казвате, какво да търсят ви гарантирам, че ще ви изкарат здрави ;) Бъзикат се с вет. лекари, но хал хабер си нямат от това, което правят в повечето случаи!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Павел пенев

    2 2 Отговор
    Когато циганите ви бият, показват колко е авторитета ви.
  • 31 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    КЪМ АКАДЕМЕКУСИТЕ И ПРОФЕСОКУКУРИКУСИТЕ -НАРОДЪТ НИ СЕ ОТНАСЯ КАТО КЪМ --- БЕЗМИСЛЕННИ СМУЧЕЩИ ПИЯВИЦИ -НИЩОНЕДОПРИНЕСЛЯЦИ --------И С ПРАВО !!!!!!!!!!!!!!
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "gggw":

    Чoвeк нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги.
    Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
    "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26), нo ce иcкa CМEЛOCТ зa дa пoвярвaш.
  • 33 Пак ще наиша

    1 0 Отговор
    Много искам лекарят, да изслуша внимателно оплакванията ми, да ги анализира и да ми постави диагноза даже и без "образна диагностика"...
  • 34 отврат

    0 0 Отговор
    Бля, бля, бля и бляботене.
  • 35 Академик Л Трайков! Върхушката с титли

    0 1 Отговор
    На ЛЕКАРСКОТО съсловие, станаха Мафиоти и Политици, за да имат Политически чадър, да си Вършат Злоупотребите спокойно!! Пример Балтов? Нещо да кажеш академик Трайков!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове