Last news in Fakti

3 Декември, 2021 14:41 1 843 9

Янев посочи приоритетите на страната ни като председател на ЦЕИ догодина

  • страната-
  • председател-
  • цеи-
  • 2022-
  • стефан янев-
  • приоритети

Премиерът изтъкна, че в рамките на Българското председателство на ЦЕИ в усилията за възстановяването от пандемията на региона, ще бъде поставен акцент върху туризма като важен сектор за повечето държави членки на инициативата

Янев посочи приоритетите на страната ни като председател на ЦЕИ догодина  - 1

Икономическото и социално възстановяване от пандемията чрез устойчиво развитие и стабилизация на икономиката, повишена свързаност и подобряване на перспективата пред младите хора ще са приоритетите на Българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през 2022 г. Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на своето онлайн участие днес в Срещата на върха на правителствените ръководители на ЦЕИ.
На форума страната ни е представена на най-високо ниво от премиера Янев, тъй като България официално поема председателството на инициативата от Черна гора.
„Живеем във време както на предизвикателства, така и на възможности. За да се справим с предизвикателствата и за да се възползваме от възможностите, трябва да обединим усилията си и да продължим да развиваме регионалното сътрудничество, синергията и интеграцията, отстоявайки нашите демокрации и основни ценности като защитаваме човешките права също и в контекста на реализацията на Програмата на ООН 2030 и свързаните с нея Цели за устойчивото развитие“, посочи министър-председателят Янев.

Премиерът изтъкна, че в рамките на Българското председателство на ЦЕИ в усилията за възстановяването от пандемията на региона, ще бъде поставен акцент върху туризма като важен сектор за повечето държави членки на инициативата. „Ще използваме възможностите, предоставени от регионалното сътрудничество и ресурсите на ЦЕИ, за да помогнем на проблемните сектори да се възстановят от кризата и да станат по-устойчиви“, подчерта Стефан Янев. По думите му нашето председателство ще се съсредоточи върху възможностите за подпомагане на регулаторната рамка, която да отчете по-добре предизвикателствата пред бизнеса. В този контекст ще бъдат проучени възможностите, предоставени от Програмата на ЦЕИ за обмен на ноу-хау за внедряване на опит и най-добри практики като част от процеса на възстановяване.

Друг приоритет в рамките на Българското председателство ще е повишената свързаност като важна област в рамките на ЦЕИ с цел улесняване движението на пътници и стоки за цялостното икономическо развитие на региона. Ще бъде инициирана дискусия за начините за укрепване на сътрудничеството за развитието на инфраструктурата, пътната безопасност, мултимодалния транспорт, граничните контролно-пропускателни пунктове и за механизмите за подобряване на свързаността, отбеляза премиерът Стефан Янев пред лидерите от Срещата на върха.
„С ясното разбиране на ролята на младежта за регионалната интеграция и бъдещето на нашите общества, Българското председателство ще се стреми да усъвършенства Програмата на ЦЕИ за младежта и перспективите, които ѝ предоставяме чрез укрепване на сътрудничеството и разширяване на възможностите за образование“, подчерта министър-председателят. Янев допълни, че също така ясно ще бъдат очертани проблемите, засягащи младите хора в региона и мобилността им с цел по-добра регионална интеграция.

Премиерът добави, че в рамките на Българското председателство ще бъдат следвани приоритетите, определени от Декларацията от Триест от 2019 г. и ще бъдат осигурени съществени последващи действия след началната среща, организирана от Черногорското председателство на 12 ноември т.г. за задълбочаване на локалното измерение на ЦЕИ.
В хода на своето изказване министър-председателят Стефан Янев акцентира още, че България последователно подкрепя европейската перспектива за Западните Балкани като споделен стратегически интерес и избор на ЕС и неговите партньори от региона. Страната ни изцяло подкрепя и разширяването на сътрудничеството със страните от Източното партньорство, основано на споделени ценности и стандарти, и очаква резултатите от предстоящата Среща на върха на Източното партньорство като импулс за съвместните дейности в рамките на ЦЕИ, каза още премиерът Стефан Янев.
Министър-председателят допълни, че предстоящото Българско председателство ще надгражда постиженията на Черна гора и ще следва стратегическите цели, заложени в мисията на Централноевропейската инициатива. „Нашето председателство ще разчита на здраво установения многостранен диалог, на стабилния процес на вземане на решения и доказаните механизми за сътрудничество на инициативата с цел ефективното трансформиране на политическите приоритети в измерими резултати“, категоричен бе премиерът Стефан Янев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янев

    10 2 Отговор
    На втория ляв запяваш Край Босфора шум се вдига лъскат сабий щитове леви едно две три леви не топуркай Янев чувал се не лъжи Янев разбираш леви леви едно две три.
  • 2 Помнящ

    9 2 Отговор
    Другаря Т.Живков имаше по-реалистични и смислени изказвания .
  • 3 Кажете си

    9 7 Отговор
    Янев,Панайотов,Рашков нямaт мoрaл,нямaт cъвecт!Те са глaвните винoвници зa зaгинaлия пилoт пo врeмe нa учeниeтo крaй Шaблa.Cъщите са и глaвните винoвници зa eкзeкуциятa нa cтaрши лeйтeнaнт Тoдoр Мaнчeв в пoмeщeниe нa пoлигoнa Нoвo ceлo.Cлeд кaтo в бългaрcкaтa aрмия ce убивaт oфицeри,кaквo прaви тези кaтo министър председател и вoeнeн миниcтър?

    Кoи ca пoръчитeлитe и кoй e извършитeля нa убийcтвoтo след като следствието е вече приключило и има вече резултат от случилото се?

    Тoвa питaмe и глaвнoкoмaндвaщия бългaрcкaтa aрмия Рaдeв!

    Българите чакаме отговори!
  • 4 Сатана

    5 3 Отговор
    Този ми напомня един друг служебен минпред Райков,който със заповед на министър—председателя Раков назначи лицето Райков за посланик във Великобритания.Не пуска кокала.
  • 5 адаша

    5 1 Отговор
    Петилетката - в съкратени срокове!
    Да претворим делата в думи!
    Сюита за две китари и козичка- дрън, дрън ярина...
    И аз не зная как е- но не е така...
    Говори разбираемо. Няма човек който да не разбира. Има такъв , който не може да му обясни.
  • 6 Оня с коня

    3 4 Отговор
    Мен много ме е яд че служебните откакто управляват не увеличиха цената на тока за битовите абонати. Вече 7 месеца няма увеличение , а шефа Бойко за 12 години го увеличаваше по 2 пъти годишно с по 10%. От 1 юли и 1 януари. Яд ме е че при тези рекордни цени на барел петрол минимално вдигнаха и горивата. При шефа Бойко преди години при същите цени на петрола зареждахме по 2.77-2.90 лв. Яд ме е че и олиото смъкнаха на 3 лв.литъра а преди при Бойко бе стигнало и 4.50 лв. Много се ядосвам че не е Бойко защото вече щяхте да сте вирнaли краката от глад и геноцид

    Коментиран от #7, #9

  • 7 CTAMАТ МAГAРETO

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Оня с коня":

    НЕМА СЕ ПЛАШИШ КОЛЕГА С КОНЯ! ФЕВРУАРИ ПОДГОТВЯМЕ ОБЩОНАРОДЕН ПРОТЕСТ ДА ВЪРНЕМ БОЙКО. НА 17 ДЕКЕМВРИ Е УВЕРТЮРАТА ДА РАЗБЕРЕМ КОПКО ХОРА СА ГОТОВИ ДА ИЗЛЯЗАТ И НИ ПОДКРЕПЯТ! АЗ ЗАЧОЧНАХ СЪЩО ДА ИЗНЕМОГВАМ ВЕЧЕ 7-МИ.МЕСЕЦ ОТКАКТО НЕ СМЕ НА ВЛАСТ. ИСКАТ ДА НИ ДОКАРАТ ДА СТАНЕМ ПО ЗЛЕ И ОТ КОЗЛОДУЙ. ТОЙ ПОНЕ ИМА СИГУРНА ПЕНСИЯ ОТ 270 ЛЕВА ПАДАТ МУ СЕ МАЛКО ПОД ЕДИН ГОЛЯМ ДЮНЕР НА ДЕН ДАЖБА. БЕЗ НИЩО ДРУГО КОЛКОТО МУ ОТПУСКАШЕ ПОБЕДИТЕЛ БОЙКО. А ТЕЗИ НОВИТЕ ИСКАТ ДА МЕ ДОКАРАТ ДО НЕГОВОТО ПОЛОЖЕНИЕ. НЯМА СА ГО ПРЕЖИВЕЯ. ЩЕ ИЗЛИЗАМ НА УЛИЧНИ ПРОТЕСТИ. БОЙКО ИЛИ СМЪРТ
  • 8 XXL

    5 0 Отговор
    Поредната безумица на Брюкселските зелки.
    В България има само устойчиво ограбване на каквото е останало от бившата държава.
    Стабилизацията на икономиката няма да е голям проблем, защото няма много за стабилизиране.
    А перспективата за принудителна миграция от кенефа, като единствен шанс за спасение, си я знаем отдавна. Първите млади които се възползваха от нея вече са пенсионери.
  • 9 Много си се объркал,

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Оня с коня":

    цената не само на енергоносители,но и на всички стоки скочи здраво,тръгна инфлацията, няма спиране, започва поредният грабеж.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол