6 Декември, 2021 19:28 2 728 30

Манолова: Ако държавата не се намеси, хората ще плащат скъпото парно и за предишната годинaна

  • мая манолова-
  • изправи се.бг-
  • кевр-
  • парно

164 млн. лв. недовзети приходи на Топлофикация – София да се начислят в сметките за догодина, искат от дружеството

Манолова: Ако държавата не се намеси, хората ще плащат скъпото парно и за предишната годинaна - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Допълнително поне 25% поскъпване на парното очаква столичани от догодина заради 164 млн. лв. недовзети приходи на Топлофикация – София заради скъпия газ. Това става ясно от позиция на председателя на Изправи се.БГ, публикувана на интернет-страницата на гражданската платформа.

В позицията се конкретизира, че днес Топлофикация - София публикува на сайта си, че по техни изчисления за периода от 1 юли 2021 г. до 31 декември 2021 г. дружеството има недовзет приход от 164 397 093 лева.

Този недовзет приход се получава поради това, че в цената на топлинната енергия разходите за природен газ са изчислени при средна цена от 47 лв/ МВтч, а реално Топлофикация София заплаща природния газ на „Булгаргаз“ ЕАД при по-високи цени - например, за октомври е била 94,54 лв/МВтч, за ноември е била 93,19 лв/МВтч, а в момента е 102,33 лв/МВтч.

Тези разлики в цените са основание КЕВР да утвърди по-високи цени на топлинна енергия, които ще утвърди от 1 януари 2022 г., т.е потребителите ще трябва да ги заплатят.

Това означава, че КЕВР има основание да утвърди по-високи цени за парното и топлата вода за потребителите с най-малко от 25 % по-високи от 01 януари 2021г.

Например, ако на 1 декември 2020 г. сметка за парно и топла вода е била 100 лева, на 1 декември 2021 г. тя ще бъде 120 лева, защото КЕВР увеличи цените от 1 юли 2021 г. с 20 %, а от 1 януари сметката ще стане 150 лева, т.е за една година увеличение на парното и топлата вода с 50%. Това става ясно от позицията на сайта на Изправи се.БГ

Според Манолова това са вече непосилни сметки за отопление, които гражданите на София ще трябва да плащат. Какъв е смисълът и ползата КЕВР да увеличава цените, когато потребителите няма да могат да заплащат сметките си?

За това още от ранна есен „Изправи се.БГ“ предлагаме целият размер на недовзетия приход в резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните емисии на всички топлофикации, които обслужват битовите потребители, да бъде поет от държавата. Предложихме и конкретен начин как може това да стане чрез БЕХ, която директно да заплати тези разлики в цените на Булгаргаз вместо топлофикациите. Но до момента липсва реакция от отговорните институции – категорична е Мая Манолова.

Държавата се ангажира с помощ на частния бизнес за цените на тока, макар и не достатъчно, и сега следва да се погрижи и за българските семейства като предприеме действия за компенсации за недовзетите приходи на топлофикациите.

До този момент КЕВР не са публикували задължителните искания на енергийните предприятия за цената на парното и тока от догодина. Мълчи и за това какви увеличения на цените на тока и парното готви за битовите потребители от 1 януари 2022 г. Няма открити процедури за провеждане на обществени обсъждания за новите цени на тока и парното, т.е тези, които ще плащат, ще бъдат лишени от законовата си възможност да изложат аргументите си пред регулатора за това, което ще бъде предложено.

Това е обезпокоително и недопостимо, завършва Манолова и обобщава: Типично в стила на действащия състав на КЕВР. Именно заради това поискахме оставка на целия КЕВР и смяна на цялата комисия с граждански експерти, а не с лобисти на монополистите и партийни послушковци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо Натовския Кон

    23 3 Отговор
    ти е "драговника".Аре чупарата!
  • 2 Коко

    20 4 Отговор
    Маце, не трябваше да си боядисваш косата тъмна. Русо гладно нема. Стани пак руса и пак ще бъдеш в парламента.

    Коментиран от #26

  • 3 Пич

    36 2 Отговор
    А бе медията , вируса не ви ли е достатъчен , да ни плашите по цял ден , т и тая Мая пак изкарахте... Нервите ни да не да от желязо...!!!???
  • 4 Хахаха

    19 2 Отговор
    Таа пак е руса хахаха
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 О о крадливата Мая

    25 3 Отговор
    О о крадливата Мая законотворката на Ванко

    Коментиран от #23

  • 7 Спорт

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тото":

    Хм... по-скорое грани
  • 8 Пенсионер

    10 5 Отговор
    Маичка я няма и пенсия няма що така?
  • 9 Кръчмар

    21 4 Отговор
    Държавата да доплаща означава бедните българи от села и паланки, които се топлят със сурови дърва да плащат парното на софиянци, чиито заплати са най-високи в страната. "Скъпи" Столичани ,вие не ходите в гората за дърва, не ги цепите, неги пренасяте, не палите и не чистите печки. Е ВСЕКИ КЕФ СЕ ЗАПЛАЩА И ЩОМ СЕ КЕФИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ!

    Коментиран от #16

  • 10 Майче

    7 10 Отговор
    Дай им сто дни и ги почвай. С теб сме , протести , стачки , действай .
  • 11 оня с магарето

    7 0 Отговор
    Последната сричка в заглавието е в повече😃
  • 12 Пенсионер

    14 3 Отговор
    Ето я промяната.Честито.
  • 13 Да,бе

    19 4 Отговор
    С една дума бабата от село с триста лева пенсийка мизерна,дето от страх крушка не си святка ще плаща на великите софиянци да им е евтино парното.Що не си такова родата от нежната страна.Бива таритаклък,но чак толкова не бива.
  • 14 Ами неща

    3 1 Отговор
    Да се меся но при дотации от държавата бюджета ще натежи с дотациите. Може да не бъде приет. Ако говорим
    За парно и дотации най добре е Венецуела. 100% покритие потребителите на природна газ и за юридически лица ползващи природна газ.
  • 15 ххх

    17 3 Отговор
    СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ ,НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ПАРНОТО ,ИНТЕРЕСУВА НИ ХЛЯБЪТ И ВОДАТА
  • 16 ХАХАХАХА

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Кръчмар":

    Кво па плащате от село като сте три бабички и един старец на минимални пенсии ХАХАХАХА Плащали чужда сметка ХАХАХАХАХАХ
    Нали ваште деца превърнаха София в клоака!
  • 17 АМА ГАЛЕВА

    7 2 Отговор
    Другото тревопасно с дълго топло руно дето го остави да е омбутсман, освен да пасе и да троши народна пара друго прави ли?
  • 18 Гост

    7 0 Отговор
    Първо вижте формулата по която се изчислява и как за София от Октомври до Май средноденонощна -16 градуса. Това чиста измислица на Иван Иванов за да си заслужи двете заплати които му се плащат от Топлофикация, сиреч от нас. Само че данъчните мълчат и Светла Тодорова и за другите от КЕВР. Мълчи и министър на икономиката и енергетиката. Явно тук нещата ще си останат така.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мунчо

    6 0 Отговор
    Парното да поскъпне иди дойди. Само порното да не дигнат.
  • 21 Бистришки тигър

    11 0 Отговор
    Мая вече си извади "протескарската" фанелка. Само че, Майче от Герб вече сме резервирали жълтите павета за лятото догодина и яйца и домати сме си поръчали. Така че гледай Кирето да не те излъже, защото за разлика от новите на нас политически жрици на любовта не ни трябват!
  • 22 Ицо Стоичков

    7 0 Отговор
    Тази с мириЖливите ц@ц@ навънка
  • 23 Да,бе

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "О о крадливата Мая":

    Мая не Татяна Дончева,но нищо,лесно се бъркат имената,особено ако си натурален или..френ.Дано те излекуват,но шанса и никакъв.
  • 24 НАВЕДИ СЕ, ДА ВИ БИЕМ ШУТА

    5 0 Отговор
    ГАЛЕВА, ЩО НЕ ТЕ ДАВАТ ПО ТВ.....ЛОШО ГАЛЕВА, ЛОШО
  • 25 баго

    3 3 Отговор
    И скъпотията. На ток с 2 бойлера и 3 климатика плащам 160лв. макс. За какво ми е това парно? Само търмъчат парите на хората.ЗАКРИВАЙ.
  • 26 Какво маце е бре тая СВРАКА

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    САМО ще стресне някой който се е замислил и изведнъж я погледне !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Малко слонче

    5 0 Отговор
    Манолка къде се пъха,биха и шута.
  • 29 Какво

    1 0 Отговор
    Чакаш.Събирайте се с арменския толуп,амбриажа адвокат и излизайте на площада.
  • 30 Какви

    1 0 Отговор
    Хора в София!?Само селски бекове.И тук там кюстендилски сливи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове