Last news in Fakti

8 Декември, 2021 09:43 1 310 33

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цената на тока и парното за бита

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • кевр

В препоръката си тя настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цената на тока и парното за бита - 1
Снимка: Пресслужба

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която категорично настоя да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина.

„Категорично е становището ми, че в настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти, предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и като цяло влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че до момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Тя посочва, че това създава съмнения за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 г.

„Вземайки повод от публикуваната информация от „Топлофикация София“ ЕАД за недовзет приход в размер на 164,4 млн. лв., доколкото върху цената на топлинната енергия влияят и други фактори, очаквам обективна оценка на ефекта от рекордно високите борсови цени на електрическата енергия през 2021 г. върху приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат електрическа енергия по високоефективен комбиниран начин“, посочва омбудсманът и допълва: „Очаквам също така да изясните ще има ли ефект върху новите ценови предложения решенията на Комисията за периода 01.07.2019 г. – 31.03.2020 г., касаещи „Топлофикация София“ ЕАД и „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, във връзка с постановени съдебни решения, тъй като е недопустимо битовите клиенти да плащат за стари грешки на регулатора.“

В препоръката си тя настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

„Необходимо е проекторешенията на КЕВР да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията“, пише в заключение омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Застанала

    13 5 Отговор
    на снимката като филмова артистка за картичка през 60 - те ! Работа за пет пари не е свършила !

    Коментиран от #9

  • 2 Шопо

    10 3 Отговор
    Блондинката да си заработи заплатата ! Не че нещо има полза от нея....
  • 3 Ммм

    4 0 Отговор
    Честит Никулден на всички именници. Време е за пълнен шаран.
  • 4 Texas

    7 3 Отговор
    т.н омбутсман е най празната позиция привнасяна тук,,тя е създадена в Швеция,и Скандинавия където хората и народо-психологията са коренно различни от бай ви ганя.
    тук само констатира факти,цитира закони,но не и да защитава малкия човек от "държавата".
  • 5 ДеКаРеВе

    1 1 Отговор
    Прекалено е дърт, за да вдигне каквото и да било вече.
  • 6 Пич

    4 4 Отговор
    Иска , ама Кире и Кокорчо искат увеличение , оттам - инфлация , и от инфлацията - по големи постъпления в бюджета от данъци , такси , и ДДС... От там - лъжи за развитие на икономиката , и много пари за крадене...
  • 7 Дреме

    6 3 Отговор
    ѝ за цените на парното ?! Цял ден пърцуни на топло , парното на макс , тлъстата ѝ заплата всеки месец в сметката ѝ , а Ганьо зъзне , гърби , плаща си данъците и я носи на гръб ! До кога така ?
  • 8 Мнение

    8 2 Отговор
    На децата стана ясно, че сметките се надуват от Европа. Задължиха ни да преминем на задължително пазарно уастие на европейския пазар на ток, което с други думи е задължително повишение цената на тока с 300%. Пазарният принцип предполага всеки производител на ток да продава там където му е най изгодно, ето защо евтиния български ток заминава за чужбина, а ние трябва да купуваме от единния пазар на пазарни цени. В същото време не разрешават ядрени реактори, както на нас така и на другите държави от ЕС с цел дефицит на ток и повишение на цената. Заплатите ни са в пъти по-малки от тези в Европа.Това на какво прилича? А омбудсмана е измислена длъжност за парлама пред хората, уж че има кой да се грижи за народа.

    Коментиран от #20, #24

  • 9 ЩРАК

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Застанала":

    ЩРАК МАРИЙКА НА ПОРТРЕТ ТЪЗ Е ПРОДАЖНА ГЛОБАЛИСТКА ЩО НЕ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА НЕЗАКОНИЯ ТЕРОРИСТИЧЕН ДОКУМЕНТ НА ТЕРОРИТИТЕ ГЛОБАЛИСТИ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ.
  • 10 Црън

    3 2 Отговор
    Ладев каза всички цени нагоре че имаме по банките много пари
  • 11 Ърп

    3 3 Отговор
    Теб кой те слуша сега управляват Ръдев и Ръжков
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българка

    7 0 Отговор
    За пореден път Топлофикация София се оказва проблемната централа за България и скъпоструваща на всички данъкоплатци, дори тези, които не са й клиенти. За да има прозрачност и се спрат корупционните схеми първо трябва да се отстранят хищните ГЕРБ- ДПС хлебарки от сектор енергетика и на много от тях се повдигнат съдебни обвинения. Да се закрива скъпоструващата герберо- мафиотска БЕХ, а КЕВР и НЕК да се преоснове
  • 14 оня с коня

    4 0 Отговор
    Не само Омбутсмана а и Целият народ го иска това,НО...:Едно е да искаш,друго е да можеш,3-то и 4-то е да го направиш- това Мъдрият народ го е казал - не Аз!И все пак ще изясня на ПРОСТ ГЕРБЕРСКИ Език/бат Бойко каза че сме проси,а Думата му е Закон/ що е то "Омбутсман":Ами това преведено на български значи "Арменския Поп" - можеш да му се оплакваш,той ще те утешава,но НЯМА КАК да ти помогне Ефективно.А иначе Заплатата му е на 6- Мдааа!:)
  • 15 Гебрев

    2 2 Отговор
    С цените ще довършат пенсионерите че са в голяма тежест на държавата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лъчо

    1 1 Отговор
    С ковид убиха доста пенсионери но има още доста за чистене
  • 18 Кирчо

    1 1 Отговор
    Могат и на свещи
  • 19 ядeц нестава

    5 0 Отговор
    Иска , ама не може , Буци ни напраи борсови играчи и ни вкара в борсовите спекули , ама само като плащачи , не като играчи , други играят , ние плащаме.
  • 20 Затова

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    Референдум за вън от ЕС и Натю да си плащат зелената енергоя. Кабинета бацо ино падна за висок ток. Колко му е Февруари половин София да излезне и аре чао

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ами ...

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    Скоро подобна глупост не бях чел. Запознайте се с директивата на ЕС и вижте как е приложена. Или по-скоро как не е приложена. На българските потребители изкуствено се натрапват скъпите производители, които при нормален пазар не биха могли да продадат никъде и на никой. Това няма връзка с ЕС, а си е чисто български "микс". Нещо повече, българския закон за енергетиката противоречи и на още една евродиректива - тази за защита на потребителите.
  • 25 !!!?

    3 0 Отговор
    Мен много ме е яд че служебните откакто управляват не увеличиха цената на тока за битовите абонати. Вече 7 месеца няма увеличение , а шефа Бойко за 12 години го увеличаваше по 2 пъти годишно с по 10%. От 1 юли и 1 януари. Яд ме е че при тези рекордни цени на барел петрол минимално вдигнаха и горивата. При шефа Бойко преди години при същите цени на петрола зареждахме по 2.77-2.90 лв. Яд ме е че и олиото смъкнаха на 3 лв.литъра а преди при Бойко бе стигнало и 4.50 лв. Много се ядосвам че не е Бойко защото вече щяхте да сте вирнaли краката от глад и геноцид

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    При тези цени в момента сигурно живееш от спестявания които си направил при уж "лошия Бойко". Но като свършат ще трябва да започнеш и на 2-ра работа за да оцеляваш.

    Коментиран от #28

  • 28 !!!?

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Алфа Вълкът":

    Ами аз не живея от спестявания а от дохода си а от близо 7 месеца вече откакто са служебните ми е предостатъчен.Това че пекарите и фурните вдигнаха хляба макар и да го правят с фуражна пшеница и вдигнаха и млечните изделия, сигурно прочетохте че си признаха че работят с 40% печалба а правят сиренето и кашкавала със сухо и палмово мляко а не прясно. Решението е намаляване на потреблението им и като започнат да хвърлят продукцията си ще намалят цените до реалните им. Тока за битовите абонати от 7 месеца не е увеличаван. Олиото например "Бисер" и "Калиакра" е по 3 лв.за литър. Аз преди години когато Борисов го бе направил по 4.50 лв.за литър се оправях та сега ли? Вдигна го уж заради слабата слънчогледова реколта. Бе направил преди 5-6 години картофите по 2 лв. Нали помните как препоръча на младите да се връщат да садят картофи че били скъпи по 2 лв. Сега са по левче, дори в Базар и OЛXX има на цени 60-70 ст. Сега яйцата са по 18 ст. Аз се оправях при земеделския министър Мирослав Найденов когато бяха стигнали по 40 ст.защото били от щастливи кокошки. Сега зареждам от бензиностанция Еко Транс по 2.19 лева за литър бензин. Евтинийка. Оправях се през 2012-2013 г.когато при Бойко бяха стигнали по 2.77 лв.литъра при същите цени на барел петрол. Агнешкото е по 14 лв.килограма. Преди време когато Борисов посъветва студентите да се върнат на село и станат овчари защото "Агнешкото е кът в Европа а тук е по 18 лв.килограма" си купувах агнешко та сега ли когато е по
  • 29 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Затова":

    Защо не се преместиш извън ЕС и "Натю"? Или и така си извън тях? 😀
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сали

    1 0 Отговор
    Защо не смените Иванов и целия екип Те не вършат никаква работа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове