Last news in Fakti

10 Декември, 2021 17:10 6 002 16

Вълчев: Тестовете в училищата трябва да отпаднат и всички ученици да се върнат в клас

  • красимир вълчев-
  • ученици-
  • тестове-
  • училище-
  • класни стаи

По думите му учениците са заложници на корупционни интереси в МЗ при закупуването на тестове.

Вълчев: Тестовете в училищата трябва да отпаднат и всички ученици да се върнат в клас - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

„Тестовете в училищата трябва да отпаднат и всички ученици да се върнат безусловно в класните стаи“. Това написа бившият образователен министър Красимир Вълчев във Фейсбук профила си. Той изброява и причините поради които, децата трябва да са в училище.

По думите му учениците са заложници на корупционни интереси в МЗ при закупуването на тестове.
Ето какво още пише Красимир Вълчев:

Тестовете в училищата трябва да отпаднат и всички ученици да се върнат безусловно в класните стаи. Има поне три причини за това:

1. Съмнения, че всичко се прави заради комисионни. Доскорошният заместник-министър Димитър Петров беше красноречив: “С тестовете се занимава министърът лично и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи.”

По-късно стана ясно, че от процедурата са отстранени фирми, предлагащи значително по-ниски цени.

Министър Денков потвърди съмненията: “Когато обсъждаха тестовете, имаше наш представител, но когато започнаха да се обсъждат конкретни фирми, той беше помолен да не присъства.”

Ако закупуването на тестове продължи, остават съмненията, че това се прави заради корупционни интереси.

2. Незаконосъбразност и противоконституционност. Всяка образователна система съдържа принцип на задължителност. У нас този принцип е в чл. 53 от Конституцията и казва, че образованието на децата е задължително до 16-годишна възраст.

Родителите не могат да решават дали детето им да учи, те са задължени да осигурят обучението на децата си, а държавата и общините са длъжни да осигурят условия. Задължението за родителите, държавата и общините гарантира правото на образование на детето.

Както не е позволено на родителите да бият и да осакатяват физически децата си, така и не им е позволено и да ги лишават от образование и да ги осакатяват от житейски възможности и право на пълноценен и щастлив живот.

В момента близо 40 % от децата са оставени като “слушатели”, т.е. нито учат присъствено, нито получават ефективна форма на компенсаторно електронно обучение. МОН няма законово основание да дели паралелките и да отменя принципа на задължителност.

Няма и морално право да го прави. В България над 20 на сто от децата са от семейства с дефицит на отговорност на родителите към образованието им. Възможността родителите на тези деца да решават дали да ходят на училище е пагубно за тях и заличава усилията, които се положиха по Механизма за обхващане и задържане на децата и учениците.

3. Неефективно разходване на бюджетни средства и безсмислен труд. Нищожният процент положителни проби - под 0.05, показва, че или децата не са основни преносители, или закупените тестове са некачествени и неточни.

И в двата случая е неоправдано да се харчат милиони при толкова нисък процент. Със средствата за тестове, които ще се изхарчат до Коледа, можеха да се модернизират над 300 спортни площадки или над 500 класни стаи в училищата.

Отделно хамалогията - загубено учебно време, ангажиране на десетки хиляди учители, родители и служители, стоварени тежки кашони, съхраняване на невалидни тестове. При нищожния брой положителни проби е по-логично да се правят тестове само при симптоми.

П.С. Днес Парламентът реши, че в него може да се влиза и работи без зелен сертификат и изискване за тест. Толкова ли по-нисша ценност са ни образованието и децата?!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    35 7 Отговор
    А те при вас минаха онлайн, така че недей да лаеш!!!
  • 2 Иванов

    33 2 Отговор
    А студентите до кога ще са онлайн ? С такава форма на обучение знанията им остават същите каквито са били в у-ще .
  • 3 Д-р Хаус

    30 4 Отговор
    Цинично е тези, които в учебната 2020-2021 затвориха учениците за цели 6 месеца сега да критикуват. Помним и "евтините" маски от Саудитска Арабия докарани заедно с тонове фурми, помним и как се внасяха на тройни и петорни цени лекарства от чужбина.. Тъй че г-н ексминистър, замълчи си. Все си мислех, че си малко по умен от заобикалящата те шайка, но явно съм сгрешил
  • 4 Народен съд

    44 1 Отговор
    Сега разбрахте ли защо преди е имало Народен съд за фашистите гаврили се с човешкия живот?!

    Коментиран от #9

  • 5 Фил

    18 2 Отговор
    Абе село,по ваше време учениците цяла година не ходиха присъствието на училище! И се научи да говориш книжовен български език - не се казва " студьентити" а студентите!!!
  • 6 боко

    14 1 Отговор
    Новият министър да направи проверки на наградите на директорите за нова година,че РУО се чувства като подчинени на директорите,а те ги избират с конкурс
  • 7 БезДеЛнков

    21 1 Отговор
    МОН да не се занимава с далавери и чипиране на децата, че ще я объркат в личен план. Сетил се за Конституцията, а до сега къде беше?
  • 8 Лейка

    15 4 Отговор
    Вълчо, първо кажи Вие какво направихте и как ? Май само плюене от герб. Защо никой от вас не отиде до едни гробища и да види там какво става?
  • 9 Лейка

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Народен съд":

    Да и ще има съд и ще лежат до животен.
  • 10 Отвратени

    14 9 Отговор
    Абсолютно е прав. Спрете да тероризирате децата ни. Защо кокорчо и канадеца те искат зелен сертификат. Защото ни излъгаха.
  • 11 А бе

    8 1 Отговор
    така е, ама тази "плоча" не е ли плагиатствана от чужд грамофон? А сега накъде? Към коя партия?
  • 12 Истината

    10 1 Отговор
    Защо не се каза по- рано това? Защо хората и децата,българския народ,са заложници на политически и икономически интереси и истината се казва в "подходящ" момент? Това не е ли за прокурор и защо правителството не взема позиция- МОН и МЗ да не са дадени на концесия?
  • 13 Няма право да говори!

    8 5 Отговор
    По-добре с някакви тестове, отколкото с никакви. Заради Краси Вълчев колко учители починаха,защото се правеше на разсеян и не искаше да се премине онлайн. Сега може само да мълчи!

    Коментиран от #15

  • 14 Прав е човека

    10 8 Отговор
    Заради страха на "госпожите" от ковид го правят цялото това нещо.Децата трябва да са в училище без условия.И без маски.И без увеличение на заплатите.Не ги заслужават.
  • 15 Така ли

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Няма право да говори!":

    Която "госпожа"я е страх да напусне работа или да се ваксинира.Ваксинирането на учителите трябва да е задължително!!!
  • 16 Ученик:(

    4 0 Отговор
    Кога ще спре цялата тази глупост? Ние имаме нужда от нормално образование в УЧИЛИЩЕ не в вкъщи без маски, ваксини (от които има по-голяма вероятност да умреш) и фалшивите тестове ! Кога ще спре страха на хората? Това е просто вирус, който използват за да ви обират...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове