Last news in Fakti

13 Декември, 2021 07:32 3 712 67

ПП планира реформа в КПКОНПИ и съдебната власт до половин година

  • продължаваме промяната-
  • конпи-
  • кирил петков

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г."

ПП планира реформа в КПКОНПИ и съдебната власт до половин година - 1
Снимка: БГНЕС

73 точки съдържа публикуваната на сайта на "Продължаваме промяната" законодателна програма на новата управляваща коалиция, пише news.bg.

В събота излъченият за бъдещ премиер лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна изпълнен. В проектокабинета ще има петима вицепремиери и 19 министерства.

Много от 73-те точки са със срок на изпълнение "незабавно", а други имат определена дата като краен срок.

Именно според това разпределение измененията на Закона за местните данъци и такси, с които ще бъдат отменени таксите за ползване на детски ясли и градини, трябва да бъдат приети до края на януари. За януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане - "въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната - в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност".

До края на 2022 г. ще се изработят механизми за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната.

Освен това ще се регламентира "автоматичен" механизъм за ежегодно определяне размера на минималната заплата за страната, увеличаване на заплащането на нощния труд и въвеждане на електронна форма на трудовите книжки.

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.".

Като "незабавни", но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система. Сред тях е разделяне и реформиране на КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия трябва да получи разследващи функции - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание.

Разписани са и промени в Закона за съдебната власт (ЗВС) с цел трансформиране на ВСС с цел магистратите да продължат да упражняват ефективно професията си по време на мандата - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на НС. Бъдещите управляващи ще инициират и промени в НПК и ЗСВ с цел закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура, които също трябва да се приемат незабавно.

Като огромен приоритет е посочено и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Изменение на Закона за предучилищното и училищното образование: безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас - юли 2022 г.

Законови промени в сектор "Земеделие" с цел активна роля в подкрепа на потреблението на български продукти.Насърчаване на регистрацията и промотирането на продукти със защитени географски означения, които включват защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно-специфичен характер, както и продукти, произведени по национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество, произход, справедливо възнаграждение, достъп до пазар и здраве - 2022-2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    29 4 Отговор
    КирчоУ, много фнимафай!
  • 2 Ясно

    24 10 Отговор
    Никаква реформа,докато новите от Шопско се окопаят,назначат роднините и схемите заработят.....Да живее избирателят.....
  • 3 Антимаймуна

    10 15 Отговор
    Съмна се, време е Путин да започне традиционните си ежедневни молби към САЩ за диалог. Сега троловете ще ви обяснят колко е възвишено и смислено да молиш врага си. Хайде платени тролове
  • 4 Действайте

    20 5 Отговор
    ударно , гнилоч за основи , крепящи България и гражданите на страната , води до разрухата им , което го видяхме и виждаме всички , разбира се и света ! Първи по корупция , бедност и смъртност , а милиардите от ЕС - в ръцете на мафията !

    Коментиран от #52

  • 5 ДО 6 МЕСЕЦА.

    30 13 Отговор
    ЗА ТЕЗИ 6 МЕС. ГЕШОФ ЦАЦАТА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МНОГО ПОРАЗИИ. ВЕДНАГА. БЕЗ ОТЛАГАНЕ.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 13 Отговор
    СЪД присъди конфиксация затвор за престъпниците мутрите незаконо забогатели бизнесмени
    ЦАЦАРОВ
    БОРИСОВ
    ГЕШЕВ съд присъди затвор

    Коментиран от #16

  • 7 БиБи

    5 12 Отговор
    Ако не са в ареста дотогава....хахах...моя човек ги дебне, не видяхте ли вчера брифинга!

    Коментиран от #50

  • 8 надарена кака

    7 4 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 9 Поп Алигорко

    9 5 Отговор
    А не планира ли депутатите да се ваксинират???
  • 10 Киро Жарта

    16 6 Отговор
    И тия почнаха локумите
  • 11 Пич

    25 6 Отговор
    Тя и програмата за парите от Европа съдържаше сума ти точки , написани от " образованите " по чужбина , Кирчо и Кокорчо , и ги направи за смях пред света... Та , толкова си могат...
  • 12 Милен

    14 9 Отговор
    То и две магистрали щяхте да строите за година, помислете да докарате пари от европа, че голям глад ще ни гони!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Трябва

    9 3 Отговор
    Сериозно да се помисли за закриването на някоя институция след като няма резултати от работата й. Няма нужда от посредничество.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 прокуроро

    14 10 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А апартаментите на Рашето да ги бараме ли?

    Коментиран от #60

  • 17 ССR

    8 12 Отговор
    Г-н Петков, не до 6 месеца а до 3 месеца, всички промени трябва да се направят. Мафията до тогава ще се съвземе. Бързи ,точни и ясни мерки, трябва да се вземат. Без компромисни, съгласно законите. За да може нарушителите, да си получат съдебните присъди.

    Коментиран от #41

  • 18 big

    19 1 Отговор
    Когато чета и слушам по медиите, как някой говори за съдебна реформа, направо "издивявам"! Как е възможно някой да мисли, че с промяна на законодателство и структура, може да се промени нещо? Това може да говорят само много некомпетентни и глупави хора! И сега нашите закони и структура на съдебната система са добри, но има едно голямо НО: хората работещи в нея: прокурори, съдии, следователи и т.н. С тези "реформи" не може да се промени тяхното съзнание; не може да им се налее честност и морал; не може да им се формира смелост; не може да ги направи компетентни и професионалисти; не може и да ги накара да спазват Закон и Конституция! По принцип те трябва да правят това, но са прогнили от корупция! Може би има едно малко нещо, което би намалило тази "язва" и то е: всички глоби от осъдителни присъди срещу България или нейни представители у нас, да се заплащат от самите "магистрати", а те да бъдат уволнявани без право на работа в тази система, дори като адвокати и юрист консулти!

    Коментиран от #31

  • 19 123

    10 2 Отговор
    За каква подкрепа на потреблението на Български продукти говори Петков? Преди да иска да промотира бългаски продукти, трябва да осигури и подпмогне малките и средни селскостопански производители и не само да им даде финансова помош но и да им помогне за осигуряване на достъп на тези продукти на пазара.Само с намаляне на ДДС няма да стане.А сегашните Български проижодители на храни сами си режат клона, всичките им колбаси и сирена са имитации на вкус продукти със съставки от растителен и химически произход, които са закупени от чужбина, Същотото се отнася и за внесеното месо и риби които в България са инжектирани с вода, и понеже крайния продукт от преработката е некачествен не може да се продаде в чужбина на по висока цена, никой не си купува в чужбина фибри и кожи овкусени като луканка, за истински географски произведен продукт.Когато вземе да се произвежда и работи без измами в България тогава ще има и големи продажби навънка, и по висока печалба.

    Коментиран от #22

  • 20 така се прави

    3 6 Отговор
    професионално. Дано всичко което е планувано се осъществи. Успех
  • 21 Факти

    12 2 Отговор
    Типичното Гане перчене преди,да сме видели резултатите наяве.То обещававано, обещававано от политици та чак изтъркано и клиширано вече.
  • 22 да така е

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    и е планирано да стане

    Коментиран от #29

  • 23 Иван

    7 7 Отговор
    Даа ама на ГЕРБ и БСП още от комунистко кадрите така са се окопали,че наш Кирчо ще се види в чудо.Пожелавам му успех.
  • 24 Ооо

    9 2 Отговор
    Всичкото това е добре като пожелания . Но до тук бяха изгубени 10 м в едни сладки пожелания и се надявам пък и не само аз ,че ще има реални стъпки и последствия. Като гледам как изпраха БСП -то знам ли?
  • 25 Бай Бай

    12 3 Отговор
    А восъчната фигура Корнелия Нинова какво прави в Министерският съвет и там ли е мястото й.
  • 26 Тоя кога

    8 1 Отговор
    В цсз нарушение на конституцията???
  • 27 софия

    9 2 Отговор
    с корнито напред не ги виждам нещата добре,жалко!!!!!!!!
  • 28 Аз смятам Кирил и Асен за изключителни х

    4 11 Отговор
    Аз смятам Кирил и Асен за изключителни хора, каквито политици досега не сме имали. Но министрите на ИТН и някои от БСП сериозно ме притисняват. За мен ИТН си е проект на задкулисието, тепърва ще им сърбаме попарата. Тук не е Нидерландия, имаме си призраци още от комунистическо време заченати :). Призля ми като разбрах на кой е дадено регионалното развитие.

    Коментиран от #51

  • 29 123

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "да така е":

    Много скоро ще си проличи,Българите са много силни на думи, но не и на дела,правенето не е като да правиш вятър с устата си.За сега Петков изполозва добри инструменти но все още всичко е на фаза план, ще видим как ще бъде изпълнението и интеграцията, когато започне или въобще не започне както и ГЕРБ имаха Грандиозни програми, но много малко беше изпълнено,а БСП нищо не е изпълнила, освен да прибере парите.
  • 30 Хихи

    8 6 Отговор
    ПП за 6 месеца сте в канала народа ще ви изгони с камъни.
  • 31 Ооо

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "big":

    Право думаш бате. Самата истина се лее от устата ти . Евала. Без наказателна отговорност за всички нарушители нищичко няма и не може да се промени.
  • 32 Изграч

    0 1 Отговор
    Защо не искате аз да управлявам?
  • 33 Гандалф

    10 3 Отговор
    Ако до края на годината се върнат цветан василев, божков...прекратят се делата срещу плеядата честни бизнесмени и политици...на голяма част от народа ще им е ясно за каква реформа иде реч...ще почнат нови дела срещу неудобните...реформата в съдебната система не трябва да се прави от политиците...тридесет години им се нагледахме на реформите...новите ще правят реформа на старите, после след години пак ще правим реформа на реформата..докато не спрат политическите назначения така ще бъде...

    Коментиран от #47

  • 34 Добре ли разбрах, че прикриватурата не е

    4 5 Отговор
    Добре ли разбрах, че прикриватурата не е съгласна обвиняемият за милионите от магистрала "Хемус" да "пропее" и да разкрие повече?
  • 35 ВИДЯХТЕ, ПРОКУРАТУРАТА Е ОПГ

    5 5 Отговор
    И ЗАЩИТАВА МАФИЯТА В УЩЪРБ НА НАРОДА !!! БУНТ НА ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ГЕШЕФ И БАНДАТА МУ !!!
  • 36 ТИКВАТА УНИЩОЖИ БЪЛГАРСКИЯ СРЕДЕН

    6 6 Отговор
    И МАЛЪК БИЗНЕС А НА НЕГО СЕ КРЕПИ ИКОНОМИКАТА !!!
  • 37 МАЧКАЙ РАШКОВ ПОЧВАЙ ОПГ ГРОБ И ГЕШЕФ

    7 7 Отговор
    ДОМУСЧИЕВ,ДОГАН И БАНДАТА МУ И ВСИЧКИ УНИЩОЖИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 38 Даниела Дариткова

    3 6 Отговор
    Браво. И Бойко в затвора
  • 39 ГЕРБ мъжлета

    5 7 Отговор
    ГЕРБ умре. Бойко в затвора
  • 40 Стоян

    3 1 Отговор
    "Полагане на усилия" - много обещаващо. Трябва и да са достатъчно трайни.
    Добри намерения, да, " добър човек" звучи оптимистично, но не е професия.
    100 дни за ориентиране.
  • 41 Уточнение

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "ССR":

    И 3 месеца е много. ВЕДНАГА!
  • 42 магнит

    7 2 Отговор
    Преодоляването на политическата криза, която е и национална, може да се случи само чрез нова съдебна система. И отваряне на пътя към започването на съдебни процеси основани на законите на правото, но не и на законите на мръсните пари. Дела водещи до положителни съдебни присъди със затвор и конфискация. Дела срещу всички членове на корупцията и мафията - олигарси, политици, общински служители, общественици, лица от подземния свят, всякакви престъпници и грабители. Такива, за които се изнася информация чрез Магнитски, разни офшорни списъци, списъци на местни и международни служби за борба с корупцията и организираната престъпност. И забраната на подобни лица и осъждани престъпници да заемат каквато и да е държавническа служба - от чистач до президент.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 ddddd

    7 2 Отговор
    Тоя до сега не видяхме нещо да е свършил освен селфита за друго не става
  • 44 Пепо

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "магнит":

    Със всичко съм съгласен и да се започне с нов НК, защото стария е от 70 години .
  • 45 Гандалф

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "магнит":

    Ние всички искаме това...но в задачата се пита дали политиците и изълнителната власт го искат...
  • 46 Вече е ясно

    12 1 Отговор
    как Рашков попадна при новата власт. Не е откъм Радев. Откъм Кирил е. Пробутан е от баща му, Петко Петков, с когото Рашков е действал колегиално в бившата Държавна сигурност (тя и сега действа, но не явно).. "Невинният" наглед биолог (ченге под прикритие) П. Петков направо си е м...та тракал.

    Още черва ще се разплетат. Полееека!
  • 47 Смех голем!

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гандалф":

    "честни бизнесмени и политици"... да ги пуснат от затвора?
    Здрасти, Божков! Сега Гандалф ли ти викат? И на какво отгоре?
  • 48 КРОКОДИЛА

    7 2 Отговор
    АБЕ ДОШЪЛ ОТ НЯКЪДЕ И ЩЕ КОМАНДВА ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ МУ ДАВАТЕ ВЛАСТА НА ТОЗИ ИЗМЕННИК НА РОДИНАТА - ЩЕ ПОТЪНЕМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ СЪС ТАКИВА - МУНЧОВЦИ .........................

    Коментиран от #56

  • 49 от едни лъжци та на други…

    4 2 Отговор
    така ще реформира системата все едно кирчо да не лъже за двойното гражданство …
  • 50 Малко икономия бе!

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "БиБи":

    Божков ще си свърши парите за интернет, ако продължава да троли тука денонощно. БиБиииип!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Прав си,

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Действайте":

    бяха у Божков, ама сега са при руснаците в Дубай и те му отпускат по малко, колкото да пише по форумите и да плаща на такива като теб. Повечето ги даде по митингите на футболните агитки да се правят на честни и почтени. Сега е с олекнал джоб и само Рашков му е надеждата.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Излъгаха ни

    8 0 Отговор
    Направиха повече министерства, вицепремиери и ние ще им плащаме заплати, коли и секретарки.
  • 55 Радевски

    6 1 Отговор
    Никъде не чух или видях ПП да говорят нещо за доходи, заплати на хората,ама не само за държавния служител, а да принудят тъй наречените инвеститори за минимални побраншови заплати и то с тези цени минимум по две на сегашните заплати.
    Пример: Идва бай мишо от горна германия и казва искам да правя завод за автомобилни лампи, ок бай мишо но минималната заплата която можеш да даваш да кажем за оператор преса е 2500 лв нето, за общ работник 1500 лв нето, това е минимума ако искаш. Ако не искаш ходи си в германия.
    А сега какво става, за да докарат тъй наречените инвеститори им обещават че българина ще работи за 900 лв на месец, бели роби.

    Коментиран от #58, #64

  • 56 ССС

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "КРОКОДИЛА":

    Накъде повече да потънем, след 30 години кражби, аз мисля че сме дъното вече.
  • 57 Истината

    6 0 Отговор
    Да не стане като поговорката " Обърнал се Илия ,пак в тия".
  • 58 Стойчо

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Радевски":

    Прав си, много си прав.Ела да видиш при нас, за София пиша, завод в който работим детайли за най-големите премиум марки автомобили (порше, бмв, ягуар, ауди, ламборгини и тн има и още) и взимаме по 900 лв заплати нето на месец.За какво говорим, това за София заплата ли е?
    Това ли са ви инвеститорите г-н Петков?
    Ние супермаркет ли сме или завод?
    Ако ги карате такива инвеститори не благодаря г-н Петков!
  • 59 Абе

    5 2 Отговор
    То до половин година нема да има ПП бе. Ше гепат и ше бегат.
  • 60 Е дин

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "прокуроро":

    Дамаджаните не барайте.
  • 61 ДОКО

    2 1 Отговор
    господин премиер разберете и помислете,първият ви приоритет е отварянето на затвора белене..не го ли направите следва язък за барута..и българие си отива не от живота а може би и от картата..а за затвора белене има много кандидати - гешев и сие,боко пожарникарят,горанов финансисчета,, и много други..това ви е първото и основното приоритет то и без друго народа си свикна да живее бедно и мизерно..от доко
  • 62 Тапата

    2 0 Отговор
    Всяка РЕ форма води до форма, която трябва да се реформира. На това сме се нагледали.
  • 63 Кирче?

    2 1 Отговор
    Кирче, ти ли ги планираш или агентът от ДС татко ти планира какво ти да планираш - както винаги.
  • 64 ами

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Радевски":

    Проблемът е точно, че местната бай ганьовска класа имаща се за бизнесмени, поддържат изкуствено ниско заплащане и нисък стандарт на живот, точно за да задържат огромните печалби при себе си. И после да строят хотели и имоти. Точно тези не допускат намесата на конкуренция и инвестиции, чрез корупция и кражби на бизнеси.

    Коментиран от #66

  • 65 Поредния Софиянец

    2 1 Отговор
    НИЕ с Кирчо ще вдигнем цената на тока за да ги е яд мафиотите! Детските ще намалим за да не могат да се размножават мафиотите! Цените на храните ще вдигнем за да стоят гласни тия мафиоти! Сега ще си хапвме кебапче от парламента.
  • 66 Радевски

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "ами":

    И чуждия инвеститор е същия, чул че в България работят за 800-900 лв и толкова дава, а изнася милиони печалби.
  • 67 Предпоследния Софиянец

    1 0 Отговор
    Пак във факти новина,че ще направят съдебната реформа за 100 дни,сега половин година 🤣🤣🤣🤣 На другото интервю ще е след 10 години🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове