Last news in Fakti

14 Декември, 2021 10:49 3 293 30

Асланов: Опозицията може да се окаже страховита

  • юрий асланов-
  • опозиция-
  • страховита

"Който си научи пръв урока, той ще поеме политическите инициативи“, каза социологът 

Асланов: Опозицията може да се окаже страховита - 1
Снимка: БГНЕС

Това е основното предизвикателство пред този кабинет – дали ще успее да удържи напора на опозицията, която може да се окаже страховита, ако натрупа опит в това. Това каза социологът и управител на Агенция „Афис“ Юрий Асланов в предаването „Софийска трибуна“ – продукция на Столичната организация на БСП, излъчена на честотите на софийската програма на Радио „Фокус“.
„Най-големите предизвикателства пред коалиционния кабинет ще бъдат доколко бързо той ще се научи да управлява и дали няма да бъде изпреварен от опозицията, която също ще трябва да се учи да бъде опозиция, в лицето на ГЕРБ. Който си научи пръв урока, той ще поеме политическите инициативи“, каза още той.
Според социолога коалиционният кабинет ще се справи по-лесно с големите предизвикателства от обективен характер, отколкото с общата политическа обстановка.
„Големите предизвикателства са от обективен характер – цените на енергоносителите, здравната криза, икономическата и финансовата кризи, бюджетната рамка. Но все пак в правителството влизат достатъчно компетентни и подготвени хора по тези теми. Вярвам, че те по-лесно ще се справят с конкретните предизвикателства, отколкото с общата политическа обстановка, която ще си остане напрегната поне за известно време или поне до местните избори след две години“, коментира още Юрий Асланов.
Той посочи, че редовното правителство има потенциал за пълен управленски мандат. „Към този момент всички гледаме с надежда за успех и сме склонни да дадем и толеранс за старта заради липсата на достатъчно опит и достатъчна зрялост на това ново поколение политици, което излезе на сцената през тази година. Редно е да кажем, че към този момент всички очакваме успех на правителството и пълен управленски мандат, защото България се нуждае от стабилност след тези кризисни години“, обясни Асланов. Според него е било ясно, че коалиционното споразумение ще бъде подкрепено предварително от този състав на Националния съвет на БСП: „В него почти няма различни мнения от това на лидера. Очевидно е на лице голямо нетърпение да се консумира тази власт. Тепърва ще разберем каква ще е цената за това“.
Юрий Асланов коментира и тиражираната в медиите информация относно връзката на министъра на земеделието, излъчен от БСП, Иван Иванов, с групировката СИК. По думите му към този момент изглежда, че това няма да повлияе на редовното правителство.
„До този момент изглежда, че няма да повлияе, доколкото проследих изказването по тази тема на вече министър-председателя Кирил Петков. Той очевидно не е склонен да обръща внимание на това обстоятелство в биографията на г-н Иванов. Аз не съм запознат и не мога да кажа това в каква степен е така или не е така. Ако е така, ще бъде неприятно за този министър оттук нататък, защото ще му бъде припомняно непрекъснато и в по-голяма степен наблюдателите ще внимават повече за негови грешки в управлението, отколкото за останалите министри. Това мога да кажа от досегашния опит на такива лица. Към този момент очевидно той ще стартира кариерата си на министър без особени проблеми, доколкото е част от едно коалиционно споразумение и на този етап никой от съставящите го партии не е готов да го оспори“, каза социологът.
По думите на Юрий Асланов това дали ще бъдат забележими левите политики в така сформирана коалиция и какво ще бъде мястото на БСП, зависи от поведението на министрите, излъчени от партията, както и от нейното ръководство.
„Трябва да разберем кое наричаме леви политики. Ако говорим само за т.нар. социален вектор, както всички възприеха това понятие за политики, които да намалят социалните тежести и от неблагоприятното икономическо и здравно развитие, то това още не са леви политики. Те се споделят и от много десни партии. Някои десни партии в Европа са правили дори по-смели социални реформи, когато това се е налагало от икономическото развитие с тази цел. Под леви политики трябва да разбираме основното, фундамента на лявата идея –битката с неравенствата и несправедливостта, както и битката за изграждането на солидарно общество. В този смисъл левите политики поначало, като прокарваме линия в преговорите за коалиционно споразумение, отсъстват като червена нишка. Не бива да се учудваме, защото все пак БСП участва в тази коалиция заради принудата. Без нея не може да състави мнозинство, а останалите партии не крият, че са от десния спектър.
Дали БСП ще присъства в това управление като някакъв придатък и кръпка, от която не зависи нищо, това зависи от поведението на министрите, излъчени от БСП, и на ръководството на партията оттук нататък“, допълни той.
„Ние знаем какви щети понася левицата, когато участва на равностойни начала в десни конфигурации. Имаме обратен пример – на партия АБВ, която през 2014 година напусна управляващата коалиция заради политически разногласия с партия ГЕРБ – основният мандатоносител тогава. Виждаме, че АБВ все още се изявява на терена и съществува като политически субект“, коментира Юрий Асланов. Според него големите проблеми пред БСП не се състоят във вътрешнопартийните конфликти.
„Какви вътрешнопартийни конфликти има в БСП, след като всички критици на Нинова бяха отстранени от ръководните органи и не присъстват в тях. Това по-скоро е външен проблем за БСП. Големите проблеми на БСП са извън личностните разногласия или поне не са в тях“, обясни социологът Юрий Асланов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Превод

    17 7 Отговор
    Дъртия Аслан-Стария Лъв
  • 2 гадно

    33 9 Отговор
    Ако ПП не си ритнат сами канчето опозицията може само да лае друго нищо.
  • 3 Тошо

    19 8 Отговор
    ТОЗИ СЕ ХРАНИ ОТ ШЕПАТА НА ДПС.
  • 4 Тъй то

    14 8 Отговор
    Помашко окончание Аслан ов.
  • 5 Пич

    27 30 Отговор
    За кирчовците най страховити ще се окажат лъжите им... Още от днес разбрахме , че ще ви вдигнат тока и парното... Ще ви тровят с ваксини ( и децата ви ) ... А пенсионерите разбаха , че бяха изиграни с пенсиите... За работещите - няма увеличение , само инфлация... Въобще , ще ревете за Бойко на глас... Ама , така ви се пада , като пуснахте питомното , да гоните дивото...

    Коментиран от #8, #10, #17

  • 6 Бацо

    21 5 Отговор
    Отиде при Костов и Царя. Да си знаете. Предноя път го върна ДПС ама ся няма вече
  • 7 Перо

    27 11 Отговор
    Ако Б. Рашков си свърши работата с милиардите окрадени,държавни пари и изборните измами,страховитата “опозиция” ще изчезне за нула време! Крайно време да се докаже,че ГЕРБ и СДС не са политически субекти,а ОПГ,ползващи за прикритие политиката! Да направят проучване на тартора на мафията и нека да ми кажат,че СИК е политическа партия,а не ОПГ! От тази схема се формира престъпността,като държавна политика!
  • 8 Москвич

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Туй го обяви бацовия кевар с изтеклия мандат, до нова година го сменяват. Баце и Орешака се натискаха години наред въпреки протестите, вече са вънка няма край свърши с тях
  • 9 Вярно е

    25 5 Отговор
    Може да се окаже страховита,но може и да се окаже в затвора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Варненец

    21 7 Отговор
    Докато сме в НАТО и ЕС, ще сме бедна и умираща нация. Това е сценарият на Запада.

    Коментиран от #27

  • 12 Чук и Гек

    13 3 Отговор
    Лице от статуквото, което е почувствало неудобство! Сериозно - Биков, Митов, Дилдов, Чолаков и подобни ораторстващи герберасти не са опасни! Те са чиновници, дори имат известно право в претенциите си, да не бъдат считани за лоши! Те не са и герберасти, а отишли там да превземат Герб от простия му вожд и дадат друга насока и сега са нещастни, недолюбвани и неразбрани! Опасни са задскулисните, тези, за които Октай казва, че няма да се предадат без бой! Ако Петков иска да управлява поне 2 мандата, да попита г-н Цветанов как става! Първата среща на Цветанов и Борисов в деня след изборите през 2009 г. бе с МВР и прокурора, последваха няколко филма със задържане на ,,опасни престъпници", като един бивш министър на отбраната- Н. Цонев, наплашиха противника и още управляват в местната власт и държавната администрация! До момента, в който не стане ясно кой всъщност командва, трябва терор! Демокрацията после! А Петков днес първо се среща с някакъв български Давос! Хубаво, ама, врага отзад не спи, а работи по въпроса.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 petar svilenov

    8 0 Отговор
    Досега Пашата,сега пак.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 mi6osp

    10 4 Отговор
    Опозицията е в губеща позиция и няма как да стане страховита, защото масово е пряко свързана с най мащабните и най нагли кражби на прехода . Така огромна част от опозицията фактически е криминален контингент, кандидат затворници и това ще пречи на политическите ѝ изяви.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 боко

    4 2 Отговор
    Как не са му сложили и на тоя проф.
  • 21 Тредстоун

    3 3 Отговор
    Ако приемем че подкрепата за пп са 25% от 30-40 % гласували то , опозицията е по многобройна от гласувалите им доверие ....
  • 22 АМОН

    6 2 Отговор
    Братът на Серегей Дмитриевич, лицето Юрий Асланов разсъждава хипотетично за бъдещето като включва в него ДВА субекта представляващи в себе си едни 25 % от българския народ. .Другарю Асланов, . Има едни други 75 % от народа които не подкрепят нито управляващите , нито опозицията. .Тези 755 още не са си казали думата. .Питай тях какво мислят за КИРЧО , КОКОРЧО , за ТИКВАТА за ДЕПЕСАРСКАТА ИЗМЕТ , за ИНСТИТУЦИИТЕ. .Ще разберете , че има и трети вариант - ВСИЧКИ ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ И ТОЗИ ПРОЖЕКТИРАН НИ 33 ГОДИНИ КОШМАРЕН ФИЛМ ДА СВЪРШИ.

    Коментиран от #24

  • 23 ситуацията

    3 3 Отговор
    в момента в БГ има общини в бедствено положение.... за тях ПП е приготвила веган пастички и пробиотици.
  • 24 каишков

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "АМОН":

    на 14.11 имаха възможност да го кажат...... сега ще опъват каиша
  • 25 нещастник

    4 0 Отговор
    аслан ,ако и вие се включите с гергов и станишко,вярно е
  • 26 Излъгаха ни

    2 3 Отговор
    Опозицията знае да работи, а вчера гледахме конгрес на ДКМС и младите момиченца излизаха и рецитираха с патос хвалебствени слова към вожда от канада. Много грозно беше.
  • 27 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Варненец":

    До 11 ком -другарю -сигурно си се клел в идеите на другаря Путин който докара руснаците до едни от най бедните в Европа
  • 28 Никос

    1 0 Отговор
    Истинската опозиция са хората, ако управлявате честно и разумно. не е нужно да се тревожите за опозицията (Народа) . Това не се отнася за Герб.
  • 29 1234

    0 0 Отговор
    Ако бяхме преди 50,60,70 г избягали на запад сега нямаше да стоим на студено и жега. Комуниста не е свикнал да се труди, а други да раборят, но не и те. Който работи не го е страх от работа, но лошото е, че дадоха на хора земя, животни, пари, коуто си нямат на идея от земеделие, живитновъдство и днес се отзовахте в една игромна яма дупка. Всеки не умее както да гаси пожар, така и да е живитновъд, градинар. Отвътре трябва да ти идва. Нищо че са ограничени, но са трудолюбиви и тарикатите лесно ги мамят. А като си умен, а безраборен от 20 г, кое му е ок. Жертви на комунистическата диктатура преди и след живков. Не им завиждам на Петков и Василев. Те са силни на деня от 1944 и продъкжиха скед 1989. Който е рабитил той знае младите си мислят, което хвърчи се яде. Корупцията навсякъде е убийствена. Малко ги хвана шубето от Младите Нови, включая и НАО, и най много от Рашков, а младите седнали на тротоара и се радват на гн Рашков.. Започнал ги е. Ха дано, но дано да е здрав и силен. Опит има, но годинките не прощават. Днес мои близки бяха и след 10 дни вече не са между нас. Мъка че и бг ще забравим езиЪик
  • 30 1234

    0 0 Отговор
    Кравите им станаха бойко б като котета на мето приятвля Ч ч
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол