Last news in Fakti

16 Декември, 2021 07:41 3 606 37

Овчаров за мораториума: ГЕРБ не ги е грижа за хората, а за група инвеститори

  • румен овчаров-
  • герб-
  • мораториум-
  • група инвеститори

Според него е правилно решението за Временна комисия за проучване на състоянието на енергетиката

Овчаров за мораториума: ГЕРБ  не ги е грижа за хората, а за група инвеститори - 1
Снимка: БГНЕС

"Подобна глупост за мораториум върху цените на тока, парното и водата може да се роди само в главите на бившите управляващи от ГЕРБ. И то съвсем не от грижа за българите да не студуват през зимния сезон. ... Напротив - направиха го заради една група инвеститори, които печелят в момента огромни пари. И с този мораториум ще продължат да ги печелят и през следващата година. ... С мораториума се гарантират на инвеститорите във фотоволтаиците свръх печалби за над 200 на мегаватчас за още 3 месеца".

Това каза пред БНР Румен Овчаров от БСП, бивш министър на енергетиката в две правителства, участник в преговорния екип по тема "Енергетика" за формиране на коалиционно управление. "Вторият бенефициент на това решение за мораториум е "Топлофикация-София", посочи той.

Овчаров призова депутатите да не гласуват този мораториум.

Според него е правилно решението за Временна комисия за проучване на състоянието на енергетиката: "Това е правилно, защото служебните кабинети и министри на енергетиката не казаха какво е наследството от ГЕРБ. Някой трябва да ни каже".

По думите на Овчаров загубите на ЕСО и на ЕРП-тата са над 150 милиона лева: "За следващите 3 месеца те ще станат 300-400 млн. лева. Така фалираме тези дружества. Част от тях са с чуждестранни инвеститори, което води до скандал".

Решенията са били ясни, смята той: "Увеличението на електроенергията за бита е 11% (предложениe на КЕВР), ако то бъде комбинирано с намаляването на ДДС, както предложи служебното правителство, на практика нямаше да има никакво увеличение. Ако бяха направени компенсации за ЕРП-тата и за ЕСО, заради които сега трябва да се повишат тези цени, и тук нямаше да има никакъв проблем. ... Говоря за компенсации, които са над 1 млрд. лева от фонд "Сигурност на електроенергийната система", които се преразпределят по методиката, която КЕВР е измислила, и на практика са допълнителни субсидии за българското население".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    31 10 Отговор
    Така е другарю Овчаров. За съжаление и нашите се подлъгаха като новите и гласуваха тъпото им предложение за мораториум
  • 2 Реалист

    39 13 Отговор
    Естествено. Единственото което ГРОБ искаха е да се приеме решението, а после Кирчо да го отмени и той да е лошият
  • 3 Грух Джуланов

    44 2 Отговор
    Къде ги виждате чужди инвеститори в ЕРПа, всички само изнасят пари от България!!
  • 4 гошо

    28 6 Отговор
    доста народ го плюе, сигурно господинът има интереси в енергетиката... но до сега не съм чул или прочел да е казал глупост. за разлика от доста идоли на 80-те процента. това е.

    Коментиран от #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Каскет

    25 4 Отговор
    Абсолютно е прав. Няма нито една държавна ФЕЦ компания.
  • 7 Георги Кадиев

    23 21 Отговор
    Прав е Р.Овч.
    Слушайте го. На него и на мен ни трябват още няколко месеца и да станем милиардери. Оставете ни да осъществим детските си мечти.
  • 8 Р. ОВЧ .

    17 8 Отговор
    ТИЯ ОВЦЕ СЪС ГИ ЛЪГАЛ ХИЛЯДИ ПЪТИ , ТА НЯМА ДА МОГА ДА ГО НАПРАВЯ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЛИ ??? АЗ КАЗВАМ САМАТА ИСТИНА ОТ КОЯТО ЩЕ ИМАМ ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА АЗ И САМО АЗ ! ША ВИ ОПРАВЯ ПАК , КАКТО СЪМ ГО ПРАВИЛ ВИНАГИ ! ВЕРВАЙТЕ МИ !
  • 9 Светнат

    6 7 Отговор
    Малко тъп ми се вижда този мораториум, демек държавата не иска да покрива разликата до пазарната цена на тока от бюджета, а я прехвърля на ЕРП-тата.
    Нали знаете, че мораториумът няма да намали борсовата цена, по която ЕРП-тата купуват ел.енергията?
    Тоест ще я продават на битовите потребители на загуба. И когато загубата стане критична - ще фалират.
    Много по-удачно е държавата да субсидира част от цената на тока за бита, чрез изземване на свръх печалбата на НЕК.
  • 10 Не съм съгласен

    27 0 Отговор
    Че печалбата отива в инвеститори. У нас няма инвеститори, има само грабители. И отгоре на всичко те са само посредници между безмилостно ограбвания народ и долните политици.
  • 11 Учено чалгаджииче

    17 6 Отговор
    Маааааллллеееееиииииййй! Кумчо- Румчо лъже повече от мене белее ейййй , той беше в нашата школа ...обучен кадър комунист ! Затуй опрай БЪЛГАРИТЕ два пъти , единия беше министър при ЖАН ВИДЕНОВ , като ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА и попълни сметката си със стотици милиони! Сега върти КОЙРУКА пак .....ама ша видим кво ще стане ???? Маааалллллееееиииийййй!!!
  • 12 SDEЧЕВ

    27 1 Отговор
    ТЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ КОИТО ЩЕ ФАЛИРАТ ,В КАКВО СА ИНВЕСТИРАЛИ,КОЛКОСА ИНВЕСТИРАЛИ,КОГА СА ИНВЕСТИРАЛИ И КОЛКО СА СПЕЧЕЛИЛИ ДО СЕГА. . ЩЕ ОТПАДНАТ ЕДНИ КЪРЛЕЖИ , АНАРОДА ЩЕ ОТДЪХНЕ ОЩЕ МАЛКО
  • 13 Пффффф

    13 5 Отговор
    точния човек да дава акъл, кое как трябва да стане. А какво наследство остави той на Българите, кой ще му потърси отговорност? А за наследството от БСП управленията, кой ще поеме отговорност? И как лидерът им в оставка взе министерско кресло? Искахме промяна, получихме Нинова, Кутев и акъл от Овчаров.
  • 14 Кобрети

    4 3 Отговор
    А така Буци през 2013 за тока те изгониха но ти се върна на бяла кобила пак ДАЛАВЕРИ И КРАЖБИ ДОКОГА И ДПЕСЕТО БЛАЖАТ
  • 15 жжжжжж

    8 2 Отговор
    щом тук се цитира осъдения бандит р.овч, на миленчо му е спаднало много нивото.с какъвто се събереш такъв си и ти .
  • 16 Жан вължан

    12 1 Отговор
    Никой не слушаше ВОЛЕН СИДЕРОВ ЕРЕПЕТАТА ЗЛАТОТО АЕЦ БЕЛЕНЕ жалко сега пак ревем
  • 17 Само специалисти

    6 3 Отговор
    На р овч му обяснете кое време от годината е и колко е слънце греене то в момента..иначе на тн управляващи да им е за урок да не гласуват спонтанно разни предложения на индианците..те така или иначе от икономика нищо не разбират и тролят бг народеца
  • 18 Тарзан

    9 0 Отговор
    Герб мерб истината е да не се допуска увеличение на тока за бита. Ама EVN ЩЯЛ да фалира ами да фалира иначе ще фалира новото правителство със сигурност.

    Коментиран от #21

  • 19 бат рамбо

    12 3 Отговор
    Р.Овч е главата на енергийната мафия в България!!!!!!! Той е главният мафиот, който определя цената на тока, всички далавери с тока минават през Овчия!
    Другият ревящ тарикат е неговият авер Кадиев!
    Не случайно, точно, като си отиде Герб се вдигна и тока, тогава развързаха ръцете на другарите и те се възползваха!!!!!
  • 20 Българин

    5 8 Отговор
    Няма нужда да си "специалист" минал през министерство на енергетиката за да си наясно че Румен Овчаров е прав. Той май е единствения който не си мълчи и защитава Аец Белене като Българска и Държавна.
    Затова задкулисието и кривосъдието у нас го връхлетяха и дори му издадоха условна присъда .

    Коментиран от #22, #23

  • 21 бат рамбо

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Тарзан":

    Ако зимата е студена, сметките за ток ще са огромни и новото правителство със сигурност ще изяде бръмбалото, сега единствено Р.Овч, Кадийката ще загубят някой лев.
  • 22 бат рамбо

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Няма нужда да си специалист, за да знаеш, че Румен Овчаров е МАФИОТ и престъпник от класа. Нищо в енергетиката не минава без негово одобрение, той е милиардер със сигурност!
    Р.Овч е умел спекулативен играч и повишението на цената на тока и горивата е негово дело, той е баш бандита и трябва да бъде в затвора, не да дава акъл по медиите.
  • 23 бат рамбо

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Както защитаваше българската държава по времето на Жан Виденов ли, когато беше енергиен министър!?
  • 24 мнение

    6 2 Отговор
    ,,овчарче,,
    вземайте си АЕЦ-а и отивайте там където продавате евтиния ток.На българите явно не ни трябвате.
  • 25 Абе овча

    10 3 Отговор
    главо, какво пак Бойко ти е виновен!? Глупаците от Герб били предложили!? Ами нали всички други "умници" гласуваха "за" бе, мекере! Включително и вашите капацитети. Днес гласуваме, утре прегласуваме - и така до края на света, както се пееше във вашата любима песен.Това ли ви е експертизата!?
  • 26 бат рамбо

    9 1 Отговор
    Всеки си има сфери на кражба!
    БСП крадат от сектор енергетика, ГЕРБ смучат от сектор пътища, това е положението!
    ДПС сече горите, това им е еосновният бизнес, както и всякаква дргуи далавери.
    Това са основните партии, другите са просто техни патерици.
  • 27 ТОЧЕН

    3 1 Отговор
    АШК ОЛСУН ЗА ДПС САМО ТЕ СА СТАБИЛНИТЕ ДРУГИТЕ ОЩЕ НЕ СА НАУЧИЛИ УРОЦИТЕ.
  • 28 БСП на Бунището

    11 1 Отговор
    Само в България може да се случи ,един Осъден Престъпник като Румен Овчаров да продължава да Ръко води Държавата.....И все още Неосъден за участието си в Зловещото правителство на Жан Виденов 1997 ма....Докога бе,червени цървули....Докога???
  • 29 бат рамбо

    8 1 Отговор
    През 2006 година Румен Овчаров бива замесен в аферата с „Топлофикация-София“. Причината е източване на дружеството за над 10 милиона лева, за което директорът на „Топлофикация“ Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, бе осъден на 5 години затвор. Името на Овчаров бе замесено в скандала по две причини - първо защото като министър на икономиката по времето на Тройната коалиция имаше свои представители в управлението и втори защото в публичното пространство се появи писмо от Димитров, в което той търси помощ от Р. Овч. Те текста пише следното: „Какво стана и с помощта от страна на Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!“ Писмото е писано от килията на Вальо Топлото. Още тогава хора от БСП потвърждават, че на всички им е била известна близостта между двамата.

    АЕЦ „Белене“

    По-рано днес стана ясно, че Румен Овчаров е викнат на разпит за АЕЦ „Белене“ и се очаква дори да му бъде повдигнато официално обвинение. Причината се крие в сключените неизгодни договори за десетки милиони за оборудване на атомната електроцентрала, които сега държавата трябва да плаща.
  • 30 Кой68

    0 0 Отговор
    Това го казва БСП!!
  • 31 Електра

    3 1 Отговор
    Дългия инкасотор Р. Овч. готов пак да краде милиарди. Защо, червените Цоцаалистически олигарси, по времето на Герб буниха лапнишараните да протестират, срещу вдигането на тока дори с 1ст. Къде са сега лапнишараните които скачаха, срещу цените на горива и енерго-носителите. Ето това са видимите резултати на новата кому-фашистка власт, където конвейера за обещания спря, и започна реализирането на грабежа ...
  • 32 Мнение, тактика, последствия

    0 1 Отговор
    ГЕРБ предлага "мораториум". Отхвърля се. Представяте ли си какъв ВОЙ ще последва. Тактически ход, приема се. ГЕРБ, с пръст в устата. Спчелване на време за смекчаване на последствията. УВаЖАеМИ "специалисти" не опитвайте да ДЪРДОРИТЕ първосигнално.
  • 33 селтак

    2 0 Отговор
    Тоа щом изпълзе от дупката,нищо добро не ни чака! Е ся си е........!
  • 34 Не комунде

    1 0 Отговор
    Не слушайте престъпника, да фалират всичките да им е.а майката.
  • 35 Браво

    0 0 Отговор
    Кой го казва. Този беше част от енергийната мафия от миналото.
  • 36 Трябва

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гошо":

    Пишеш в Гугъл прехода на енергийната олигархия на България и ще видиш какви ги е вършил тоя. За Корнелия и много други имена. Бсп, СДС, НДСВ и тн.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол