Last news in Fakti

20 Декември, 2021 10:34 1 402 31

Еленко Божков: Около 400 мн. може да са загубите за дружествата

  • еленко божков-
  • мораториум-
  • електроразпределителните дружества

Божков е категоричен, че трябва да се търси път да се ограничи износът на българска електроенергия до около 500-600 мегавата

Еленко Божков: Около 400 мн. може да са загубите за дружествата - 1
Кадър БНТ

Около 400 милиона лева може да загубят електроразпределителните дружества и електроенергийният системен оператор, ако мораториумът върху цените на тока се запази до края на март. Това прогнозира в "Денят започва" по БНТ енергийният експерт Еленко Божков.

Той обясни, че причината за тези загуби е, че ЕРП-тата купуват енергия за технологични разходи директно от организирания борсов пазар по най-високите цени - това са цените от платформата "Ден напред".

Според него КЕВР е можел да се избегне драстичното поскъпване на тока за битовите потребители, като увеличи за тях енергията от АЕЦ "Козлодуй".

След като има наложен мораториум единственият начин е да се търсят и да се дадат компенсации в тези размери- около 400 млн. лв. Тези компенсации трябва да се вземат пак от атомната централа от приходите, защото приходите там са много големи. И да се дадат на ЕСО и ЕРП-тата, обясни Божков.

По думите му, това вече се е случвало - след преговори със служебното правителство атомната централа е дарила на бюджета част от приходите си, които са били разпределени като компенсация на енергоинтензивните производства.

По този начин бизнесът беше компенсиран за големите си разходи от повишаването на цените на тока, уточни енергийният експерт и допълни, че и сега се търси подобно решение.

Божков е категоричен, че трябва да се търси път да се ограничи износа на българска електроенергия до около 500-600 мегавата, така че през рисковите месеци - до края на февруари, да поддържаме допустими цени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еленко Ангелов

    15 0 Отговор
    Колко Еленко сме?

    Коментиран от #7

  • 2 гост

    26 1 Отговор
    Всички т.н. "Енергийни експерти" защитават определени корпоративни интереси! Божков да не се прави на луд и да заявява, че ЕРП-тата купуват ток на борсата за ДЕН НА ПРЕД! Те са на дългосрочни договори, където цените са доста по-ниски!
  • 3 Лос

    19 1 Отговор
    Беги беги Еленко
  • 4 верваи ми

    32 1 Отговор
    Има разлика между загуба и по малко печалба.
    Печалбата им ще е с 400 мил. ПО- МАЛКО.
  • 5 Европа

    19 1 Отговор
    И това ли трябва да плащаме,

    Коментиран от #11

  • 6 И после

    18 0 Отговор
    След края на февруари, какво!?По богати ли ще станем?
  • 7 НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еленко Ангелов":

    НА ЕОН ЧЕЗ ЕВН И ПЕИКЛЮЧВА РЕКАТА НАД ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА РАЗКАЗВА ЗА ЗАГУБИ НА ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИЯ А ЗА ЗАГОБИТЕ НА НАРОДА НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ!
  • 8 Българка

    1 20 Отговор
    Предложенията на Еленко Божков са разумни и изпълними
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Европа":

    Предложенията са от свръхпечалбата на АЕЦ да бъдат компенсирани евентуалните загуби на ЕРП-тата и да се ограничи износа евтина енергия на АЕЦ
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор
    КЕВР ЕРП мафия кожодери
  • 13 Супер

    19 1 Отговор
    Да фалират, да затворят и да се Одържавят. Само тогава цената ЩЕ стане по-НИСКА а контрола ефективен и завишен. САМО ТОГАВА.....
  • 14 gggw

    18 0 Отговор
    и ти ли, Еленко? какви технологични разходи имат пък ЕРП-тата? за принтера ли?
  • 15 Енерго

    16 0 Отговор
    Глупости, все стига до нещатните ЕРП-та. Те са много бедни и плачат от скръб че има мораториум. Това им пречи да "дерат" здраво крайния потребител. Решението е просто- спрете износа на ток и премахнете закона за възобновяемите източници. Сега разрешението да си купиш слънчеви панели за собствено ползване е по-строго от това да имаш оръжие.
  • 16 Гай Турий

    19 0 Отговор
    Защо всички забравят, че тези дружества от десетки години досега са спечелили няколко милиарда от грабежа на българите!!! Нека да видят как боли. Да си намалят заплатите, клатикрачолите и фустите, които са назначили с хиляди в ЕРП-етата. Като не им харесва тоя бизнес - марш от България!
  • 17 ЗА ИЗНОСА

    18 0 Отговор
    СЪМ СЪГЛАСЕН,. НО ЗА ЗАГУБИТЕ НА ЕНЕРГО ДРУЖЕСТВАТА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН. ЩОМ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ЩЕ ЗАГУБЯТ 400 МИЛИОНА ЗНАЧИ СЕГА СА НА ДАЛАВЕРА. ВЕЧЕ ГОДИНИ СА НА ГЪРБА НА НАРОДА И БИЗНЕСА.
    ЩО НЕ КАЗВАТЕ КАКВИ ИМ СА ПЕЧАЛБИТЕ НА ГОДИНА. МЪЛЧАТ.
  • 18 gggw

    15 0 Отговор
    аз пък ви УВЕРЯВАМ, че никое ЕРП няма да фалира, дори ако мораториумът е до края на 2022г. Лошото е, че после никой няма да пита тия същите "експерти" - ЗАЩО не са фалирали... И кой е виновен, че щеше токът да се вдигне без причина?
  • 19 Гошо с Опела

    12 0 Отговор
    Искам да ПРЕДОСТАВЯТ ИНФОРМАЦИЯ, ЗА ПЕЧАЛБИТЕ СИ, ОТКАКТО СА В БЪЛГАРИЯ.
    ГОДИНА ПО ГОДИНА..
    Хайде стига сте Ревали!!!
  • 20 А бе

    7 0 Отговор
    Пълно одържавяване на построеното от Народна Република България и строк контрол на разпределение на ел-енергията! Това което са построили часниците да го продават на борсата.

    Коментиран от #23

  • 21 Еленко,

    5 0 Отговор
    Аре пенсионира се бе рептил. От такива като теб сме на това дередже. Като не ин изнася на ЕРПтата да си бият камшика. Къде има 20% печалба? Що не пишеш когато оня с токвената глава продаде 30% от държавния дял и гушна комисионна. Що не пишеш че за тия 30% ЕVN не е платила и лев печалба а?
  • 22 Гай Турий

    8 0 Отговор
    Когато се отрежат и ръцете и краката на енергомафията, която има своите корени и лобисти и в сегашния парламент, тогава ще се оправят нещата. Спрете безумния износ на ел. енергия. Само след задоволяване на вътрешния пазар, излишъкът да се разрешава да се изнася. Това да е закон! Иначе за ЕРП-етата изобщо да не ни е жал, тия са диви капиталисти и грабители на България и нашия народ откакто се намъкнаха в България. Бълха ще ги ухапе с тоя мораториум.
  • 23 gggw

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "А бе":

    там е работата, че нищо не са построили. дошли са само да грабят
  • 24 Смешника

    4 0 Отговор
    отивай да им дръпнеш шалтера бе, там ти е силата !!!
  • 25 СЕТИЛА СЕ МАРА

    5 1 Отговор
    ДА СЕ ПОБАРА!.А БЕ ДРУГАРЮ, ОСЕМ МЕСЕЦА ТВОЯТ ФАТМАК УПРАВЛЯВА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА?
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ТОЗИ ЛИ ИЗРОД ПРАВИ САБОТАЖ В МЕТРОТО......СЕГА АКЪЛ ВЗЕЛ ДА НИ ДАВА .....ТОЙ ЛИ Е ПРОМЯНАТА ? ? ? ТОЙ ЛИ Е ПОЧТЕННИЯ ПРЕСТЪПНИК ?....
  • 27 SDEЧЕВ

    4 0 Отговор
    НЯМА ДА ГИ ЗАГУБЯТ,А НЯМА ДА ГИ ЗАГРАБЯТ ОТ НАРОДА. ТЕЗИ ПАРАЗИТНИ ДРУЖЕСТВА ,КАКВА ИМ Е ФУНКЦИЯТА ОСВЕН ДА ЛАПАТ. 21 ВЕК СМЕ МАЛКО СОФТУЕР И ТОКА ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ КЪМ КРАЕН КЛИЕН-ДИРЕКТЛИ. КЪРЛЕЖИТЕ В КАНАЛА
  • 28 Хахаха

    5 0 Отговор
    Е, бълха ги ухапала, на фона на печалбите, които генерират сега. Тези милиони - 400, сигурно са им печалбата за ден, по днешни цени.
  • 29 Ти да видиш

    5 1 Отговор
    Еленко, вземи Минеков и оня, който затваря "Труд" и бегом да спрете метрото в София. Така няма разход на енергия - няма загуби за ЕРП-тата.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Еленко и ти ли Ревеш за ЕРП тата?? Не

    1 0 Отговор
    За домакинствата, малкия бизнес а Ревеш за тези, които крият десетки милиони печалба на Година!! И ти си от Енергийната Мафия!!! ,, тое ясно, по това за кой Ревеш!! 30%от Българите нямат средства да се отопляват през Зимата Еленко!! Как ще оцелеят,? А той се загрижил за ЕРП та та!! М. А. Й. Н. А Т. А Т И. Еленко!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове