Last news in Fakti

20 Декември, 2021 20:33 37 628 80

Бизнесът: Горивата скачат рязко заради ЕС

  • горива-
  • цени-
  • мерки

Подготвяни от Брюксел текстове предвиждат увеличение акциза на метана и на пропан-бутана

Бизнесът: Горивата скачат рязко заради ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия изготвя нов проект, с който да промени директиви, касаещи облагането с акциз върху пропан-бутана и природния газ (метан). С промените се увеличава драстично ставката, с която ще се облагат този вид горива, алармират от Българската петролна и газова асоциация и Българска асоциация "Природен Газ".

С новите текстове, които в момента се съгласуват от отделните държави, се предвижда акцизът върху природния газ използван за моторно гориво (CNG) да се увеличи между 16 и 25 пъти в периода 2023 - 2033 г. На метан масово се движат таксиметровите автомобили, както и по-новите камиони и автобуси на градския транспорт, уточнява бТВ.

Подобна ситуация е и с пропан-бутана, който се използва масово при леките коли. При него увеличението ще между три и четири пъти между 2023 и 2033 г. Въвежда се и минимална ставка за ползването му като гориво за отопление, която в момента е нулева.

Какво иска Брюксел?

Новата политика на облагане има за цел да постигне поставените климатични и екологични цели пред ЕС за намаляване вредното въздействие върху околната среда, посочват от ЕК.

Начинът по който се формират акцизите за горивата не е променян от 2003 г. и не е в синхрон с новите цели поставени в т.нар Зелена сделка, пишат от Брюксел в информационен материал от 14 юли тази година.

За тази цел горивата ще започнат да се облагат според тяхното енергийно съдържание и въздействие върху околната среда а не на база единица обем, така че най-вредните горива да се таксуват най-високо. Изкопаемите горива използвани в авиацията, корабоплаването и риболова, няма вече да се ползват с данъчни и акцизни облекчения.

Домакинствата също няма да могат да се възползват от нулеви или намалени ставки при употреба на невъзобновяема енергия.

С колко ще поскъпнат горивата

Пред bТV експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев коментира, че с промените от 2023 г. новият акциз ще добави към цената на пропан-бутана около 40 стотинки, а, като се добави и ДДС - с близо половин лев.

За метана увеличението изглежда наистина драстично от 5 стотинки на килограм до 76 стотинки през 2023 г., което автоматично ще се пренесе и в цената по специализираните колонки на бензиностанциите.

Призивът на бизнеса

В тази връзка от БПГА и БАПГ с отворено писмо до президента, министър-председателят, парламентарно представените партии и обществеността призовават българската страна да не приема безкритично промените в европейските директиви.

От там изтъкват, че газообразните горива са в пъти по-щадящи към околната среда от дървесината и въглищата и за това акцизните ставки за използването им трябва да останат ниски.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    333 12 Отговор
    Тук не става въпрос за възможни икономически политики, а за безогледно налагане на волята на шепа зелени тирани. Целта е да спасят планетата за себе си като натикат населението в бедност. Прогледнахте ли за политиките на Давос и социопатите глобалисти? Хайл Шваб!
  • 2 маргинал с Лада на LPG

    329 25 Отговор
    А дано до две години или ЕС да се разпадне или ние да се изнесем от него ...От Запада до сега НИЩО ДОБРО НЕ Е ДОШЛО У НАС И ТЕ ТОВА Е . Само ни грабят .В страни ,където не важат тези евроизисквания за акцизи -горивата са на 50% по евтини .
  • 3 Баш майстора

    121 8 Отговор
    Напишете го ясно за хората спрямо днешните цени как биха изглеждали нещата през 2023 и 2033 за бензин, дизел, газ и метан(то е ясно че цената на петрола се променя и няма как да е 100% точно, но за ориентир). Така човек като знае какво го чака след година или 10 години, ще може да си направи по-добре сметката каква кола да си купува.

    Коментиран от #8, #37, #52, #54, #55, #56, #57, #80

  • 4 ЕС - EU

    108 6 Отговор
    МЪКА, МЪКА.....!!!!!
  • 5 Roman Dizel

    201 4 Отговор
    И акциз на въздуха турете!

    Коментиран от #35, #53

  • 6 онзи

    188 1 Отговор
    Искат да откажат хората от колите с вътрешно горене.

    Коментиран от #11

  • 7 Виталия

    97 2 Отговор
    Българска асоциация "Природен Газ", асоциация на газ природата се издава под формата на звук от човек. Зелена сделка😂😂😂 Европейски Селяндури станаха с простотиите си
  • 8 СС 44

    24 59 Отговор

    До коментар #3 от "Баш майстора":

    Каквото ни определят това чиляк.Електрокари ще караме какво не си разбрал.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ala bala

    60 7 Отговор
    Тогава ще преминем на дизел

    Коментиран от #19

  • 11 Електричките

    118 7 Отговор

    До коментар #6 от "онзи":

    не само са скъпи,но и страшно вредни за човека,заради мощните полета,които генерират.
    Телефоните също.
  • 12 Клошар

    122 4 Отговор
    И сега какво стана? Горенето на дърва ли е най-зелено?
  • 13 пак

    174 2 Отговор
    простотии ми идват на ума, ама си мисля, че макетата трябва да ни благодарят, че не ги пускаме в ЕС.

    Коментиран от #16

  • 14 asd7

    163 1 Отговор
    А защо акциза се облага с ДДС? Данък на данъка.
  • 15 кирпича

    108 4 Отговор
    да ви е чистото ,сега и във война ще ви вкарат
  • 16 Трябва да

    148 3 Отговор

    До коментар #13 от "пак":

    ги пуснем "македонците" и сърбите в ЕС,а ние да излезем.Това е.

    Коментиран от #17, #74

  • 17 Виталия

    56 12 Отговор

    До коментар #16 от "Трябва да":

    САЩ се нарича настоящият проблем на България (ЕС на 3 морета😱😨) на 3 морета е била ?! Затова драпат за Украйна, защото е държава в проекта. Ако успеем да задвижим Балкански Политически Клуб всичко ше си дойде на място! Сръбските държави са в него и РСМакедония, както и Турция и Молдова.
  • 18 ГУМЕН КРАДЕВ

    85 10 Отговор
    Новият лозунг на ЕС е взет от чичко Сталин - " Нет человек , нет проблем " . Природата ще я спасим , но хора ще останат ли ?!?!?!

    Коментиран от #23

  • 19 Кики

    46 4 Отговор

    До коментар #10 от "ala bala":

    Ще преминеш на комбинация от три пръста с преобладаващ среден 😅
  • 20 Ами ...

    69 1 Отговор
    До тук единственото вредно влияние е на ЕК. Проправят път за електричките.
  • 21 Стефандаке чуи ме

    50 6 Отговор
    А вкараш войски без референдум и направиш войн с Русия пиши се умрял ясноо
  • 22 Долу еврейския ЕС !!!

    117 8 Отговор
    Всичко е не заради околната среда, а да се удари икономиката на Русия и ако може и Путин да падне!! Забележете, увеличава се природния газ с незнам колко си пъти при положения, че това е най екологичното гориво!! Днес удобриха нова американска ваксина, а защо вече ЕДНА година и повече не искат да одобрят руската ваксина???

    Коментиран от #24

  • 23 Виталия

    10 14 Отговор

    До коментар #18 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Сигурно по тоя повод Йосип Тито (бащата на Аркан) му праща писмо : Не ми пращай шпиони, защото ще ти пратя 1 и няма да се наложи да повтарям😂 А сръбете казват : Сите бугаре заедно ! Демек целия Балкански полуостров. Некогаш Балканска и Междусъюзническа войни са водени. Д-р Желев, мир на праха му, основа Балкански Политически Клуб, т.е. даде тласък в политическо геостратегическо положение...
  • 24 Гошо

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Долу еврейския ЕС !!!":

    Тая за къщата и плевнята ,да знаеш не е шопска ,а си е чисто Брюкселска притча
  • 25 Синия

    82 0 Отговор
    Така не става. Първо , България не е с темпото на Европа. По тази логика не е задължително да се съобразява с космическата преднина на европеиските правила. Когато БГ се доближи до ВБП на ЕС , тога да изпълнява подобни условия. Време е да си подпомогнем държават отвътре и когато вече имаме способноста , да се наредим на правата с ЕС .

    Коментиран от #26

  • 26 Виталия

    11 9 Отговор

    До коментар #25 от "Синия":

    Ами не е, ето защо! Имали сме цар Асен БЕЛГун наричан в сръбско властвал и т.н. Асоциация БЕЛГия😂-БЕЛГун. ЕС пълно с българи, а ние последна дупка на кавала в развитие. Да сядат грамотни българи и Балкански Политически Клуб. Влязат ли сръбските републики в ЕС, пак ще сме зле. Разбрахте ли колко проекта се размахват ?
  • 27 Гнида

    72 1 Отговор
    Когато най-оядените колониални трътляци учат бедните на правила , така става . Един тлъст немски нер със заплата 400 евро в България би се обесил ...
  • 28 КРОКОДИЛА

    24 2 Отговор
    ША ГИ ВИДИШ ХАРВАРТИТЕ .....................СЛЕД НОВА ГОДИНА ...............................................
  • 29 Колко още

    24 1 Отговор
    Да скачат.Те и сега са ,като европейските.Само газта за сега е по евтина.
  • 30 ИЯО

    63 4 Отговор
    Да вземем да наупснем евросъюза и няма да ни е никак зле. И без това е пандемия- много,много няма да обикаляме другите държави.
  • 31 гост

    86 2 Отговор
    Да си заврът зелената сделка в зелените гъ...ве. Крайно време е да се преосмисли оставането ни в този съюз.Вижда се че не носи нищо добро за средния европеец,а за нашего брата пък съвсем.
  • 32 Еееее

    64 2 Отговор
    Смазахте го този народ беее.. Ще живеем на фотосинтеза
  • 33 big

    36 6 Отговор
    Да, така е, но управляващите у нас без значение: служебен, редовен кабинет и президент се изказват срещу Русия като главен виновник! Дори гласуват за санкции против тях по този въпрос! Интересно, защо ЕС не поставя въпроса за увеличаване газовите доставки от страна на най-големия производител на газ - САЩ? Те нали са приятели и са заедно в борбата срещу Русия, а си пренасочиха доставките към Китай за повече пари! Другия голям доставчик, Катар, за него също ни вопъл ни стон, за Норвегия и Алжир - също! Що за политика е това? Провокираш високи цени на енергия и отопление, оттам скачат цените на всичко, някои бизнеси ще фалират поради неконкурентно способност и т.н., т.е. получава се една голяма икономическа криза с огромна инфлация, заради едни инфантили в западната политика!
  • 34 Опасна работа

    7 29 Отговор
    По добре, и без това всички курници са на газ.

    Коментиран от #43, #66

  • 35 Кръчмар

    44 0 Отговор

    До коментар #5 от "Roman Dizel":

    СЕРИОЗНО: еВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИСКА КА СЕ НАЛОЖИ АКЦИЗ НА ХРАНИТЕ КОНСУМИРАНЕТО НА КОИТО ПРЕДИЗВИКВА ОТДЕЛЯНЕТО НА ГАЗОВЕ! ТЕ ЗАМЪРСЯВАТ АТМОСФЕРАТАИ ПРЕЧАТ ЗА ЗЕЛЕНОТО РАЗВИТИЕ НА ПЛАНЕТАТА!
  • 36 Ватра

    51 3 Отговор
    Да иницииране референдум за излизане от ЕС и НАТО - това е спасението. В противен случай загиваме - не виждате ли ?
  • 37 Не си разбрал

    39 2 Отговор

    До коментар #3 от "Баш майстора":

    Целта е да нямаш кола
  • 38 Българина трябва да се замисли

    54 2 Отговор
    Това ли очакваше от ЕС преди 30 години ? Ясно е че България няма бъдеще в този съюз , той е вреден за Балканите
  • 39 Референдум

    57 4 Отговор
    Референдум за или против членството на България в ЕС?
  • 40 Горублянския

    13 10 Отговор
    Кът скочи газта и метана, резко ще скочи продажбата на Кайени и S-класи с газови уредби !!!
  • 41 Сашо

    50 2 Отговор
    Браво на еврогейовете! Най-високи акцизи за най-чистите горива! Това е то грижа за природата!

    Коментиран от #73

  • 42 Аз съм съгласен.

    8 32 Отговор
    Мисля, че една цена от 5-6 лв. за бензин и дизел и 3-4 лв. за пропана ще са добре.Метана да се забрани. Много е опасен. Аз разбирам че на хората им е евтино. А бе как един не си загаси колата пред децката градина докато си води детето.

    Коментиран от #46

  • 43 Любе

    15 0 Отговор

    До коментар #34 от "Опасна работа":

    Със ситроен на дизел ли си Крюшо?!...
  • 44 ivan

    35 2 Отговор
    хората които налагат зелената зделка и ваксините са едни и съ6ти,искат да махнат 4астния бизнес и да разорят населението за да останат само корпорациите
  • 45 Норге

    6 18 Отговор
    Искате..не искате,ел.коли скоро!
    Който е мазохист ще кара дизелак или парен локомотив.
  • 46 Норге

    20 6 Отговор

    До коментар #42 от "Аз съм съгласен.":

    Какво очакваш от поколения израстнали с Планета Пайнер?!
  • 47 Норге

    5 26 Отговор
    Газовата уредба си е бомба под налягане! Баща ми навремето с полския Фиат се превъртя два пъти странично падайки от пътя долу в дере и спря на таван.Жив късмет е че не е гръмнала газовата бутилка.Беше излезнал през предното стълко отпред и цялата му глава беше в стъкла.Бягството му от мястото беше,понеже е бил на два дни пиене.
    Аз не пия.От над 10 години.Алкохолик съм.Жалко че той не го осъзна.Две коли потроши карайки пиян,взеха му книжката за 3,33 промила и на късмет отърва панделата с 3 години лишаване и яка глоба.Понякога имаме бащи,за да осъзнаем какви не трябва да бъдем.А курниците на газ са опасни.
  • 48 Хари хари

    21 1 Отговор
    Да наще подлоги като се подчиняват ще скачат горивата
  • 49 WhiteNoise

    14 0 Отговор
    само 16 пъти... що да не е 200? некак по убаво е
  • 50 ТRIF

    23 4 Отговор
    Много мразя някои да ми казва какво да правя и да взема решения вместо мен!
    Като се слагат ограничения искам и алтренатива. И то по-добра.
    По-чисто и екологично от електриката няма. Е нека да падне цената и достатъчно та хората да предпочитат електричка вместо ДВГ. А не цените и на въглеродните горива и ел. енергията да хвъркат нагоре. Кои ще използва в домакинството си въглеродни горива ако електриката му е на половин цена? Свалете цената на ел. енергията и хората сами ще се откажат от скъпите въглеводородни горива. Няма нужда от акцизи.
    Обаче целта е друга. Зад иначе чудесните матри да спасим планетата целта е тотален контрол на база страх, зависимост и ограничения.
  • 51 Врачанина

    23 2 Отговор
    Ми че то тогава требва да изхвърляме АГУТАТА и на бензин да караме еее как да не псуваме тогава иска ми се да напиша една "хубава" дума за ЕС ама.ще ми изтрият коментара започва с Е....
  • 52 Тра-ла-ла

    28 4 Отговор

    До коментар #3 от "Баш майстора":

    Кола си купувай каквато искаш и не се тревожи за цените на горивата. Целта и вече договореното в зелената сделка е да не ползваш кола, нито горива, също и отопление не е предвидено. Световния форум в Давос също не предвижда да имаш собственост. Не зная дали въобще предвиждат да си жив. Чети и се информирай! Хората вече си го казват открито!
  • 53 Тра-ла-ла

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Roman Dizel":

    Внимавай какво си пожелаваш! Безумието придобива невероятни размери и това не е изключено, а по-скоро е очаквано и изглежда все по-рано!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 постоль

    27 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баш майстора":

    Приятелю, това недоносче т.н. европейски съюз не се знае утре какво ще измисли, ти искаш прогноза за след години! Дано час по-скоро се разпадне.
  • 58 Биби Долапчиев

    5 0 Отговор
    Че ходиме секидневно на пикник у гората да си готвиме на бесплатни сухи дървя и да апнеме на теферич! Зора че е да остискаме цел ден! Ма зимето че го караме завити с дюшеци и туфлеци и на гола вода и молитви! Еоропа не че а промениме ма само да не ни накарат да се плюштиме по единополов признак! Е тогава не че ме плаши никой с бае Ставре, на кой кон мо го завре!
  • 59 АЗ АЗ

    22 2 Отговор
    Вън от ЕС и НАТО!!!
  • 60 Hahah

    8 0 Отговор
    Аз имам стара дизелова печка, която.мога да карам на олио. На олиото ще му сложат ли акциз? Май заради това е ревът срещу дизелите.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ЕЛЦИН БОРИС

    11 1 Отговор
    Боклуци дайте европейски заплати на хората и тогава европейски цени за горивата
  • 65 Евро то..

    13 0 Отговор
    Какво се случва,вдигат драстично горивата,премахват Ел.централите ,искат да ни надупчат,ще се връщаме в средновековието ,Евросъюза ще се окаже голям капан.За вбъдеще нещата ще стават мн зле в Европа,о да не забравяме и емигрантите,още по-голям кенеф ...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Проста управа

    7 0 Отговор
    Еми май на газ и на метан не се замърсява въздуха ама наще за вишисти от класа вое гласувсте за тива а ние народа ще гласуваме за други .и вие ще бъдете свалени

    Коментиран от #75

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    ...тъмните векове се завръщат !!!!!!!!Остава да обложите и пръднята/МЕТАН!!!!!/ С АКЦИЗ!!!!!!
  • 70 Нилски крокодил

    7 0 Отговор
    Супер.В съседна Турция бензина се връзва 1,37 литъра.Нека им е зле.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ЯКО НИ КРАДАТ В ТОЯ СКАПАН ЕС

    10 0 Отговор
    ами ВИЖТЕ СИ СМЕТКАТА. ЗАРЕЖДАМ ЗА 30 ЛВ БЕНЗИН. В КАСОВАТА БЕЛЕЖКА ПИШЕ ЧЕ ОТ ТИЯ 30 ЛВ ПЛАТЕНИ ОТ МЕН, 15 ЛЕВА СА ДАНЪК И АКЦИЗ. ДА ВИ П.И.К.А.М НА СКАПАНИЯ ЕС!!!!! НАЙ-НАГЛО НИ КРАДАТ И ОБЛАГАТ СА ДАНЪЦИ. ПОСЛЕ НИ ЛЪЖАТ,ЧЕ ДАНЪКА Е САМО,АМА САМО 10%.
  • 73 Tпни

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Сашо":

    Точно, това ми беше на езика мерси.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ТRIF

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Проста управа":

    И двата са газообразни въглеводороди. Метана като газ е по лек от въздуха и директо съдейства за парниковия ефект. Дори и без да е горял. Пропана - бутановата смес е смес по тежка от въздуха и СО2 се отделя предимно с горенето.
    Метана при изпускане в атмосферата влияе на парниковия ефект директно а при горенето и с отделянето на СО2.
    По тази причина пробан-бутана се причислява към зелената енергия което е подвеждащо.
    И двете горива са в пъти по-екологични от въглища, нафта и мазут. Отделят по - малко СО2 за получаването на едно и също количество топлина (енергия)
  • 76 Нане

    4 0 Отговор
    Вън от ЕС!!!
  • 77 Едо

    3 0 Отговор
    Наближава Bulexit
  • 78 Марин

    3 0 Отговор
    Да му таковам раждащият родител на ЕС
  • 79 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    всичко трябва да поскъпне метана най много
  • 80 оня с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баш майстора":

    купете си магаре и каруца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове