Last news in Fakti

22 Декември, 2021 17:48 3 220 26

Атанас Атанасов оглави вътрешната комисия, Мартин Димитров поема икономическата

  • парламент-
  • парламентарни комисии

Председател на комисията по конституционни и правни въпроси ще бъде Милен Матеев от ПП

Спор за ръководството на вътрешната комисия разбуни иначе спокойните духове при избирането на състав и шефове на 24-те комисии на Народното събрание.

Атанасов е лидер на ДСБ в оставка. Заместници ще са му Елена Стефанова ("Продължаваме промяната"), Христо Терзийски (ГЕРБ), Бойко Клечков (БСП), Николай Радулов (ИТН).

Иво Атанасов от ИТН възрази срещу избирането на съпредседателя на ДБ за шефския пост на МВР комисията в НС. "Това е една от най-важните комисии и исканията на гражданите за промяна в модела на управление е насочен и срещу статуквото. А той е част от това статукво. Бил е част от правителството на Борисов и спомагаше то да не падне от власт. Представителите на неговата партия му искат оставката, а ние го избираме на 2 отговорни поста - зам.-шеф на НС и председател на комисията по вътрешна сигурност", отбеляза депутатът.

Атанасов обаче бе категоричен: "Няма да си правя отвод". "Не знам в какво статукво ме слагате, но аз никога не съм в управляваща позиция. По време на протестите бях през цялото време на Орлов мост и площадите, докато Вас не съм Ви виждал", ядоса се генералът.

Намеси се и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като каза, че ходът на промяната бил ясен: "Виждаме го от месеци - промяната продължава - да вадим скелети от гардероба и да се връщаме в периоди отпреди '89-а година по действия - ако съдим по тези на МВР. Съвсем нормално е при тези действия - щом Бойко Рашков е министър, Атанасов да е начело на вътрешната комисия. Няма какво да се чудим".

Въпреки краткия спор генералът бе избран включително с гласовете на ИТН, с изключение на един "въздържал се". Комисията за контрол на службите, която е с ротационен състав от депутатите от вътрешната комисия, пръв пое Калоян Икономов от Продължаваме промяната.

Десният Мартин Димитров ще контролира Корнелия Нинова, стана ясно след гласуването на ръководството на парламентарната икономическа комисия в Народното събрание. Димитров от ДБ оглави икономическата комисия в парламента, а ресорното министерство се ръководи от лидера на БСП Корнелия Нинова.

21 народни представители ще следят делата на икономиката. Заместници на Мартин Димитров са Александър Ракшиев ("Продължаваме промяната"), Александър Иванов (ГЕРБ), Адлен Шефкед (ДПС), Петър Кънев (БСП).

Скандал се разрази и при конституирането на парламентарната комисия по социална политика. Ръководният пост в нея бе предложен на ДПС, но се оказа, че никой не е разговарял с Движението.

"Няма как да приемем такава номинация без да са проведени разговори", заяви Хамид Хамид. Той обвини депутатите от мнозинството, че са решили да взимат решения вместо групата на ДПС и напомни, че през 2009 г. и ГЕРБ са действали така.

В крайна сметка Елисавета Белобрадова (ДБ) бе предложена за шеф на социалната комисия. Междувременно парламентът излезе в почивка, след която Христо Иванов, шеф на ПГ на ДБ, заяви, че кандидатурата на Белобрадова е оттеглена.

Така за председател на ключовата социална комисия бе избран Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Парламентът избра Любомир Каримански от „Има такъв народ“ за председател на комисията по бюджет и финанси. Тя се оформя като една от най-силните комисии в парламента, защото заместници на Каримански са опитни политици като Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и Кирил Ананиев от ГЕРБ. Зам.-шеф на бюджетната комисия е още Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

Председател на комисията по конституционни и правни въпроси ще бъде Милен Матеев от "Продължаваме промяната". За заместник-председатели са избрани Анна Александрова от ГЕРБ, Филип Попов от БСП, Андрей Михайлов от ИТН и Атанас Славов от ДБ. Любопитната подробност е, че председателят Матеев стана популярен преди парламентарния вот на 14 ноември с хвалбата си как е пробил охраната на президента Румен Радев, за да се здрависа с него в Павликени. "Сред множеството обградило президента на площада в Павликени, тъкмо се добрах до него, когато загрижен гард на НСО застана пред мен и аз възроптах: „Ама, моля Ви, ние сме от листата на Продължаваме Промяната...", гордо се хвали депутатът от "Продължаваме промяната".

Начело на парламентарната комисия по външната политика ще е Венцислава Любенова от "Продължаваме промяната", която е бизнес анализатор. Това решиха депутатите, които одобриха състава на комисията.

Нейни заместници ще са Атанас Михнев от "Продължаваме промяната", Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Станислав Атанасов от ДПС и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Комисията по въпросите на ЕС пък се оглави от червения Драгомир Стойнев. Негови заместници ще са Деница Симеонова от "Продължаваме промяната", Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС, Марио Рангелов от ДПС и Стоян Таслаков от "Възраждане".

Депутат от БСП застана начело и на комисията по отбрана. Това е зам.-шефът на партията и на червената група Атанас Зафиров. Зам.-шефове на тази комисия ще са Благовест Белев от ПП, Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Александър Александров от ИТН и Николай Дренчев от "Възраждане".

Енергийната комисия депутатите решиха да поверят на Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" със заместници Делян Добрев (ГЕРБ), Рамадан Аталай (ДПС), Тихомир Тенев (ИТН), Ивайло Мирчев (ДБ).

Комисията по регионалното развитие също отива в ръцете на "Продължаваме промяната" в лицето на Настимир Ананиев, а вицетата му ще са Петя Аврамова (ГЕРБ), Цветан Енчев (ДПС), Георги Георгиев (ИТН).

Земеделието в парламента е в ръцете на ИТН чрез техния депутат Пламен Абровски, със заместници Росен Костурков ("Продължаваме промяната"), Десислава Танева (ГЕРБ), Ализан Яхова (ДПС), която бе шеф на ДФЗ преди близо 13 години.

Обстановката се нажежи и при избора на ръководството на социалната комисия и на комисията по вероизповеданията.

От ГЕРБ се оплакаха. Комисията по вероизповеданията им била дадена за председателски пост като "подаяние", твърдят бившите управляващи. "Приемаме, за да не обидим представителите на религиозните общности", коментира Тома Биков.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасен

    33 4 Отговор
    Кой го предложи тоз прос-так за депутат !!!!
  • 2 BOBO

    29 8 Отговор
    НЕ РАЗБРАХ КОГА ЩЕ СА НОВИТЕ ИЗБОРИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БОЛШЕВИК 🌟

    25 2 Отговор
    Мартинчо винаги се нагажда когато стане депутат. От нищо не разбира, но винаги си намира лесно препитание!
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    30 3 Отговор
    Женераль Гномоподобен жаден за власт.....
    Мижитурки некадърни!

    Коментиран от #17

  • 7 Илия /пророк/

    24 5 Отговор
    Освен тази новина , има и една добра - 2022 г. , нови избори и изхвърляне на приматите от Властта
  • 8 ЖУЖИ

    26 3 Отговор
    А ПОЗНАИТЕ КОИ Е ОТ ДС ОЛЕ МАИКО И ТОИ ШЕ ПРАВИ ПРОМЯНА АТАНАСОВ ЗА ТЕБ ГОВОРИМ
  • 9 Мартин Димитров и приятелите му пак

    20 2 Отговор
    Ще се заиграят да бутат паметника в Борисовата(цар Борис 3) градина, Атанасов ще повтаря на кой е Крим!! Че не бил на Русия!!???? Тези двамата ако продължават в Същия дух, повече няма да видят Парламента от вътре!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чиро Имобиле

    13 1 Отговор
    Един пекинез и един търтей.
  • 12 АЗ ПОДМЯНАТА

    13 4 Отговор
    БРАВО ПОДМЯНАТА Е ТУК ДАВАЙТЕ БЪЛГАРИ ПРАЗНУВАЙТЕ БКП ПЕНСИОНЕРИТЕ БКП МИЛИЦИОНЕРИТЕ БКП МУТРИТЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪРНА 80 ГОД НАЗАД
  • 13 Перо

    17 0 Отговор
    Човекът - костовист от статуквото, който е завършил /полувисшия/ ПЖИ и не е служил войник,но е “генерал” от партийни воиски на ДСБ ще оглави комисията по национална сигурност! Ха-ха-ха…. .
  • 14 Стършел

    5 1 Отговор
    Лошо. Няма пак надежда. Изходи - терминали 1 и 2!!!
  • 15 нещо не е наред

    9 0 Отговор
    Атанасов беше шеф на НСС когато раздържавяха големите предприятия за 1 лев.После подслушване на Филчев.После враг на ГЕРБ и след това приятел и шеф в информационно обслужване.След това пощенска кутия за компромати Няколко пъти шеф на вътрешната комисия като управляваха с реформаторите и изчака 1 месец да хване цяла година като шеф. Неговите не искат присъствието му в ръководството .Този човек винаги е работил подмолно в свой интерес

    Коментиран от #18

  • 16 Фсб

    1 4 Отговор
    Тея комисии нямат власт, какво ги възнасяте журналята, в министрите е властта… шефове вътрешни псрламентарни комисий, кой го интересува…
  • 17 И. Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Нали помниш какво ти казах за теб - от нищо не си доволен. За твоето състояние има медицински термин - а оргазмия!
  • 18 Всичко е точно

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "нещо не е наред":

    Ген.Наско е топлата връзка между Прокопиев и Радев.Злите езици говорят,ще се виждат 2-3 пъти седмично.
  • 19 Anonymous

    4 2 Отговор
    Чета разни статии че генерал Атанасов е бил от ДС , кво прави ве Кирчо ?
  • 20 Вергина

    6 0 Отговор
    Този където се появи - само интриги почват.
  • 21 Вергина

    5 1 Отговор
    Петков добре спря Сертов, но колко ли още нелустрирани ченгета се промъкват зад гърба му. Трябва да внимава - когато не си подъл, си уязвим, защото не мислиш като подлеците и не знаеш на какво са способни.
  • 22 Хахаха

    2 0 Отговор
    Ето ти народен вот - 4, 5 и 6 място на изборите = на председатели на комисии я парламента. За някои - хем несъгласни , хем гласуват за тях. Ето ви промяна, Ето ви демокрация в действие.
  • 23 Марто

    2 0 Отговор
    Оф няма отърване от малкото генералче бе
  • 24 Диана

    2 0 Отговор
    Атанасов колко е неприятен, не е истина, братче
  • 25 Диана

    2 0 Отговор
    Атанасов колко е неприятен, не е истина, братче
  • 26 Вьлчо

    2 0 Отговор
    Атанасов както обикновено се врем там, където не му е работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове