Last news in Fakti

22 Декември, 2021 18:36 1 735 23

Борислав Сандов предупреди: Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда"

  • борислав сандов-
  • екология

Изправени сме пред шестото масово измиране на видовете

Борислав Сандов предупреди: Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда" - 1
Снимка: Нова ТВ

Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда". От тях четири са в съдебна фаза. Едната от санкциите касае мръсния въздух и там проблемът е много сериозен. Санкцията, която плащаме по този проблем от 2017 г., е в рамките на 10 млн. евро. Това заяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Министър Сандов заяви, че е уверил колегите си от Брюксел, че страната ни вече е започнала да отделя средства за справяне с мръсния въздух.

Те усещат тази промяна, която е настъпила. Бях първият министър от България от две години, който участва в Съвета на ЕС по околна среда, посочи той.

По думите му държавата ще отпусне 47 млн. лева за подмяна на отоплителни инсталации, които са основният източник на замърсяване.

,,Обсъждаме как да се направят структурни промени, за да се фиксира отговорността на едно-две места, а да не бъде толкова разпиляно'', уточни той и допълни, че нова водна криза, каквато имаше в Перник, не трябва повече да бъде допускана.

По темата с парите от Плана за възстановяване и устойчивост министър Сандов заяви, че от Европейската комисия са начертали двата основни проблема по него – върховенството на закона и енергетиката.

За да получим средства по Плана, трябва да гарантираме върховенство на закона, най-вече по адрес на прокуратурата, при която липсва отчетност, и енергетиката. Надявам се до средата на януари да изпратим Плана, който да бъде одобрен, ако ли не – ЕК е готова да помогне. Целта е бизнесът да получи тази подкрепа максимално бързо, но това върви с реформи, коментира той.

По темата с климатичните промени Сандов поясни, че те имат за цел да спасят човечеството, а не планетата.

Изправени сме пред шестото масово измиране на видовете, в т.ч. и ние, хората. В крайна сметка всеки иска да диша по-чист въздух, да пие по-качествена вода и да яде по-качествена храна, защото така ще имаме и по-здраво общество. Мръсният въздух у нас отслабва нашия организъм и 20 хиляди души умират от мръсния въздух в България на година. Мръсният въздух спомага и за по-лесното разпространение на COVID-19 в страната, обясни още вицепремиерът по климатични политики.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моамар

    15 0 Отговор
    Кака нема да има като САМО с това се занимават българските еколози - клеветническа и наказателна дейност, "запор" за туристи . . .
  • 2 сaндю тpeвoмaнa

    18 0 Отговор
    Toя зeлeн билкap дa нe e минaл нa пo-твъpдa дpoгa?

    Коментиран от #4

  • 3 Не се притеснявай

    11 0 Отговор
    Ще имаш възможност поне да ги удвоиш. И съм сигурен ,че ще се справиш.
  • 4 Моамар

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "сaндю тpeвoмaнa":

    Това изражение е на човек който пуши канабис всеки ден = самонадеен самозванко, може би в мандата си ще направи точно обратното на необходимото, демек мандат не нулев ами с отрицателна стойност.
  • 5 Верно ли

    16 1 Отговор
    Министър Сандов заяви, че е уверил колегите си от Брюксел, че страната ни вече е започнала да отделя средства за справяне с мръсния въздух. Хахах, или просто спряхме да им горим боклуците на европейските лицемери?

    Коментиран от #6

  • 6 Моамар

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Сульо и Пульо изкупиха българсКите катализатори, държавата така и не забрани тази дейност.

    Коментиран от #8

  • 7 Зор голям

    12 0 Отговор
    Истината е, че България е набутана в това ЕС за да могат няколко души да крадат, а мишките да избягат. Истинските българи освен вреда, нищо друго не са видяли и от ЕС и от институциите му, от всичко!
  • 8 Верно ли

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Моамар":

    Катализаторите са едно на ръка, но от миналата година, когато Биволите се разровиха в "италианската афера" определено не горим боклук по ТЕЦовете и се усеща. В момента въздухът е в рамките на нормално замърсено от коли и битово отопление, а не силно отровен, както беше няколко поредни години. Само дето никой не им дири сметка на тези, които позволиха това масово тровене, въпреки, че е упоменато в НК.

    Коментиран от #10

  • 9 Хорейшио

    7 0 Отговор
    На тоя кога ще му направят тест за наркотици? В мрежата вече се появиха снимки на които той пуши трева...
  • 10 Моамар

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли":

    Всяка държава гори боклук, даже е доста по "чисто" горене от въглищата, в Австрия горят най-много боклук, САНДОВ ДА КАЖЕ ПЪРВО В ЕС ЧЕ У НАС СЕ ПРЕМАХВАТ КАТАЛИЗАТОРИТЕ .
  • 11 Селянин

    4 0 Отговор
    Мошеник от класа
  • 12 Госあ

    4 1 Отговор
    Селяните в столицата не слизат от колите си в столицата ! Забогателите селяци пък карат джипки и пикапи. Задръстванията са зашеметяващи и освен мърсотията, акъла ми не побира що за дебилизъм е това да висиш в тия задръствания два пъти дневно
  • 13 Сух

    4 0 Отговор
    Ами що не спрат да си изпращат боклуците да ги горим тука???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мииииииии

    1 0 Отговор
    Не го харесвам и тва е! Страшен неприятник!
  • 19 Виктоар

    1 0 Отговор
    Сандов къде е тръгнал да говори за околна среда преди да е уточнил какви цигари пуши ... Много си навири носа изведнъж, без голямо основанование хаххах
  • 20 Деси

    2 0 Отговор
    Г-н Сандов, айде да ви видим вас как ще оправите нещата с екологията. Години наред дуднете какво трябва и какво не трябва, айде - сега сте на пангара. Ама що ли си мисля, че стореното от вашето министерство ще е едно голямо нищо.
  • 21 Асен

    1 0 Отговор
    А след управлението на Сандов ще има 160, това е повече от сигурно! Зелените са кръгла нула.
  • 22 Гого

    0 0 Отговор
    И да не мислиш, че след тебе ще са по-малко?
  • 23 Борилов

    3 0 Отговор
    Не очаквам нищо смислено от Сандов и Белев, които са начело на МОСВ. Години наред те си изкарваха парите със зелен рекет и източване на кухи проекти от европрограми, а сега дори не мога да си представя какво предстои да случи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове