Last news in Fakti

23 Декември, 2021 08:29 3 152 20

Маргаритов: Вдигането на цените на мобилните оператори е незаконно по начина на заявеното намерение

  • димитър маргаритов-
  • кзп-
  • мобилни оператори-
  • цени-
  • увеличение-
  • незаконно

Той уточни, че КЗП има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценообразуването.

Маргаритов: Вдигането на цените на мобилните оператори е незаконно по начина на заявеното намерение - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители. С повече подробности по темата в "Денят започва" гостува Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Той обясни, че към момента е обявено намерение за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители, но нищо конкретно не се е случило.

На базата на това намерение ние сме се самосезирали и извършваме проверка. В КЗП са получени становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях, обясни Маргаритов.

Засега е анонсирано намерение с едностранно волеизявление, допълни той.

Маргаритов обясни, че е незаконно увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение намерение да го направят в началото на следващата година.

От представените пред КЗП документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари.

Димитър Маргаритов уточни, че Комисията има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценообразуването.

Ще следим абсолютно изкъсо да се спази закона и дори във фаза намерения ние ще ги предупредим за това, категоричен е Маргаритов.

Според председателя на КЗП, най-вероятно поскъпването ще е по-малко от 5% и ще е около 1 лев на месец средно, ако таксата е около 20 лв.

Той обясни как потребителите могат да прекратят договора си с мобилния оператор:

При безсрочен договор - с едномесечно предизвестие
При срочен - от потребителя може да се изиска да плати максимум три месечни вноски като неустойка, независимо от срока на договора


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тато из Правец

    59 1 Отговор
    За нищо не ставате! Горко му на тоя народ!!!
  • 2 цербер

    83 1 Отговор
    Вдигането на цените на мобилните оператори е незаконно,но няма кой да го отмени. В България мобилните оператори и банките си правят каквото искат и никой не ги ограничава.

    Коментиран от #6

  • 3 А бе

    49 1 Отговор
    Май ша изфръгаме джисиемите и ще се учим наново да пишем писма на хартия.
  • 4 Ами

    53 1 Отговор
    Пробват. Ако мине - мине.
    Уж договор, пък едностранен.
  • 5 хараре

    1 24 Отговор
    Украинската министърка Юлия Лапутина: Пълна инвазия на Русия в Украйна може да предизвика Трета световна война.
    „Ако Русия нахлуе в Украйна, ще трябва да се погрижите и за Балканите.“- каза Юлия Лапутина.

    Коментиран от #7

  • 6 Ами

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Що имате по 2 GSM-a. Хвърлете единия и като им паднат рязко абонатите ще издухат супата.
  • 7 Уточнение

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "хараре":

    Другаде, бачо, другаде. Тука пишем по ГеСеЕмите.
  • 8 Жица

    25 0 Отговор
    Да се върнем към жичните телефони. И без това народонаселението по цял ден се дзвери в екраните на смарт телефоните.
  • 9 Фен

    30 0 Отговор
    Диема Спорт са Монополисти и си вдигата цената всяка година, в момента ми искат 15 лв. а преди 2 год бяха 5-6 лв, Най големият Рекет е от Мобилните Оператори, няма кой да ги озапти !!
  • 10 Селяк

    30 2 Отговор
    За прекратяването ако си на договор, оператора иска от теб да заплатиш всички месечни вноски до края на периода, а не максимум 3 месечни вноски както са го написали в КЗП! Като се обадиш на оператора и ти казват, няма такова нещо като плащане на 3 месеца за да си прекратите договора, трябва да платите всички месеци! Така, че като гледам и КЗП не стават за нищо, също като тея в парламента! Нали техните договри са за жълто стотинки и с безплатни телефони, МБ и роуминг, а ние простолюдието яко ни натискат с цените за да им плащаме техните сметки!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Васил

    20 1 Отговор
    А енергийната борса също манипулативно също вдига цените банките също а вие какво правите едно голямо нищо.
  • 12 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Селяк":

    Объркал си се нещо. Това беше преди години.
  • 13 ХхХх

    21 1 Отговор
    Къде е прокуратурата, КЗК?
    Има картел между операторите. Уж са конкуренти, а всъщност винаги се съгласяват заедно да увеличават цените и променят условията в ущърб на клиента. Дори зареждането с ваучер - преди сумата ти беше валидна цели 12 месеца, сега ако не заредиш до 3 месеца, я губиш. Така направиха всички оператори, а уж конкуренция.
  • 14 Соросоид

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селяк":

    Не е съвсем така, измислили са го и го пише в дребния шрифт. Искат 3 месечни такси по договор плюс разликите между промоционалната и реалната цена за месеците до края на договора. Нарочно пишат стандартна такса 100 лв, промоционална такса 30 лв за да могат ако решиш да прекратиш, да ти приберат по 70 лв. от оставащите месеци. А и бая хора са си взели устройства -- телефони, таблети и пр. на "прИмоция", та искат и разликата в цената.
  • 15 Aко има промяна

    16 0 Отговор
    Дреме ни
    Вече са вдигнати цените
    Цели отдели има за надписване на сметки
    А тия комисии само разходи за държавата
    Маргарит е с 5 цифрена заплата
    И подаръци и ДМС и други екстри
    Иначе има “ промяна”
  • 16 Потърпевш

    17 0 Отговор
    обучават служителите си да те гледат в очите и да те лъжат най нагло, предлагат ти най евтиния тарифен план, уж, а ако отидеш в друг офис на оператора, се оказва че имат още по нисък план, и т.н. ако заплашиш че напускаш, почват едни кадърми ,ужас ..................
  • 17 Недоволен

    11 0 Отговор
    Докато на високите постове по тези комисии седят толкова небллагонадеждни хора, народът все жална му майка. Този колко години може да седи там, не е ли време да го сменят?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НЯКОЙ

    9 0 Отговор
    От живота: купихме жилище и вече над 10 години ни преследва сметка на предишните собственици над 300 лв. Същите живеят в чужбина на неизвестно място. Въпреки обществено наличната информация за смяна на собственика, тормозът продължава! Къде е правото на "обикновения" човек, що за закони имаме???
  • 20 плюс минус

    4 0 Отговор
    А защо държавата не направи държавен мобилен оператор?
    Така стотици хиляди, след като им изтекат договорите с тези крадливи частници, ще се прехвърлят при новия държавен мобилен оператор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол