Last news in Fakti

23 Декември, 2021 15:14 3 989 64

Вицепремиерът Нинова: Забраняваме увеличението на цените на мобилните оператори

  • корнелия нинова-
  • забраняваме-
  • увеличение-
  • мобилни оператори

По думите ѝ възможните санкции, които може да наложи държавата са глоба в размер от 1000 до 30 хил.лева.

Вицепремиерът Нинова: Забраняваме увеличението на цените на мобилните оператори - 1
Снимка: БГНЕС

КЗП се произнесе, че намерението за повишаване на цената на услугите на мобилните оператори представлява нелоялна търговска практика. И днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана от Dariknews.bg.

"Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари", подчерта още Нинова. "От днес ще има акт на органа, с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването", категорична бе министърът на икономиката.

По думите ѝ възможните санкции, които може да наложи държавата са глоба в размер от 1000 до 30 хил. лева. "Но ако трябва ще се обърнем и към съда, за не разреши поскъпването", предупреди още Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че ръководеното от нея министерство винаги ще застава на страната на потребителите.

Нинова се срещна с представители на неправителствените организации в областта на потребителската защита.
След разговорите стана ясно, че до ноември в КЗП са постъпили 21 000 жалби. "Това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Жалбите са срещу ЕРП-та, топлофикации, ВиК сектор, некачествени стоки", посочи още Нинова.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви, че за гражданите се получава нещо, за което те са информирани в последния момент преди празниците. По думите на Маргаритов, операторите се опитват да стигнат до злоупотреба. „Изискахме становищата на операторите, анализирани са и диалог може да има, но трябва да се дава сметка за това, което е по закон”, добави Маргаритов.

Нинова подчерта, че ръководеното от нея министерство винаги ще застава на страната на потребителите. "Потребителите не могат да се защитят сами. Това са твърде много усилия, разходи за адвокати, такси по съдебни дела - хората са беззащитни срещу големите. Това са колекторските фирми, монополи, ЕРП-та, мобилни оператори, Топлофикация. От днес ще положим всички усилия, за да почувстват гражданите, че държавата стои зад тях", увери министърката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болна

    23 103 Отговор
    Тази е тежко заразена с вируса на комунизЪма.

    Коментиран от #11

  • 2 Дам

    142 3 Отговор
    Добро начало, а сега потърсете сметка на виновните това да е възможно, а именно едностранно променяне на договора

    Коментиран от #5

  • 3 Смешници

    124 6 Отговор
    Какви са тези смешни глоби бе?

    Коментиран от #62

  • 4 Мизия

    42 19 Отговор
    Браво,селската!!!
  • 5 Мтел

    23 28 Отговор

    До коментар #2 от "Дам":

    А ти чел ли си си договора преди да драскаш. Те са изпипали всичко.

    Коментиран от #10

  • 6 цербер

    41 4 Отговор
    Вицепремиерката Нинова. Кака Корнилия е жена!
  • 7 Васил

    46 9 Отговор
    А на банките и застрахователите кога стига си имитирала дейност увеличението е само едно левче!!!
  • 8 Жица

    60 2 Отговор
    Да се върнем към жичните телефони. И без това племето по цял ден се дзвери в телефоните.
  • 9 Еми

    35 4 Отговор
    Те па не се наядоха. Аз затуй карам на ваучер, стигат ми безплатноте минити и имам 200 кинта за филми и софтуер в сметката
  • 10 Дам

    64 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мтел":

    Чел съм го... Тук става въпрос дали е допустимо да има такъв тип договор,Ане какво пише в его ... Качил... В нормална държава, държавата регулира пазара и правилата,за да е недопустимо тия законни измами на монопола
  • 11 5 polk

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Болна":

    ей сега орките ще те наплюят а модераторите ще те баннат от сайта:)))))))
  • 12 Глоба

    47 2 Отговор
    30 Хил.Муха ги охапала
  • 13 Гаргамел

    19 24 Отговор
    Да попитам, тая с мерцедес или с кон ходи на работа дрОгаре?
  • 14 ПСР

    61 0 Отговор
    Напълно правилно.Трите оператора са в картел-това е ясно.Първо два от тях,а после и третият,решиха-нагоре.Хората нямат реален избор-и да прехвърлиш номер,отиваш на същото.От време оно е ясно,че ни работят със сметките от яко,по-яко.С плановете,картите,договорите-да не коментирам.Принципът е,ако щеш.
    Добро решение.

    Коментиран от #18

  • 15 Тъпо

    55 2 Отговор
    Ти ги глобяваш те си увеличават цените и печелят доволно
  • 16 Вагинен

    16 2 Отговор
    Така няма да стане
  • 17 Безобразия безкрайни

    61 0 Отговор
    А за таксите на банките защо никой не говори? Обират на всяка транзакция тези престъпници.

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 цербер

    23 6 Отговор
    КомунизЪм в България не е имало! Имало е соушълизъм. Комунизмът е висш обществен строй,който може да настъпи в уредени и водени от законите си държави. Оказва се,че комунистическа революция не е необходима,а електронна,но Карл Маркс и Фридрих Енгелс са нямали откъде да знаят,що е туй компютър и Интернет.Учението за радиовълните е било в зародиш. Примерно като Япония,Швейцария,Монако,Швеция,Дания,Норвегия,Сан Марино и тям подобни. За да има комунизъм,хората трябва да живеят добре и да има дълбок мир.
  • 20 C20NE

    36 2 Отговор
    Хора, това са зверски малки санкции!!!! 30 000 лв. глоба...алооо тия иззедници операторите знаете ли колко потребители, и по-правилно НА КОЛКО УСЛУГИ имат. Тая глоба бълха ги ухапала, ще я избият за часове с новите цени ;) Кака Нинова ако иска нещо да прави, да говорим за глоба в 6 цифрен размер, ако не- прави си вятър на устата и иска да излезе, че я е грижа за населението, и как видиш ли строго ще ги накаже, и пак ние ще сме прецаканите, обикновените Българи! Забележете...максималната глоба е 30 000 лв. А с това увеличение ще се нагушат с милиони!!! Ами като не можете да работите в тия условия и да си покривате договорките по договорите се разкарайте от държавата! Никой не е длъжен да ви търпи!

    Коментиран от #38

  • 21 qwerty

    28 1 Отговор
    Тия от Мен-тел продължават да ме цакат с топла бира трета година: при план и договор 21.99лв. фактурите им винаги са 22.00лв. Колко жалби им написах и отговор един и същ: софтуера не позволява да се начислява 21.99лв. АМБРИАЖИ
  • 22 Ал Тъпоне

    12 15 Отговор
    Инфлацията бе мадам изтървахте! Озаптете инфлацията ето това е работата на Правителството и на Централната банка, а пък после вадете тоягата на тези, които вдигат цените. То е просто правило: Можеш да държиш сметка на другите едва когато ти си си свършил твоята работа както трябва иначе рискуваш даже да станеш за смях. Не повтаряйте политиката на ГЕРБ. Те така си изядоха политическия хляб: Вдигаха на хартия минималните заплати в Държавен вестник напълно имагинерно, но хората нищо не виждаха от това увеличение, а после твърдейки че са вдигнали доходите повишаваха разходите за осигуровки и данъци и ако това не беше вбесяващо за обикновените труженици щеше да бъде смехотворно, защото това беше фалшиво свършена и без резултатна работа от управляващи, които на свой ред после поставяха условия да се плаща повече от работещите. Ако продължавате и вие линията на тази ялова политика, останала от ГЕРБ ще свършите, като тях и то много скоро. Свършете качествено първо вашата работа и после с право дръжте сметка кой какво върши.
  • 23 Активист на БКП

    30 0 Отговор
    Тия глоби са ги събрали точно за половин час
  • 24 Академик

    26 2 Отговор
    Тези оператори веднага да се национализират и да се превърнат в публични акционерни дружества!
  • 25 Смешници...........1000 лева глоба

    25 0 Отговор
    Ми те за една касова бележка искат 2 бона. Я ги одрусай със 100 хилки да видиш как ще съ озъбят
  • 26 Кобилата от Крушовица

    16 16 Отговор
    в PR акция.Алоооо,оставка от съсипаната от теб партия.
  • 27 Морски

    23 3 Отговор
    Браво на Нинова!
  • 28 ПСР

    31 0 Отговор

    До коментар #17 от "Безобразия безкрайни":

    Много точно,браво за коментара.На същият принцип,еднолично,по няколко пъти в годината,повишават таксите.
    Отчитат рекордни печалби,в края на годината.Теглене от банкомат,превод-такса,та такса до такса.Не дай си Боже,да допреш до гише....става страшно.И отново картел.А КЗП,отново спи.
  • 29 мдаааа

    21 0 Отговор
    Интересното при мен е , че преди да преподпиша нов договор за 59 000+ 5 000 МБ , 35 000 МБ по старият договор ми стигаха за месеца , новите - не ... Много интересно ..🤔
  • 30 кака от Европа

    18 0 Отговор
    Тия оператори докога ще ни рекетират с двугодишни договори,и само те да имат право за всичко?Аз ползвам бг оператор,и оператор в Италия.На италианския оператор ползвам оферта за 90 гига интернет,безлимитни разговори с всички италиански оператори,и 300 мин. с България за 15 евро, без никакъв договор.Когато се прибера в Бг,ползвам 8,8 гигабайта италиански интернет който ми е напълно достатъчен за ползване извън къщи. На бг оператор не ползвам интернет.Само разговори за 14 лева.
  • 31 0808

    22 0 Отговор
    какво са 30 К за тези пирани? нищо.. ударете ги с 3М та да се посерат..водя лична война с а1 и ЕВН..
  • 32 Бравос

    5 17 Отговор
    Да обявим Нинова за папеса!!!
    Папеса Корнелийа Втора! От Село Крушовица.
  • 33 Ханс

    24 3 Отговор
    Браво Нинова така се прави, същото трябва да стане с тока и основните хранителни продукти.
  • 34 Вуйчо Ваньо

    15 7 Отговор
    А защо не спря увеличението на цената на тока?125 лв. през май,870 лв.днес.

    Коментиран от #39

  • 35 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 19 Отговор
    КОМУНИЗМА СЕ ЗАВРЪЩА....БРАВО ДРУГАРКО НИНОВА
  • 36 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    10 11 Отговор
    А ТОКА КОЙ ЩЕ ОЗАПТИ
  • 37 Сатана

    17 0 Отговор
    На Запад в началото на финансовата година всички вдигат цените спрямо индекса на инфлацията.Обикновенноне с някакви мижави проценти. Заплатите също се индексират но преди това при приемане на бюджета.Не е добре,но е поносимо.Всеки иска да печели по нещо.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пръц

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Вуйчо Ваньо":

    А ти,другарю,много ток харчиш.Да не "копаеш" крипто?

    Коментиран от #45

  • 40 Плюс-минус

    32 0 Отговор
    А защо държавата не си направи един държавен мобилен оператор?
    Като им изтекат срочните договори, абонатите ще се прехвърлят към него и алчните частници ще пият студена вода!

    Коментиран от #53

  • 41 Оператор

    22 2 Отговор
    Ще ни глоби тая ненормалната с 1000 лв. и ние тримата ще си го преместим от единия в другия.
  • 42 боко

    15 2 Отговор
    Браво или да се съобразяват или да си обират крушите,сключил си договора с БОБ ама вече нямало БОБ ние от А1 ги купихме ще правим нов договор гадове крадливи
  • 43 Алфа Вълкът

    21 0 Отговор
    Какви са тези смешни жалки глоби? Те А1 като ни вземат по 1,50-2лв на месец на 1 500 000 абонати, може да си избършат гз с 30 000лв!
  • 44 Димитров

    15 2 Отговор
    Браво!
    Отдавна не е имало такова нещо!
  • 45 Вуйчо Ваньо

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пръц":

    Това е цената на мегаватчас.
  • 46 Дуай Липа

    10 2 Отговор
    иииииии...дотук с "пазарната" икономика. Същото менте е и "демокрацията"
  • 47 xxl

    20 0 Отговор
    Истината е ,че всеки си прави каквото иска и лови риба в мътна вода. Какво поражда вдигането на цените на мобилните услуги? Ами точно нищо! Това не е производствен цех, където промишленият ток се е вдигнал двойно. Кожодери на всяка крачка и затова държавата изчезва.
  • 48 А бе

    3 14 Отговор
    Смешнице как ще ми забраниш , коя си ти да ми определяш цена на производство, с какво държавата ми е помогнала?!
  • 49 Гандалф

    14 0 Отговор
    Хиляда до тридесет хиляди...те печелят стотици хиляди...не смятам, че ще се уплашат от тази санкция...просто държавата трябва да намери законови средства, за може да се спре спекелацийте с цените..а, ако ги няма тези законови средства да бъдат създадени...4756
  • 50 измамници са

    11 0 Отговор
    Тия оператори , както и доста други , не предлагат договори за ползване на услугите им , а ултиматуми , като с различни прийоми гледат да те подведат и закачат с най-разходния за джоба ти . Пълни мошета са . Кой им позволи този статут . Би следвало от клиента да се дава задание въз основа на което да се предлага договор , който да се потвърди от двете заинтересовани страни.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ерик Форестър

    0 7 Отговор
    Първо да забрани високата цена на електричеството за фирми. Не че защитавам операторите но е факт, че една базова станция излъчва в най малко три варианта: 2G, 3G, 4G а вече и на 5G. Всичко това е излъчване на радиосигнал без прекъсване 24 часа за който се изразходва електричество. За да има покритие и да говорите или ползвате Интернет навсякъде има базови станции за които операторите както останалите фирми плащат 5 пъти по скъп ток за разлика от миналата година. Щом държавата иска да се намеси да им направи тока като за домашни клиенти, на такава цена а операторите да намалят цените за клиентите си вместо да дават хиляди левове за реклами.
  • 53 12 12 12

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Плюс-минус":

    12 + 3
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Кински

    5 0 Отговор
    Кви са тези смешни глоби.гарги ли ще плашите .те за месец с милиони ще се нагушат ,те глобите некакви Хиледарки.
  • 56 Бре ,че

    3 0 Отговор
    Си голяма работа.Баба Пенка от Горно Уйно много ще се зарадва на забраната.Защото за нея не е важно ,че цените на всичко са се вдигнали двойно и тройно а пенсийката ,СЪЩАТА.За нея е важно да не и вдигнат таксата с два лева.
  • 57 олигарси

    2 0 Отговор
    Абсурдно е едно от лицата на червената мафия и на корупцията да се поставя на такава държавна служба. С това примирение не може да има.
  • 58 Вергина

    2 0 Отговор
    Аз предполагам, че мобилните оператори много са се уплашили от забраната, понеже днес ми пратиха смс за новите цени...
  • 59 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    2 0 Отговор
    мама му тая е :моето мъжко момиче, празни приказки плещи!
  • 60 Курнелий Нинов

    1 0 Отговор
    Браво ,желая ви успех и дано думите да съответсват на делата
  • 61 ДЕСИ ГО ОТНЕСЕ

    2 0 Отговор
    Д€$И,ПО-БЪРЗО , ПО-БЪРЗО,ЧЕ ТВОЯТА ПРИЯТ€ЛКА кори(така де другарката $ланинова) ДА Н€ ЗАБРАНИ И $€Ха!
  • 62 Чадо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смешници":

    Глобите трябва да са с много нули милиони за да не помислят тия костюмари да се подиграват с абонатите си .това 1000 30000 са смешни суми
  • 63 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Ликвидирайте това незаконно образование "колекторски фирми". Да се преправи Закона за задълженията и договорите и такива рекетьори да не може да съществуват. Та те са противоконституционни.
  • 64 Фило Соф

    0 0 Отговор
    Пътят към ада е осеян с добри намерения !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол