Last news in Fakti

27 Декември, 2021 08:04 1 611 37

18 години от нападението на военната ни база в Кербала

  • ирак-
  • кербала-
  • база-
  • нападение-
  • българи-
  • военни-
  • загинали

Освен петимата загинали, при атаката са ранени над 20 български военнослужещи в нападението от 27 декември 2003 година

18 години от нападението на военната ни база в Кербала - 1
Снимка: БГНЕС

Навършват се 18 години от атентата в българската база в иракския град Кербала, предаде БНР. Освен петимата загинали, в базата са ранени над 20 български военнослужещи в нападението от 27 декември 2003 година.

През тази година България участва в мисията за възстановяване на Ирак, водена от САЩ. Българският контингент отговаря за сигурността в района на град Кербала. Камионът - бомба навлиза в района на базата „Индия“. И се взривява на метри от пълните с български военни помещения.

Според изказвания на висши военни - 10 тона взрив е разтопил каските на бойците ни, въпреки, че били по стандарти на НАТО. Силната взривна вълна скъсала медальоните с кръвната група на повечето войници.

Днес военните 61-ва механизирана бригада в гр. Карлово ще отдадат военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.

В памет на героите ще бъде отслужена панихида. В Русе и Крумовград, от където са двама от загиналите, ще има панихиди и поклонения. До края на военното участие в Ирак България губи 13 военни.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За България

    56 2 Отговор
    ли умряха,или за Америка? А тези в Кампучия и пр? Някой знае ли?

    Коментиран от #9

  • 2 падналия ангел

    45 0 Отговор
    Преди 15 години един български войник /Г.Г./ беше убит от приятелски огън на 45 км. от българската база в Дивания в Ирак! От панирал се американски рейнджър!
  • 3 ВЕРНО ЛИ

    44 2 Отговор
    АМИ ВРЕМЕ Е ДА НАПИШЕТЕ ИСТИНАТА / НЕКАДЪРНО И БЕЗХАБЕРНО КОМАНДВАНЕ КАКТО И СЛАБА ПОДГОТОВКА ЗА ДЕЙСТВИЕ В ПОДОБНА СИТУАЦИЯ / КОЛКО АМЕРИКАНЦИ ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ ТАМ СА ПОСТРАДАЛИ ЩО НЕ СЕ КОМЕНТИРА А КОЛКО ОФИЦЕРИ ОТГОВОРНИ ЗА СЛУЧАЯ СТАНАХА ГЕНЕРАЛИ

    Коментиран от #7

  • 4 родител

    46 3 Отговор
    Горките млади мъже .Умряха заради нашите продажни политици !!!!

    Коментиран от #29

  • 5 ЗАПАСНЯК

    13 18 Отговор
    АМИ ТОВА ИМ Е РАБОТАТА И АКО БЯХА ПРОЛЯЛИ ПОВЕЧЕ ПОТ В УЧЕНИЕТО ЩЕШЕ ДА ИМА ПО МАЛКО КРЪВ В БОЯ
  • 6 Поне да бяхте им публикували снимките

    24 2 Отговор
    Само едно от момчетата познавах! И мога да кажа че Господ прибира невероятно добрите! Поне докато стане на 18 сме играли заедно, и никога не беше направил нещо лошо или да нагруби някого!
  • 7 ЕВРО НЮЗ

    53 3 Отговор

    До коментар #3 от "ВЕРНО ЛИ":

    Какво правят български военни там.?!! В Афганистан..??? Значи ония ако дойдат и ти разрушат домът са терористи.. Тия отишли в домът им са герои.. Айде бе😂 Съучастници са с едно банда за държавен тероризъм където са избили над 1 500 000 човека..

    Коментиран от #10

  • 8 СТИГА ПОПУЛИЗЪМ

    32 2 Отговор
    КАМБОДЖА /СКАНДАЛ ПРИ ИГРА НА КОМАР/ ИРАК /МАЛОУМНА ЛОГИСТИКА / ИЗВОЗЕНИ ГРАНАТОМЕТИ/ И СЛАБА ПОДГОТОВКА / ПОСЛЕДСТВИЕ / ДОСТА НОВИ ГЕНЕРАЛИ БРАВОС
  • 9 ВРАГ НА НАРОДА

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "За България":

    УМРЯХА МОМЧЕТАТА ЗА ДА ИЗКАРАТ НЯКОЙ ЛЕВ... ,ИЗПРАТ€НИ ОТ ПРОДАЖНИТ€ И ЗАБОТ€ЛИ "политици" -$ЛУГИ НА $ащ(нато)!
    ЛЕКА ИМ ПРЪСТ...,НО КОЙ КАКВОТО САМ СИ ГО НАПРАВИ....!
  • 10 22222

    0 9 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРО НЮЗ":

    РАБОТЯТ

    Коментиран от #11

  • 11 ЕВРО НЮЗ

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "22222":

    Ами като работят се пише ,, ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА ""

    Коментиран от #30

  • 12 летец пилот

    9 9 Отговор
    Няма да коментирам. Свеждам глава пред паметта на момчетата!

    Коментиран от #14

  • 13 no name no face no number

    37 1 Отговор
    И кой ги е карал да ходят там да убиват местното население. Българската армия трябва да пази България и българският народ, а бе американските интереси и българските политици

    Коментиран от #35

  • 14 ЕВРО НЮЗ

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "летец пилот":

    😂😂😂 Знаеш ли като гледам кадри с разрушените сгради за какво си мечтая..??? Да имам някаква всевиша власт с която да мога да хвана ей такива пилоти и ги накарам с голи ръце да разчистят събореното и построят ново.
  • 15 летец пилот

    6 9 Отговор
    И какво ти бъркат пилотите в задната дупка? Те,като всички воеунни изпълняват заповеди. Голям началник искаш да станеш. Еврогнус!

    Коментиран от #18

  • 16 Човека Коза

    26 1 Отговор
    Така става когато играеш за грешният отбор (нато) и то за кво? Заради краварските интереси. Доста тъпо 😕
  • 17 Българин

    24 2 Отговор
    Истината е че докато свирим по американската свирка ще е така. Българската армия или остатаците от нея които имаме и виждаме ВСИЧИ но мълчим са да зщитават България. А не да роботят за пари в услуга на агресивнната воена организация нато.
  • 18 ЕВРО НЮЗ

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "летец пилот":

    Ами ето след като изпълняват заповеди аз за това си мечтая. Да мога да им издавам заповеди и гледам как с голи ръце събират тухли и бетонови блокове.
  • 19 Милчо

    25 0 Отговор
    Какъв го търсеха там българските наемници?? Да покажат солидарност със САЩ! Иначе никаква полза от тях!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    19 0 Отговор
    Важното е,че С.Паси е доволен и днес празнува,казвайки: На всекиму своето!
  • 22 ДаАмаНе

    21 0 Отговор
    Само да питам?Чий ми го търсят там и на какво основание,след като се намират в суверенна държава,която нито ни е нападнала нито е враждебна към нас.Колко милиарда е платила България за такива мисии досега,които не се вписват в нито една точка на НАТО.Не Ирак е нападнал САЩ а САЩ напада Ирак.Авганистан и Сирия ли са нападнали САЩ или обратното.При това положение,никоя държава от НАТО,не е длъжна да праща войски,а за наще наемници са похарчени милиарди да изпълняват мисии за чужди интереси.И това в момента не е армия.Нали ги пратиха на границата,а всеки ден залавят от 30 до 50 емигранта във вътрешноста на България.От къде влизат?И Тия хрантутници в момента са само за мисии в чужди държави на гърба на народа.Това трябва да спре.България може да използва войски на чужда територия,като членка на НАТО,самоо ако някоя от страните членки на НАТО е нападната и ако нашата държава реши(не е и длъжна),но досега няма нападната държава от членките на НАТО.Пратете ги на границата,защото парите които им плащате,трябва да се заработят.
  • 23 Нане

    13 0 Отговор
    и за какво умреаа момчетата? За некой и друг долар се простиха с най-ценното
  • 24 Гост

    22 0 Отговор
    Не са герои, а обикновени наемници на престъпна групировка! Кажете го с истинските думи!
  • 25 Тираджия

    18 0 Отговор
    Спомням си Ирак по времето на Садам беше приказна държава.Законите може да са били строги и да е било диктатура,но тази арабска паплач се държи мирно само с строгост и дисциплина.Истината е,че България печелеше милиарди от Ирак.Всичките им автомагистрали са строени от български фирми.Имахме над 100 фирми,които се занимаваха с различни дейности и печалбите бяха огромни.Да не говориме че калашниците на цялата им армия бяха българско производство от завод 10.Отделно им правехме ремонт на цялата им бронетанкова техника.Само СОМАТ спечели десетки милиарди по време на 8-годишната война между Ирак и Иран.Плащаха ни и бартерно и с евтин петрол.А наще папагали без да имат и грам интерес(одрязаха си клона) застанаха на страната на агресивното НАТО и съответно загубиха милиарди от фирмите които закриха и от задълженията,които не ни изплатиха.

    Коментиран от #36

  • 26 ДДД

    11 0 Отговор
    А чии го дирехме там ? Всеки да си носи последствията от това което прави !!!
  • 27 И чий

    3 0 Отговор
    го държаха там???
  • 28 Зяпчовци

    10 0 Отговор
    Не са за съжаление - от президента Първанов,генералите Колев,Стойков,та до командирите Петко Маринов и нащалник щабът му - въобще не си даваха сметка за ситуацията в Ирак нито на политическо,нито на стратегическо,нито на тактическо ниво. Генерално американците ни излъгаха и изманипулираха,че отиваме да участваме в операция по постконфликтно възстановяване. Всъщност попаднахме в разгара на Гражданска война,която и днес не е напълно приключила. Наште будали отидоха с нагласата,че едва ли не ще са като войски на ООН и,че ще раздават едни американски пари за строежи и възстановявания на инфраструктурата. А се оказа,че гризнаха дръвцето в градска партизанска борба за която не ги подготвиха. Трезви гласови и тогава имаше,но никой не ги слушаше,а зяпаха в устата на хамериканците.
  • 29 Рикошет

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "родител":

    И лошо родителска възпитание, щом си мислят да печелят пари на война.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 тошо

    1 0 Отговор
    Времето неумолимо си върви напред !!! Някои си спомняме , а други просто не искат да се връщат назад , други просто захвърлиха всичко зад гърба си и тръгнаха по света !!! Четох и нещо гадно излизаше измежду редовете , все пак не са минали толкова много години , че да се съчиняват глупости !!! Не няма да ровя в нечистотиите и да търся виновните , в България ВИНИВНИ няма , отговорност не се търси !!! И отново изникват думите на дядо Вазов :" Кои се вий , над сянката ви клета , не мисли , никой дру освен поет и МАЙКИТЕ СВЕТИ !?" . Ех ,момчета,
    докато сме живи , ще има кой да ви споменава , а после........ !!!???
  • 32 Малко жертви дадоха тези ЕНИЧАРИ

    2 1 Отговор
    Колко ли невинни хора убиха тия терористи в чуждата страна?
  • 33 шопендар

    10 0 Отговор
    НЯЯКАКВИ НОВИ КРИТЕРИИ НИ ВМЕНЯВАТ ЗА ГЕРОЙСТВО.ГЕРОИ ВЕЧЕ НЕ СА ХОРА ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА РОДИНАТА,А ХОРА УБИТИ В ИМЕТО НА НЯКАКВИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ В ДАЛЕЧНИ И ЧУЖДИ СТРАНИ,,КАСАПИ С САМОЛЕТИ КОИТО СА СРИНАЛИ МИРНА СОФИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ,ТУРСКИ БАНДИТИ ВЗРИВИЛИ ДЕЦА И БРЕМЕННИ ЖЕНИ В ВЛАКА НА ГАРА БУНОВО,А НИЕ НЕГЕРОИТЕ,СУМТИМ,РЪКОПЛЯСКАМЕ И ПОЛАГАМЕ ЦВЕТЯ НА ТЕХНИТЕ ПАМЕТНИЦИ./ИДВА ОТ ПАМЕТ/

    Коментиран от #37

  • 34 пролича некъдърноста на зилените чураби

    0 3 Отговор
    но нашите воини бяха отмъстени.стотици арабели платиха с кръвта си.
  • 35 Ама те не са

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    от българската армия, а от слугинажа на американците - и в тяхна памет станахме и член на НАТО -миротворуцът... Чудно ми е само как не влязохме с освободителна мисия и в Югославия /макар че участвахме в тази война с въздушни коридори/ - и едно лигаво адвокатче търчеше да обяснява, че добрите и умни американски бомби ,дори и да паднат в приятелска територия, не избухват... Вероятно това не го знаеше онова американче, дето утрепа от страх своя съюзник - българин /"приятелски огън" - ега ти приятелите, дето стрелят по теб.../ Изобщо - НЯМАМЕ АРМИЯ, ИМАМЕ НАЕМНИЦИ ЗА МОКРИ ПОРЪЧКИ с работодател НАТО и САЩ, но разходите ги плащаме ние от България....
  • 36 Точно така беше

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тираджия":

    И после ни натрапиха за вожд едно полуеврейче, което не стана цял евреин , но си остана атлантическа фекалия.
  • 37 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "шопендар":

    Само ти ли не си разбрал, че атентата е дело на ДС? Единият е агент на ДС! Как при комунизма бг турчин ще има достъп да взривни материали като даже и в казармата бяха само към строителни войски!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове