Last news in Fakti

28 Декември, 2021 07:51 8 123 58

Ясен Тодоров: Дано Петков да има добри съветници

  • ясен тодоров-
  • кирил петков-
  • прокуратура-
  • съдебна система

Плашещо е изказването на премиера - „нашата цел е да си назначим наши хора в прокуратурата“, заяви зам.-шефът на НСлС

Ясен Тодоров: Дано Петков да има добри съветници - 1
Снимка: БГНЕС

"Освен, че поиска оставките на Сотир Цацаров и на Иван Гешев ми направи изключително неприятно впечатление изказването на новия премиер Кирил Петков, в което каза още: „нашата цел е да си назначим наши хора в прокуратурата“. Това за мен е страшно и плашещо, защото означава, че премиерът или не разбира и не осъзнава принципа за разделение на властите или ако го разбира няма намерение да го спазва".

Това заяви в интервю за БЛИЦ Ясен Тодоров, който встъпи преди дни в длъжността зам.-началник на Националната следствена служба.

"Не знам кое от двете е по-страшно. Надявам се Петков да има добри съветници около него и те да му кажат, че съдебната, законодателната и изпълнителната власт са различни неща и най-малко законодателната и изпълнителната трябва да се месят в работата на съдебната, извън лостовете и механизмите, които имат по Конституция и закон. Както съдебната власт не си позволява да каже кой да е правосъден министър, кой да е председател на Народното събрание или кой да е председател на Комисията по правни въпроси в парламента, така министър-председателят няма право да казва кой да бъде или да не бъде главен прокурор", продължи събеседникът.

"Мисля, че апетитът идва с яденето. След като вече имаме нова законодателна и изпълнителна власт, те ще искат да овладеят и съдебната. Това не е прецедент за съжаление", отговори Тодоров на въпроса, дали предполага, че "Продължаваме промяната" имат свой кандидат за главен прокурор.

"Битката за независимостта на съдебната власт се води вече 32 години. Мисля, че и сега прокурорите и следователите ще успеят да я отстоят и няма да се поддадат на провокации. Очаквам атаки към прокуратурата от целия политически спектър. Прокуратурата е органът, от който изпълнителната власт се плаши, защото изпълнителната власт е средата, в която се чувства най-висок корупционен риск. Всеки, който дойде на власт иска да е в добри отношения с прокуратурата, за да може да я командва и използва срещу политическите си противници, което е много опасно. Затова между тези две власти трябва да има луфт", продължи Тодоров.

"Прокуратурата не може да играе в защита или в контраатака, тя трябва да играе с преса по целия терен – там където вижда нарушения на закона да играе преса и да наказва извършителите на престъпления. Всеки нов властимащ в България е искал да постави прокуратурата в ъгъла, тя да е в нокдаун със свален гард, за да може да са развързани ръцете най-вече на изпълнителната власт. Когато създаваш органи, които да ударят по твоите политически опоненти, трябва да мислиш в перспектива и да си наясно, че не винаги ще бъдеш на власт. Защото след време това, което си създал може да се отнесе доста лошо с теб", каза още зам.шефът на НСлС.

Относно проблемите ни със Северна Македония Тодоров, който по образование е и историк, заяви:

"Надявам се новото правителство да не е поемало ангажименти, които нарушават българския национален интерес. Ние имаме интерес Северна Македония да стане член на ЕС, но това не може да стане на базата на компромис с нашата история. В тези отношения има червени линии, които не могат да бъдат преминати. България трябва твърдо да постави на масата няколко условия, при изпълнението на които, да даде зелена светлина пред членството на Северна Македония в Европейския съюз.

По повод премиерата на скандалния филм "Една вяра, един език" Тодоров каза:

"Чух за този филм и неговото съдържание, но не съм го гледал. Това е въпрос свързан с историята. Обикновеният българин не е запознат с ролята на Русия в българската история и най-вече с това, че любимката на тази държава на Балканите не е България, а Сърбия. Самото съществуване на Македония като македонска нация е производно на идеи на комунистическия Интернационал. Хубаво е българите да четат повече, за да знаят своята история и да не позволяват гаври с нея".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остави

    84 40 Отговор
    Петков да си върши работата , аман от даващи акъл , който никой не им иска !

    Коментиран от #5

  • 2 истина е

    103 42 Отговор
    И тоз е о котилото на каскета и цацата . Тази мафиотска организация трябва да влезе в затвора !
  • 3 Поредният

    78 32 Отговор
    от МВР школата !
  • 4 Ироничен

    71 27 Отговор
    „нашата цел е да си назначим наши хора в прокуратурата“
    Някой мислил ли е, че има други намерения?
  • 5 РЕАЛИСТ

    55 68 Отговор

    До коментар #1 от "Остави":

    Той Кирчо добре си върши работата. Цените на храните хвърчат и цената на тока ще ти се стовари на главата след мораториума. Халал да ти е такъв министър председател. Има 17 съветника щото от нищо не разбира, ама някой трябва и на български да го научи, че го говори по-зле и от царя.

    Коментиран от #23

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    67 33 Отговор
    ОТ СЛЕДСТВИЕТО СЕ МОЛЕТЕ КИРО ДА УСПЕЕ, ...ЩОТО АКО НЕ УСПЕЕ, ЩЕ ДОЙДЕМ НИЕ СЪС САТЪРИТЕ И ВСИЧКИ МУТРИ И БЕЙОВЕТЕ ЩЕ КВИЧИТЕ КАТО ПРАСЕТА ПО КОЛЕДА

    Коментиран от #28

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    73 35 Отговор
    И ДВАМАТА НА СНИМКАТА СЪС СВИНСКИ ОЧИЧКИ КАТО АХМЕД БОРИСОВ И КАСКЕТ ЦАЦАРОВ
  • 8 ха ха

    44 19 Отговор
    "Прокуратурата не може да играе в защита или в контраатака, тя трябва да играе с преса по целия терен – там където вижда нарушения на закона да играе преса и да наказва извършителите на престъпления./ а КОЙ съветва прокуратурата какво да види и какво да не види ? а КОЙ го е имало винаги , само му се сменяват имената
  • 9 Ясен Петров! На никой не си направил

    39 22 Отговор
    Добро впеченление!! Работи и ти нещо Добро да се случва в Съдебната система и Прокоратурата!! Тогава ще се промени "впечатлението" за теб!! Не са Оптимисти хората!!
  • 10 Ю.кортес

    46 13 Отговор
    Дано!Защото са 17 на брой и по заплати и бонуси ни щавят с 1.5 милиона лева годишно
  • 11 Гост

    52 29 Отговор
    ТОЯ ПРОДАЖЕН ПАЛЯЧО ГО ,,ИЗКАРАХА НА СВЕТЛО,,......ЯВНО ,,ШАЙКАТА,, Е ЗАМИСЛИЛА НЕЩО.ЩОМ ГО БУТАТ ПАК...ИЗРОДИ ПРОДАЖНИ
  • 12 5577

    34 10 Отговор
    Не стреляй по пианиста, той толкова може. За съжаление друг поръчва музиката, естествено този който плаща. След деветдесетте цяло поколение трябва да извърви за да се отървем от мутрите. Едните с другите се боричкат, вече излязли от кръчмите и обладали скромните държавни средства. Всичко това е на гърба на хората. Силово политика не се прави. Стига с мутренските номера. Дори и на политици не изглеждате. Нямате никакви политически виждания. Как ще се легитимирате в някое европейско политическо семейство. От там се превъртат парите. Ако чакате на нашите данъци за сол няма да ви стигнат. Стига конфронтация. Съберете се и направете нещо за хората. Вече и на избори никой не му се ходи. Квот и да пуснеш е все същото.
  • 13 Дъщеря

    47 17 Отговор
    му назначена БЕЗ конкурс във ВСС , в чужди паници гледа ?
  • 14 Последния Софиянец

    30 35 Отговор
    Кирчо се съветва с Площада.Народа най добре знае.
  • 15 Алоу

    42 19 Отговор
    Тоз какви ги говори? Каква преса, кви 5 лева? Тоз явно мисли, че прокуратурата е репресивен орган. Каквато точно той и други дерибеи я отглеждаха. Прокуратурата драги ми следователю е да брани СПРАВЕДЛИВОСТТА! В тази връзка ти трябваше отдавна да си прибран, щото като беше във ВСС ти и още някой като теб бранихте несправедливостта! Продажник!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А бе

    48 30 Отговор
    Измет, кога Петков е казал такова нещо, бе бок лук?
    Този Ясен Тодоров е отвратителна долна тв ар!
    МУТРИ ВЪН !

    Коментиран от #22

  • 18 Кики

    29 26 Отговор
    На Кирчо не му трябват съветници , той има Херо Мустафа

    Коментиран от #24, #57

  • 19 Мазньо

    52 23 Отговор
    Ясене,а на теб ясно ли ти е ,че когато главният прокурор се обръща към бившия мин.председател с "шефе",прокуратурата не е независима?
  • 20 Пламен

    39 26 Отговор
    Кире канадеца хал хабер си няма...на дунава сме имали само един мост,и тема подобни бисери.Тия,17 съветници,калинки са само да взимат дебели заплати.

    Коментиран от #58

  • 21 И ТОЗИ Е МАФИОТ ЗАЩИТНИК

    43 21 Отговор
    НА БАНДАТА !!! СТРАХ ,СТРАХ ГИ ТРЕСЕ ДА НЕ ИМ СПРАТ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ !!!

    Коментиран от #25

  • 22 Отговор

    39 26 Отговор

    До коментар #17 от "А бе":

    Този сопол, който е човек на БОРИСОВ, сега реве, че ще има хора и от народа.
  • 23 Уточнение

    18 20 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Пишман РЕАЛИСТ

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тоя

    34 13 Отговор

    До коментар #21 от "И ТОЗИ Е МАФИОТ ЗАЩИТНИК":

    има безброй компромати , голяма част още от времето на криминалния преход ! Срам и позор !
  • 26 Не знам ама

    34 18 Отговор
    Като ги видя такива като тези от снимката, ми се повръща.
  • 27 big

    22 18 Отговор
    Да, това е важно, но най-важното е да има верни съратници, ако върви по правилния път! Тези хора трябва да бъдат по цялата вертикала и хоризонтала на управлението. За съжаление там все още са "капиите" на БМБ и ще бъде много трудно да се направи каквото и да е.
  • 28 Само

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    кажи ХАНА на кого да се молим, за да бъдем сигурни, че молитвите ни ще са чути и отговорени.
  • 29 чико

    26 14 Отговор
    Самодоволни ОШОПАРЕНИ физиономии . НРАВСТВЕНАТА и ДУШЕВНА красота е изписана на лицето на всеки човек .
  • 30 Лакомо следователче....

    31 22 Отговор
    Неработило от 20 години, завършило милиционерско училище, известен с етичното си сервилничене, ДАВА СЪВЕТИ НА ПРЕМИЕР ! Скрий се, смешен си !!!
  • 31 Следовател от 2 РСС

    27 19 Отговор
    Защо изобщо,му давате трибуна на този наркоман?
  • 32 Behemoth

    22 17 Отговор
    Прасета в прокуратурата виждам на снимката!
  • 33 РЕАЛИСТ

    30 17 Отговор

    До коментар #23 от "Уточнение":

    Хайде кажи , кое не е вярно от написаното. Избрахте не просто Киро, а прост Киро.
  • 34 Темидец

    22 13 Отговор
    Като искате да сте независими и да се спазват законите,защо не повдигнахте обвинение на канадеца,а сега му се чудите,че искал да ви сменя с нгови хора,колко беззакония трябва да извърши лицето,за да се стигне до привличане към наказателна отговорност?
  • 35 джаба

    7 13 Отговор
    кръстоска между пигмей и нутрия
  • 36 Дааа

    13 20 Отговор
    Номер 20 пак не е в час!!!! Петков каза,че при Русе има 1мост и е така,за Видинския нищо не е казал!!!! Не повтаряй една лъжа 100 пъти!!!!

    Коментиран от #44

  • 37 Бетеро

    13 16 Отговор
    Тас подлога Боикова кои мисли че е и кои го интересува какво мисли един супер компрометиран тъпанар
  • 38 Фен

    13 12 Отговор
    Ох машала! Биши, биши на тези властта им се отразява на килограмите. Трябва незабавно да им се отнеме за да се чувстват здравословно.
  • 39 Бетеро

    9 14 Отговор
    Няма такава подлога.Кои те пита тебе бе нещастник
  • 40 Последен валс

    13 12 Отговор
    На Ясен май не му е ясно какво следва.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Боби

    8 15 Отговор
    Браво на 36! Сапунените герои на Боко,не разбраха, че ставаше въпрос за гр.Русе. Но тъпомера счупи рекорди с натрапваната ни опорка.Хора разберете че не всички са елементарни колкото Вас.
  • 43 stan40

    9 4 Отговор
    Гешев беше предаден и жертван от Задкулисието. Той им свърши каквато трябва и сега гледат да се отърват от него, за да се потулят нещата. Сега е момента Гешев да контраатаката и да накаже предателството спрямо него. Въпросът е дали Гешев има топ.. да го направи. Ако е син на Баща и не иска да е срам за децатя си ще го направи!

    Коментиран от #49

  • 44 stan40

    17 5 Отговор

    До коментар #36 от "Дааа":

    Кирчо е учил в Харвард, но това не може да го направи можещ и умен , което се вижда от гафовете му. Народът искаше млади учили в чужбина в управлението и поръчката им е изпълнена. Като се го поръчаха такъв, сега да му сърбат попарата. Кой можеше да си позволи да учи в чужбина? Само деца имащи розов ген. Какво очаквате тогава, каква промяна? Хората не правят разлика между умен и хитър, мужду умен и знаещ, между богат и човек с пари , и там е проблема.
  • 45 АЗ КАЗАХ

    18 4 Отговор
    Или КАЗАНО В ПРАВ ТЕКСТ ИСКАТ ТЕХЕН ПРОКУРОР ЗА ДА СИ,, РАБОТЯТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ДА СИ КРАДЪТ И ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ. А БАЛАМИТЕ ДА ЛАПАТ МУХИ (ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ПП).
  • 46 боко

    4 13 Отговор
    Герберските и---и доволно се усмихват мъ----е в затвора га---е
  • 47 Всички знаят

    6 15 Отговор
    А бе, Тодоров, Петков просто не е демагог като политическите динозаври с по 5 мандата в НС и властта! Ясно е, че има предвид морални хора! Май ти не си много читав!
  • 48 ГнъсенПлуЖак

    7 10 Отговор
    Нали и теб така те назначиха? По цели дни не ходеше на работа ,а ходеше по телевизиите да замазваш безчинствата на Каскета, а Бойко Атанасов един път се показа и след като отрицателно се изказа, му спретнаха дисциплинарка за неспазване на работното време .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Комита

    4 10 Отговор
    Ах как се разквичахте калинки герберски
  • 51 Юпитер

    4 11 Отговор
    Нищо лошо и плашещо не е казал Кирил Петков! През 2009г кога ГЕРБ дойде на власт направиха масова чистка по всички министерства,агенции и институции.За да тръгне Промяна, трябва старото и утвърденото да се изкорени, като плевел,троскот и паразит!
  • 52 питащ

    3 4 Отговор
    Някои самодоволни личности като тези на снимката с внушителни размери на килограми, но на сиво мозъчно ве....щество с доста липси няма ли да престанат да говорят неща които нямат нищо общо нито с правните норми
    , нито с действитнелността. Един ден всичко се връща господа. Бъдете сигурни и чакайте този видовден.
  • 53 112

    1 1 Отговор
    Пишите глупости. Кое му е простото на Кирчо. Верно е, не е може би запизнат с врътките ви. Не може да си директор по живково, при бойко да продължи и т н и през това време мъжа и в същата фирма и частен бизнес, и с кражбите да си уреди деца, внуци. Или аз бъркам. Относно гл прокурор. Умен е, сериозен е, но защо му искат оставката, знаем, но не е работа наша.
  • 54 ЕтичнаКомисия

    1 2 Отговор
    Този гьонсурат няма ми да похване някаква работа,за която получава заплатата си, ами всеки ден се е помъкнал по студията да възхвалява безчинствата на Каскета ?
  • 55 Гост

    3 4 Отговор
    Ясене, и ти си противна гробарска подлога! Мястото ти не е там . Освен да подсмърчаш за друго не ставаш....
  • 56 ЧегъртанеЯкоТрябва

    1 1 Отговор
    Плу Жак .
  • 57 Драйфус

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кики":

    Нали Баце я прегръщаше като кукла,мислеше,че владее положението,но го отсвириха хитро!
  • 58 Десо

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пламен":

    Не зная какво не знае Киро,но ти знай,че Харвард не е марка бира!Весели празници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове