30 Декември, 2021 19:34 1 174 17

Без политическа и партийна дейност в училище

  • класна стая-
  • училище-
  • партии-
  • политическа дейност

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм

Без политическа и партийна дейност в училище - 1
Снимка: Shutterstock

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност.

При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа и партийна дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон.

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции.

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество.

Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    27 2 Отговор
    и да се забрани членуването в партии,сега почти всички директори са от гроб
  • 2 Пловдив

    9 8 Отговор
    Работех в образователната система до 2006 г, винаги това е било забранено. Кой пак си измисля тъпотии?!

    Коментиран от #8, #16

  • 3 морски

    18 1 Отговор
    Бях частен ученик в морско училище ,и директора ни агитираше да гласуваме за тиквата !
  • 4 Şerafettin

    16 1 Отговор
    В Родопите и Делиормана даскалите не може да членуват в ДПС-то ли?? Бре!
  • 5 Горски

    5 7 Отговор
    Както е тръгнало, скоро и без учебна деъност.
  • 6 Сивата чапла

    18 1 Отговор
    Не знам за каква политическа дейност говорят тия, но защо нищо не казват за НПОтата, които и изменят учебниците ни, и историята ни, и не само това, но и вкарват извратените западни "ценности", като с картинки и "невинни" разказчета внушават на децата идеи за друг пол, че може ни не са момиченце, а момченце! .................... Къде е забраната на НПО-тата, откровени чужди агенти внедрени у нас? ............ Забранете НПО-тата, не ни будалкайте с някакви политически измислици, то децата много разбират .....
  • 7 питам

    13 3 Отговор
    Всички учители, директори даже чистачките са назначени с партийни протекции. Някой ще изчисти ли партийните назначения? НЕ! Така беше и преди 30 год. Всички учители бяха членове на БКП, после ги оставиха да си работят по комунистически до пенсия. Така че горенаписаното е поредният КУХ ЛОЗУНГ.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Пепо

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Кирчо и Асенчо предлагат някакви неща , а те се оказват ,че са в сила от години. Толкова са компетентни милите харвардци.
  • 9 Уточнение

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "питам":

    Познанието ти за образованието е само от ученическите ти години, когато явно не си бил и добър ученик. Каква БКП, какви пет лева? Имаше по един партиен секретар, а сега в РУО има по един от всяка партия.
  • 10 Чук и Гек

    11 2 Отговор
    На десетте вота през тази година, в СИК имаше по 5-6 учители - герберасти, начело с дебелата директорка, която по право бе и председател на комисията! Лекар в комисията нямаше, защото те лекарите не могат да работят онлайн, въпреки, че и това го имаше - лекуване по телефона. А на вота през април, когато още имаше хартиено гласуване, гербераскинята директор на училището и председател на СИК, предала в РИК последна протокола, след като го ремонтирала точно според указанията на Кмет Тотев от Пловдив.Факт!
  • 11 3.14К

    13 1 Отговор
    За 12г. години системата на образованието се превърна в инкубатор на соросоидна герберастия, обединяваща различни полове, като жени-герб.
  • 12 Яко

    7 1 Отговор
    В по-по-най училище в Бургас Ал.Г.К. има една учителка по български език(по цял ден върти коса от тук натам) и на 6ти клас е изнесла лекция кой президент е най-добрия! Изобщо пропаднала система и пропаднали индивиди, които са откраднали титлата преподавател! Срам!!!
  • 13 Историята

    5 0 Отговор
    "В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност." - Че нали това беше основното след 10.11.1989 година? Пак ли почваме отначало?
  • 14 Сивата чапла

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "питам":

    Не е вярно, че всички учители са били членове на БКП. Директорите да, задължително, но учителите не. ............................Както и в болниците, заводите, директорите трябва да членуват в БКП, което беше и грешка, щото като гониш службата, трябва и партийно да си вкаран в някаква схема. И се получава изкуствено поддържане на нещо, кото пак същите рзрушиха 1989. За кариеризмът пречки няма , и преди, и сега.
  • 15 Гост

    5 1 Отговор
    БРАВО !
  • 16 Това БКП

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Герберите дойдоха след 2009 и се превърнаха в нова БКП. Цветанов положи основите на това. Всеки член на Герб - на държавна или общинска хранилка. Дори шофьорите на автобуси във Варна ги караха да напишат молба за членство в Герб, вакар да имаше недостиг. Така беше навсякъде. ГЕРБ е едно туморно образувание и ще трябват години, за да се изреже.
  • 17 Мнение

    2 1 Отговор
    Ами тогава трябва да сменят 80 процента от директорите на училищата, защото са партийни назначения на ГЕРБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове