Last news in Fakti

8 Януари, 2022 12:10 2 395 59

Божанов: Личните карти с чип трябваше да ги има отдавна

  • божидар божанов-
  • лични карти-
  • чипове

Ще бъде ли задължителна подмяната на документите

Божанов: Личните карти с чип трябваше да ги има отдавна - 1
Кадър Нова тв

Личните карти с чип трябваше да ги има доста отдавна. Процедурата стартира първо през 2015 г., след това през 2018. В момента, за съжаление, е „забила” в Съда в Люксембург. Това коментира пред Нова тв министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той обясни, че целта на този тип лични документи е да могат да бъдат използвани за четци. Другата е чисто формална - Европейската комисия изисква всички лични документи да имат носител на информация, както е при паспортите.

Министърът каза, че подмята на личните документи няма да е задължителна. Личната карта с чип няма да замени международния паспорт, защото той се изисква за държави извън ЕС, затова и ще остане.

Божанов посочи още, че идеята му е да няма хартиени документи, било то с печат или с подпис. „Няма нужда да минаваме през хартията, за да ги използваме. В електронния свят, ако не разпечатаме документа, истинността се удостоверява с електронен подпис или печат”, уточни той.

За да могат гражданите да заявяват услуги онлайн, без да ползват електронен подпис, ще се въведе електронна идентификация. С телефон, например, ще може да се влезе в определена система и да се заяви услуга.

„Ще се въвежда поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо - планирали сме го до шест месеца. С личните карти - малко след това. С пощите реформата ще е малко по-дълго време, вероятно - догодина”, уточни министърът.

Божанов каза, че гишетата ще бъдат запазени за хората, които нямат възможност да използват онлайн услугите. Ще има съкращения в администрацията, но това няма да е заради електронните услуги.

„Съкращенията ще бъдат когато оптимизираме функцията на администрацията. Няма да режем от щатните бройки, само защото някой е решил, че нещо не му трябва”, каза още Божанов.

Коментар дойде и за печатите, като по думите му те са един отпаднал от смисъл механизъм. „Няма ги в закон почти никъде, но продължават да се изискват. Идеята е със закон да забраним тяхното изискване и да въведем санкция, ако някой изиска печат. Няма нужда тя да е голяма, но е важното да я има”, заяви той.

Министърът посочи, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време.

Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронното гласуване - пилотно, уточни Божанов. „Вече има разработено техническо задание, което трябва да бъде прието съвместно с ЦИК”, заяви той. Дали ще се използва за реални избори решението е на Народното събрание.

Той обясни своя публикация в социалните мрежи, според която хора казват, че той ги е изпратил, за да получат определен пост. „Примерите бяха няколко, сходни един с друг. Гласят, че министърът ги изпраща, основно за назначение, за запазване на пост. Такива неща се случват в администрацията - постоянно, от името на министри, директори и други. Това са стандартни интриги. Знам за тези неща и те няма да минават”, предупреди Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направо

    47 10 Отговор
    чип на всеки , какви ми ти лични карти ?

    Коментиран от #21, #27

  • 2 Киро

    57 11 Отговор
    Малки ли са чиповете във ваксините или трябва по големи чипове.
  • 3 ТаУмВзе

    57 11 Отговор
    Слугинаж зализан!

    Коментиран от #59

  • 4 BOBO

    55 7 Отговор
    СЕГА СА НА МОДА ХОРАТА С ЧИП
  • 5 Мутафчийски

    60 8 Отговор
    Ваксинираните си имат чипове.
  • 6 яяяя

    57 10 Отговор
    Аман от фашизми!
  • 7 Абе

    52 9 Отговор
    При един срив на електричеството или бъг в системата ко прайм тогава.Ако няма ток - няма интернет.Ами ако ни тресне некой природен катаклизъм

    Коментиран от #33

  • 8 Последния Софиянец

    33 10 Отговор
    Абе зубър, що не ни инжектирате чипа, ами се занимавате да го слагате в пластиката. Къде къде по-удобно е

    Коментиран от #42

  • 9 Психo от Курило

    59 4 Отговор
    Браво, сменяйте ЛК , сега когато 90% дадоха по 2-30 лева преди няма и две години. После сменете номерата на колите, че не сте ги сменяли скоро. Боклу ци с бокру ците, няма да измислете нещо за хората, а само постригвате.

    Коментиран от #38

  • 10 ЧИП роби

    51 6 Отговор
    Днес стана ясно, че за пореден път изтекоха личните данни на стотици хиляди българи! Е това е "електронното правителство", мечтите за чипизация и контрол над населението е едно, но реалността друго!!!!
  • 11 Абе

    34 4 Отговор
    То здравеопазването е безплатно и в момента, ама само за депутати, министри и подобни
  • 12 Офффф

    29 6 Отговор
    Това пак от ЕС идва.Гърците от април месец започват със чипирането.Снощи по новините даже обясняваха,колко удобно и лесно щяло да бъде новото въведение
  • 13 Мале мале

    44 5 Отговор
    По-гнусен и по-мазен смешник не сме имали за министър! Бегай в кол център са девелопваш апове за телефони и ни освободи от дебилнито си присъствие! Смотаняци! Къде са 2 милиарда за електронно правителство? Само това искам от теб да разбера! Ако не можеш да кажеш, се омитай асап! Ще кара бабите да купуват телефони и да си сменят личните карти! Скапаняккк!
  • 14 Този

    29 4 Отговор
    и патки да пасе и тях ще загуби. Все такива недоправени назначават.
  • 15 Пак пари да даваме а?

    29 1 Отговор
    Ми в много държави в Европата има граждани с документи на по 50години и никой не ги сменя освен ако ги загуби.

    Коментиран от #31

  • 16 С кучешки

    22 4 Отговор
    чипове на ухото !
  • 17 Интересно

    26 3 Отговор
    Още колко седмици ще търпите подобни отрепки да ви разказват какво ще правят по време на съня в лятната нощ! Докато не почнат ееална работа да вършат, подобни мазници са просто едни лапачи на данъци!
  • 18 щурецъ

    18 1 Отговор
    В момента, за съжаление, е „забила” в Съда в Люксембург. СИГУРНО СЕ Е ЗАБИЛА В НЯКОЕ ДЪРВО ИЛИ СТЪЛБ ПОКРАЙ СЪДА В ЛЮКС.
  • 19 Кантонер

    21 2 Отговор
    Този не обикаляше ли гарите преди години, а сега станал ръководен член
  • 20 Жена ми е от "изостаналата" Украйна.

    6 12 Отговор
    Има карта с чип от 7 години. Без коментар!
  • 21 Тра-ла-ла

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Направо":

    Е много бързаш! Постепенно.
  • 22 Биоробот

    15 3 Отговор
    "Божанов: Личните карти с чип трябваше да ги има отдавна"...За какво са ни лични карти с чип? Илон Мъск като изведе и останалите няколко хиляди спътника от системата "Стар линк" вече ще могат да четат данните от тия чипове които ни набиха с ваксините. И няма да има място на Земята където тия 30 000 спътника да не могат да покрият.
  • 23 До министърчето

    20 2 Отговор
    Ей, б.клук, слагай си чипове ако искаш и в задния двор. Знаем за уж незадължителните условия на ЕС - те все като пожелателни стават и после изведнъж се оказват задължителни.
  • 24 Internat България

    8 2 Отговор
    Лепиларче влезнало в капана на някой чичко ударил една десница или левица и вече марков
  • 25 пп пак простотия

    18 1 Отговор
    да го махате това зомби с антени,искам чист ефир в България!

    Коментиран от #28

  • 26 ха ха

    7 2 Отговор
    министерство на електронното наблюдение , и разпространение на слухове
  • 27 истина

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "Направо":

    Личната карта с чип ще е по ЖЕЛАНИЕ. С нея ще можете да вършете всичко с институциите от вкъщи и без електронен подпис. Приматите пишат глупости, защото не разбират напредъка в технологиите и улесненията, които предлагат, ама същевременно позват смартфон, защото най-после са осъзнали ползата на много функции в едно.

    Коментиран от #56

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИВАН

    16 2 Отговор
    Стъпка по стъпка, човечеството ще бъде заробвано точно с помоща на такива служители на дявола като това зализано умниче ... гадно е, унизително е да се предаваме без бой
  • 30 пп пак простотия

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "мдаа":

    ЧИПоноско,а ти знаеш ли накъде отиваш!
  • 31 проц

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Пак пари да даваме а?":

    Ами защото личните карти с чип са по желание и в чужбина. Те са за хора, които искат да ползват функциите, които тя предлага. Освен това, при пресичане на граничен пункт, ако има съмнения за снимака на личната карта и човека, който я дава, могат да се проверят биометричните данни, така ще установи дали човека е с фалшива лична карта.
  • 32 пройчо

    3 5 Отговор
    Ръкописният подпис, размерът на тялото и цветът на очите не се съхраняват в чипа.

    Коментиран от #35

  • 33 Йо Несбьо

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    А ако ти го набият отзад и ти спрат тока? Ами ако чипа на личната карта и чиповете от ваксините си взаимодействат и получиш 5Г удар? Божана ли ще е виновна или шавливия ти з...Ник?
  • 34 тенденция

    14 1 Отговор
    Факсини,чипове,дигитализация до пълната ошемитизация на човешката популация !
  • 35 Койчо Йочев Младенов

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "пройчо":

    Съхраняват се много данни! На мен ми бяха написали и размера на мъжкото достойнство в изправено състояние. Като се замислиш, важно си е да се знае. Може да помогне с някоя граничарка.
  • 36 Истината

    3 13 Отговор
    Приложението на личните карти с чип е, за да можете да се идентифицирате онлайн пред властите и да ползвате онлайн услугите без да ходите до държавните институции. Естествено баба на село няма нужда да си вади такава карта, тя ще бъде само за тези, които пожелаят. Така че стига сте драскали глупости.

    Коментиран от #44

  • 37 Питч

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "мдаа":

    Ти па си Ален Делон ... :)
  • 38 Ало Ваньо

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Психo от Курило":

    То кат си подновил картето да ней сички да са га подновявале. Плащай и бегай
  • 39 Армгедон

    10 2 Отговор
    Божката е човек от който и вафла не бих взел, идеален пример за човек живеещ на принципа “с нахалство към прогрес”. Колко успешно АйТи е само за парлама, на успешните АйТи-та не им трябва да стават паразити, за да живеят от данъци…
  • 40 Кога

    5 0 Отговор
    Пак искам да попитам кога ще се случи?
    Едва ли ще стане !
  • 41 пройчо

    3 6 Отговор
    В чипът се съхраняват името и презимето, датата на раждане и място на раждане, адрес и пощенски код, снимката ви и два пръстови отпечатъка. Ако си загубите личната карта с чип се обаждате в полицията и я блокират, като банковите карти.
  • 42 ФАКТ

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Спокойно, и това ще стане. Постепенно се въвеждат нещата, за да ги приеме стадото.
  • 43 форос

    3 4 Отговор
    Информацията в чиповете на личните карти с чип ще се ползват само от правителствени органи за сигурно определяне на вашата самоличност: полицейските органи, митническите служби, служби за данъчни разследвания и регистрационни органи.
    Ще се въведе Закон за личните карти и елекнронното доказателство на вашата самоличност.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 МВР

    8 1 Отговор
    Целта е стадото пак да се реди на опашки пред РПУ -тата и фирмите, които изработват личните карти пак да вземат кинти. А всичките тези фирми са милиционерски.
  • 46 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "форос":

    Те и напа само щяха да ги ползват , пък изтекоха данните ?

    Коментиран от #51

  • 47 Антигербер

    10 2 Отговор
    Няма всяка година да сменям лична карта бе иди@ти.

    Коментиран от #50

  • 48 оня

    2 2 Отговор
    "Министърът каза, че подмята на личните документи" Ингилиза нещо е огладняла. Папка букви:))
  • 49 чип и гейл

    3 4 Отговор
    Чипът е най-труден за фалшификация. Смисълът е да се направи лична карта защитена от фалшифициране.
  • 50 пфуй⚠️

    3 10 Отговор

    До коментар #47 от "Антигербер":

    Никой не иска от теб лично да я сменяш бе, Параноик! Не четеш ли:" Министърът каза, че подмята на личните документи НЯМА ДА Е задължителна." Аман от и...ти!!!
  • 51 хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Ами изтекоха данните, защото 12 години ни управляваха некадърници, които правят неща от които нищо не разбираха.

    Коментиран от #57

  • 52 мдаа

    2 3 Отговор
    Личната карта ще има и ПИН, който само вие ще си знаете, като банковите карти.

    Коментиран от #53

  • 53 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "мдаа":

    Прочети най-новата новина , в този сайт!
  • 54 Гейтака

    6 0 Отговор
    То и ана.лните разширители трябваше да са с чип,отдавна,ама на ! Моя ми го откраднаха .
  • 55 И този е ратай

    6 0 Отговор
    на давоските психопати. За колко ли гроша се е продал? Тече масова агитация за какво ли не, но крайната цел е пълното поробване на обикновените хора.
  • 56 Слагай си чипа

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "истина":

    и стига си агитирал. По желание както фъксините, после по принуда и накрая ако се оставяш на налудничавите им изцепки, ще ни излавят като дивеч и чипират масово. То и идЬотина швааб все за това бълнува. Книга написа за тези шеметства.
  • 57 Всяка електроника

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "хахаха":

    може да се хакне или увреди. Чипът също. Целта е пълен контрол над хората. Една моя близка е хакнала телефона на сина си и го следи навсякъде, къде се намира, без той да знае. А той е на 17 години.
  • 58 Васил

    3 0 Отговор
    Докато ги въведете няма да има останали Българи а на орките няма да им трябват защото са паразити и ще им трябват други приемници демек и те ще си бият камшика.
  • 59 1917

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    ОСТАВКА, БЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове