Last news in Fakti

9 Януари, 2022 18:00 3 750 45

Партията на Божков настоява да бъде извадена от списъка "Магнитски"

  • васил божков-
  • българско лято-
  • списък магнитски

Присъствието на партията в Списъка не е подкрепено от никакви аргументи или доказателства, заявяват от "Българско лято"

Партията на Божков настоява да бъде извадена от списъка "Магнитски" - 1
Снимка: фейсбук

От ГП "Българско лято" настояват да бъдат премахнати от списъка "Магнитски". Те изпратиха своето искане до представителите на Министерски съвет, МВР, Министерството на финансите и Държавна агенция "Национална сигурност".

Според ГП "Българско лято" има нарушение в българското законодателство. В позицията си те визират отхвърлянето на партията на Божков на изборите от страна на ВАС.

ЦИК първа отказа да регистрира "Българско лято" за вота. Причината - към заявлението за участие не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс, като при приемане на заявлението са дадени указания да бъде приложено такова удостоверение.

В тази връзка от партията поясняват, че от БНБ са им отказвали да открият банкова сметка на ПП ГПБЛ. Чрез Решението на МС се засяга възможността на ПП ГПБЛ да участва в избори, поясняват те в позицията си.

Според тях, това, което МС всъщност прави с Решението е, че се опитва да регулира дейността на ПП ГПБЛ с подзаконов акт, а не със закон. Действията на МС са в очевидно нарушение на Конституцията на Република България.

По казуса "Магнитски" от партията посочват, че в учредяването на ПП ГПБЛ участват пълнолетни граждани. "В съставите на изброените централни ръководни органи НЕ фигурира лицето Васил Крумов Божков или друго лице с наложени рестрикции па американския закон "Магнитски", което да е основание за включването на ПП ГПБЛ под номер 5 в Списъка", поясняват те.

От ПП ГПБЛ обясняват, че е единственият политически субект в страната, който има право на държавна субсидия, но не може да я получи. Излиза, че ако ГПБЛ няма банкова сметка, държавната субсидия, на която тя има право по закон, не може да бъде получена от нея. До този момент, обаче, ГБПЛ не може да получи държавната си субсидия, поради това, че няма открита банкова сметка.

"Присъствието на партията в Списъка не е подкрепено от никакви аргументи или доказателства. Всичко това води до извода за преднамерено лишаване на Партията от участие в избори, или за административен произвол".

От ГП "Българско лято" настояват да бъдат извадени от Списъка със санкционирани лица.

На 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерският съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Ето и целия текст на писмото на "Българско лято" до институциите:

ДО

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО

ПОСТОЯННА РАБОТНА ГРУПА,

С УЧАСТИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА

МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,

МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ,

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“ И

НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ

И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА

ОТНОСНО: Решение на Министерски съвет №441 за създаване на работна група, която да предприеме действия в отговор на наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ, която да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАНС,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР НА НАП,

Обръщам се за пореден път към Вас, в качеството си на председател и представляващ политическа партия „ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО“, ЕИК 177481686, вписана в регистъра на политическите партии под №426, том 13, стр.175, ф.д.№2/2021 по описа на СГС за 2021г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1000, район Оборище, ул. „Московска“ № 43, e-mail: [email protected] („ПП ГПБЛ“), с искане да я премахнете от списъка на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ („Списъка“). Считам, че включването на представляваната от мен Партия в Списъка е необосновано и незаконосъобразно.

Моля, да приемете изложеното по-долу, чрез което още веднъж заявяваме, че правата, свободите и законните интереси на ПП ГПБЛ са реално засегнати, поради което трябва да постановите незабавно изваждането на Партията от Списъка.

На 04 юни 2021 г. МС в свое Решение № 441 („Решението“) създава постоянна работна група, с участието на представители на Министерството на вътрешните работи („МВР“), Министерството на финансите („МФ“), Държавна агенция „Национална сигурност“ („ДАНС“) и Националната агенция за приходите („НАП“), която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. В Списъка без всякакво основание попада под номер 5 при „Юридическите лица“ и ПП ГПБЛ. Вследствие на това включване, правата и законните интереси на Партията бяха сериозно засегнати.

Предприетите от Ваша страна действия като работна група, са в пряко противоречие с редица разпоредби от Конституцията на Република България, българското и европейското законодателство. Международните договори имат предимство пред нормите на вътрешното законодателство, съгласно чл. 5, ал. 4 от КРБ. България е пълноправна държава-членка на ЕС и като такава участва в изграждането и развитието на ЕС, а не на САЩ – извод от чл. 4, ал. 3 КРБ. В този смисъл се приема, че правото на ЕС има приоритет пред националните правни системи на държавите-членки. Нарушавайки върховния закон в България, Вие приложихте американското законодателство и подчинихте на него издадените в последствия указания.

Измина повече от половин година от налагането на санкциите по „Магнитски“, а в България продължава да няма изработена нормативна рамка, по която да се предприемат действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава. Прави впечатление, че по заведените над 60 дела пред Върховен административен съд не е представен превод на американския закон, което води до абсурдния извод, че суверенна, независима и правова държава каквато е България прилага непреведен, неприет от конституционните органи на страната и нератифициран от нея чужд закон и задължава държавните ведомства да се съобразяват с него. Списъкът всъщност представлява чисто политически акт на административен орган на изпълнителната власт на чужда държава, който не задължава с каквото и да било титуляря на изпълнителната власт съобразно нашата Конституция – Министерски съвет („МС“). Този политически акт не трябва и не може да служи като основание за налагане на санкции у нас. МС е в правомощията си да направи също политическо изявление по него като най-висшия орган на изпълнителната власт в Република България, имащ обща компетентност в осъществяването на външната ѝ и вътрешна политика. Например, би могъл да заяви, дали одобрява или не такова грубо вмешателство в политическия живот на страната ни като произволното обявяване на санкции от друга държава срещу новосъздадена, независима и демократична партия като ПП ГПБЛ. Но не може да използва политически акт (Списъка) като фактическо основание и да създава постоянна работна група за налагане на санкции срещу български граждани или организации.

Непосредствено след публикуването на изготвения от Вас списък, ПП ГПБЛ изпрати жалба с искане за премахване на Партията от него – надлежно подаден в деловодствата на всяко от ведомствата, част от работната група. Макар да бяхте явно и надлежно сезирани с аргументирани доводи, Вие решихте да не отговорите и да не дадете обяснения за налагане на санкции, само и единствено по отношение ПП ГПБЛ. Очевидно, че в този случай е налице дискриминация, основана на политическа принадлежност, тъй като няма влязъл в сила акт на държавен съдебен орган в България или в която и да било държава по света, установяващ, че Партията или лица от управителните ѝ органи са извършили каквото и да било нарушение или престъпление (за физическите лица) на територията на страната, ЕС или която и да било друга държава по света. Няма нито един аргумент, който да обосновава включването на ГПБЛ в рестриктивен списък на лица, чиито права следва да бъдат ограничени. И въпреки това, този политически акт на изпълнителната власт служи като основание за налагане на санкции срещу една законосъобразно създадена демократична партия. Парадоксално е как МС има компетентност да издава властнически волеизявления, но не и компетентност да разреши казусите, възникнали от тях. Парадоксално е как МФ има правомощия да включва лица в рестриктивен списък, но няма правомощия да ги изключва.

Последиците, които Партията несправедливо вече повече от половин година търпи са изключително тежки и сериозни. Следствие от включването на ПП ГПБЛ в списъка с рестриктивни мерки е дезактивираната и впоследствие закрита банкова сметка – едностранно от страна на „Интернешънъл Асет Банк“ АД. Без всякакво обяснение и без да са налице каквито и да било законови основания за отказ, лицензираните от БНБ банки в страната изрично или мълчаливо отказват да открият банкова сметка на ПП ГПБЛ. Повечето не удостояват Партията дори с отговор. Отказите са основани на спуснатите от БНБ задължителни указания, които поставят Партията в графа „Рисков профил“.

Чрез Решението на МС се засяга възможността на ПП ГПБЛ да участва в избори. Политическите партии стоят в основата на управлението на всяка една демократична държава, особено в рамките на Европейския съюз („ЕС“). Съгласно разпоредбата на чл. 11 от Конституцията, политическият живот в България се основава именно върху принципа на политически плурализъм. „Плурализъм“ произлиза от латинската дума „pluralis“ и означава множественост. По-конкретно, политическият плурализъм е наличието на множество различни, а понякога и противоречащи си интереси и убеждения в обществото. България, като суверенна и независима държава и като част от ЕС, признава съществуването на тези различни интереси и убеждения, както и правото на хората да се сдружават с цел да ги защитават. Затова и разпоредбата на чл. 11, ал. 3 от Конституцията е следната:

Чл. 11, ал. 3 от Конституцията на Република България:

„Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон.“

Това, което МС всъщност прави с Решението е, че се опитва да регулира дейността на ПП ГПБЛ с подзаконов акт, а не със закон. Действията на МС са в очевидно нарушение на Конституцията на Република България.

Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 на Закона за политическите партии („ЗПП“) дефинира политическите партии като „доброволни сдружения на граждани с избирателни права съгласно българското законодателство“. Съгласно ЗПП те изпълняват общественополезна дейност: „съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини“. По дефиниция „политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели“. Единствено те са организациите, които могат да участват в избори (извод от чл. 3 ЗПП). Българското право установява принципа на законоустановената дейност на политическите партии – „организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави“ (чл. 4 ЗПП). Членове на политическа партия според българския закон могат да бъдат само физически лица („граждани с избирателни права“), но дори не всички физически лица, а такива, които са достигнали пълнолетие и за които не е налице несъвместимост – „военнослужещите, служителите в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, следователите, прокурорите, съдиите, служителите в дипломатическата служба, както и други лица, за които със специален закон е забранено членство в политическа партия“ (чл. 9, ал. 1 ЗПП).

ПП ГПБЛ е независима българска политическа партия, учредена от граждански инициативен комитет, от български граждани, регистрирана съгласно Конституцията и законите на Република България от компетентен орган на суверенна държава членка на ЕС. Вписана е в Националния регистър на българските политически партии на Софийския градски съд („СГС“). Преминала е през двуинстанционен съдебен контрол – както през СГС, така и през Върховния касационен съд („ВКС“). Партията е регистрирана на 5 февруари 2021 година. Тя е включена в Националния регистър на политическите партии, воден от СГС, вписана в него от VI отделение, 7-ми състав на съда (прилагам копие на Решението на СГС за учредяване на ПП ГПБЛ). В учредяването на ПП ГПБЛ участват пълнолетни, дееспособни, свободни, демократично мислещи български граждани, сред които НЕ попада никое от лицата с наложени рестрикции по американския закон „Магнитски“ (прилагам копие от протокола). След успешната регистрация, ПП ГПБЛ избира от състава на членската си маса ръководни органи, каквито съгласно Устава на ПП ГПБЛ (копие, от който прилагам) са Председател, Национален съвет, Изпълнителен съвет и Контролен съвет. В съставите на изброените централни ръководни органи НЕ фигурира лицето Васил Крумов Божков или друго лице с наложени рестрикции па американския закон „Магнитски“, което да е основание за включването на ПП ГПБЛ под номер 5 в Списъка (прилагам копие от Актуално състояние на Партията). Нещо повече, няма подписана дори Декларация за членство от лицата, санкционирани по „Магнитски“, което да обосновава включването на ПП ГПБЛ под номер 5 в Списъка. Връзката, която се прави с Васил Божков е несъстоятелна, тъй като той е човекът, дал идеята за налагане на пряката демокрация в управлението на страната, която идея впоследствие се възприе и разви от учредителите и членовете на ПП ГПБЛ. Този факт недвусмислено поражда въпроса защо в Списъка с рестриктивни мерки не фигурират други политически формирования, заявили явна и недвусмислена подкрепа в полза на друго лице от Списъка.

Решение на МС и създадения въз основа на него рестриктивен списък грубо нарушават разпоредбата на чл. 44 от Конституцията, регламентираща правото на българските граждани на свободно сдружаване. Ограничаването на правата на ГПБЛ и всичките ѝ симпатизанти чрез налагане на рестриктивни мерки и лишаване от участие в изборите, единствено поради липса на банкова сметка, сериозно застрашават устоите на демокрацията и съществуването на партиите, изразяващи волята на своите избиратели. Невъзможността за активно и пълноправно участие в изборния процес е в разрез с понятията „политически плурализъм“, „парламентаризъм“ и „честни избори“.

ПП ГПБЛ е единственият политически субект в страната, който има право на държавна субсидия, но не може да я получи. Субсидията се превежда от Министерство на правосъдието по банков път. Това е изводът от изречение трето на чл. 26, ал. 3 ЗПП – „Министерството на правосъдието превежда държавната субсидия по банкова сметка, посочена от съответната партия по изречение първо.“ На 26 август 2021 г. служебният министър на правосъдието е издал Заповед № ЛС-04-434/26.08.2021 г. („Заповедта на министъра на правосъдието“), според която в срок до 02.09.2021 г. партиите, отговарящи на изискванията на чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗПП (иначе казано тези, които имат право на държавна субсидия, сред които е и Партията) съгласно предоставените от Централната избирателна комисия („ЦИК“) данни за произведените на 11 юли 2021 г. избори за народни представители следва писмено да заявят със заявление по образец пред Министерството на правосъдието получаването на държавна субсидия. Съгласно Заповедта на министъра на правосъдието към заявлението си партиите задължително прилагат удостоверение от обслужващата банка, че титуляр на посочената банкова сметка е съответната партия – в оригинал (раздел I, т. 2, б. „б“). Излиза, че ако ГПБЛ няма банкова сметка, държавната субсидия, на която тя има право по закон, не може да бъде получена от нея. Това би представлявало напълно недопустима дискриминация по политически признак и пряко нарушение на чл. 6, ал. 2 на Конституцията на Република България: „Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“ До този момент, обаче, ГБПЛ не може да получи държавната си субсидия, поради това, че няма открита банкова сметка.

Редица медии и предприятия, предоставящи професионални услуги в областта на маркетинга, рекламата или публичните комуникации отказват да предоставят услуги на ПП ГПБЛ с единствения аргумент, че Партията е включена в санкционен Списък. Основна задача на ЦИК и цел на Изборния кодекс („ИК“) е да гарантират недискриминационно и равнопоставено участие на политическите партии в изборите, а с това и в политическия живот на страната в съответствие с българската конституция и законите на страната. Включването на ПП ГПБЛ в Списъка не съответства на тази цел и нарушава принципите на ИК и Конституцията.

Всичко гореизложено доказва, че правата, свободите и законните интереси на ПП ГПБЛ са реално засегнати. Няма нито един аргумент, който да обосновава включването на ПП ГПБЛ в рестриктивен списък на лица, чиито права следва да бъдат ограничени. Присъствието на Партията в Списъка не е подкрепено от никакви аргументи или доказателства. Всичко това води до извода за преднамерено лишаване на Партията от участие в избори, или за административен произвол.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

С оглед гореизложеното, се обръщам отново към Вас, предвид, че сте компетентни институции в конкретния казус, с искане да извадите политическа партия „ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО“ от Списъка със санкционирани лица.

София, 07 януари 2022 година


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аааааааа....

    29 12 Отговор
    Дагадухат бандитите гадни!
  • 3 ГЕРБ

    28 17 Отговор
    Тоя па бандит
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 30 Отговор
    герб БОРИСОВ са мутри рекетьори изнудвачи о А борисов И ГЕШЕВ отнемат БИЗНЕСИ на БИЗНЕСМЕНИ чрз рекет изнудвания заплахи

    Коментиран от #6, #35

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 от село

    25 23 Отговор
    Герберистката сган вземаше милиони подкупи от Божков ,и като спря да им плаща , го шунтираха , и го обраха до шушка . Само да кажат къде стотиците златни артове които заграбиха от него!!!!

    Коментиран от #11, #19, #29, #44

  • 8 Мдаааа

    33 19 Отговор
    Черепа отново си е поръчал дитирамби! Този отпадък няма място в България !!! И освен него разни ветковци ,баневци и прочие б у клуци ,да не ги изреждам.

    Коментиран от #37

  • 9 XAAXAAAXA

    27 15 Отговор
    ЕЛЯ ЧЕРЕПАШКЕ ЕЛЯ! КРАКАДИЛА ГЕШЕВ ТЕ ЧАКА!
  • 10 ха ха

    26 11 Отговор
    обичайното у нас , всеки бандит с лична партия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    29 15 Отговор
    На този наказанието му е да остане завинаги в чужбина.

    Коментиран от #42, #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 трева

    23 4 Отговор
    ✔В съставите на изброените централни ръководни органи НЕ фигурира лицето Васил Крумов Божков✔
    Не фигурира В.Божков, а САМО ГО Е ПОДКРЕПЯЛА и затова НЯМА НИЩО ОБЩО с него.😪
  • 15 M M

    23 12 Отговор
    Ето заради такива "настоявания" Гешев трябва да си седи на мястото!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ама твой

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Приятели са хора от ДПС.Ти еничарин ли си

    Коментиран от #23

  • 18 Ужас

    25 8 Отговор
    Тоя без трудов стаж е милиардер. Защо никой не го пита от къде са му милиардите???
  • 19 Ами,че

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "от село":

    Хубаво направили.
  • 20 Аноним

    18 2 Отговор
    Сори не знаехме че сте толкова печени махаме ви моментално ,Константин от Възраждане го потвърди
  • 21 В.БОЖКОВ : " Оня шапкар е...ФИГУРАНТ"

    22 7 Отговор
    "ПРОТЕСТИТЕ ГИ ФИНАНСИРАХ И ОРГАНИЗИРАХ...АЗ.."!!!
    СЛАВА НА ДС/БКП И ЧЕРВЕНАТА КОМУНЯГО-ФАТМАШКА ДС-МАФИЯ
  • 22 Селяк

    26 4 Отговор
    Екстра! Аре и тоя да се връща, гледам един по-един започнаха да ги пускат мафиотите от затворите, тоя скоро ще кацне също, само опипва почвата и слухти. С.капана държава!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 12 Отговор

    До коментар #17 от "Ама твой":

    БЪЛГАРИН съм
  • 24 Добре дошли в Абсурдистан!

    20 7 Отговор
    Нямали нищо общо с Васил Крумов Божков-Черепа.....а има ли и право на субсидия и не могли да я получат!Има един турцизъм ГЬОНСУРАТ или ГЬОНСУРАТЛЬ...не съм сигурен как е точно,обаче ги описва на 100% тези наглеци!!!
  • 25 sbs no КОМУНИСТ

    19 2 Отговор
    КОЙ ПЛАЩА НА ОБЩИНИТЕ --ТРОТОАРНО ПРАВО ---ЗА НЕРАБОТЕЩИТЕ -/ЛАФКИ / И ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕМАХВАТ --
    ПРИЗОВАВАМ ПОД ФОРМАТА НА ГРАЖДАНСКО -НЕПОДЧИНЕНИ Е---КОЕТО ДОКАЗАНО ПО НАШИТЕ -ЗАКОНИ Е ЗАКОННО --НИКОЙ ДА НЕ ПЛАЩА --ЗАТОВА -ЧЕ ВРЕМЕННО Е ЗАСТРОИЛ ТРОТОАРА С ВРЕМЕННА ПОСТРОЙКА -КОЯТО СЪШО ПО ЗАКОН НЕ Е НЕЗАКОННА ---ПРИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРОСТО Я МЕСТЕТЕ ПО ТРОТОАРА -- ЗА ДА НЯМА ФИКСИРАНИ ГРАНИЦИ
  • 26 Нека да е лято...

    17 6 Отговор
    Простете им на тези честни и почтени люде!Техният бос Черепа толкова милиони потроши да финансира цялата постановка...Така де,пари е вложил човека!

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гагаузин

    17 6 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Черепа да ни спаси,Черепа....честен,достоен и истински борец против "хунтата"!"Мачкай Череп,мачкай"!Шегичка,бе Уили...
  • 29 От големият град

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "от село":

    Абе цървул, какво е златен арт !!??
  • 30 Оптимист

    3 19 Отговор
    Във всеки случай партията на Божков е по-малкото зло от ПП

    Коментиран от #32

  • 31 Добре дошли в Абсурдистан!

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Ей сега разбрах кои двама са причина за голямата инфлация от няколко месеца насам-Борисов и Гешев!Благодаря,че ми отвори очите!!!
  • 32 Песимист

    18 1 Отговор

    До коментар #30 от "Оптимист":

    То хубаво ама...Пълна Порнография даже не е партия!За справка-субсидиите за партиите...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тоалетна хартия

    20 3 Отговор
    Божков е един от малкото интелигентни бандити. Не е ,като митьо опиканото!! Нооооо, си остава бандит и изедник на българския народ. Само трепане на такива. Само в България, боклуци, като тоя могат да направят партия!!! И само идиот би гласувал за него.... Без АК 47 и бесило, България няма да се оправи!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Албрехт Дюрер

    5 17 Отговор
    По-скоро въпросът трябва да е - защо партията на БОРИСОВ ТЕ Е В СПИСЪКА Магнитски ? ББ е основният корумпиращ и рекетиращ фактор! Щом тип като Пеевски беше включен там , защо и Борисов не е в него ???
  • 39 Абракадабър

    2 16 Отговор
    От САЩ казаха , че Пеевски е в този списък и един политик , играещ главна роля в корупцията у нас ! Защо не казаха КОЙ Е ТОЗИ ПОЛИТИК , който бил във властта ? Всъщност почти всички в България знаят КОЙ Е ТОДИ ЧОВЕК , нали ?

    Коментиран от #41

  • 40 Жоро

    2 5 Отговор
    Настоявам г-н Божков да плати дължимите 1 милиард лева данъци които г-н Борисов и пп Герб така угоднически му приспаднаха срещу ежемесечните вложения в пликове и чанти.
  • 41 Виталия

    15 0 Отговор

    До коментар #39 от "Абракадабър":

    Не е Бойко Борисов, ако това си мислиш!
  • 42 АБЕ СЕЛЯНИН

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    ФАТМАКА ще си го прибере у нас , чака само удобния момент да нареди на КИРТАКА да го доведе тук реабилитиран и обезщетен!
  • 43 АУУУУУ

    4 1 Отговор
    ГОЛЯМ РЕВ ЗА КИНТИ..... ЧЕ ЧЕРЕПА ПРИВЪРШИ КЕША.... А АМЕРИКАНЦИТЕ БЛОКИРАХА ВСИЧКО...... 😂😂😂😂😂
  • 44 ККК

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "от село":

    Ти, от къте такава информация да не си му бил счетоводител ? Щото много други казват колко са били бити , отвличани , рекетирани и убити от божкоф а ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове