11 Януари, 2022 07:20 17 042 65

Иво Христов: Голяма политическа победа на Радев

  • иво христов-
  • радев-
  • политическа победа

Със самото свикване на КСНС и общата декларация от него, президентът връща процеса по вземане на решения по казуса с РСМ в руслото на легитимните български институции, казва бившият шеф на кабинета на президента 

Иво Христов: Голяма политическа победа на Радев  - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът постигна голяма политическа победа с общата декларация на Консултативния съвет за национална сигурност. Това написа в социалната мрежа Иво Христов, бивш шеф на кабинета на Румен Радев, цитиран от "Епицентър".
Ето и думите на Христов във Фейсбук:

"Президентът постигна голяма политическа победа с общата декларация на днешния Консултативен съвет за национална сигурност. Най-напред успя на обедини политическите опоненти около стратегическата външнополитическа линия по отношение на интеграцията на Република Северна Македония в ЕС.

На второ място, декларацията изрично подчертава, че българското вето не е обвързано с никакъв срок и падането му зависи от изпълнението на предявените към РСМ условия.

Този пункт в декларацията коригира лекомисленото изказване на премиера Петков, че проблемите с РСМ ще бъдат решени по нова, бърза процедура, в рамките на шест месеца.

Срокът вече не е предпоставен, а зависи от изпълнението на предявените от България условия, които са съзвучни с копенхагенските критерии за членство в ЕС.

Най-сетне, със самото свикване на КСНС и общата декларация от него, президентът връща процеса по вземане на решения по казуса с РСМ в руслото на легитимните български институции. Медиите, НПО, разговорите с външнополитическите партньори и експертните мнения са елементи от разговора за РСМ. Но само българските институции могат да формулират българската позиция.

Сега имаме консолидиран, надпартиен, надинституционален, национален консенсус и стратегия, която трябва да следваме, за да защитим националния си интерес."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 150 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    108 68 Отговор
    Браво за Радев
  • 2 въпросче

    121 10 Отговор
    Още няма разговори с макетата,не бързайте да се радвате толкова! Те ни чупят военните паметници,а вие се радвате. На какво,като не спазват договора за добросъседство? С гърците така ли се държат?
  • 3 James 🇺🇸

    62 113 Отговор
    Няма да милея за Радев когато Бог го накаже за злините му. Много ми падна в очите защото точно неговото служебно правителство първо въведе Зелените фаш паспорти. Тиквата явно е по умен защото знаеше какво ще изискат от него и не искаше да става обществена мишена номер едно. Подобно на Курц който също се изниза
  • 4 Българка

    124 22 Отговор
    И от кога , когато някой си свърши работата , казваме че е постигнал победа. Значи днес работещите в "Чистота" постигнаха мега победа, след като изчистиха всички кошове за смет в нашия квартал

    Коментиран от #54

  • 5 Фин

    78 90 Отговор
    Браво на Президента Радев!
  • 6 Стига бе

    122 6 Отговор
    Да не забравяме че решение и обща позиция имаше още по времето на 44 то народно събрание.Радев само я препотвърди и дръпна юздите на Петков който тръгна даим обещава невъзможни неща на македонците.
  • 7 Джок Съдбата

    32 71 Отговор
    Браво, Радев! Мачкай анти-ваксърите!
  • 8 очевадно

    73 32 Отговор
    на този кснс нищо ново не бе декларирано. договорът си остава , декларация на нс също и тн. това е победа на старото нс и правителство на герб. победа за България с/у сорос.

    Коментиран от #50

  • 9 Zoro

    27 40 Отговор
    Отново простотии,всичко отново ще се забатачи, РСМ , ще поиска признаване и на македонско малцинство , трябва да има реципрочност, с оттам , власите, помаците и т.н
  • 10 jorj

    72 42 Отговор
    Ибрикчийство на квадрат!!! Да свикваш съвета за сигурност за да се рекламираш по време на чума, за която имаш огромна вина за разпространението и уродство, свинщина.

    Коментиран от #12

  • 11 Хитър Потър

    71 18 Отговор
    Радев сега стои на фундамент построен от ГЕРБ.Ако признае макетата за ЕС ще е политическо самоубийство и той знае това.

    Коментиран от #35

  • 12 Не думай

    43 61 Отговор

    До коментар #10 от "jorj":

    Прав си, какъв е тоя съвет, друго си е един малоумник да обикаля с жипката и да лее простотия! Не забравяй, че твоя вожд затвори всички градове! Не забравяй, че тогава всички бяха затворници!

    Коментиран от #23

  • 13 5577

    66 19 Отговор
    Само промяната не можах да разбера къде е. Разбрах само че се смениха уядените мутри с гладни. За хората какво се случва. С такова празнословене...Кой и какво победи. Нищо ново, никаква промяна.

    Коментиран от #36

  • 14 ДОКО

    45 22 Отговор
    МАЙ НАИСТИНА ЩЕ ИЗЛЯЗА ПРАВ..НЕМА НИКАКВА ПОБЕДА..ПРЕЗИДЕНТА ПРАВИ ТАКА ЧЕ РЕЗУЛТАТА ДА Е АГНЕТО ЦЯЛО И ВЪЛКА СИТ..ТОЕСТ ЛАВИРА..НО СЪВСЕМ СКОРО ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВИ НАЙ ВЕЧЕ САЩ И ФРАНЦИЯ ЩЕ НАТИСНАТ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ЗАПЕЕМ ДРУГА ПЕСЕН ..СЕВЕРНА МАКИ ВЛИЗА В ЕС ОЩЕ ПРЕЗ 2024 МАКС 2025 ГОДИНА АКО НЕКОЙ ПОМНИ ПИСАНИЯТА МИ ДА МИ СЕ ОБАДИ..В МОМЕНТА СЕ РАЗИГРАВА ТЕАТЪР ЩОТО ХАЗНАТА Е ПРАЗНА А ПРАЗНИ ТУМБАЦИ СЕ ПЪЛНЯТ С МАЛКО ПАТРИОТИЗЪМ И НАЦИОНАЛИЗЪМ..ХА ЧЕСТИТО..
  • 15 ВЕРНО ЛИ УРААААА

    62 28 Отговор
    И КОГО ПОБЕДИ БЕ ИВО ./ АЛОООООО КОГО ПОБЕДИ / А СЕТИХ СЕ ЛОШИЯТ БОРИСОВ / АМИ НАЛИ ПО БОРИСОВО ВРЕМЕ Е ПОДПИСАН ДОГОВОРА БЕ ИВО / ПОРЕДНИЯТ КАЛПАВ РАДЕВСКИ ПИАР И СЕГА КАТО УЧАСТВАЛИТЕ СА КОВИД КОНТАКТНИ КО ШИ ПРАЙ РАДЕВ БЕ ИВО / ЛЕЛЕ НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ МИСИР
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 56 Отговор
    БРАВО господин РАДЕВ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 932

    51 16 Отговор
    Аз си правя други изводи;
    1. Кирчо действува под опеката на Мустафа и хвърли ръкавицата на Радев засега по РСМ
    2. ПП са поставени да прокарват сляпо интересите на САЩ .
    3. Дори и Радев реши да не се конфронтира поне засега. Партия на Янев би взела повече гласове от ПП.
    2.Кирчо е поставен за новите американски бази.

    Така, че не виждам политическа победа с допуснато това правителство. Тактически успех, да.
    Икономическият екип е изключително слаб, особено Василев /пенсии?, мостове и тунели??, геотермални ТЕЦ с акумулатори???/ .

    Коментиран от #56, #57

  • 19 що е маке се е българин

    64 3 Отговор
    Къде е тръгнал Кирил Петков на крака да им ходи на тия келеши в Скопие . Каква полза ще има България от това посещение , ще получим ли нещо , зависим ли за нещо от тях , даже не сме приятели , че и знамето ни палят . ЕС Не може да упрекне България , че не е опитала да преговаря със Скопие , три години са предостатъчни , бълг. преговарящи ,нямат повече работа в Скопие, а Брюксел да си възпита недоносчето РСМ и да натисне Скопие да прочете по телевизията за Ньойския договор и как тяхната територия се е озовалав Сърбия . Това е начина да дойдат на себе си в РСМ .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Радев

    39 8 Отговор
    Подряза крилцата бе Кики който възнамеряваше да пусне държавата северна Македония
    която обезбългари местното население
  • 22 Радев

    28 6 Отговор
    Подряза крилцата на Кики, който възнамеряваше да пусне държавата северна Македония
    която обезбългари местното население
  • 23 Ку-ку

    29 12 Отговор

    До коментар #12 от "Не думай":

    Кога са били затворници, викаш?!?! Когато се редяха на опашки по границите за да ходят на почивки ли?! Или когато бяха пълни молове, магазини за техника, ресторанти...... Аааа?! Бегай и се скрии зад някой ъгъл, че ставате смешни ти и такива като теб, явно некадърници, които винаги обвиняват другите...

    Коментиран от #30, #34

  • 24 Перо

    45 4 Отговор
    Политиката на Кирчо към РСМ с 5-те работни групи за надграждане на отношенията и 6-месечния срок, ми приличаше на автомобил с повреден двигател, но той прави “надграждане” с нови гуми, ново аудио,нови калъфи на седалките, смяна на филтрите и чака да минат 6 месеца да тръгне колата. На всички, от двете страни на преговорния процес е ясно,че без решаване и изчистване на историческия проблем е безсмислено всякакво надграждане и ветото не може да се вдигне! Изолационната политика е цел, в интерес на македонизма и сръбския шовинизъм и за това е миниран, чрез историческия проблем,който не се споменава и се замита под килима. Това създава непреодолимо препятствие!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Феери

    31 12 Отговор
    ЯНЕВ да започва да си подготвя партия за следващите избори , че Петков още от сега се налага Радев да го озаптява за РСМ . ....а това не е добре за политическата му кариера
  • 27 Бездействие и отвличане на внимание

    27 15 Отговор
    Тези неща са подписани в договора от предишното правителство. Замазват очи, вместо да видят как децата ни се избиват, да направят солени глоби да родителите им. Гладуваме, студуваме
  • 28 ПОЖАРНИКАР БУДА-ла ☭

    18 30 Отговор
    СВИКВАЙТЕ ГЕРБАВИ ДРУГАРе ☭ ТУЛУПИ, ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ФЕНОВЕ СИ.... ТОВА Е ПРЕЗИДЕНТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 5 ГоДИН ....МУ-ХА-ХА

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Драйфус

    22 24 Отговор

    До коментар #23 от "Ку-ку":

    Да обясня на кадърния коментиращ:Когато Баце затвори страната заради ковид мерките,не можех да си отида до вилния имот,независимо,че показвах нотариалния акт и квитанцията за платен данък.Когато Т.Живков постави КППта по време на възродителния процес,се придвижвахме из цялата страна.Така,че кой да ходи зад ъгъла,не разбрах?

    Коментиран от #48

  • 31 stan40

    28 11 Отговор
    Гали егото на Президента и се самоизтъква в качеството си на съветник. Евтин пиар.
  • 32 Алексей Сергеев

    35 13 Отговор
    Иво Христов е поредният подмазвач, плазмодии и слуга на властолюбивия генерал
    100% от действията на президента са кухи, безсмислени. Просто прах в очите на хората-шарани
  • 33 православен

    17 27 Отговор
    браво на президента
  • 34 stan40

    21 15 Отговор

    До коментар #23 от "Ку-ку":

    Животът при Борисов беше прекрасен, но българите неможеха да го оценят и голяма част от тях имигрираха. Това са пълни глупости.
  • 35 православен

    8 27 Отговор

    До коментар #11 от "Хитър Потър":

    герб освен "усвояване на евро субсидии" друго не ги интересуваше тиквата си работеше както си и е в сик, а добре че бяха вмро да отстояват българският интерес, но на българина паметта е къса за жалост.
  • 36 немаоправия

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "5577":

    бай ганьооо дай малко време бе, тук сте се научили сега или никога и за това има и такова народомислие, аз сега ако не забогатея /окрада/ нема кога.
  • 37 номер2

    27 6 Отговор
    Гъзолизецът на Радев каза...
  • 38 Сикилмишев

    30 4 Отговор
    Радев подготви посещението на Кирето,защото на същото това Кире,не може да се вярва!А така,слага декларацията в джоба и хоп има мнение и становище!!!,Не му вярва Радев...дори и в Брюксел не го пусна сам!Със сричащ премиер - толкова и до там!
  • 39 Тодор Правешки

    24 7 Отговор
    Добре, че беше другаря Христов да ме осветли, че Десовия е институция, а министерски съвет - не , и че институционалните решения се вземат сама и единствено при КСНС ! Бравос, другарю Христов. Ученото цоциалистче си е учено!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Решетников

    22 6 Отговор
    Победа над кого?
    Повтори това което бойко говори от 10 години !
    А от кирето нищо не става !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Киро

    18 4 Отговор
    Какви хора са тези където викат браво на Радев такива русофили и комунисти ни докараха на това дередже скъп ток скъп бензин всичко увеличено двойно Радев е заобиколен с мекерета от дс докато тези новите хрантутници не паднат от власт България няма да я бъде
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 И аз да кажа

    17 4 Отговор

    До коментар #30 от "Драйфус":

    През пролетта на 2020 нищо още не се знаеше за Ко-вида, нямахме маски, болнични легла, кислород, дезинфектанти. А братята-роми, натирени от Западна Европа, неосигурени и неспазващи мерки, се прибраха с десетки полети. Затварянето беше единствената мярка, която спря да не пламнем като Италия и Испания. Каквото и да се дрънка днес, това се постигна от Бойко и НОЩ и множество доброволци и дарители. На всичкото отгоре комунягите и Радев пречеха, оспорваха, иронизираха и подведоха хиляди хора. Помня как се разправяше, че няма такава епидемия, че БЦЖ-то и някакъв си специален Ген ни пазели, абе едва ли не че Господ е българин, а Боко иска да запуши устата на Правдата и Критиката. Ама след това без време починаха хиляди. И неблагодарността към лекарите и НОЩ се плаща скъпо. И ще продължим да плащаме прескъпо, като чета какво се пише и как се оценяват ( не оцЕнят) и осмислят фактите.

    Коментиран от #53

  • 49 Йъу

    10 4 Отговор
    Лъже
    Чорапа е само цру слуга. Скоро ще клекнат. И сега пращат милиони на макетата
  • 50 Даа

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "очевадно":

    Точно така. Радев и този съвет, препотвърдиха позицията на ГЕРБ и 44 НС. Единственото ново и правилно е, че свиха сърмите на Киро п пп, да не си мисли, че като с незачитане на Конституцията, влезе в политиката, може да си прави каквото иска. Не сме балади. Досега от него чухме, че иска да е премиер, че е от най почтените, че ще анализира всеки казус и ще надгражда. Видя се с пенсиите какво стана.Лаишка работа, оказа се че чак сега ще искат данни от НОИ да анализират. Да ги видим и в другите области какво ще направят....

    Коментиран от #55

  • 51 Боги такежиев

    13 1 Отговор
    Не ние, а вие Макета драпате към ЕС. Докато не влезете в Пътя....... Довиждане, Довиждане и крив макарон за вас злобни мушмули....
  • 52 бат рамбо

    11 4 Отговор
    С политически победи на власт не се стои, мизерията идва, инфлацията чука на вратата, скоро изтребителят ще лети.
  • 53 Даа

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "И аз да кажа":

    Точно така
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Смешно...

    4 5 Отговор

    До коментар #50 от "Даа":

    Какво хвалиш пак Крадливия бивш. 12 години едно споразумение с тях нэпряви благодарение на натиска и 4 години до 2021 април - нищо само се прегръщаше и лигавеше със Зарев..да му ласкаят егото..Т ъпак самовлюбен!
  • 56 Няма страшно, в заблуда си!

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "932":

    Кирил просто иска процесът на сближаване да става и чрез инфраструктура и търговия, транспорт .
    Не е вярна тая мантра, Подпорка на стария тулу п.!.
    Много зомбита тук бе, все им се привиждат хамериканците.Абе, оставете човека да работи, има знание и желание!
  • 57 Не ми се вярва "Кирчо"

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "932":

    да сгафи. Ако все пак предаде националните интереси на България, ще падне правителството му БЕЗ значение КОЙ стои ЗАД гърба му. Аз съм един от многото, които се радват на новото правителство! Но! Нека се знае, че има 2 вида грешки: простими и НЕпростими! И падането на колене ПРЕД когото и да е, само и само РСМ да влезе в ЕС БЕЗ да се е ангажирала и изпълнила исканията на България, е от НЕпростимите грешки. Мисля, че "Кирчо" хич не е глупав!
  • 58 5483

    7 3 Отговор
    лекомисленото изказване на премиера Петков,
    до тук от тях само лекомислие видяхме
    което ме навежда на мисълта, че ако бяха "сложени" от някого да вършат работа нямаше да се държат така!?!?
    И след агресивната захаросана медийна кампания
    Следва да са "сложени" от някого да не вършат работа......
    В тази ситуация само един има нужда от хаос и невършене на работа...
    И това може би обяснява странното поведение на ИТН след спечелването на изборите лятото...
  • 59 Вили

    5 5 Отговор
    Хареса ми коментарът на 56. Точно така. Кирил Петков прави комисии, в областта на икономиката, транспорта, културата,образованието, съобщенията, строителството, защото иска да се обсъдят Инфраструктурата, Търговията и др. между двете държави.Да се увеличи стокообмена.Той не е искал да отстъпва от Историята и езика ни.Той има за цел да спре езика на омразата чрез диалог. Неправилни са внушенията, че той като първи посетител в РСМ ще клекне пред тяхните искания и ние ще отстъпим за всичките им претенции. Няма такова нещо. Премиерът Петков е умен,образован, коректен и няма да позволи да ни изработят в тяхна полза.А пътища и пазар между двете страни , ще бъде от полза за Б-я.
  • 60 Българка

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "Абе госпожо,":

    То трябва и акъл. Не сравнявам нищоправенето на фатмака с която и да е работа. Просто не намирам за уместно да се сипят похвали за нещо решено през 2017г и сега само препотвърдено. За това не се изисква и половин мозъчна гънка.
  • 61 За протокола

    7 0 Отговор
    Чак победа...
    Кого е победил?!?!!?

    Коментиран от #62

  • 62 абе

    7 0 Отговор

    До коментар #61 от "За протокола":

    Каква победа на Радев, излезе и прочете едно към едно това което беха приели предишното правителство на ГЕРБ и парламент ,така че нищо ново ,а само дето може някой да са се заразили от 5 часовия престой . А македонците си знаят какво ще ги очаква, това е и изказването на новия министър председател на Македония след пресконференцията на Президента.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Сибирски

    6 0 Отговор
    ХА,,, ХА,, ХА,,, ХА,,, ХА Румбата голям победител особено във очите на русолизците и ОЗ, офицерите/онези дето цял живот лапаха чорба и кюфтаци на аванта а сега се радват на големите и незаслужени пенсии/. Но да ги питам тези туневдци дали знаят после като няма никой как се дуржи героят пред Херо Мистафа Като сритано куче, също като пред руският поп,,,, клепнали ушички и поглед във земята Не слушайте какво говори чорапа, той веднъж излъга за гржданството на Кирцата ще излъже пак. Щом този доказан измамник и рушветчия го хвали значи сме зготвени. Националният съвет е за парлама. Народа трябва да се защити сам, ако не скоро ще сме ТАТАРИ,,,,, НЯКАКВИ БЕЗРОДНИЦИ
  • 65 Язе Сам

    2 0 Отговор
    Доообре, ти си циг... та която да хвалиш фатмака, но защо не хвалиш Херо която само търси преводач и ни дава нашето мнение и решение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол