12 Януари, 2022 12:42 50 773 60

Асен Василев с новина за Северна България

  • асен василев-
  • северна българия

Вицепремиерът Василев подчертава, че преодоляването на регионалните различия е основен фокус на инвестициите по линия на кохезионната политика на Европейския съюз

Асен Василев с новина за Северна България - 1
Снимка: БГНЕС

В Програмата за публична подкрепа на развитието на индустриалните области и паркове е „поет ясен ангажимент“ да се даде приоритет на развитието на северните региони на България. Това заявява вицепремиерът по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев, предаде БГНЕС.

В отговор на парламентарен въпрос дали в Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ са предвидени средства за развитието на по-изостаналата Северозападна България, Василев отговаря следното: „Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции (AttractInvestBG), е за създаване на условия за привличане и установяване на стратегически инвеститори. Програмата предвижда механизъм, който включва комбинация от безвъзмездна финансова помощ и заеми. Финансовият ресурс ще бъде предоставян чрез открити процедури. В този смисъл, крайните получатели на помощта не са предварително определени. Въпреки това, изхождайки от различната степен на икономическо развитие на регионите на страната, в програмата е поет ясен ангажимент за приоритизиране на северните региони в критериите за подбор“.

Вицепремиерът Василев подчертава, че преодоляването на регионалните различия е основен фокус на инвестициите по линия на кохезионната политика на Европейския съюз. „В рамките на програмен период 2021-2027 г. за първи път в историята на членството си в ЕС България получава допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони“, отбелязва той.

Василев припомня, че основната цел на регионалната ни политика е да се създадат устойчиви и жизнени региони, които да могат да се справят с тежката демографска ситуация в страната и съществуващото неравенство.

"Подкрепата за по-слабо развитите региони изисква систематичен и интегриран фокус чрез създаване на подходящи схеми и инструменти в демографската, образователната, икономическата, иновационната, цифровата, социалната, културната и жилищната политика. В отговор на това и в съответствие с допълнителното финансиране, предвидено в подкрепа на по-слабо развитите региони, през 2021-2027 г. ще бъде представена приоритетна подкрепа за Северозападен и Северен централен район", обещава вицепремиерът и финансов министър.

Директните инвестиции в преодоляване на регионалните различия в страната са планирани основно в Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г. (ПРР), която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

По тази линия две са направленията на инвестиции: 1. градско развитие на територията на 10 общини на големи градове; 2. териториално развитие на шестте региони за планиране в страната.

„Инвестициите за градско развитие обхващат 10 градски общини в България, основни центрове на растеж: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Тези общини образуват общо 4 градски клъстера. В Северозападен район се предвижда клъстър „Видин — Плевен”, а в Северен централен и Североизточен район „Русе - Велико Търново — Варна”, Планираното финансиране от ЕФРР за първия клъстър е в размер на 93,5 млн. Евро“, заявява вицепремиерът Василев.

Териториалното развитие на регионално равнище ще се подкрепя със средства от ПРР, с принос от всички други програми, включително от Стратегическия План по Общата селскостопанска политика и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

“В рамките на предвидения подход инвестициите за интегрирано териториално развитие на регионите в периода 2021-2027 г. ще бъдат подпомагани чрез прилагане на концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с комбинирано финансиране от различни източници. Планираните средства за районите от Северна България са в размер на 585 млн. евро, от които 213 млн. евро за Северозападния район“, добавя вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    23 19 Отговор
    Щафорец ше ни оправи
  • 2 радев

    44 9 Отговор
    Пак забравихте Добрич, помислете!!!
  • 3 курнелия

    40 9 Отговор
    Добрич защо не е в списъка?

    Коментиран от #28

  • 4 Бойкикев съм

    39 15 Отговор
    Асенчо има "ясен" ангажимент само към Спец-а... и той му отговаря с "твърд" отговор отблизо ориентиран от към гърба на финансиста
  • 5 българин

    49 69 Отговор
    Имам му пълно доверие и , не е крадец и мошеник като тиквата и горанов !

    Коментиран от #13

  • 6 Сандал

    33 7 Отговор
    За Северна Македония разбрахме, а нещо за източна,южна и западна Македония.Нали и те са част от България?
  • 7 11 месеца управляват

    65 27 Отговор
    служебните измамници-промяна към по-лошо!Глад,мизерия,инфлация,растящи цени,орязани заплати и пенсии,ковид затъмнение,замразена минимална заплата,проблеми в енергетиката,назначени по 17 съветващи "калинки".и т.н.
  • 8 важното е

    57 16 Отговор
    важното е че ще направим път Враца - Шумен.
    а после сигурно и пристанище в Шумен
  • 9 ГУМЕН КРАДЕВ

    43 26 Отговор
    ОКОКОРЧО !
    Други населени места в България няма ли за вас ??? Или и твоя паспорт е канадски ? Тогава какви ги мътиш тука ?!
  • 10 нещастници

    47 7 Отговор
    Добрич Шумен Търговище и Разград....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АЙДЕ СТИГА

    62 2 Отговор
    От 1989 година ушите ни мазоли хванаха за бъдещия просперитет на Северозапада. Във Видин, Лом и Кула хора не останаха, особено българи.
    Единствената държавна политика за СЗ е мизерията- това е гарантирано.
  • 13 Хи хи

    51 8 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    Аз пък вярвам на ортака му датчанин , пък и Василев си призна под мустак, че е било отдавна: "Той е мошеник , но много умен мошеник ".

    Коментиран от #29

  • 14 от село

    41 35 Отговор
    Герберистките калинки много са се активизирали , и тъй като нищо не работят ,цял ден пишат от столовете си , и искат боко да се върне ,защото скоро ще са в бюрата по труда , и ще метат входове .

    Коментиран от #30

  • 15 лили

    21 40 Отговор
    до Хи-хи
    СЪС СИГУРНОСТТ ЩЕ КРАДАТ ,НО НЯМА ДА ПЪЛНЯТ ГАРДЕРОБИ ,И ЗА НАРОДА ,ПОНЕ ЛЕБ ЩЕ ИМА

    Коментиран от #41

  • 16 Давид

    52 25 Отговор
    Какви инвеститори бе мошеник. Първо трябва да върнем суверинетета. Вън на Нато, възвръщане на вътрешните хранително - вкусови пазари, животновъдство и зеленчукопроизводство и неминуемо - хранителна промишленост, защо да изнасяме зърно за да хранят в Европа стока и да ми я продават на мен с моята продукция. И печалбата от техните магазини да отива пак при тях. Мошеници, продажници.

    Коментиран от #59

  • 17 ГанюБалкански

    44 11 Отговор
    той и Тиквун я пееше тая песен 12 год, ама всичко го лапат в софия !!
  • 18 Ванга

    56 6 Отговор
    Когато направят магистрала "Хемус" и тунелите под Шипка и под прохода Троян-Кърнаре , тогава Севера ще ЗАПОЧНЕ да НАСТИГА Юг-а .
  • 19 СЪДИЯТА

    54 6 Отговор
    Силистра? Ние към клъстер Букурещ ли сме?
  • 20 Най- после

    24 6 Отговор
    да се обърне внимание на Мизия, все пак оттам тръгва България. Браво!
  • 21 Кокорчо

    40 13 Отговор
    Пръждосвай се веднага и с 200 ментак
  • 22 Да бе

    15 8 Отговор
    А югозападнала българия кога?

    Коментиран от #44

  • 23 що така

    44 4 Отговор
    А Разград, Търговище, Шумен, Силистра много ли са развити в икономическо отношение, та ги неглижирате?

    Коментиран от #25

  • 24 Кокорчев

    27 4 Отговор
    Къде е Добрич бе, приятелю???
  • 25 генчо

    17 5 Отговор

    До коментар #23 от "що така":

    тия 3 града които изброи се падат точно помежду русе варна и търново, дефакто те са вклчени в клъстара . провери в гуглето кво значи клъстър
  • 26 stan40

    35 3 Отговор
    Основен поминък в Северозападнала България е гастарбайтерството. Основно по силата са останали възрасни хора и млади, които га мързи да работят. Ще се направят едни некачествени ремонти на инфраструктурата, ще се отчетат едни дейности, ще се присвоят едни евро милиони и животът на местното население няма да се промени.
  • 27 АЗ ПОДМЯНАТАОставка

    23 10 Отговор
    КоКорчо СПРЯ ЛИ течовете Е СПРЯ пенсиите на пенсионерите нали а 9 милиарда Кокорчо къде са Оставка Назначените
  • 28 stan40

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "курнелия":

    Защото града е пълен със земеделци милионери от околните села- Тошево, Крушари, Тервел.

    Коментиран от #39

  • 29 stan40

    29 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи":

    Няма бивши мошенници и крадци. Щом е мамил и крал пак ще го направи.
  • 30 stan4o

    31 3 Отговор

    До коментар #14 от "от село":

    Трябва да си глупав, че да те излъжат повече от един път. Първият път беше, като ни доведоха царя. Не може да си измамил съдружника си и да си качествен човек. Няма бивши измамници!!!
  • 31 Северен централен

    7 16 Отговор
    Браво!! Ето на това му викам министър на високо ниво !
  • 32 Жооро

    21 11 Отговор
    Не им пречете на тези хора. Те имат нови имена вече Асенчо Крадец Радев и Киро Бушон Радев. Асенчо е шампион и в Илевен11 и перфектен мошеник. А Киро Бушона, убеден съм че ще гърми с реактивна тяга към Канада
  • 33 Кмета

    20 3 Отговор
    В Сливен положението е също много зле,около 80% са бедни,а доходите са извънредно ниски,до после г-н Василев. Ако правиш нещата както с пенсиите никак няма да е добре.
  • 34 руслан д

    19 7 Отговор
    най накрая ромите в Бг имат политическо представителство и Кире и асен
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БКП

    15 1 Отговор

    До коментар #35 от "Петров":

    Ако сметките за промишлен ток не те потрисат, значи си захапал кокала, другарю Петров!
  • 37 емо

    12 0 Отговор
    всички мислят само за бизнеса.кога ще помислят и за хората?
  • 38 Петият бустер

    12 0 Отговор
    Не знам дали знят нещо за северозападна българия,дано да не е като познанията им за мостове и магистрали но тази част на България се води най бедната в цяла европа,хората са инервени като горски рисове.Монтана заприлича по брой хора на Берковица,а Берковица на Бойчиновци
  • 39 тикви

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "stan40":

    Говоря за хората а не за мафиотите зрънчовци!
  • 40 Петър

    7 1 Отговор
    Провалите магистра "Хемус", как ще стигне помощта до тези региони без нея?
  • 41 До Лили реплика

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "лили":

    Да изчакаме с пророкуването.
    Тези нови месии са само сладкодумни.
    Съгласна съм ,че речника им е "Харвадски",но да не "светне" на края как ни вкараха по дълбоко в блатото.
    Б.,Б. и калинките крадът простовато като Пурко.
    Тези новичките май ще крадът по масонски.апокрифно.
    За народа пак ......онова нещо,за което всеки се сеща и се моли да го не види.
  • 42 Настопроценти

    4 3 Отговор
    Асенчо: Северните региони на България са един голям парк,който ще бъде насаден с треви и цветя,щото избиха кокошките и пилците там.
  • 43 Суверен

    6 1 Отговор
    Папкайте им попарата от студена вода с НИЩО. Избрахте си ги сами. Де е сега Славиту да ги контролира....? Ааааа и той у глутницата Лешояди...
  • 44 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе":

    Като почнете да я пишете с главна буква...
  • 45 боко

    2 5 Отговор
    Е това е министър мисли за България,а не като тиквата всичко в София и около Сф.
  • 46 Карък

    7 1 Отговор
    Абе тия ще слязат ли от облаците?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Манолов

    3 3 Отговор
    Добрич, Силистра и Видин са най-нуждаещи се от Еврофондове и подпомагане.
  • 51 Българско малцинство в Северозапада

    3 0 Отговор
    В Лом, Бойчиновци, Бяла Слтатина, Кнежа и повечето места в този район българите са вече малцинство. В Берковица, Вършец , Бойчиновци, Видин, Монтана сигурно половината учениц сa или скоро ще бъдat циганчетата. Половината къщи са отдавна заключени и няма хора или се нанасят хора от друг етнос. Няма връщане назад за тези райони.
  • 52 vip

    3 0 Отговор
    Половината големи градове на север ги няма - очевидно управляващите смятат, че те не съществуват или са супер богати и нямат нужди. Най-важното, което трябва да направи държавата е инфраструктурата - магистрала Хемус и ремонт на другите пътища, създаване на бизнес зони върху държавни и общински земи - другото предприемачите ще си го направят...
  • 53 1122

    6 1 Отговор
    Абе г-н Василев,какви паркове какви програми бе? Хората работа нямат ти паркове ще им правиш? Отвори фабриките да работят,че да имат пари хората да живеят по добре,какво да правят в парковете,да седят на сянка и да мислят къде да си намерят работа ли?Аз знам от едно време вървеше една приказка между работниците / в едно предприятие започнат ли да правят градинки,бягай от там,защото заплатите ще паднат и файда няма да работиш в това предприятие /,та си помислих,че май става същата работа и сега.Градинки и паркове се правят когато всички хора са на работа,вземат добри заплати,има много малки деца и тогава се правят градинка да могат децата с майките си или с бабите да има къде да почиват....Не започвайте от зад напред...спрете се и помислете преди да приказвате.

    Коментиран от #54

  • 54 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "1122":

    Супер си приятелю ,искам се запознаем да те почерпя за страхотния коментар.Много правилно хората в тези региони цървули нямат Асенчо гайда ще им купува ,изфирясала работа
  • 55 Нико

    3 0 Отговор
    Асене Киро,не клякайте на тази измислена Македония!От първокласника до пенсионера ни ненавиждат нас българите!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ние

    2 0 Отговор
    Накрая да поздравим този умен човек, че помисли и има желание да се развие един район забравен от всички управляващи до момента, региона имаше изключително много производителност във всички отрасли, но след 89 г, потоп, мизерия и обезлюдяване. Монтана отново да се развие като център и да се разкрият филиали на висши учебни заведения. Тунел Петрохан, не е нужно да се тъпчат в София, където вони на. бонище.
  • 58 Същият

    0 0 Отговор
    Аууунки, те тие хартийки ги разболяха ину северо и въобще насекъде ама айде и така да поживем и после няма нищо има нещо а... лиле, пролет е в БНТ
  • 59 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Давид":

    И домашни ракия и вино без акцизи и клане на прасе в задния двор това беше един малък семеен празник ТЕЗИ боклуци всичко българско и родно ни отнеха.........ДА ЖИВЕЕ ВАСИЛ БОЖКОВ НАИ УМНИЯ БЪЛГАРИН НА СВЕТА СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ПОКЛОН ПРЕД БАЩА МУ КРУМ БОЖКОВ УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА ДА ЖИВЕЕ ВАСИЛ БОЖКОВ........ ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ ИЗЧЕГЪРТА ГЕРБ И БОЙКО И КАСКЕТА ШИШИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ АМА ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА МНОГО ПЛЮЕМ СРЕЩУ ТЯХ АМА НЕ ДОВЕДОХМЕ ЧОВЕКА КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ЧЕКМЕДЖЕТА ИСПАНИЯ КЮЛЧЕТА ПАЧКИ И НЕ ЗНАМ ОЩЕ КАКВО ГЛУПОСТИ ДА ЖИВЕЕ ВАСИЛ БОЖКОВ НАИ УМНИЯ БЪЛГАРИН НА СВЕТА СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ
  • 60 Цуца

    1 0 Отговор
    Всите българе, дето берат нарциси у Албионо, медицинските кадри дето гледат пенсионерите на запад, и останалите гастесрбайтъри да си дойдат и да гледат крави, прасета, пилета, картофи, зеле, домати и други селскостопански продукти! Има работа за всички, та най после да се храним с българска продукция, а не да внасаме от Турция, картофи от Египет и Франция и т н!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове